Τρίτη, 3 Απριλίου 2018
|
Του ΣΤΡΑΤΗ ΚΑΡΤΙΝΗ

Τα καθημερινά του καθημερινού

Πολύπτυχο από τη ζωή της πόλης ενόψει και της Μεγάλης Εβδομάδας, των Παθών, αφήνοντας τα πολιτικά «πάθη» για μετά την Ανάσταση του Θεανθρώπου, μια και ανάσταση του ανθρώπου δε φαίνεται στον ορίζοντα:

* Ο Σύλλογος Εργαζομένων στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο κατά πλειοψηφία αποφάσισε να αντιδράσει για τη μεταφορά κλινικών στο νέο κτίριο. Να προσληφθεί –λένε, μεταξύ άλλων- νέο προσωπικό. Ουδεμία αντίρρηση. Αν, όμως, υπό τις σημερινές συνθήκες τούτο είναι αδύνατο τι θα γίνει; Δεν θα λειτουργήσει το νέο κτίριο και οι ασθενείς θα είναι στους διαδρόμους και στα ράντζα; Είπαμε θεσμικά αιτήματα, αλλά υπάρχει και η πραγματικότητα. Μερικές φορές τα θεσμικά είναι εκτός πραγματικότητας, ούτε «θεσμικό» είναι πάντα το δίκιο του εργαζόμενου. Υπάρχει και το δίκιο του πολίτη, αυτό είναι το θεσμικό, πολύ δε περισσότερη σημασία έχει, στην περίπτωση του νοσοκομείου, το «δίκιο» του ασθενή.
* Σωστή η απόφαση της δημοτικής αρχής να θέτει υπό διαβούλευση τοπικά θέματα, ζητώντας προτάσεις των πολιτών, όπως τελευταία για τη μετατροπή σε πάρκο του χώρου του ονομαζόμενου «Πάρκο Ηρώων Πολυτεχνείου», που μόνο πάρκο δεν είναι, αλλά ένα τρίγωνο, μία συμβολή οδών με μεγάλη κυκλοφορία στην έξοδο-είσοδο της πόλης στο Βελισάριο. Οι προτάσεις των πολιτών για θέματα, που τους αφορούν, είναι όχι μόνο χρήσιμες, αλλά απαραίτητες και αναγκαίες. Τούτο, άλλωστε, αποτελεί συνηθισμένο φαινόμενο σε πολλές προηγμένες χώρες της υπόλοιπης Ευρώπης εδώ και πολλά χρόνια. Ο Η.Α. μάλιστα, πριν από μερικά χρόνια, είχε δημοσιεύσει, με σχετικές φωτογραφίες και προτάσεις πολιτών στο Μάντσεστερ της Αγγλίας, για την αλλαγή της εικόνας πλατείας της πόλης, που είχε στείλει στην εφημερίδα γιαννιώτισσα φοιτήτρια. Ο δήμος της αγγλικής πόλης αποδέχθηκε τις προτάσεις των πολιτών και έκανε τις αλλαγές που ζήτησαν, σύμφωνα με το αρχιτεκτονικό τους σχέδιο.
* Ο Ιούλιος Βερν παρεπιδημεί στα Γιάννενα! Η είδηση είναι πράγματι, αν μη τι άλλο, ελπιδοφόρα. Μαθητές Λυκείων Ιωαννίνων, μέλη της ομάδας Zephyrus II Cansat, προετοιμάζονται εντατικά για τον διαγωνισμό της 11ης Απριλίου για εκτόξευση δορυφόρου σε μέγεθος κουτιού αναψυκτικού στο πεδίο βολής στα Μέγαρα, στα πλαίσια του διαγωνισμού Cansat in Creece. Η νικήτρια ομάδα από τις δέκα ελληνικές που διαγωνίζονται, θα συμμετάσχει στον σχετικό ευρωπαϊκό διαγωνισμό. Και εις ανώτερα, λοιπόν. Και στη σελήνη παιδιά. Από τα παιδικά μας χρόνια περιμέναμε τον Ιούλιο Βερν στα Γιάννενα και από’ δω για τη σελήνη ολοταχώς. Στη γενική μαυρίλα που βιώνει η χώρα, ειδήσεις σαν αυτή μας γεμίζουν αισιοδοξία. Οι νέοι αποτελούν την ελπίδα. Το μέλλον δε χάνεται.
* Ακόμη βρέχει στα Γιάννενα. Η φράση ήταν συνώνυμη του καιρού για την πόλη μας πριν από χρόνια. Επανέρχεται τελευταία στο προσκήνιο. Από τις πολλές βροχές κινδυνεύουμε από πλημμύρες. Μουχλιάσαμε από την υγρασία. Εκεί που πέρσι είχε κατέβει η στάθμη της λίμνης λόγω της ανομβρίας, φέτος έχουμε το αντίθετο φαινόμενο, κατά τους τελευταίους 3-4 μήνες τουλάχιστον. Πέραν των άλλων προβλημάτων, οι συνεχείς βροχοπτώσεις δεν επέτρεψαν την εκτέλεση εργασιών επισκευής και ασφαλτόστρωσης των δρόμων της πόλης, σύμφωνα με το πρόγραμμα το οποίο είχε δημοσιοποιήσει ο δήμος. Γέμισαν οι δρόμοι επικίνδυνες λακκούβες, που λειτουργούν ως… καταβρεκτήρες των πεζών, που κινούνται στα πεζοδρόμια. Λιγότερο το κακό σε σχέση με τις βλάβες των αυτοκινήτων από την επαφή τους με τις λακκούβες , δεδομένου ότι είναι αδύνατη σε αρκετές περιπτώσεις η αποφυγή τους.
* Το πασχαλινό τραπέζι η είδηση στην Ελλάδα. Επάρκεια αγαθών, λόγω Πάσχα, θα υπάρξει και φέτος στην αγορά της πόλης, όπως και σε ολόκληρη τη χώρα άλλωστε, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, όπως θα διαλαλούν οι «τελάληδες» των καναλιών, σαν να αποτελεί αυτό κάθε χρόνο είδηση. Είναι όμως… έθιμο. Όπως και οι τιμές του αρνιού. που θα είναι όπως και πέρσι, μεγαλύτερες ή μικρότερες, ανάλογα με την τοποθέτηση των ΜΜΕ. Η αγορά του Ρέντη στα μεγαλεία της και ο πρόεδρος των κρεοπωλών θα κάνει δηλώσεις για το αντικείμενο συζήτησης των ημερών: Την τιμή του αρνιού. Εθιμική επικαιρότητα. Όπως έκανε στα Γιάννενα και ο δικός μας πρόεδρος του σωματείου κρεοπωλών, που δεν είναι πια κοντά μας, ο φίλος του Η.Α. Λάκης Στεργίου. Η εμφάνισή του με σχετικές δηλώσεις στα τοπικά ΜΜΕ ήταν συνυφασμένη με το Πάσχα. Καλή Ανάσταση λοιπόν. Ευχή από καρδιάς, με την όποια ανάσταση περιμένει ο καθένας.


