Παρασκευή, 4 Μαΐου 2018
|
Του ΣΤΡΑΤΗ ΚΑΡΤΙΝΗ

Η απόπειρα «Παλινόρθωσης»

Γράφαμε σε Υστερόγραφο, αμέσως μετά την εκλογή Κυριάκου Μητσοτάκη στην προεδρία της ΝΔ, μεταξύ άλλων: «Είναι γεγονός πάντως ότι η ευρωπαϊκή προοπτική του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης εμφανίζεται τώρα με τον νέο αρχηγό, κοντινή. Τούτο θα αποτελέσει, κατά κοινή διαπίστωση, μία θετική εξέλιξη για τη χώρα γενικότερα, που μας ενδιαφέρει όλους και όχι μόνο τον συντηρητικό χώρο». «Η ελληνική Δεξιά», γράφαμε σε προηγούμενα σημειώματα, «πρέπει να μετεξελιχθεί σε ευρωπαϊκό κόμμα και να απαρνηθεί το παλαιοδεξιό παρελθόν της. Ιδού το μεγάλο στοίχημα του Κυριάκου Μητσοτάκη. Μία Κεντροδεξιά ευρωπαϊκού τύπου, χωρίς τα βαρίδια του παρελθόντος, καραμανλικά ή λοιπά των ολέθριων “σωτήρων” του χώρου».

Μετά τις αρχικές αψιμαχίες, ήδη τα βαρίδια πήραν σάρκα και οστά. Πρόσωπα και κινήσεις, νέα και παλαιά κόμματα κινούνται δεξιότερα της Ν.Δ. «Υπάρχει κενό και η φύση δεν αγαπά τα κενά, άρα είναι σίγουρο ότι το κενό θα πληρωθεί», δήλωσε τελευταία σε συνέντευξη του στην Εφημερίδα των Συντακτών ο γνωστός Τάκης Μπαλτάκος, πρώην Γενικός Γραμματέας της κυβέρνησης Σαμαρά. Καταγράφουμε πρόσωπα και κινήσεις του χώρου: «Νέα Δεξιά» του Φαήλου Κρανιδιώτη, τέως μέλους της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ και συμβούλου του Σαμαρά. «Εθνική Ενότητα» των Καρατζαφέρη- Μπαλτάκου. «Ελληνική» Πύλη» του Κυριάκου Βελλόπουλου, πρώην βουλευτή Θεσσαλονίκης του ΛΑ.Ο.Σ. Κοντά τους ο «ΛΑ.Ο.Σ» του Γιώργου Καρατζαφέρη, που δε διαλύθηκε ακόμη, αλλά και οι ΑΝΕΛ που, ως γνωστόν, φυλλορροούν. Υπάρχει και ο στρατηγός Φράγκος Φραγκούλης, ο και Μακεδονομάχος ονομαζόμενος, «που αν η πατρίδα τον καλέσει», μπορεί να ηγηθεί και κόμματος. Δραστήρια κινείται και η Κατερίνα Παπακώστα, βουλευτής, διαγραφείσα και αυτή, όπως δήλωσε, θα κάνει κόμμα.
Πρέπει, όμως, να τονισθεί, για να μη δημιουργούνται εσφαλμένες πολιτικές εντυπώσεις, ότι το μεγαλύτερο ποσοστό ψηφοφόρων, που ακολουθούν ιδεολογικά αυτές τις κινήσεις, στις εκλογές… δεν ξεφεύγει από το μαντρί. Ψηφίζει πάλι ΝΔ, απλώς προεκλογικά φωνάζει για να κατευθύνει το κόμμα δεξιότερα. Δε μιλάμε για τους παράγοντες του δεξιού χώρου βέβαια, αλλά για απλούς ψηφοφόρους. Κατά πόσο οι παράγοντες θα επηρεάσουν και στις εκλογές τους ψηφοφόρους… θα φανεί στο χειροκρότημα. Η εαρινή σύναξη των Δεξιο–φυλάκων, κατά παράφραση της ταινίας του Δήμου Αβδελιώτη, δεν είναι τυχαία, ούτε τυχαίος ο χρόνος, που επιλέχθηκε για τη σύναξη, η οποία οφείλεται στην στροφή Κυριάκου στο παρελθόν (π.χ. Σκοπιανό) βλέποντας ότι αρχίζει να παίζει στο δικό της γήπεδο, αφήνοντας κατά μέρος τα περί ευρωπαϊκού κόμματος της δημοκρατικής Κεντροδεξιάς. Στην Ελλάδα, η παράταξη αυτή δεν αλλάζει ούτε καν ονομασία. Πρόκειται για Δεξιά νέτα σκέτα. Έτσι την θέλουν οι… παραδοσιακοί.
Το «περιβάλλον Καραμανλή» όλο και εμφανίζεται στο προσκήνιο, έτσι αορίστως μεν… ορισμένως δε. Οι διαψεύσεις του τύπου «δεν απηχούν τις θέσεις του κ. Καραμανλή»… επιβεβαιώνουν την παροιμία «χωρίς φωτιά καπνός δεν βγαίνει». Όπως, για παράδειγμα, οι κατά καιρούς δηλώσεις του Ευάγγελου Αντώναρου, πρώην κυβερνητικού εκπροσώπου της αλήστου μνήμης κυβέρνησης Κώστα Καραμανλή. Τι είπε, μεταξύ άλλων, ο Αντώναρος (με τ’ όνομα, που λένε) διαγραφείς από τον Κυριάκο για την επίθεση κατά Γεωργιάδη: «Το σημερινό πολιτικό προϊόν της ΝΔ δεν πουλά» (εκπομπή «Επικοινωνία», ΕΡΤ 3). «Είμαι σε κοινή γραμμή με την Κατερίνα Παπακώστα». «Δεν υπάρχει περίπτωση να έχει αυτοδυναμία η ΝΔ στις προσεχείς εκλογές» (ΕΡΤ 1 στην εκπομπή «Τοκ Σόου» την προηγούμενη εβδομάδα). Φωνή του κυρίου δια στόματος του πρώην εκπροσώπου; Ο ίδιος αρνήθηκε φυσικά σε σχετική ερώτηση του δημοσιογράφου της ΕΡΤ. Είναι αλήθεια ότι τα βαρίδια βρήκαν ελεύθερο χώρο και χρόνο και βγήκαν στο προσκήνιο. Βρήκαν μπόσικο και τον Κυριάκο. Ατυχώς η ΝΔ δεν μπορεί να απαλλαγεί από το παρελθόν της. Αν υπήρχε ο πόθος για αλλαγή, τα βαρίδια θα ήταν αμελητέα ή αμελέτητα (ως υπονοούμενο), όπως θα τα απέδιδε στα… γαλλικά ο βωμολόχος φίλος της στήλης.
Η «παλινόρθωση» αυτής της Δεξιάς, δυστυχώς για την ελληνική συντηρητική παράταξη, αλλά και για τη χώρα γενικότερα, δεν αποτελεί αισιόδοξο οιωνό. Το πολιτικό σύστημα ήδη δοκιμάζεται και η χώρα αγκομαχά από αυτή την αυτοκληθείσα «πρώτη φορά Αριστερά». Δεν αντέχει άλλο… άκρο και -που να πάρει η «ευχή»- τα… «άκρα συναντώνται». Ελπίζουμε να μείνει στο στάδιο της μη «πεπερασμένης» απόπειρας το όλο εγχείρημα.

