Τρίτη, 9 Ιανουαρίου 2018
|
Του ΣΤΡΑΤΗ ΚΑΡΤΙΝΗ

Τοπικός Καζαμίας 2018

Το δωδεκαήμερο αποτελεί παρελθόν, η καθημερινότητα αποτελεί το παρόν, καιρός προφητειών για το σωτήριο έτος 2018 με τον… πατροπαράδοτο καζαμία. Ένα δήθεν προφητικό λαϊκό έντυπο, το οποίο έλκει την καταγωγή από Ιταλία του δήθεν ενετοπροφήτη του Μεσαίωνα Πιέτρο Καζαμία, που εμφιλοχώρησε στις καθ’ ημάς παραδόσεις.

 Έχουμε και λέμε:
 Ο περιφερειάρχης κάνει λόγο για αναπτυξιακή δυναμική το νέο έτος, άγνωστο από πού ορμώμενος, ίσως από πολυπραγμοσύνη. Θα άρει, μεταξύ άλλων, και τις τελευταίες αντιρρήσεις παροδίων και μη, έτσι ώστε να ξεκινήσει -έστω σημειωτόν- η κατασκευή της λεωφόρου Νιάρχου. Πρώτιστο μέλημά του η απαλλαγή καταβολής διοδίων στους Μετσοβίτες. Για την αντιπολίτευση θα σας γελάσουμε. Ο Καζαμίας δεν έχει σχετικό λήμμα και δε φταίει ο προφήτης γι’ αυτό.
Η δημοτική αρχή της πόλης, απασχολούμενη με τα μεγαλόπνοα έργα του προγράμματος της βιώσιμης ανάπτυξης της πόλης, δεν ασχολήθηκε και τόσο με τα μικρά προβλήματα της καθημερινότητας. Έτσι, παράλληλα, προβλέπεται το έτος 2018, μαζί με τη βιώσιμη, να βουλώσουν και καμία τρύπα στους δρόμους για τη βιωσιμότητά μας, δηλαδή.
Η αξιωματική αντιπολίτευση στον δήμο μας ενόψει των προσεχών εκλογών θα προβεί σε πλήρη ανανέωση καταρχάς προσώπων, με υποψήφιο πάλι τον κ. Ν. Γκόντα, όσο για το πρόγραμμα προτείνεται να επαναφέρει το ίδιο πρόγραμμα του παλαιού και παραδοσιακού δημάρχου της πόλης Γρηγορίου Σακκά των αρχών της δεκαετίας του ’60, λόγω κυρίως της λαϊκότητας που διέκρινε τον αείμνηστο Γόρη. («Θα σας φέρω στον Μώλο φώτα Βιέννης» για όσους παλιούς Γιαννιώτες τον θυμούνται). Το νέο πρόγραμμα θα προβλέπει δεύτερο όροφο πάνω από το πάρκινγκ της πλατείας (σ.σ. έργο της παράταξης) και στην αέρινη στήλη θα κατασκευαστεί πλατεία β’ ορόφου με κήπους κρεμαστούς στον… αέρα.
Όσο για την ελάσσονα αντιπολίτευση στον δήμο μας: α) Μια παράταξη πρωτοτυπώντας θα επαναφέρει την πρόταση και δη βελτιωμένη για μόνιμα στολισμένα δυο κλασικά χριστουγεννιάτικα δέντρα στην κεντρική πλατεία τοποθετημένα στις απολήξεις των κλιμακοστασίων του υπόγειου πάρκινγκ. β) Οι άλλες παρατάξεις το νέο έτος προβλέπεται στο σύνολό τους να εκσυγχρονίζονται πλήρως, τουλάχιστον στη ρητορική τους. Στο δημοτικό συμβούλιο, σε μια κρίση αλτρουισμού, θα ψηφίζουν «ναι» υπέρ εξωτερικής πολιτικής για τη Συρία, το Αφγανιστάν και για άλλες χώρες γνωστές και μη εξαιρετέες, αλλά εκφράζοντας συγχρόνως  συμπαράσταση στις κινητοποιήσεις κάθε πικραμένου γενικώς.
Σύμφωνα με τα μηνύματά τους, για το 2018 όλοι οι τοπικοί άρχοντες είναι αισιόδοξοι. Θα μείνουν με την αισιοδοξία στο χέρι, αλλά και τον προβληματισμό στο μυαλό. Ο δήμος Δωδώνης επενδύει κυρίως στον τουρισμό και στο πρόγραμμα Eden. O δήμαρχος Ζαγορίου ποντάρει για μία ακόμη φορά και εκείνος στον τουρισμό, ο συνάδελφός του Ζίτσας θα γυρίσει –λέει- σελίδα, ελπίζει κι αυτός, αν δε χαθεί στις σελίδες. Ο του Μετσόβου καλύπτεται από  τον περιφερειάρχη, (όλοι οι βλάχοι κ.λπ.). Ο δήμαρχος Πωγωνίου ποντάρει στη βελτίωση της καθημερινότητας, ο δήμαρχος Βορείων Τζουμέρκων υπόσχεται χρονιά αναπτυξιακής πορείας, της Κόνιτσας το ίδιο. Ο Καζαμίας πλειοδοτεί. Η ελπίδα πεθαίνει τελευταία.
Η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων ενδέχεται να συναινέσει στην ενοποίηση του πανεπιστημίου με το ΤΕΙ, αρκεί το τελευταίο να δηλώσει γονυπετώς υποταγή, αναγνωρίζοντας τα πρωτεία των ΑΕΙ και έτσι όλοι μαζί ενωμένοι να δίνουν τα πτυχία της ανεργίας στους φοιτητές και όχι το κάθε ίδρυμα χωριστά.
Στην αίθουσα του πνευματικού κέντρου θα οργανωθεί εντός του έτους παράσταση «Η όπερα της δεκάρας» με την κρατική όπερα της Καζακστάν, υπό την αιγίδα και συνεργασία του Δημοτικού μας Θεάτρου. Την παράσταση θα χρηματοδοτήσει, λόγω έλλειψης τοπικών οικονομικών πόρων, ο ομογενής Ιβάν Πεχλιβανίδης. Σε ρόλους κομπάρσων το προσωπικό του Πνευματικού Κέντρου.
Τέλος, για την ανάδειξη και προστασία της λίμνης Παμβώτιδας, από την έλλειψη νερού, θα προταθεί από τον Φορέα Διαχείρισης Λυμάτων (ΦΟΔΙΛΥ) η ρίψη όλων των λυμάτων, στερεών και ρευστών, του λεκανοπεδίου μέσα στη λίμνη για την αύξηση αφενός του όγκου της και αφετέρου για τον ευτροφισμό της, με την ελπίδα ότι θα υπάρξει αύξηση και των ντόπιων ψαριών, κυρίως δρομίτσας που σχεδόν εξέλιπε, αλλά και με τη συγκρατημένη αισιοδοξία ότι θα επανέλθει και η γιαννιώτικη καραβίδα, η οποία τα τελευταία χρόνια ξενιτεύτηκε ακολουθώντας την ηπειρώτικη παράδοση της ξενιτιάς.
Ο Καζαμίας σας περιμένει και του… χρόνου.

