Τρίτη, 19 Ιουνίου 2018
|
ΣΤΡΑΤΗΣ ΚΑΡΤΙΝΗΣ

Τα καθημερινά του καθημερινού

Η κυβέρνηση δεν έπαθε μομφή κατά πλειοψηφία. Η Μακεδονία, ως γνωστόν άλλωστε, είναι Ελληνική, εκτός της Βόρειας, που προέκυψε με τον γάμο της Κυριακής… και εμείς στον καφενέ τσιγάρο πρέφα και καφέ, βρε δεν βαριέσαι αδερφέ, που λέει και ο στίχος. Τι θέλει να πει ο ποιητής; Πολλά. Μας τα είχε πει πριν πολλά, πολλά χρόνια. Εμείς πάντως στην καθημερινότητά μας. Έτσι απλά. Πολύπτυχο από τη ζωή της πόλης, ενόψει και του καλοκαιριού. Έχουμε και λέμε, μετά της απαραίτητης γκρίνιας, το αλατοπίπερο κάθε παραπολιτικής στήλης που σέβεται τον εαυτό της:

* Το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα αυξημένο τους καλοκαιρινούς μήνες στους δρόμους της πόλης. Σε ορισμένους κεντρικούς τις ώρες αιχμής επικρατεί κυκλοφοριακό χάος. Το παράνομο παρκάρισμα επιτείνει το πρόβλημα. Φορτηγά ξεφορτώνουν όπου και όποτε βολεύει τον καθένα, ΙΧ πάνω σε πεζοδρόμια, αγνόηση πεζόδρομων, διπλοπαρκαρίσματα για καφεδάκι στα διπλανό καφέ, ντελιβεράδες μετατρέπονται σε καμικάζι -φόβος και τρόμος πεζών και εποχούμενων- με τα επικίνδυνα σλάλομ, οδηγοί δικύκλων παντός τύπου ξεφυτρώνουν από παντού, δεξιά, αριστερά σου, κινούμενοι αντίθετα και σε μονόδρομους, αγνοούν φωτεινούς σηματοδότες, θεωρώντας τους δρόμους αποκλειστικά δικούς τους. Τώρα εμφανίσθηκαν, δυστυχώς, και οι ποδηλάτες παρανομούντες. Είδαμε νεαρούς –ίσως ανήλικους- να μη σταματούν μπροστά σε κόκκινο σηματοδότη σε κεντρικό δρόμο της πόλης με μεγάλη κίνηση. Το φαινόμενο με τους ποδηλάτες δεν είναι γενικό, αλλά δυστυχώς υπάρχει κι αυτό στο κυκλοφοριακό κομφούζιο που επικρατεί.

 * Τα περιστέρια έχουν κατακλύσει τα Γιάννενα. Συμπαθή, κατά τα λοιπά, τα πουλιά αλλά παράγινε το κακό με τις κουτσουλιές να γεμίζουν μπαλκόνια, παράθυρα, κάγκελα, πόρτες. Προσόψεις αρκετών κτιρίων έχουν μετατραπεί σε… φουτουριστικούς πίνακες με κατασκευές από πολύχρωμες κορδέλες, cd, πλαστικές ευρεσιτεχνίες με ιδιόμορφους «φράχτες» κ.λπ. για την αποφυγή στάσης και… εκκένωσης των ιπτάμενων επισκεπτών. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι «εφορμήσεις» τους τείνουν να μας θυμίσουν τα «Πουλιά», την εφιαλτική ταινία του Χίτσκοκ. Χάθηκαν και οι παλαιοί περιστεράδες να τα εκπαιδεύσουν να αποπατούν… διακριτικά.

* Οι παλιοί Γιαννιώτες θα θυμούνται τους Κιλιλαίους (Κιρκινέζια) γερακόμορφα πουλιά, σήμα κατατεθέν της πόλης τότε που δεν υπήρχαν οι πολυκατοικίες και κυριαρχία του μπετόν, αλλά σπίτια με στέγες από κεραμίδια όπου τα πουλιά αυτά είχαν τις φωλιές τους. Το Κιρκινέζι είναι είδος γνήσιου γερακιού (γένος Falco). Ερχόταν κατά σμήνη, νωρίς την άνοιξη, για να φωλιάσει σε κεραμίδια παλαιών κτιρίων, καμπαναριών, κάστρων ή σε αποθήκες. Η εμφάνισή του σήμερα σπανίζει στην πόλη μας, που έγινε μεγαλούπολη. Η  μείωση του πληθυσμού των Κιλιλαίων οφείλεται και στην καταστροφή των οικοτόπων, στη χρήση εντομοκτόνων φαρμάκων, που έχουν άμεσες συνέπειες πάνω του, διότι είναι ένα κατά βάση εντομοφάγο πτηνό. Έτσι μείναμε μόνο με τα περιστέρια στα μπαλκόνια.

