Δευτέρα, 27 Ιουνίου 2016
|

Γιατί κέρδισε το Brexit

Ο ευρωσκεπτικισμός στη Μεγάλη Βρετανία είναι βαθιά ριζωμένος. Υπάρχει μία διαχρονική απαξίωση των ευρωπαϊκών θεσμών ως παρωχημένων, ειδικά σε σχέση με τους αντίστοιχους Βρετανικούς. Η πρόσφατη προσφυγική και οικονομική κρίση δεν αντιμετωπίζεται με τον συνήθη σκεπτικισμό που συναντάμε στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Ειδικά στη Μεγάλη Βρετανία, και οι δύο κρίσεις λειτουργούν ως διαρκής επιβεβαίωση των βρετανικών επιλογών σε ανύποπτο χρόνο: να μην συμμετάσχουν, πρώτον στο ευρώ και δεύτερον στη συνθήκη Σένγκεν. Το ευρώ θεωρείται “τρέλα”, τα ανοιχτά σύνορα ένας ανεύθυνος οραματισμός. Έτσι δημιουργήθηκε το πρόσφορο έδαφος πάνω στο οποίο ευδοκίμησε ο λαϊκισμός απέναντι στο ευρωπαϊκό κατεστημένο, ο οποίος ανθεί και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Αυτός ο λαϊκισμός χτύπησε, ως συνήθως, στην καρδιά των παραδοσιακών πολιτικών δυνάμεων. Πρώην πρωθυπουργοί, όλοι οι ηγέτες των μεγάλων κομμάτων, η μεγάλη πλειοψηφία των βουλευτών ήταν υπέρ της παραμονής. Είχαν στο πλευρό τους σύσσωμη τη διεθνή κοινότητα. Ο λόγος τους ήταν ορθολογικός και στηριζόταν εξ ολοκλήρου στα οικονομικά δεδομένα. Ο κόσμος τους αγνόησε. Η οικονομική συγκυρία δεν έπαιξε το ρόλο που το πολιτικό κατεστημένο προσδοκούσε. Ο κόσμος δεν φοβήθηκε δηλαδή τις συνέπειες, αντιθέτως, το ότι ότι η βρετανική οικονομία πηγαίνει καλά (ο μέσος όρος ανεργίας στην ΕΕ είναι διπλάσιος σε σχέση με τη Βρετανία) δημιούργησε σε πολλούς την αίσθηση ότι δεν έχει ανάγκη το Ηνωμένο Βασίλειο την ΕΕ, όσο η Ευρώπη το πετυχημένο παράδειγμα της Μεγάλης Βρετανίας. Για όσους ψήφισαν με γνώμονα το μεταναστευτικό, αυτό το επιχείρημα ενίσχυσε ακόμη περισσότερο την άποψη ότι οι μεταναστευτικές ροές θα είναι ανεξέλεγκτες γιατί όλοι νομίζουν ότι μπορούν να βρουν δουλειά στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η ψήφος είχε δύο ακόμη χαρακτηριστικά. Πρώτον, η χώρα έχει σπάσει στα “δύο”. Από τη μία το Λονδίνο και η Σκωτία και από την άλλη η περιφέρεια της Αγγλίας η οποία έκρινε το αποτέλεσμα.  Δεύτερον, οι νέοι είναι φιλοευρωπαϊστές, οι μεγαλύτεροι όχι. Ειδικά αυτή η παράμετρος επανέρχεται ξανά και ξανά στο προσκήνιο, όχι μόνο στη Μεγάλη Βρετανία, αλλά παντού. Οι νέες γενιές έχουν να αντιμετωπίσουν μία τελείως διαφορετική αφήγηση για τη ζωή τους, από αυτή με την οποία μεγάλωσαν στο σπίτι ή στο σχολείο. Η είσοδος στην αγορά εργασίας γίνεται αργά και πολύ δύσκολα, και αντίστοιχα και η συνταξιοδότηση. Αυτά είναι θεμελιώδη ζητήματα που έπαιξαν μεγάλο ρόλο.

Ούτε όμως η συγκυρία στο Εργατικό Κόμμα βοήθησε. Ουσιαστικά οι Labour χτυπήθηκαν από την αντισυστημική ψήφο σε ανύποπτο χρόνο, με την άνοδο του Τζέρεμι Κόρμπιν στην ηγεσία και τον αντίστοιχο παροπλισμό μίας εξαιρετικά ταλαντούχας ηγετικής ομάδας που έμεινε στο περιθώριο. Οι ριζοσπαστικές θέσεις του αρχηγού οδήγησαν το κόμμα σε μία ιδιότυπη νεκρή ζώνη, εδώ και ένα χρόνο περίπου. Ούτε εκείνος μπορούσε να τις επιβάλλει σε ένα μετριοπαθές κόμμα, ούτε φυσικά τα ηγετικά στελέχη να επιβάλλουν τις δικές τους θέσεις στον αρχηγό. Έτσι οδηγηθήκαμε σε μία εξαιρετικά παράδοξη συνθήκη, όπου δύο εβδομάδες πριν το δημοψήφισμα, τέσσερις στους δέκα ψηφοφόρους των Εργατικών αγνοούσαν αν το κόμμα τους είναι υπέρ ή κατά της παραμονής στην ΕΕ. Αν οι Εργατικοί ήταν πραγματικά ισχυροί, ίσως το αποτέλεσμα να ήταν αλλιώς.

5 / 5 (2 Ψήφοι)
Το όνομά σας:
Το email σας:
Θέμα:
Σχόλιο: (μέχρι 1000 χαρακτήρες)


Προσφατα

06.12.17 | Brexit σε κρίσιμη στροφή: τι συμβαίνει στη...

H πολυαναμενόμενη συνάντηση ανάμεσα στη βρετανή πρωθυπουργό Τερέζα Μέι και τον πρόεδρο της Κομισιόν...

22.06.17 | Όλιβερ

Ένα ακόμη τρομοκρατικό χτύπημα στο Λονδίνο. Πριν λίγο καιρό, η βρετανική κυβέρνηση έβγαλε τον...

31.05.17 | Μην είσαι ανόητος, αφού τα έχουμε πει

Όσοι διαβάζουν τα βιβλία του Κουφοντίνα ή βλέπουν τις συνεντεύξεις μετανοημένων μελών των Ερυθρών...

23.05.17 | Ο Δένδιας απλώς περνούσε

Πριν λίγους μήνες ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, είπε ότι οι ψήφοι της Χρυσής Αυγής είναι...

16.05.17 | Η Δύση και οι Εβραίοι

Για να καταλάβουμε τα χαρακτηριστικά του αντισημιτισμού στην Ελλάδα, πρέπει να διαβάσουμε ένα...

09.05.17 | Το νέο τοπίο

Στην Αυστρία οι Πράσινοι κέρδισαν πρόσφατα τους ακροδεξιούς. Στην Ολλανδία, ο Βίλντερς όχι μόνο...

03.05.17 | Η πορεία της επιτυχίας

Μία πολύ συχνή, βολική και της μόδας, εξήγηση για όσα δεινά συμβαίνουν στην Ελλάδα είναι το ΠΑΣΟΚ...

27.04.17 | Το πρόσωπο

Στην κεντροαριστερά όλοι ξέρουν τι πρέπει να γίνει. Το ΠΑΣΟΚ, το Ποτάμι, η κίνηση των τριών, ο...