Παρασκευή, 11 Μαΐου 2018
|
Του ΣΤΡΑΤΗ ΚΑΡΤΙΝΗ

Αποκηρύξεις είναι η λύση;

Συνεχή κινητικότητα εμφανίζει το Κίνημα Αλλαγής, έτσι ώστε, αν μη τι άλλο, τουλάχιστον δικαιολογεί το πρώτο συνθετικό του τίτλου, αλλά και την παράδοση του χώρου της Κεντροαριστεράς.

Μετά τις αντιπαραθέσεις μετά τη σύνοδο της Κεντρικής Επιτροπής του Μαρτίου και την ονομαζόμενη «πασοκοποίηση», στην οποία αναφερόταν συχνά το Ποτάμι, μα και η ΔΗΜΑΡ, η αντιπαράθεση συνεχίστηκε με τον Βενιζέλο, που υποστηρίζει τη δημιουργία μετώπου με τη ΝΔ προεκλογικά ενάντια στον ΣΥΡΙΖΑ. Η συνέχεια στο νέο επεισόδιο. Διαλέχτε: Με την παρουσία του προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση, του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκου Παππά και άλλων στελεχών ΚΙΝΑΛ, ΣΥΡΙΖΑ ΔΗΜΑΡ, πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή, κατόπιν πρωτοβουλίας του πρώην υπουργού και μέλους της ΚΕ του ΚΙΝΑΛ Γιάννη Ραγκούση, εκδήλωση με θέμα: «Το μέλλον της προοδευτικής παράταξης». Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ξυδάκης, ο βουλευτής του Ποταμιού Σπύρος Δανέλης, ο ευρωβουλευτής του Ποταμιού Μίλτος Κύρκος, ο βουλευτής της ΔΗΣΥ Δημήτρης Κρεμαστινός κ.ά.
Πολλά γράφτηκαν ή ακούστηκαν γι’ αυτή την εκδήλωση, άλλα χαιρέκακα, άλλα με το αλατοπίπερο της «συνωμοσίας», άλλα με βάση τις ενδοκομματικές έριδες, και άλλα κυρίως με βάση το υπάρχον ακόμη αντιπασοκικό κλίμα. Μεταξύ άλλων: Ο Απόστολος Δοξιάδης έκανε μία ανάρτηση, σύμφωνα με την οποία στην κυβέρνηση υπάρχει σχέδιο για τη διάσπαση του Κινήματος Αλλαγής. «Είναι ένα συντονισμένο σχέδιο να διασπάσει τον κεντροαριστερό ή σοσιαλδημοκρατικό χώρο (η ετικέτα δεν έχει τόση σημασία) μέσω περιφερειακών συμμαχιών, με δευτεροκλασάτους ή τριτοκλασάτους πολιτικούς και πολιτευτές του, καθώς και με διανοούμενους εκ των οποίων κάποιοι γενικότερα χαίρουν (έχαιραν;) εκτίμησης». Το μέλος της εκτελεστικής Γραμματείας του ΚΙΝΑΛ Στέφανος Παραστατίδης, που πρόσκειται στον Γιώργο Καμίνη: «Ο πολιτικός σχεδιασμός του ΣΥΡΙΖΑ ή της ΝΔ επιδιώκει να εγκλωβίσει το ΚΙΝΑΛ στο προαναφερόμενο δίλημμα συνεργασίας με προφανή στόχο να παραμείνει ισχυρό το δίπολο ΣΥΡΙΖΑ/ΝΔ».
Ο ίδιος ο Γιάννης Ραγκούσης, όμως, δήλωσε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Νέα Σελίδα»: «Το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου, του οποίου ήμασταν μέλη η συντριπτική πλειονότητα στο Κίνημα Αλλαγής, ήταν από την πρώτη στιγμή της ίδρυσής του ξεκάθαρο ως προς την τοποθέτησή του στην Αριστερά… Ως ΠΑΣΟΚ, μεγαλώσαμε επικρίνοντας το ΚΚΕ για το ιστορικό λάθος «τι Πλαστήρας, τι Παπάγος». Ένα ιστορικό λάθος, που το πλήρωσαν ακριβά τόσο η χώρα όσο και η δημοκρατική-προοδευτική παράταξη. Δεν είμαι διατεθειμένος να γίνω συνένοχος στη διάπραξη του ίδιου ιστορικού λάθος». Το πολιτικό κλίμα, που δημιουργήθηκε πάντως, μετά την εκδήλωση της Κυριακής, είναι έκδηλο στα ΜΜΕ και στο διαδίκτυο. Πολύφερνος νύφη η Φώφη, με προίκα το ΚΙΝΑΛ. Σημειωτέον ότι η κ. Γεννηματά σωστά απορρίπτει ως διχαστικά τα περί μετώπων δεξιών ή αριστερών.
Και μέσα σε όλο αυτό τον ορυμαγδό, πάλι το ΠΑΣΟΚ στο προσκήνιο, η πασοκοποίηση, ο Αντρέας, ο αναθεματισμός της πράσινης περιόδου που… φταίει για όλα τα κακά. Το όλο κλίμα μας θύμισε άλλες εποχές. «Αποκηρύσσω μετά βδελυγμίας το ΚΚΕ και τας παραφυάδας αυτού. Η παρούσα μου επιθυμώ να δημοσιευθή εις τον Τύπον και να διαβασθή εις την εκκλησίαν της ενορίας μου». Έκφραση, που έμεινε στην ιστορία από τις δηλώσεις «μετανοίας» τη δεκαετία του ’50, τον καιρό του ψυχρού πολέμου, του αντικομουνισμού, της παντοδυναμίας των νικητών του εμφυλίου πολέμου (για τους νεώτερους παραπέμπουμε στον γιαννιώτικο εθνικόφρονα τύπο της εποχής). Η έκφραση σε διασκευή κατά τη… μεταπασοκική περίοδο, όπου στη θέση ΚΚΕ βάλτε ΠΑΣΟΚ και θα βρείτε –τηρουμένων φυσικά των αναλογιών- την κατάσταση, που διαμορφώθηκε μετά την πτώση του πάλαι ποτέ κραταιού κόμματος, που ίδρυσε ο Ανδρέας Παπανδρέου, πτώση που οφείλεται και στο γεγονός ότι πλήρωσε περισσότερο από ό, τι του αναλογεί στην οικονομική κρίση. Στο Κίνημα Αλλαγής οι… συνεταίροι στο εγχείρημα της ανασύστασης του Κεντροαριστεράς, το μόνο που δεν ζήτησαν ήταν μια νέα δήλωση «μετανοίας» τύπου δεκαετίας του ‘50 σε διασκευή: «Αποκηρύσσω μετά βδελυγμίας το ΠΑΣΟΚ και τις παραφυάδες του. Η παρούσα να δημοσιευθεί στο διαδίκτυο», σαν να ήταν αυτό το πρόβλημα, μολονότι στο Κίνημα ραχοκοκαλιά είναι το ΠΑΣΟΚ, όσο τελικά έμεινε, μετά την ενσωμάτωση τμήματος στον ΣΥΡΙΖΑ. Οι άλλοι ήταν απλώς πρόσωπα και κινήσεις χωρίς δύναμη, ή, σε κάθε περίπτωση, κινήσεις με δύναμη, που την πήρε το… ποτάμι στον δρόμο ή η Άμυνα, χωρίς να τους φταίει άλλος γι’ αυτό.

