Τετάρτη, 16 Φεβρουαρίου 2011
|

Ο χαμένος χρόνος

Την περασμένη Κυριακή στα Λιθαρίτσια συνέβη το εξής περιστατικό: Το ομώνυμο κέντρο φιλοξενούσε μία εκδήλωση. Το πάρκο είχε γεμίσει αυτοκίνητα. Κάποια στιγμή οι επισκέπτες (όχι της εκδήλωσης, αλλά του πάρκου) άρχισαν να διαμαρτύρονται στον διοικητή της τροχαίας ο οποίος βρισκόταν τυχαία εκεί.

Του ζήτησαν μάλιστα να φωνάξει τους τροχονόμους για να κόψουν κλήσεις στους παράνομα παρκαρισμένους. Ο διοικητής απάντησε ότι έχουν δίκιο να διαμαρτύρονται, αλλά δεν ειδοποίησε κανέναν να έρθει. Είναι όμως σίγουρο ότι θα καλούσε επιτόπου έναν υφιστάμενό του αν η διαμαρτυρία αφορούσε το κλείσιμο της εισόδου ενός πάρκινγκ. Στα Λιθαρίτσια όμως το παρκάρισμα είναι νομιμοποιημένο. Όχι τυπικά, αλλά στη συνείδηση των κατοίκων της πόλης.

Τα Λιθαρίτσια είναι ο πιο ιστορικός χώρος πρασίνου στην πόλη. Εκεί βρίσκεται το αρχαιολογικό μουσείο. Εκεί και ένα ιστορικό κέντρο συνεστιάσεων το οποίο έχει φιλοξενήσει από γάμους μέχρι πολιτικές συγκεντρώσεις. Γενιές Γιαννιωτών έχουν παίξει στην πλατεία του πάρκου και έχουν σταθεί στην άκρη της για να απολαύσουν τη μοναδική θέα στη λίμνη. Σχεδόν σε κάθε σπίτι της πόλης υπάρχει μια οικογενειακή κυριακάτικη φωτογραφία με φόντο το πάρκο. Κατά καιρούς έχουν διοργανωθεί μουσικά και πολιτικά φεστιβάλ. Το ότι ο Νίκος Γκόντας μετέτρεψε αυτό το έτοιμο και ζωντανό πάρκο σε γκαράζ αποτελεί κατάντημα. Αλλά από αυτή τη δημοτική αρχή δεν μάθαμε να προσδοκούμε τίποτε παραπάνω.

Το θέμα πλέον είναι τι γίνεται από εδώ και πέρα. Το διαδικαστικό πρόβλημα θα λυθεί εύκολα και σχετικά γρήγορα. Θα το κλειδώσουν και θα πείσουν τον υπεύθυνο του κέντρου συνεστιάσεων ότι δεν πρέπει να διαφημίζει στους πελάτες του το ελεύθερο πάρκινγκ στο πάρκο. Το ερώτημα όμως είναι άλλο.

Πώς μία πόλη που παρκάρει σύσσωμη σε χώρους που μέχρι χθες ξεκουραζόταν και έπαιζε θα ανακαλύψει ξανά τα πάρκα; Πώς θα διεκδικήσει ακόμη περισσότερα, όταν δεν θέλει ούτε καν αυτά που υπάρχουν. Για τα Γιάννενα χάθηκε πολύτιμος χρόνος. Και το χρόνο όταν το χάνεις, κατόπιν τον συναντάς συνέχεια μπροστά σου. Βρίσκεσαι διαρκώς αντιμέτωπος με τις χαμένες ευκαιρίες σου. Οι Γιαννιώτες σήμερα θα έπρεπε να έχουν ενοποιημένα τα Λιθαρίτσια με την κεντρική πλατεία. Αντί της περίφημης ενοποίησης, παλεύουν ακόμη να βγάλουν έξω από το πράσινο τα αυτοκίνητα. Όλος ο χαμένος χρόνος βρίσκεται μπροστά μας. Και πρέπει να τρέξουμε γιατί η παρέα του πρώην δημάρχου έμαθε την πόλη να ζει καθηλωμένη.


Το όνομά σας:
Το email σας:
Θέμα:
Σχόλιο: (μέχρι 1000 χαρακτήρες)


Προσφατα

06.12.17 | Brexit σε κρίσιμη στροφή: τι συμβαίνει στη...

H πολυαναμενόμενη συνάντηση ανάμεσα στη βρετανή πρωθυπουργό Τερέζα Μέι και τον πρόεδρο της Κομισιόν...

22.06.17 | Όλιβερ

Ένα ακόμη τρομοκρατικό χτύπημα στο Λονδίνο. Πριν λίγο καιρό, η βρετανική κυβέρνηση έβγαλε τον...

31.05.17 | Μην είσαι ανόητος, αφού τα έχουμε πει

Όσοι διαβάζουν τα βιβλία του Κουφοντίνα ή βλέπουν τις συνεντεύξεις μετανοημένων μελών των Ερυθρών...

23.05.17 | Ο Δένδιας απλώς περνούσε

Πριν λίγους μήνες ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, είπε ότι οι ψήφοι της Χρυσής Αυγής είναι...

16.05.17 | Η Δύση και οι Εβραίοι

Για να καταλάβουμε τα χαρακτηριστικά του αντισημιτισμού στην Ελλάδα, πρέπει να διαβάσουμε ένα...

09.05.17 | Το νέο τοπίο

Στην Αυστρία οι Πράσινοι κέρδισαν πρόσφατα τους ακροδεξιούς. Στην Ολλανδία, ο Βίλντερς όχι μόνο...

03.05.17 | Η πορεία της επιτυχίας

Μία πολύ συχνή, βολική και της μόδας, εξήγηση για όσα δεινά συμβαίνουν στην Ελλάδα είναι το ΠΑΣΟΚ...

27.04.17 | Το πρόσωπο

Στην κεντροαριστερά όλοι ξέρουν τι πρέπει να γίνει. Το ΠΑΣΟΚ, το Ποτάμι, η κίνηση των τριών, ο...