Τρίτη, 20 Μαρτίου 2018
|
Του ΣΤΡΑΤΗ ΚΑΡΤΙΝΗ

Σκουριές … στους υδρογονάνθρακες;

«Τη στιγμή που η εγχώρια αγορά υδρογονανθράκων καταφέρνει για πρώτη φορά να προσελκύσει επενδύσεις δισ. ευρώ και να αναβαθμίσει τον γεωπολιτικό ρόλο της χώρας στην ευρύτερη περιοχή, κάποιοι ονειρεύονται Σκουριές.

Φυσικά πρόσωπα που πρωτοστάτησαν στο «κίνημα» κατά της επένδυσης των Σκουριών στα Μεταλλεία Χαλκιδικής, έχουν μεταφερθεί στην περιοχή Ιωαννίνων και επιχειρούν να στήσουν εκεί νέο αντάρτικο κατά της επένδυσης της κοινοπραξίας Repsol-Energean… Οι πρώτες αντιδράσεις, που ξεκίνησαν με την ανάρτηση πανό κατά μήκος της διαδρομής των σεισμικών ερευνών, συνεχίστηκαν με «μπλόκα», που υποχρέωσαν πολλές φορές τα συνεργεία της κοινοπραξίας να σταματήσουν τις εργασίες τους, ενώ δεν έλειψαν και δολιοφθορές σε μηχανήματα. Το κλίμα που διαμορφώνεται προβληματίζει τις πετρελαϊκές, που συμμετέχουν στις έρευνες, αλλά και το υπουργείο Ενέργειας και προσωπικά τον γ.γ Μιχάλη Βερρόπουλο, που, όπως αναγνωρίζουν εκπρόσωποι των εταιρειών, καταβάλει κάθε προσπάθεια να στηρίξει τις επενδύσεις. Οι αντιδράσεις που εκδηλώνονται έχουν ήδη αποτελέσει αντικείμενο πολλών συσκέψεων των επενδυτών. Η διαφοροποίηση του κόμματος των Οικολόγων και του αναπληρωτή υπουργού Γ. Τσιρώνη κατά την πρόσφατη κύρωση στη Βουλή παραχωρήσεων τριών περιοχών για έρευνες υδρογονανθράκων αλλά και παρέμβαση της Greenpeace δεν αποτελούν καλούς οιωνούς». Το κείμενο από την Οικονομική « Καθημερινή» της 4-3-2018.
Τελικά, ποια είναι η αλήθεια πάνω στο σοβαρό αυτό θέμα για την περιοχή μας, αλλά και για ολόκληρη την χώρα; Σε άλλο Υστερόγραφο είχαμε τονίσει σχετικά με το θέμα αυτό: «Εν πάση περιπτώσει, το ζήτημα αυτό δεν έχει μόνο δύο απόλυτες όψεις του άσπρου και του μαύρου. Η ανάπτυξη αυτού του είδους ούτε πανάκεια είναι, αλλά ούτε καταστροφή και λεηλασία».
Στην ημερίδα για τους υδρογονάνθρακες, που πραγματοποίησε η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος την Δευτέρα 12 Μαρτίου στην Αθήνα,  ο πρόεδρός της δήλωσε: «θέλουμε να ξέρουμε τι ακριβώς θα γίνει γιατί ακούγονται πολλά, ώστε να ξεκαθαρίσουμε τι είναι αλήθεια και τι είναι ψέμα». Ο γ.γ του υπουργείου υποστηρίζει: «Η σημασία των υδρογονανθράκων για τη χώρα μας είναι γνωστή και έχει να κάνει με την αύξηση της γεωπολιτικής θέσης της Ελλάδας… Ειδικά για την Ήπειρο, η έρευνα και η εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων, εφόσον βρεθεί κάτι, είναι μία μεγάλη αναπτυξιακή ευκαιρία προκειμένου να δώσει δουλειές, εισόδημα και πόρους προς την τοπική αυτοδιοίκηση»… «Η έρευνα και η εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων στην Ήπειρο θα γίνει μόνο υπό καθεστώς αυστηρών όρων και προϋποθέσεων σχετικά με την προστασία του περιβάλλοντος, την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς και φυσικά την υγεία των κατοίκων».
Η αντίθετη άποψη έχει δύο όψεις, η μία των βουλευτών-Οικολόγων συνεργαζόμενων με τον ΣΥΡΙΖΑ Τσιρώνη- Δημαρά είναι ήπια και δεν κάνει λόγο για καταστροφή αλλά είναι «προχωρημένη»: «Να κρατήσουμε -λέει- αποθέματα για την περίοδο που θα στερέψουν τα κοιτάσματα της Μέσης Ανατολής»! Μετάθεση, δηλαδή, και όχι κατάργηση. Η άλλη όψη, ριζοσπαστική, τύπου αντίδρασης Σκουριών, με συνθήματα: Η Ανάπτυξη Φέρνει μόνο Καταστροφή και Λεηλασία-Κοινωνική Διαχείριση της Ενέργειας. Έξω τα πετρέλαια από την Ήπειρο»! «Σύμφωνα με τη σύμβαση, που έχει υπογραφεί και έχει ξεκινήσει να υλοποιείται, δεν προβλέπεται τίποτα θετικό σχετικά με την ανάπτυξη της περιοχής… να σκεφτούμε την εικόνα σε 35 με 40 χρόνια, όταν θα έχει τελειώσει το κοίτασμα, θα έχει απομυζηθεί το υπέδαφος, θα έχει βγει ο ορυκτός πλούτος από τα σπλάχνα της Ηπείρου και τελικά θα μείνουν αποκαΐδια», υποστήριξε το μέλος του Δ.Σ. της Πανηπειρωτικής Σωτήρης Κολιούσης… Θα μείνει μία ξυρισμένη περιοχή, θα χαθεί αυτό το υπέροχο φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον αιώνων…»
Αυτό που χρειάζεται και αποτελεί επιτακτική ανάγκη είναι η πλήρης ενημέρωση. Ούτε εξωραϊσμούς, ούτε καταστροφολογία. Ο ενημερωμένος σωστά πολίτης μπορεί και πρέπει να γίνει αρωγός στην προσπάθεια της πολιτείας για ανάπτυξη, αλλά πάντα λαμβάνοντας υπόψη την προστασία του περιβάλλοντος. Η στρεβλή ενημέρωση γίνεται μπούμερανγκ. Το είδαμε στην περίπτωση του αγωγού φυσικού αερίου, που προγραμματιζόταν να διέλθει από τα παράλια της Θεσπρωτίας, όπου η ελλιπής ενημέρωση δημιούργησε προβλήματα και σφοδρές αντιδράσεις των κατοίκων της Περιοχής Πέρδικας-Συβότων για να διαπιστωθεί τελικά ότι δεν ειπώθηκε ολόκληρη η αλήθεια, αλλά έγινε προσπάθεια απόκρυψής της με την «καραμέλα» του αμφισβητούμενου «κέρδους», δηλαδή της κάλυψης της περιοχής με αέριο άγνωστου χρονικού ορίζοντα. Όχι πάλι μία από τα ίδια. Ούτε πακτωλός χρημάτων, που τελικά ίσως αποδειχθεί σκέτο «άνθρακες» αντί για υδρογονάνθρακες ο θησαυρός (ή  χάντρες για τους ιθαγενείς), ούτε αρμαγεδών.  Σωστή ενημέρωση και αλήθεια.

