Τρίτη, 3 Ιουλίου 2018
|
ΣΤΡΑΤΗΣ ΚΑΡΤΙΝΗΣ

Ο καθένας στη θέση του

Το θέμα ασήμαντο φαινομενικά καταρχάς πήρε διαστάσεις στα διεθνή ΜΜΕ, αλλά και στα δικά μας πριν μερικές ημέρες. Τον Ιούνιο του 1940, κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και ενώ η Γαλλία έχει περάσει σε γερμανική κατοχή, ο στρατηγός Σαρλ ντε Γκολ, επικεφαλής των γαλλικών δυνάμεων, κάνει έκκληση προς τον λαό, από το Λονδίνο, να μην υπογραφεί η συνθηκολόγηση με τους Γερμανούς, ωθώντας τον να αντισταθεί. Η έκκληση αυτή θεωρείται η απαρχή της γαλλικής αντίστασης. Στο Μον Βαλεριάν, έξω από το Παρίσι, ο πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας Εμανουέλ Μακρόν παρέστη στους τοπικούς εορτασμούς.

Όσο χαιρετούσε κάποιους από τους παρευρισκόμενους μαθητές, ένας από αυτούς, εμφορούμενος από «επαναστατικές» ιδέες και συνήθειες, άρχισε να τραγουδάει την Διεθνή («Εμπρός της γης οι κολασμένοι», κ.λπ.) και, μόλις βρέθηκε κοντά του, ο πρόεδρος εκστόμισε το εξής: «Είσαι καλά, Μανού;» (χαϊδευτικό του Εμανουέλ). Αυτό που πλέον έχει γίνει κανόνας και ένδειξη άνεσης, χαλαρότητας, δεν πέρασε έτσι από τον γάλλο πρόεδρο, ο οποίος, με τη δέουσα αυστηρότητα και το ανάλογο ύφος, έκοψε τον αέρα του νεαρού: «Οχι, αυτό δεν γίνεται, όχι, όχι, όχι, όχι!», είπε ο Μακρόν. «Είσαι εδώ σε έναν επίσημο εορτασμό, πρέπει να συμπεριφέρεσαι όπως πρέπει. Μπορεί γενικά να φέρεσαι σαν βλάκας, αλλά σήμερα είναι η μέρα της Μασσαλιώτιδας και θα με αποκαλείς “Κύριε Πρόεδρε της Δημοκρατίας” ή “Κύριε”. Εντάξει; Λοιπόν…», συνέχισε σε ύφος που δεν άφηνε πολλά περιθώρια ο γάλλος Πρόεδρος. Υπήρχε και συνέχεια: «Και πρέπει να μάθεις να κάνεις τα πράγματα με τη σωστή σειρά. Τη μέρα που θα θέλεις να κάνεις την επανάσταση, θα πρέπει πρώτα να έχεις πτυχίο και δουλειά, να τρέφεσαι μόνος σου, εντάξει; Τότε να πας να δώσεις μαθήματα και σε άλλους».

Ο πειρασμός για συγκρίσεις με τα όσα συμβαίνουν στη χώρα μας και τις εύκολες χρήσεις του ενικού ή την περιφρόνηση του πρωτοκόλλου, εν γένει και από ηγετικές προσωπικότητες, είναι μεγάλος. Δύσκολα αντιστέκεται κανείς σε αυτόν. Τι παράδειγμα, φερ’ ειπείν, δίνει ένας πρωθυπουργός, (επίθετα δεν λέμε) ο οποίος αποκαλεί τον πρόεδρο της Γαλλίας δημοσίως «Φρανσουά» ή «Εμανουέλ», τον πρόεδρο των ΗΠΑ «Μπαράκ», τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «Ζαν Κλοντ» ή τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου «Μάρτιν» «Αντόνιο» ή οτιδήποτε άλλο; Σκεφθείτε να αποκαλέσει κάποιος τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο… Πάκη (ή Πάκια γιαννιώτικα); Δεν έχει σημασία φυσικά το πρόσωπο, ο Παυλόπουλος εδώ, αλλά ο θεσμός που εκφράζει.  Άλλη η περίπτωση του Ανδρέα Παπανδρέου, που ήταν ο Αντρέας για πολλούς φανατικούς πράσινους. Σε κάθε περίπτωση δεν ήταν ο… Ρούλης. Αν ο νεαρός Γάλλος, απευθυνόμενος στον Μακρόν, έλεγε «Είσαι καλά, Εμανουέλ;», ίσως να μην αντιδρούσε έτσι ο Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας. Το ίδιο και αν Έλληνας νεαρός έλεγε «Είσαι καλά, Προκόπη;», αντί του «Είσαι καλά, ρε Πάκια». Είναι ζήτημα κατά πόσο απαξιώνεται ο… θεσμός. «Φέξε μου και γλίστρησα», που λέει και ο λαός. Θυμίζουμε τους «αγανακτισμένους», που προπηλάκισαν τον τότε Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια στην παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου στην Θεσσαλονίκη διαμαρτυρόμενοι –είπαν- για τα μνημόνια, αδιαφορώντας για τον θεσμό που εκπροσωπούσε. Ήταν οι ίδιοι που, μετά, ως Συριζαίοι, δεν αγανακτούσαν για τα νέα αριστερά μνημόνια, ούτε προπηλάκιζαν τον νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας Παυλόπουλο.