Το όνομά σας:
Το email σας:
Θέμα:
Σχόλιο: (μέχρι 1000 χαρακτήρες)


Προσφατα

18.09.18 | Ανατομία πολιτικής μελαγχολίας

«Ανατομία της Πολιτικής Μελαγχολίας» έχει τίτλο το βιβλίο του βέλγου φιλοσόφου Lieven de Gauter....

17.09.18 | Ο… χονδρός κι ο… λιγνός κορμός

Αφορμή για τούτο το σχόλιο αποτέλεσε το ερώτημα μικρού παιδιού προς τον ηλικιωμένο κύριο, που το...

28.07.18 | Αντί συγγνώμης… τιμητές και τιμωροί

Πολλά τα ερωτήματα, που εξακολουθούν να πλανώνται πάνω από τα αποκαΐδια, πολλές, όμως, και οι...

27.07.18 | Tο «ιερό» τρολ*

Ο Μητροπολίτης Αιγιαλείας και Καλαβρύτων Αμβρόσιος, γνωστός για τις μεσαιωνικές του αντιλήψεις και...

17.07.18 | Airbnb ή σύγχρονες μέθοδοι μίσθωσης

Η Airbnb είναι ιστοσελίδα καταχώρησης, εύρεσης και ενοικίασης καταλυμάτων, μέσω του διαδικτύου....

10.07.18 | Ένας στρατηγικός - θεσμικός σύμβουλος

Στο τελευταίο Υστερόγραφό μας (Η.Α. 3ης Ιουλίου), με αφορμή την αντίδραση του Προέδρου της Γαλλικής...

03.07.18 | Ο καθένας στη θέση του

Το θέμα ασήμαντο φαινομενικά καταρχάς πήρε διαστάσεις στα διεθνή ΜΜΕ, αλλά και στα δικά μας πριν...

26.06.18 | Στερνή γνώση

Το Καστελόριζο επέλεξε -ως γνωστόν- ο Γιώργος Παπανδρέου να αναγγείλει ουσιαστικά την περίοδο των...