Τρίτη, 17 Ιουλίου 2018
|
ΣΤΡΑΤΗΣ ΚΑΡΤΙΝΗΣ

Airbnb ή σύγχρονες μέθοδοι μίσθωσης

Η Airbnb είναι ιστοσελίδα καταχώρησης, εύρεσης και ενοικίασης καταλυμάτων, μέσω του διαδικτύου. Ιδρύθηκε τον Αύγουστο του 2008 από τον Joe Gebbia, τον Brian Chesky και τον Nathan Blecharczyk και έχει βάση το Σαν Φρανσίσκο της Καλιφόρνια.

Το σύστημα αυτό βραχυχρόνιας ενοικίασης κατοικιών, κυρίως σε τουριστικές περιοχές, εξαπλώθηκε τελευταία και στη χώρα μας. Ιδού σχετική διεθνής καταχώριση: «Ενοικιάστε πρωτότυπα καταλύματα. Μείνετε σε ονειρικούς χώρους. Σε 191 χώρες στον κόσμο. Υπηρεσία πελατών 24/7. Αξιολογήσεις χρηστών. Πάνω από 1 εκ. κατοικίες. Δωρεάν εγγραφή. Πάνω από 60εκ. ταξιδιώτες. Ασφάλεια πληρωμών. Πάνω από 34000 πόλεις… London, Paris».

Η διετία 2016-2017 σηματοδότησε τη ραγδαία εξάπλωση της ενοικίασης επιπλωμένων κατοικιών και διαμερισμάτων αρχικά σε ξένους επισκέπτες, με αποτέλεσμα σήμερα ο ετήσιος τζίρος του κλάδου να υπολογίζεται σε 860 εκατ. ευρώ, με βάση τα έσοδα από τις δαπάνες διαμονής, με το σύνολο να ανέρχεται σε 1,7 δισ. ευρώ, αν συνυπολογιστούν και τα υπόλοιπα έξοδα των επισκεπτών. Άλλωστε, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη που πραγματοποίησε η Grant Thornton για λογαριασμό του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, υπολογίζεται ότι ο συνολικός αριθμός των ακινήτων, που έχουν καταχωρηθεί προς εκμίσθωση μέσω των ηλεκτρονικών πλατφορμών, ανέρχεται σε 42.155 πανελλαδικά. Όπως φαίνεται πλέον καθαρά, αλλάζει άρδην το όλο σκηνικό των μισθώσεων κατοικιών, που αφορούν μικρή διάρκεια σύμβασης για διάφορους λόγους και όχι μόνο τουριστικούς. Αλλάζει ακόμη και το επιχειρείν στον κλάδο του real estate που εξελίσσεται. Η εκτίναξη της απήχησης του φαινομένου των βραχυχρόνιων μισθώσεων, αξιοποιώντας σχετικές ηλεκτρονικές πλατφόρμες, όπως η Airbnb, η HomeAway, η Booking και η Trivago αποτελεί το μέλλον στον τομέα αυτόν.

Φορολογικά το σύστημα κάπου έμπαζε στη χώρα μας, όπως όλα άλλωστε, ώσπου να το πάρουν μυρωδιά οι ιθύνοντες και να βρουν κάποιες λύσεις κατά της φοροδιαφυγής. Τώρα κάπως δρομολογήθηκαν μέτρα. Ένα άλλο πρόβλημα ήταν αρχικά περισσότερο έντονο, αλλά υπαρκτό και σήμερα: Οι παραπλανητικές διαφημίσεις. Όπως παλιά η σχετική παραπλάνηση με διαφήμιση πώλησης διαμερισμάτων στην Αθήνα, που έγινε και επιθεωρησιακό νούμερο με τίτλο «5 λεπτά από την Ομόνοια», όπου η απόσταση μετρούνταν με ταχύτητα… αεροπλάνου.

Και καλά οι τόποι τουριστικού προορισμού, να όμως που η βραχυχρόνια μίσθωση με τα ατού, που παρουσιάζει, εμφανίζεται και σε περιοχές που δεν περιμένει κανείς. Ιδιαίτερα σε μεγάλες πόλεις Αθήνα, Θεσσαλονίκη αμελητέες τουριστικά συνοικίες παρουσιάζουν… μισθωτικό ενδιαφέρον. Ξαφνικά το Γαλάτσι ή οι Κουκουβάουνες ή τα Άσπρα Χώματα Αττικής γέμισαν με τουρίστες, που συχνά όμως απογοητεύονται, καθώς τα διαμερίσματα που νοίκιασαν, δεν έχουν θέα στην Ακρόπολη όπως τους είχαν υποσχεθεί. Πρόκειται για την ίδια περίπτωση του « 5 λεπτά από την Ομόνοια». Δυστυχώς αρκετά τα παρατράγουδα με παραπλανητικές διαφημίσεις και σε νησιά μας, που παρουσιάζουν μεγάλη τουριστική κίνηση, όπως π.χ. Κέρκυρα, Ρόδος, όπου υπόσχονται θέα στη θάλασσα, πλην όμως δεν τη βλέπουν οι ατυχείς τουρίστες ούτε με ισχυρά κιάλια, πέραν από τα δωμάτια, που άλλα δείχνουν σε φωτογραφίες και άλλα είναι στην πραγματικότητα.