Τι ψάχνουμε και εμείς τώρα; Ψύλλους (αγανακτισμένους ή μη) στ’ άχυρα (θεσμικά ή μη). Είσαι καλά, Μητσάρα; (χαϊδευτικό (α λα ελληνικά , όπως π.χ. Μανού). Αυτό έχει σημασία μαζί με το φραπόγαλο. Νάσαι καλά. Με υψηλό το εθνικό σου φρόνημα πάντως και με τις τσέπες αδειανές, έπαυσε να σε ενδιαφέρει π.χ. ο Αλέξης ή Αλεξάκης, ο Προκόπης ή Πάκιας, ο Πάνος ή Πανούσιας, ο Κυριάκος ή Κούλης, ο Τάδε και ο Δείνα; Και δεν γνωρίζουμε αν οι δικοί μας επαναστάτες «τρέφονται μόνοι τους», ή τους τρέφουν. Από την άλλη, όμως, οι πολιτικές καριέρες αφορούν θεσμούς. Στις όποιες θέσεις. Οι Μητσάρες επιλέγουν με ποιους θα «αγανακτούν» και θα… επαναστατούν για το ίδιο θέμα και με ποιους όχι.  Σσσσς… μην ταράζετε τον ύπνο Μητσάρα και θεσμού. Βίοι παράλληλοι σε κάποιες περιπτώσεις. Καληνύχτα.

 

 

Το όνομά σας:
Το email σας:
Θέμα:
Σχόλιο: (μέχρι 1000 χαρακτήρες)


Προσφατα

18.09.18 | Ανατομία πολιτικής μελαγχολίας

«Ανατομία της Πολιτικής Μελαγχολίας» έχει τίτλο το βιβλίο του βέλγου φιλοσόφου Lieven de Gauter....

17.09.18 | Ο… χονδρός κι ο… λιγνός κορμός

Αφορμή για τούτο το σχόλιο αποτέλεσε το ερώτημα μικρού παιδιού προς τον ηλικιωμένο κύριο, που το...

28.07.18 | Αντί συγγνώμης… τιμητές και τιμωροί

Πολλά τα ερωτήματα, που εξακολουθούν να πλανώνται πάνω από τα αποκαΐδια, πολλές, όμως, και οι...

27.07.18 | Tο «ιερό» τρολ*

Ο Μητροπολίτης Αιγιαλείας και Καλαβρύτων Αμβρόσιος, γνωστός για τις μεσαιωνικές του αντιλήψεις και...

17.07.18 | Airbnb ή σύγχρονες μέθοδοι μίσθωσης

Η Airbnb είναι ιστοσελίδα καταχώρησης, εύρεσης και ενοικίασης καταλυμάτων, μέσω του διαδικτύου....

10.07.18 | Ένας στρατηγικός - θεσμικός σύμβουλος

Στο τελευταίο Υστερόγραφό μας (Η.Α. 3ης Ιουλίου), με αφορμή την αντίδραση του Προέδρου της Γαλλικής...

26.06.18 | Στερνή γνώση

Το Καστελόριζο επέλεξε -ως γνωστόν- ο Γιώργος Παπανδρέου να αναγγείλει ουσιαστικά την περίοδο των...

19.06.18 | Τα καθημερινά του καθημερινού

Η κυβέρνηση δεν έπαθε μομφή κατά πλειοψηφία. Η Μακεδονία, ως γνωστόν άλλωστε, είναι Ελληνική, εκτός...