Σάββατο, 28 Ιουλίου 2018
|

Αντί συγγνώμης… τιμητές και τιμωροί

Πολλά τα ερωτήματα, που εξακολουθούν να πλανώνται πάνω από τα αποκαΐδια, πολλές, όμως, και οι απαντήσεις, χωρίς, ωστόσο, να είναι ικανές να δώσουν μια σαφή εξήγηση για το πώς μέσα σε ένα απόγευμα οδηγηθήκαμε σε μια τραγωδία δίχως προηγούμενο.

Αρκετά 24ωρα πλέον μετά και έπειτα από ατέρμονες αναλύσεις, τοποθετήσεις, συνεντεύξεις κοκ, κανείς δεν μπορεί να βρει τον υπαίτιο με απόλυτη βεβαιότητα. Εκτός, φυσικά, από εκείνους, που δεν έχουν πρόβλημα να δείξουν εύκολα ενόχους για να εξυπηρετήσουν άλλους σκοπούς. Ή για να αποσείσουν από πάνω τους τις όποιες δικές τους ευθύνες.

Γιατί συμβαίνει κι αυτό… Και μάλιστα συντονισμένα. Μετά τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Πάνο Καμμένο, που πήγε στο Μάτι για να τους πει πως έχουν και οι ίδιοι μερίδιο ευθύνης στο κακό που τους βρήκε, λόγω του ότι δόμησαν αυθαίρετα, βλέπουμε την αυθαίρετη δόμηση να μετατρέπεται στο βασικό αφήγημα της καταστροφής.

Αφού δεν έπεισαν τα περί ασύμμετρης απειλής, ταυτόχρονων εστιών που τις είδε ο δορυφόρος της NASA, και πρωτοφανών κλιματολογικών συνθηκών, είναι προφανές πως αποφασίστηκε να βρεθεί κάτι άλλο. Και κάποιος νοσηρός εγκέφαλος αποφάσισε να μοιράσει την ευθύνη σε αυτούς που ακόμη έχουν άταφους νεκρούς, σε αυτούς που αναζητούν επί ματαίω κάποιο ίχνος ζωής των οικείων τους, σε αυτούς που έζησαν τον τρόμο και σε αυτούς που είδαν την περιουσία τους να γίνεται στάχτη εν ριπή οφθαλμού.

Νέες δηλώσεις του Π. Καμμένου σε διεθνή ΜΜΕ για την αυθαίρετη δόμηση και τα εγκλήματα του παρελθόντος, για άναρχη δόμηση μίλησε και ο υπουργός Υποδομών Χρ. Σπίρτζης προαναγγέλλοντας και κατεδαφίσεις, ενώ την κατεδάφιση των αυθαίρετων στις πληγείσες περιοχές ζήτησε και η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου. Την ίδια στιγμή, δύο απανωτά άρθρα στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων αναφέρονται στους κινδύνους, που εγκυμονεί μια πυρκαγιά, όταν εκδηλώνεται σε ένα οικιστικό περιβάλλον, που έχει δομηθεί χωρίς ρυμοτομία και χωρίς πολεοδομικό σχεδιασμό, κατά τρόπο άναρχο και πυκνό, ώστε να μην υπάρχουν ούτε αντιπυρικές ζώνες, ούτε κανονικού πλάτους δρόμοι, ούτε καν διέξοδοι διαφυγής σε περίπτωση ανάγκης.

Τύφλα να ‘χει ο Γκέμπελς… Η προπαγάνδα στο μεγαλείο της. Όχι ότι δεν υπάρχει και αντικυβερνητική προπαγάνδα, αλλά εδώ φαίνεται πως γίνεται με καλά οργανωμένο σχέδιο, συντονισμό και χωρίς κανέναν ηθικό φραγμό.

Αλλά, δεν είναι αυτό το θέμα. Ακόμη κι δεχθούμε ότι υπεύθυνοι για την τραγωδία είναι τα ακραία φυσικά φαινόμενα σε συνδυασμό με τις ακραίες ανθρωπογενείς επεμβάσεις και παραβιάσεις, όπως η αυθαίρετη καταπάτηση και η άναρχη δόμηση εντός δασικών περιοχών ή τα μπαζωμένα ποτάμια και οι χείμαρροι στις αστικές ζώνες, δεν μπορεί να είναι μόνο αυτές οι αιτίες.

