Τρίτη, 24 Απριλίου 2018
|
Του Παύλου Παπαδόπουλου

Όπου λαλούν πολλοί κοκόροι…

Ο χώρος του Κέντρου ανέκαθεν στην Ελλάδα είχε και έχει ως ιδιαίτερο χαρακτηριστικό την πολυδιάσπαση. Μία από τις βασικές αιτίες της πολυδιάσπασης είναι η ύπαρξη φυγόκεντρων δυνάμεων, που λειτουργούν στον χώρο, λόγω της «πολυτασικής» ιδιομορφίας του.

Τον καιρό της όχι μόνο οικονομικής κρίσης, πρόσωπα και κινήσεις περιφέρονται στον χώρο με δηλώσεις επί παντός του επιστητού, απλώς για να κάνουν αισθητή την παρουσία τους, περιμένοντας την ευκαιρία για ό,τι ήθελε προκύψει. Το βλέπουμε τώρα και με το «Κίνημα Αλλαγής», που κατάφερε και συγκέντρωσε πρόσωπα και κινήσεις, πολύ φοβούμαστε σε μια ευκαιριακή συγκόλληση δυστυχώς. Παρά το συνέδριο, που φαινόταν ότι θα είχε ως αποτέλεσμα την ενοποίηση του χώρου, η εικόνα ενός κατακερματισμένου πολιτικού φορέα χωρίς ενιαίο πολιτικό λόγο εξακολουθεί να αποτελεί το κύριο χαρακτηριστικό του. Τα στελέχη του μιλούν ως εκπρόσωποι των κομμάτων, που απαρτίζουν το Κίνημα και όχι ως στελέχη ενός κόμματος. Εικόνα πιστή στις… παραδόσεις του χώρου.
Η πρώτη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του φορέα συνοδεύτηκε από την απουσία του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ  Ευαγγ. Βενιζέλου και, βέβαια, από τις σαφείς αιχμές, που άφησε στη συνέντευξη, που παραχώρησε στο «Βήμα της Κυριακής», δίνοντας παράλληλα απαντήσεις σε όσους διακινούν σενάρια περί μετακίνησης του στη Νέα Δημοκρατία. Γνωστή η φιλοδοξία του βέβαια, αλλά κλωτσάει συνεχώς «την καρδάρα με το γάλα», που λέμε στην Ήπειρο: « Πρέπει να καταλάβεις, και ο δικός μου χρόνος τελειώνει», είχε πει στον τότε (2011) υπουργό Οικονομικών. (Γ.Παπακωνσταντίνου: «Game Over. Η αλήθεια για την κρίση». Σελ. 265) και ο νοών νοήτω.
Αγκάθι αποτελεί και η λεγόμενη «πασοκοποίηση», στην οποία αναφέρεται συνεχώς ο Σταύρος Θεοδωράκης, υπονοώντας τοποθετήσεις στελεχών του ΠΑΣΟΚ στις κεντρικές θέσεις του Κινήματος Αλλαγής.
Για «πασοκοποίηση» μιλά, όμως, και ο Θεοχαρόπουλος, ο οποίος επιμένει στην ενοποίηση όλων των δυνάμεων του νέου φορέα, ενώ έχει θέσει θέμα ακόμα και για κοινά γραφεία. Χαρακτηριστική είναι η φράση, που χρησιμοποίησε στην τελευταία συνεδρίαση της ΚΕ της ΔΗΜΑΡ: «Δεν κάνουμε reunion του ΠΑΣΟΚ, αυτό δεν ενδιαφέρει ούτε εμάς, ούτε τους πολίτες, που θέλουμε να μας εμπιστευθούν».
Αίτημα για καθολική και άμεση απεμπλοκή του Ποταμιού από το Κίνημα Αλλαγής εκφράζουν με κείμενό τους μέλη τοπικής οργάνωσης του κόμματος:  «Η συμμετοχή του Ποταμιού στο κίνημα χαρακτηρίζεται ως στρατηγικό λάθος…», σύμφωνα με ανακοίνωσή τους (Ηπ. Αγώνας 17-4-2018).  
Ο Γιώργος Καμίνης έχει, επίσης, εκφράσει επιφυλάξεις τονίζοντας αρκετές φορές ότι πρέπει να εκπροσωπούνται οι 212.000, που ψήφισαν για την ηγεσία του νέου φορέα.
Μπέρδεμα και διπλή γλώσσα και για την επέμβαση στη Συρία. Βέβαια, στο Κίνημα  τα συνηθίζουν τα μπερδέματα γενικώς, καθώς ακόμα δεν έχουν καταφέρει να συνεννοούνται στα στοιχειώδη. Δηλαδή, να γνωρίζει η αριστερά τους τι ποιεί η δεξιά τους. Το κόμμα, με επίσημη ανακοίνωση, πήρε θέση εναντίον της επέμβασης.
Ο Λοβέρδος είπε το ακριβώς αντίθετο, δηλαδή υπέρ. Σημειωτέον ότι ο Λοβέρδος  είναι ο αρμόδιος τομεάρχης της Δημοκρατικής Συμπαράταξης (Εξωτερικών και Άμυνας). Πώς γίνεται το κόμμα να λέει ότι οι βομβαρδισμοί είναι επικίνδυνοι και ο αρμόδιος τομεάρχης ότι ήταν επιβεβλημένοι;
Ένα άλλο σοβαρό δίλημμα είναι για τη Φώφη Γεννηματά αν θα προχωρήσει μετεκλογικά σε στήριξη κυβέρνησης με τη ΝΔ, εφόσον δεν έχει αυτοδυναμία, ή θα αναλάβει τη βαριά ευθύνη να οδηγηθεί η χώρα σε νέες εκλογές με απλή αναλογική.
Η απάντηση στο κρίσιμο αυτό ερώτημα για το μέλλον της χώρας δεν είναι απλή. Έχει ανάψει τη σχετική συζήτηση και αναδείξει την πλήρη διαφωνία της Γεννηματά με τον  Βενιζέλο, που αμφισβητεί ανοικτά, ομοίως με άλλους παράγοντες του χώρου, το εγχείρημα του νέου φορέα.
Η Φώφη Γεννηματά απάντησε από το βήμα της πρώτης συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής του Κινήματος Αλλαγής. Επέμεινε στη γραμμή για εθνική συνεννόηση, αφού ηττηθεί στρατηγικά το κυβερνών κόμμα, απορρίπτοντας ως διχαστικά τα περί μετώπων και επιμένοντας στην αυτόνομη προεκλογική πορεία. Από την πλευρά του, ο Βενιζέλος στη συνέντευξή του, στο «Βήμα της Κυριακής», υποστηρίζει τη δημιουργία μετώπου με τη ΝΔ προεκλογικά ενάντια στον ΣΥΡΙΖΑ, ακολουθώντας τον δικό του δρόμο.
Το πρόβλημα, συνεπώς, δεν είναι  μόνο ότι λαλούν πολλοί κοκόροι, το πρόβλημα είναι ότι λαλούν και φάλτσα. Έτσι, σίγουρα αργεί να ξημερώσει. Άλλωστε, στον χώρο πάντα ακολουθούσαν το… χειμερινό ηλιοστάσιο. Βαρυχειμωνιά.