Προσφατα

14.11.18 | Το μυαλό του Αλέξη Τσίπρα

Πριν από λίγες μέρες ο Αλέξης Τσίπρας μας είπε πως με καθαρό μυαλό πήρε την απόφαση τον Ιούλιο του...

13.11.18 | Απορία ψάλτου… βηξ

Η έκφραση, αν και λαϊκή, έγινε γνωστή στην καθαρεύουσα. Ο ψάλτης, όταν έβρισκε τα σκούρα στα...

10.11.18 | Η αλαζονεία της εξουσίας

Ένα από τα σημαντικά προσόντα του ασκούντος οποιασδήποτε μορφής εξουσία, είναι ασφαλώς και η...

09.11.18 | Μια εξομολόγηση

Σήμερα θα προβώ σε μια προσωπική εξομολόγηση. Είμαι βέβαιος πως αυτά που γράφω αφορούν χιλιάδες...

07.11.18 | Το σύνδρομο της Καρμπαλά

Την Κυριακή 11 Νοεμβρίου, με επίκεντρο τη Γαλλία, τιμάται η επέτειος των 100 χρόνων από τη...

06.11.18 | Κληροδοτήματα: Μια παλιά ιστορία

Με τη συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο για τα κληροδοτήματα στις αρχές του περασμένου μήνα, επανήλθε...

30.10.18 | Δόγματα και αρώματα

Με τη Δικαιοσύνη, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, η στήλη ασχολήθηκε πολλές φορές. Αρκετά τα...

27.10.18 | «Έρρωσθε άπαντες»

Το τελευταίο τεύχος της ενηµερωτικής και πολιτιστικής έκδοσης της αδελφότητας Δροσοπηγιωτών «Τα...