 * Έχει γούστο. Κάποιος με… Ρίζες λένε από Γιάννενα, άρτι εμφανισθείς στο πολιτικό αυτοδιοικητικό στερέωμα της περιοχής, πήρε σβάρνα πόλεις και κωμοπόλεις της Ηπείρου. Βγάζει λόγους… κατά συρροή επί παντός του επιστητού με το βλέμμα -πάλι λένε- στραμμένο στην Περιφέρεια. Σεβαστές οι φιλοδοξίες, αλλά άρχισε γρήγορα και θα μείνει από καύσιμα. Το φαινόμενο δεν είναι το μοναδικό. Άλλος γαλάζιος με το βλέμμα στο Κοινοβούλιο ήδη «περιοδεύει» οπουδήποτε καλυμμένα μεν υπό κοινωνικό μανδύα, δραστήρια δε. Το λέει η «καρδιά» του… Νάναι καλά οι άνθρωποι. Όσοι πιστοί προσέλθετε.

* «Ένα καράβι ανοίγει πανιά», με αυτό τον τίτλο οι μαθητές του 12ου δημοτικού σχολείου Ιωαννίνων άνοιξαν πανιά και αποχαιρέτησαν την σχολική χρονιά και οι της τελευταίας τάξης το σχολείο τους. Με την ορχήστρα και την παιδική χορωδία τους να ερμηνεύει διαχρονικά τραγούδια από Γερακίνα και Κοντούλα Λεμονιά μέχρι Ξαρχάκο-Γκάτσο, Κουγιουμτζή, Λοΐζο, Χατζηδάκι, Κόκοτο-Ελύτη. Νάσαι καλά, δάσκαλε. Άνοιξες και αυτή το φορά το παράθυρο και ακούσθηκε το αηδόνι στο σχολείο, όπως έγραφε και ο Καζαντζάκης στην Αναφορά του στον Γκρέκο.

* Μια κινέζικη παροιμία λέει: Ο γιατρός, που γράφει τη συνταγή πρέπει να είναι με ένα μάτι, ο φαρμακοποιός που την εκτελεί πρέπει να έχει δύο μάτια και ο άρρωστος, που πίνει το γιατρικό πρέπει να είναι στραβός. Στην περίπτωση του σχολίου μας, ο άρρωστος δεν ήταν στραβός και είδε ότι του έγραφαν… κινέζικα στην εξέταση. Μόνο παπά γκαστρωμένο δεν έβγαλε το ιατρικό ραπόρτο. Συνέβη πρόσφατα εν Ιωαννίνοις. Προσοχή, λοιπόν, και τα μάτια ανοιχτά από όλους τους εμπλεκόμενους. Δεν ξέρουμε άλλωστε και όλοι κινέζικα… Καλουτσινά ή Καστρινά* μάθαμε μικροί.

 * Γιαννιώτικη αργκώ για τους μη γνωρίζοντες

Το όνομά σας:
Το email σας:
Θέμα:
Σχόλιο: (μέχρι 1000 χαρακτήρες)


Προσφατα

14.11.18 | Το μυαλό του Αλέξη Τσίπρα

Πριν από λίγες μέρες ο Αλέξης Τσίπρας μας είπε πως με καθαρό μυαλό πήρε την απόφαση τον Ιούλιο του...

13.11.18 | Απορία ψάλτου… βηξ

Η έκφραση, αν και λαϊκή, έγινε γνωστή στην καθαρεύουσα. Ο ψάλτης, όταν έβρισκε τα σκούρα στα...

10.11.18 | Η αλαζονεία της εξουσίας

Ένα από τα σημαντικά προσόντα του ασκούντος οποιασδήποτε μορφής εξουσία, είναι ασφαλώς και η...

09.11.18 | Μια εξομολόγηση

Σήμερα θα προβώ σε μια προσωπική εξομολόγηση. Είμαι βέβαιος πως αυτά που γράφω αφορούν χιλιάδες...

07.11.18 | Το σύνδρομο της Καρμπαλά

Την Κυριακή 11 Νοεμβρίου, με επίκεντρο τη Γαλλία, τιμάται η επέτειος των 100 χρόνων από τη...

06.11.18 | Κληροδοτήματα: Μια παλιά ιστορία

Με τη συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο για τα κληροδοτήματα στις αρχές του περασμένου μήνα, επανήλθε...

30.10.18 | Δόγματα και αρώματα

Με τη Δικαιοσύνη, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, η στήλη ασχολήθηκε πολλές φορές. Αρκετά τα...

27.10.18 | «Έρρωσθε άπαντες»

Το τελευταίο τεύχος της ενηµερωτικής και πολιτιστικής έκδοσης της αδελφότητας Δροσοπηγιωτών «Τα...