Το όνομά σας:
Το email σας:
Θέμα:
Σχόλιο: (μέχρι 1000 χαρακτήρες)


Προσφατα

08.12.18 | Ακρόπρωρο της γειτονιάς

Χθες το πρωί ο δρόμος μας έβγαλε στο Γυαλί Καφενέ. Όπως πάντα αυτή η περιοχή μοσχοβολά καφέ. Τη...

07.12.18 | Αναπαλαίωση

Ο βρετανός συγγραφέας Χ. Τζ. Γουέλς (1866-1946) γράφει: «Προσαρμόσου ή εξαφανίσου, αυτός ήταν...

06.12.18 | Η τηλεοπτική διαφήμιση και ο…σανός

Αφορμή παίρνουμε από το θέμα του τηλεοπτικού ενεχυροδανειστή που κυριάρχησε στην ειδησεογραφία των...

05.12.18 | Ο κάτοχος της Πόρσε

Είχα δυο αυτοκίνητα στο όνομά μου και ξεφορτώθηκα το ένα. Το αποτέλεσμα ήταν να μειωθεί σημαντικά ο...

04.12.18 | Κυκλοφοριακή συμφόρηση υποψηφιοτήτων

Σε ρυθμό δημοτικών εκλογών έχουμε μπει για καλά. Για τις μεγάλες πόλεις πανελλαδικά ακούγονται...

30.11.18 | Ένας λύκος στο µαντρί

Τα αντανακλαστικά µας είναι μαθημένα να ενεργοποιούνται µόνο για τους φωσκολικά εµπεδωµένους...

29.11.18 | Και εγένετο η Γη (μόνο)

Μέχρι τον 18ο αιώνα περίπου, η επίσημη άποψη μεγάλου μέρους της χριστιανικής εκκλησίας ήταν ότι η...

27.11.18 | Το τραίνο της μεγάλης φυγής

Το ανέκδοτο παλιό γιαννιώτικο, το θυμόμαστε από τα μαθητικά χρόνια. Αναφέρεται στα μέλη οικογένειας...