Αυτά είναι δεδομένα. Και πάνω σε αυτά θα έπρεπε να είχε γίνει ο σχεδιασμός για περιπτώσεις όπως αυτή της Δευτέρας. Η αυθαίρετη δόμηση δεν ξημέρωσε τη Δευτέρα. Κάποιοι, είτε υπουργοί, είτε αυτοδιοικητικοί, είτε υπηρεσιακοί παράγοντες, προφανώς γνώριζαν και πριν από μία εβδομάδα αυτά που διαπιστώνουν σήμερα. Γνώριζαν για τα κτίσματα χωρίς οικοδομικές άδειες, γνώριζαν για το ότι υπάρχουν ελάχιστοι δρόμοι που να οδηγούν εκτός του οικισμού, γνώριζαν για τις ανεπαρκείς προσβάσεις στη θάλασσα. Και τι έκαναν; Γκρέμισαν έστω και έναν μαντρότοιχο, επέβαλαν κάποιο πρόστιμο, σχεδίασαν κάποιο έργο, επισήμαναν έστω εγκαίρως τον κίνδυνο στην περίπτωση εκδήλωσης μιας φωτιάς;

Δεν έκαναν τίποτα απολύτως. Και αντί να ζητήσουν έστω μία συγγνώμη γιατί δεν είχαν την πολιτική τόλμη να το κάνουν ή αμέλησαν ή δεν εκτίμησαν σωστά, έρχονται τώρα όχι μόνο ως τιμητές, αλλά θέλουν να γίνουν και τιμωροί. Σε αυτούς που τιμώρησε η φύση έτσι κι αλλιώς. Τι θα γκρεμίσουν τώρα; Τα καμένα; Και ποιον θα τιμωρήσουν; Τον νεκρό ή αυτόν που έχτισε αυθαίρετο, αλλά στη συνέχεια τον χτύπησαν φιλικά στην πλάτη και τον κάλεσαν να περάσει από την Πολεοδομία για να το τακτοποιήσει δια της νόμιμης ή της μη νόμιμης οδού;

 

Το όνομά σας:
Το email σας:
Θέμα:
Σχόλιο: (μέχρι 1000 χαρακτήρες)


Προσφατα

18.09.18 | Ανατομία πολιτικής μελαγχολίας

«Ανατομία της Πολιτικής Μελαγχολίας» έχει τίτλο το βιβλίο του βέλγου φιλοσόφου Lieven de Gauter....

17.09.18 | Ο… χονδρός κι ο… λιγνός κορμός

Αφορμή για τούτο το σχόλιο αποτέλεσε το ερώτημα μικρού παιδιού προς τον ηλικιωμένο κύριο, που το...

27.07.18 | Tο «ιερό» τρολ*

Ο Μητροπολίτης Αιγιαλείας και Καλαβρύτων Αμβρόσιος, γνωστός για τις μεσαιωνικές του αντιλήψεις και...

17.07.18 | Airbnb ή σύγχρονες μέθοδοι μίσθωσης

Η Airbnb είναι ιστοσελίδα καταχώρησης, εύρεσης και ενοικίασης καταλυμάτων, μέσω του διαδικτύου....

10.07.18 | Ένας στρατηγικός - θεσμικός σύμβουλος

Στο τελευταίο Υστερόγραφό μας (Η.Α. 3ης Ιουλίου), με αφορμή την αντίδραση του Προέδρου της Γαλλικής...

03.07.18 | Ο καθένας στη θέση του

Το θέμα ασήμαντο φαινομενικά καταρχάς πήρε διαστάσεις στα διεθνή ΜΜΕ, αλλά και στα δικά μας πριν...

26.06.18 | Στερνή γνώση

Το Καστελόριζο επέλεξε -ως γνωστόν- ο Γιώργος Παπανδρέου να αναγγείλει ουσιαστικά την περίοδο των...

19.06.18 | Τα καθημερινά του καθημερινού

Η κυβέρνηση δεν έπαθε μομφή κατά πλειοψηφία. Η Μακεδονία, ως γνωστόν άλλωστε, είναι Ελληνική, εκτός...