 

Το Airbnb, αυτή η τόσο επιτυχημένη παγκοσμίως ιστοσελίδα καταχώρησης, εύρεσης και ενοικίασης καταλυμάτων, που κοντεύει να εκθρονίσει τα ξενοδοχεία από την αλλοτινή τους παντοδυναμία, έχει, λόγω κρίσης, μετατρέψει πολλούς ιδιοκτήτες καταλυμάτων σε εκμισθωτές, όπως στην παλιά ταινία με τον Κώστα Χατζηχρήστο, «Φως, νερό τηλέφωνο. Οικόπεδα με δόσεις». Αρκεί να μην επαναληφθεί το φαινόμενο (ατάκα της ταινίας), όπου μαζί με το οικόπεδο υπόσχονταν και κιάλια για να δουν π.χ. την… Ομόνοια, (τη θάλασσα, τη λίμνη)… Το φαινόμενο πήρε διαστάσεις και στην περιοχή Ιωαννίνων, κυρίως στην πόλη, αλλά και στα Ζαγοροχώρια, Μέτσοβο, περιοχή Κόνιτσας, όπου υπόσχονται βίλες για καταλύματα, εξοχικά σπίτια για… αγροτουρισμό και «άνετο στούντιο, σε μια πολύ ήσυχη γειτονιά στα Γιάννενα».

Η νέα οικονομία μισθώσεων τύπου Airbnb είναι μια λύση στην κρίση, αρκεί να μη γίνεται α λα ελληνικά. Η ανάπτυξη της αγοράς των βραχυχρόνιων μισθώσεων έχει προσελκύσει και πληθώρα επενδυτών. Μάλιστα, σταδιακά, το όλο «οικοσύστημα» των δραστηριοποιούμενων στον κλάδο θα οδεύσει προς πιο επαγγελματική βάση, κάτι που πιστοποιείται ήδη. Σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία, υπολογίζεται ότι πάνω από το 50% των ακινήτων, που διατίθενται μέσω της πλατφόρμας του Airbnb στο κέντρο της Αθήνας, αφορά επαγγελματίες/ επενδυτές, που εκμισθώνουν περισσότερα του ενός διαμερίσματα.

Το όνομά σας:
Το email σας:
Θέμα:
Σχόλιο: (μέχρι 1000 χαρακτήρες)


Προσφατα

15.11.18 | Ιδεοληψίες ή συμπλέγματα;

Η λέξη Τυρόλο προκαλεί σε όλους συνειρμό (κάνει κλικ… στα σύγχρονα ελληνικά) με τη χώρα της...

14.11.18 | Το μυαλό του Αλέξη Τσίπρα

Πριν από λίγες μέρες ο Αλέξης Τσίπρας μας είπε πως με καθαρό μυαλό πήρε την απόφαση τον Ιούλιο του...

13.11.18 | Απορία ψάλτου… βηξ

Η έκφραση, αν και λαϊκή, έγινε γνωστή στην καθαρεύουσα. Ο ψάλτης, όταν έβρισκε τα σκούρα στα...

10.11.18 | Η αλαζονεία της εξουσίας

Ένα από τα σημαντικά προσόντα του ασκούντος οποιασδήποτε μορφής εξουσία, είναι ασφαλώς και η...

09.11.18 | Μια εξομολόγηση

Σήμερα θα προβώ σε μια προσωπική εξομολόγηση. Είμαι βέβαιος πως αυτά που γράφω αφορούν χιλιάδες...

07.11.18 | Το σύνδρομο της Καρμπαλά

Την Κυριακή 11 Νοεμβρίου, με επίκεντρο τη Γαλλία, τιμάται η επέτειος των 100 χρόνων από τη...

06.11.18 | Κληροδοτήματα: Μια παλιά ιστορία

Με τη συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο για τα κληροδοτήματα στις αρχές του περασμένου μήνα, επανήλθε...

30.10.18 | Δόγματα και αρώματα

Με τη Δικαιοσύνη, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, η στήλη ασχολήθηκε πολλές φορές. Αρκετά τα...