Τρίτη, 10 Ιουλίου 2018
|
ΣΤΡΑΤΗΣ ΚΑΡΤΙΝΗΣ

Ένας στρατηγικός - θεσμικός σύμβουλος

Στο τελευταίο Υστερόγραφό μας (Η.Α. 3ης Ιουλίου), με αφορμή την αντίδραση του Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας Εμανουέλ Μακρόν στην απαξίωση του θεσμού του Προέδρου από νεαρό Γάλλο στην εθνική τους επέτειο, ασχοληθήκαμε με τον προπηλακισμό, που δέχθηκε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας από διάφορους τραμπούκους με τον γενικό τίτλο «αγανακτισμένοι» στην παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου του 2011 στην Θεσσαλονίκη.

Σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα», στις αντιδράσεις τότε, πριν από επτά χρόνια, και στην απαξίωση του θεσμού αλλά και της εθνικής επετείου, πρωτοστατούσε ο Νίκος Καρανίκας, γνωστός και μη εξαιρετέος σύμβουλος σήμερα του πρωθυπουργού σε θέματα –λέει- στρατηγικού σχεδιασμού. Ίσως έτσι να λένε τώρα την αργομισθία.

Πριν από περίπου επτά χρόνια, κατά το δημοσίευμα, ο νυν πρωθυπουργικός σύμβουλος στεκόταν πλάι πλάι με τους ακραίους τύπους διαφόρων κατηγοριών και χρησιμοποιούσε πεζοδρομιακή γλώσσα εναντίον του τότε Προέδρου της Δημοκρατίας Καρόλου Παπούλια. Ήταν Οκτώβριος του 2011, όταν ο Πρόεδρος Παπούλιας υποχρεώθηκε με δάκρυα στα μάτια να φύγει από τον χώρο της στρατιωτικής παρέλασης στη λεωφόρο Μ. Αλεξάνδρου στη Θεσσαλονίκη, υπό τα υβριστικά συνθήματα ομάδας ακραίων στοιχείων. «Λυπάμαι για τους υβριστές. Διάλεξαν μια ημέρα, που είναι ντροπή τους και είναι και νέοι άνθρωποι. Εμείς πολεμήσαμε για την Ελλάδα. Δεκαπέντε χρονών ήμουν αντάρτης και πολεμούσα τον ναζισμό και τους Γερμανούς», είχε πει τότε, σε έντονη συναισθηματική φόρτιση, ο Κάρολος Παπούλιας. «Μη μου λένε τώρα “Παπούλια προδότη”. Ποιος είναι ο “Παπούλιας προδότης”; Να ντρέπονται, να ντρέπονται. Τιμάω την πόλη, την τιμούσα χρόνια. Έρχομαι για να τιμήσω αυτή την ημέρα, εδώ στη Θεσσαλονίκη. Δεν θέλω να αποχωρήσω, ήρθα εδώ για να τιμήσω την πόλη, μια ιστορική πόλη, και να τιμήσω την ημέρα. Είναι, όμως, ορισμένοι που θέλουν να ματαιωθεί αυτή η εκδήλωση. Λυπάμαι πάρα πολύ».

