Παρασκευή, 18 Μαΐου 2018
|
ΣΤΡΑΤΗΣ ΚΑΡΤΙΝΗΣ

Erga Omnes: Ισχύει έναντι πάντων

Έχει ενδιαφέρον μια περιήγηση στο διαδίκτυο. Το φαινόμενο παρατηρείται και σε κανάλια, ιδιαίτερα σε πρωινές-μεσημβρινές εκπομπές.

Επί παντός του επιστητού η ενασχόληση κάθε «πικραμένου» ειδικού «αναλυτή» σε θέματα «ειδικής επικαιρότητας». Έχει ενδιαφέρον, επίσης, το γεγονός ότι, για να δείξουν οι «αναλυτές» πολύξεροι σε… διεθνές επίπεδο, χρησιμοποιούν και ξενικούς όρους, που χρησιμοποιούνται στην πολιτική, διεθνή επικαιρότητα και διπλωματία, άσχετους με το αντικείμενο του κουτσομπολιού στο διαδίκτυο ή πρωινάδικο. Τελευταίο κρούσμα λατινικοί όροι, που έμειναν στη γλώσσα της διπλωματίας, όπως Erga Omnes (Μακεδονικό), Pakta sunt servanda (Οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται) για τη μεταμνημονιακή εποχή, Rebus Sik Stantibus (με αλλαγή των συνθηκών δεν αλλάζουν οι συμβάσεις), πάλι για τα μνημόνια, χρησιμοποιούνται σε αναλύσεις σχετικά με τα αποτελέσματα της… Eurovision!

Ηδευτεραθλήτρια του διαγωνισμού στο επίκεντρο. «Το πραγματικό μου όνομα είναι Εντέλα Φουρεϊράι. Το “Ελένη” είναι το βαπτιστικό μου όνομα στην Ελλάδα. Το Φουρέιρα είναι η ρίζα του επιθέτου μου». Γιατί το έκρυψε; Ερώτημα τρομερό, που απασχολεί «ειδικούς διαδικτυακούς αναλυτές». Δραματική εξομολόγηση της Φουρέιρα στη συνέχεια: «Γιατί έκρυψα ότι είμαι Αλβανίδα». Έκλειναν –είπε- οι πόρτες στην καριέρα της. Πάντως δεν φταίμε εμείς: «Δεν είμαστε ρατσιστές. Εκείνη φταίει, που ήταν Αλβανίδα, και το έκρυψε», εκμυστηρεύθηκε περιχαρής ο αγνώστων λοιπών στοιχείων δημοσιογράφος (όπως δήλωσε).

Άλλος, το όνομά του -λένε- είναι πασίγνωστο στον χώρο της δισκογραφίας, (άγνωστος σε όλους τους άλλους κοινούς θνητούς), πρώην παραγωγός και στενός συνεργάτης της Ελένης Φουρέιρα, ο άνθρωπος που ευθύνεται για τη δημιουργία του συγκροτήματος Mystique, από όπου ξεκίνησε η τραγουδίστρια, είναι έξαλλος από τις δηλώσεις της σχετικά με το γιατί έκρυψε την αλβανική καταγωγή της. Στο Facebook τα ξημερώματα του Σαββάτου, επιστρέφει τα όσα είπε η Φουρέιρα σχετικά με την «απαγόρευση» να μιλήσει ανοιχτά για τη χώρα που γεννήθηκε και τις ευθύνες που καταλογίζει σε ανθρώπους, που την ανέλαβαν στο ξεκίνημα της καριέρας της. «…Επειδή είμαι παιδί μεταναστών και έχω βιώσει τον ρατσισμό στο πετσί μου, στη παιδική μου ηλικία., κάτι ξέρω: Όχι στον ρατσισμό». Είπε και ελάλησε ο παραγωγός.