 

 


Το όνομά σας:
Το email σας:
Θέμα:
Σχόλιο: (μέχρι 1000 χαρακτήρες)


Προσφατα

18.09.18 | Ανατομία πολιτικής μελαγχολίας

«Ανατομία της Πολιτικής Μελαγχολίας» έχει τίτλο το βιβλίο του βέλγου φιλοσόφου Lieven de Gauter....

17.09.18 | Ο… χονδρός κι ο… λιγνός κορμός

Αφορμή για τούτο το σχόλιο αποτέλεσε το ερώτημα μικρού παιδιού προς τον ηλικιωμένο κύριο, που το...

28.07.18 | Αντί συγγνώμης… τιμητές και τιμωροί

Πολλά τα ερωτήματα, που εξακολουθούν να πλανώνται πάνω από τα αποκαΐδια, πολλές, όμως, και οι...

27.07.18 | Tο «ιερό» τρολ*

Ο Μητροπολίτης Αιγιαλείας και Καλαβρύτων Αμβρόσιος, γνωστός για τις μεσαιωνικές του αντιλήψεις και...

17.07.18 | Airbnb ή σύγχρονες μέθοδοι μίσθωσης

Η Airbnb είναι ιστοσελίδα καταχώρησης, εύρεσης και ενοικίασης καταλυμάτων, μέσω του διαδικτύου....

10.07.18 | Ένας στρατηγικός - θεσμικός σύμβουλος

Στο τελευταίο Υστερόγραφό μας (Η.Α. 3ης Ιουλίου), με αφορμή την αντίδραση του Προέδρου της Γαλλικής...

03.07.18 | Ο καθένας στη θέση του

Το θέμα ασήμαντο φαινομενικά καταρχάς πήρε διαστάσεις στα διεθνή ΜΜΕ, αλλά και στα δικά μας πριν...

26.06.18 | Στερνή γνώση

Το Καστελόριζο επέλεξε -ως γνωστόν- ο Γιώργος Παπανδρέου να αναγγείλει ουσιαστικά την περίοδο των...