Σύμφωνα με τα στοιχεία δικογραφίας, που έφερε στο φως της δημοσιότητας το κυριακάτικο «Πρώτο Θέμα», πρωταγωνιστικό ρόλο στα επεισόδια είχε ο πρωθυπουργικός σύμβουλος Νίκος Καρανίκας, ο οποίος μάλιστα αναγνωρίστηκε στα βίντεο των τραμπουκισμών ως ένας από τους διαδηλωτές, που έβριζαν με χυδαίο τρόπο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Σύμφωνα πάντα με τη δικογραφία, ο σημερινός σύμβουλος Στρατηγικού Σχεδιασμού στο Μαξίμου εντοπίστηκε μέσω βίντεο, που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα www.alterthess.gr, να «βρίσκεται επί του οδοστρώματος της λεωφόρου Μεγάλου Αλεξάνδρου, μπροστά από τον φραγμό των αστυνομικών δυνάμεων, συμμετέχοντας στο πλήθος που κατέλαβε το οδόστρωμα και εμπόδισε την πραγματοποίηση της παρέλασης». Επίσης, σε άλλο βίντεο, που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα www.seleo.com, αναγνωρίστηκε «να βρίσκεται εντός πλήθους, που είχε εισέλθει επί της λεωφόρου Μεγάλου Αλεξάνδρου και, συμμετέχοντας σε ανθρώπινη αλυσίδα, να εμποδίζει την παρέλαση εφέδρων αξιωματικών διαπληκτιζόμενος με αυτούς». Σήμερα από την ασφάλεια του γραφείου του στο Μαξίμου, ο «επαναστάτης» Καρανίκας συνεχίζει να βρίζει υπό την ιδιότητα του πρωθυπουργικού συμβούλου.

Είχε γραφεί τότε ότι για τα θλιβερά εκείνα επεισόδια της 28ης Οκτωβρίου του 2011 σχηματίσθηκε ποινική δικογραφία κατά των υπαιτίων. Δεν γνωρίζουμε την τύχη της. Την τύχη, όμως, ενός εκ των πρωταιτίων τη γνωρίσαμε. Μέμνησο Κύριε (σύντροφε), όταν έλθεις εν τη βασιλεία (πρωθυπουργία) σου. Και εγένετο. Έγινε σύμβουλος του πρωθυπουργού σε θέματα στρατηγικού σχεδιασμού. Από υβριστής ενός θεσμού (του Προέδρου) διορίσθηκε σύμβουλος ενός άλλου θεσμού (του πρωθυπουργού), θεσμικός και ο ίδιος. Έτσι αποδείχθηκε ότι «Όλα εδώ πληρώνονται» με την έννοια της εξαργύρωσης. Άλλοι το λένε αυτό «ιδεολογία στην πράξη». Εν τούτω Καρα –Νίκα.

Το όνομά σας:
Το email σας:
Θέμα:
Σχόλιο: (μέχρι 1000 χαρακτήρες)


Προσφατα

18.09.18 | Ανατομία πολιτικής μελαγχολίας

«Ανατομία της Πολιτικής Μελαγχολίας» έχει τίτλο το βιβλίο του βέλγου φιλοσόφου Lieven de Gauter....

17.09.18 | Ο… χονδρός κι ο… λιγνός κορμός

Αφορμή για τούτο το σχόλιο αποτέλεσε το ερώτημα μικρού παιδιού προς τον ηλικιωμένο κύριο, που το...

28.07.18 | Αντί συγγνώμης… τιμητές και τιμωροί

Πολλά τα ερωτήματα, που εξακολουθούν να πλανώνται πάνω από τα αποκαΐδια, πολλές, όμως, και οι...

27.07.18 | Tο «ιερό» τρολ*

Ο Μητροπολίτης Αιγιαλείας και Καλαβρύτων Αμβρόσιος, γνωστός για τις μεσαιωνικές του αντιλήψεις και...

17.07.18 | Airbnb ή σύγχρονες μέθοδοι μίσθωσης

Η Airbnb είναι ιστοσελίδα καταχώρησης, εύρεσης και ενοικίασης καταλυμάτων, μέσω του διαδικτύου....

03.07.18 | Ο καθένας στη θέση του

Το θέμα ασήμαντο φαινομενικά καταρχάς πήρε διαστάσεις στα διεθνή ΜΜΕ, αλλά και στα δικά μας πριν...

26.06.18 | Στερνή γνώση

Το Καστελόριζο επέλεξε -ως γνωστόν- ο Γιώργος Παπανδρέου να αναγγείλει ουσιαστικά την περίοδο των...

19.06.18 | Τα καθημερινά του καθημερινού

Η κυβέρνηση δεν έπαθε μομφή κατά πλειοψηφία. Η Μακεδονία, ως γνωστόν άλλωστε, είναι Ελληνική, εκτός...