Σάββατο, 26 Μαΐου 2018
|
Διονύση Λιώλη

«Επίτιμος Διδάκτωρ»

Στο φύλλο της Τετάρτης 23ης Μαΐου της έγκριτης εφημερίδας σας διαβάσαμε ότι το ΤΕΙ Ηπείρου και ειδικότερα το τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής που εδρεύει στην Πρέβεζα θα αναγορεύσει σε Επίτιμο Διδάκτορα (!) του τμήματος, τον υπουργό Οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο σε ειδική εκδήλωση που θα γίνει στις 29 Μαΐου. Επειδή τότε θα έχει παρέλθει χρόνος ενός μηνός και 29 ημερών από την γνωστή κρίσιμη ημερομηνία όπου τέτοιου είδους ανακοινώσεις εθιμικά δεν μας ξαφνιάζουν, επιτρέψτε μας να εκφράσουμε μέσω της φιλόξενης στήλης σας κάποιους απλούς προβληματισμούς.

Το διδακτορικό δίπλωμα αποτελεί στη χώρα μας, όπως και στις περισσότερες χώρες του κόσμου τον ανώτατο ακαδημαϊκό τίτλο που απονέμουν τα πανεπιστήμια. Διαφοροποιείται από το απλό πανεπιστημιακό πτυχίο και τους μεταπτυχιακούς τίτλους σπουδών (masters) από το γεγονός ότι δεν προκύπτει ως προϊόν παρακολούθησης μαθημάτων, εργαστηρίων … κλπ και τον καθορισμένο έλεγχο γνώσεων που ακολουθεί (εξετάσεις, εργασίες…), αλλά συνίσταται σε μια εξειδικευμένη υψηλού επιστημονικού πεδίου ερευνητική εργασία.

Μια βασική αρχή (άσχετα αν και σε ποιο βαθμό τηρείται πάντοτε) λέει ότι για να αναγορευτείς διδάκτωρ πρέπει να έχεις προσφέρει κάτι νέο στην επιστήμη. Γι’ αυτό και ο έλεγχος της αξιοπιστίας της κάθε ερευνητικής εργασίας κρίνεται από πολυμελές σώμα αποτελούμενο από ειδικούς επιστήμονες, το γνωστικό και ερευνητικό αντικείμενο των οποίων πρέπει να είναι σχετικό με το υπό κρίσην διδακτορικό.

Η αναγόρευση σε επίτιμο διδάκτορα είναι μια τιμητική διάκριση που απονέμουν τα πανεπιστήμια σε προσωπικότητες των επιστημών, της δημόσιας ζωής, των καλών τεχνών, των γραμμάτων… Με αυτό τον τρόπο, με την απονομή δηλαδή του ανώτατου ακαδημαϊκού τίτλου που απονέμουν κανονικά τα πανεπιστήμια τιμάται το πρόσωπο, χωρίς ασφαλώς να δίνει αυτή η τιμητική απονομή πρόσβαση σε άλλα ακαδημαϊκά δικαιώματα.

Στη χώρα μας, σύμφωνα με το νόμο, διδακτορικό δίπλωμα απονέμουν μόνο τα πανεπιστήμια. Τα ΤΕΙ δεν έχουν τέτοια δυνατότητα. Οι πτυχιούχοι ΤΕΙ, κάτοχοι μεταπτυχιακών σπουδών (που και πάλι απονέμονται από τα πανεπιστήμια) μπορούν να αναλάβουν την εκπόνηση διδακτορικής διατριβής. Ο τίτλος όμως απονέμεται μόνο από τα πανεπιστήμια, τα οποία και έχουν την ευθύνη τήρησης της όλης διαδικασίας.

Το καυτό ερώτημα λοιπόν είναι: πώς το ΤΕΙ Ηπείρου θέλει ν’ απονείμει επί τιμή έναν ακαδημαϊκό τίτλο τον οποίο δεν έχει από το νόμο το δικαίωμα ν’ απονέμει κανονικά; Έχει το ηθικό έστω δικαίωμα ν’ απονέμει επί τιμή τίτλους που καλώς ή κακώς έχουν το αποκλειστικό δικαίωμα να παρέχουν κανονικά άλλοι;

 Μάλλον για ανέκδοτο μοιάζει. Κάτι αντίστοιχο θα ήταν π.χ. το 3ο Λύκειο να αναγορεύει κάποιον σε επίτιμο πτυχιούχο Φιλολογίας ή Μαθηματικών. Και για να μη γίνει κάποια σύγχυση με την πιθανή απορρόφηση στο μέλλον του ΤΕΙ Ηπείρου από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, θα θυμίσουμε ότι μέχρι την 29η Μαΐου αυτή δεν θα έχει συντελεστεί ούτως ή άλλως. Αλλά και όταν συντελεστεί, ο τίτλος θα απονέμεται από το πανεπιστήμιο.

Τελικά, αν το κλιμάκιο ΤΕΙ της Πρέβεζας αισθάνεται υποχρεωμένο προς τον κ. υπουργό διότι χάρη σε δική του παρέμβαση πιθανόν θα αποσοβηθεί η κατάργησή του, υπάρχουν πιο σοβαροί τρόποι για να του εκφράσουν την ευγνωμοσύνη τους.

Το όνομά σας:
Το email σας:
Θέμα:
Σχόλιο: (μέχρι 1000 χαρακτήρες)


Προσφατα

14.11.18 | Το μυαλό του Αλέξη Τσίπρα

Πριν από λίγες μέρες ο Αλέξης Τσίπρας μας είπε πως με καθαρό μυαλό πήρε την απόφαση τον Ιούλιο του...

13.11.18 | Απορία ψάλτου… βηξ

Η έκφραση, αν και λαϊκή, έγινε γνωστή στην καθαρεύουσα. Ο ψάλτης, όταν έβρισκε τα σκούρα στα...

10.11.18 | Η αλαζονεία της εξουσίας

Ένα από τα σημαντικά προσόντα του ασκούντος οποιασδήποτε μορφής εξουσία, είναι ασφαλώς και η...

09.11.18 | Μια εξομολόγηση

Σήμερα θα προβώ σε μια προσωπική εξομολόγηση. Είμαι βέβαιος πως αυτά που γράφω αφορούν χιλιάδες...

07.11.18 | Το σύνδρομο της Καρμπαλά

Την Κυριακή 11 Νοεμβρίου, με επίκεντρο τη Γαλλία, τιμάται η επέτειος των 100 χρόνων από τη...

06.11.18 | Κληροδοτήματα: Μια παλιά ιστορία

Με τη συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο για τα κληροδοτήματα στις αρχές του περασμένου μήνα, επανήλθε...

30.10.18 | Δόγματα και αρώματα

Με τη Δικαιοσύνη, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, η στήλη ασχολήθηκε πολλές φορές. Αρκετά τα...

27.10.18 | «Έρρωσθε άπαντες»

Το τελευταίο τεύχος της ενηµερωτικής και πολιτιστικής έκδοσης της αδελφότητας Δροσοπηγιωτών «Τα...