Γιατί δεν εκπροσώπησε την Ελλάδα, αγανακτούν οι λάτρεις του ευρωδιαγνωνισμού, ευρωλιγούρηδες ονομαζόμενοι από τους αντίπαλους. Η Φουρέιρα είναι πανευρωπαϊκή. «Η Μπιγιονσέ της Γιουροβίζιον» σου λέει το BBC διθυραμβικά. Erga Omnes η απήχηση της Φουρέιρα, δήλωσε γεμάτος περίσκεψη ο περισπούδαστος διαδικτυακός ατσίδας. Τώρα «τι σχέση έχει ο φάντης με το ρετσινόλαδο», για να θυμηθούμε την παλιά έκφραση, αλλουνού παπά ευαγγέλιο -καθολικού ή ορθόδοξου δεν έχει σημασία, άλλωστε και η αοιδός έχει διπλή ιθαγένεια. Ούτε σημασία έχει για ορισμένους ότι με τα χεράκια της έκανε τον αλβανικό αετό παλαιότερα. Για άλλους εθνικόφρονες έχει και παρέχει, σαν κάποιους ποδοσφαιριστές, που παίζουν σε ελληνικές ομάδες και δημιούργησαν ανάλογο ζήτημα με τον αετό, το οποίο γρήγορα ξεχάστηκε. Αν ήταν, όμως, κάποιος ανώνυμος οικονομικός φτωχολαθραίος, θα τον ξέσκιζαν.

Erga Omnes, λόγω δεύτερης θέσης λοιπόν. Έτσι στο… λατινικό και διεθνές. Η ωραία Ελένη ισχύει έναντι πάντων. Αν ήταν πρώτη, θα μιλούσαμε πάλι «έναντι πάντων» για νέα Μπουμπουλίνα. Ειρήσθω εν παρόδω πάντως ότι και η ελληνίδα ηρωίδα της επανάστασης του ‘21 Μπουμπουλίνα ήταν αρβανίτικης καταγωγής. Τελικά επαναφέρουμε στη μνήμη τα όσα είχε πει ο Πύρρος Δήμας, μετά τα μετάλλιά του στους Ολυμπιακούς αγώνες: «Πριν τα μετάλλια στην Αλβανία ήμουν Έλληνας και στην Ελλάδα Αλβανός. Μετά αντιστράφηκαν οι χαρακτηρισμοί». Έτσι απλά χωρίς… διεθνείς όρους, που ισχύουν έναντι όλων υπέρ ή κατά της Ελένης ή Εντέλας. Ποιος ξέρει; Μπορεί οι γονείς της να ήταν λαθρομετανάστες. Μια έρευνα θα ήταν σκόπιμη. Αν πέρασαν τα σύνορα στο Πωγώνι ή την Κόνιτσα, να ανακηρύξουμε την ωραία Ελένη επίτιμη Γιανιώτισσα τιμής ένεκεν, γεγονός που θα αποτελέσει και αυτό… Erga Omnes.

Το όνομά σας:
Το email σας:
Θέμα:
Σχόλιο: (μέχρι 1000 χαρακτήρες)


Προσφατα

14.11.18 | Το μυαλό του Αλέξη Τσίπρα

Πριν από λίγες μέρες ο Αλέξης Τσίπρας μας είπε πως με καθαρό μυαλό πήρε την απόφαση τον Ιούλιο του...

13.11.18 | Απορία ψάλτου… βηξ

Η έκφραση, αν και λαϊκή, έγινε γνωστή στην καθαρεύουσα. Ο ψάλτης, όταν έβρισκε τα σκούρα στα...

10.11.18 | Η αλαζονεία της εξουσίας

Ένα από τα σημαντικά προσόντα του ασκούντος οποιασδήποτε μορφής εξουσία, είναι ασφαλώς και η...

09.11.18 | Μια εξομολόγηση

Σήμερα θα προβώ σε μια προσωπική εξομολόγηση. Είμαι βέβαιος πως αυτά που γράφω αφορούν χιλιάδες...

07.11.18 | Το σύνδρομο της Καρμπαλά

Την Κυριακή 11 Νοεμβρίου, με επίκεντρο τη Γαλλία, τιμάται η επέτειος των 100 χρόνων από τη...

06.11.18 | Κληροδοτήματα: Μια παλιά ιστορία

Με τη συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο για τα κληροδοτήματα στις αρχές του περασμένου μήνα, επανήλθε...

30.10.18 | Δόγματα και αρώματα

Με τη Δικαιοσύνη, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, η στήλη ασχολήθηκε πολλές φορές. Αρκετά τα...

27.10.18 | «Έρρωσθε άπαντες»

Το τελευταίο τεύχος της ενηµερωτικής και πολιτιστικής έκδοσης της αδελφότητας Δροσοπηγιωτών «Τα...