Το όνομά σας:
Το email σας:
Θέμα:
Σχόλιο: (μέχρι 1000 χαρακτήρες)


Προσφατα

14.11.18 | Το μυαλό του Αλέξη Τσίπρα

Πριν από λίγες μέρες ο Αλέξης Τσίπρας μας είπε πως με καθαρό μυαλό πήρε την απόφαση τον Ιούλιο του...

13.11.18 | Απορία ψάλτου… βηξ

Η έκφραση, αν και λαϊκή, έγινε γνωστή στην καθαρεύουσα. Ο ψάλτης, όταν έβρισκε τα σκούρα στα...

10.11.18 | Η αλαζονεία της εξουσίας

Ένα από τα σημαντικά προσόντα του ασκούντος οποιασδήποτε μορφής εξουσία, είναι ασφαλώς και η...

09.11.18 | Μια εξομολόγηση

Σήμερα θα προβώ σε μια προσωπική εξομολόγηση. Είμαι βέβαιος πως αυτά που γράφω αφορούν χιλιάδες...

07.11.18 | Το σύνδρομο της Καρμπαλά

Την Κυριακή 11 Νοεμβρίου, με επίκεντρο τη Γαλλία, τιμάται η επέτειος των 100 χρόνων από τη...

06.11.18 | Κληροδοτήματα: Μια παλιά ιστορία

Με τη συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο για τα κληροδοτήματα στις αρχές του περασμένου μήνα, επανήλθε...

30.10.18 | Δόγματα και αρώματα

Με τη Δικαιοσύνη, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, η στήλη ασχολήθηκε πολλές φορές. Αρκετά τα...

27.10.18 | «Έρρωσθε άπαντες»

Το τελευταίο τεύχος της ενηµερωτικής και πολιτιστικής έκδοσης της αδελφότητας Δροσοπηγιωτών «Τα...