Το όνομά σας:
Το email σας:
Θέμα:
Σχόλιο: (μέχρι 1000 χαρακτήρες)


Προσφατα

14.11.18 | Το μυαλό του Αλέξη Τσίπρα

Πριν από λίγες μέρες ο Αλέξης Τσίπρας μας είπε πως με καθαρό μυαλό πήρε την απόφαση τον Ιούλιο του...

13.11.18 | Απορία ψάλτου… βηξ

Η έκφραση, αν και λαϊκή, έγινε γνωστή στην καθαρεύουσα. Ο ψάλτης, όταν έβρισκε τα σκούρα στα...

10.11.18 | Η αλαζονεία της εξουσίας

Ένα από τα σημαντικά προσόντα του ασκούντος οποιασδήποτε μορφής εξουσία, είναι ασφαλώς και η...

09.11.18 | Μια εξομολόγηση

Σήμερα θα προβώ σε μια προσωπική εξομολόγηση. Είμαι βέβαιος πως αυτά που γράφω αφορούν χιλιάδες...

07.11.18 | Το σύνδρομο της Καρμπαλά

Την Κυριακή 11 Νοεμβρίου, με επίκεντρο τη Γαλλία, τιμάται η επέτειος των 100 χρόνων από τη...

06.11.18 | Κληροδοτήματα: Μια παλιά ιστορία

Με τη συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο για τα κληροδοτήματα στις αρχές του περασμένου μήνα, επανήλθε...

30.10.18 | Δόγματα και αρώματα

Με τη Δικαιοσύνη, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, η στήλη ασχολήθηκε πολλές φορές. Αρκετά τα...

27.10.18 | «Έρρωσθε άπαντες»

Το τελευταίο τεύχος της ενηµερωτικής και πολιτιστικής έκδοσης της αδελφότητας Δροσοπηγιωτών «Τα...