Τρίτη, 19 Δεκεμβρίου 2017
|
Στρατής Καρτίνης

Τι έχουν τα έρμα και ψοφάν;

Με προβάδισμα της τάξης των 9,4 μονάδων, η Νέα Δημοκρατία διατηρεί την αδιαμφισβήτητη πρωτιά της στις δημοσκοπήσεις των τελευταίων ετών επί του ΣΥΡΙΖΑ, όπως δείχνουν οι τάσεις Δεκεμβρίου της εταιρίας MRB. Χωρίς αυτοδυναμία όμως. Συγκεκριμένα, στην πρόθεση ψήφου, η ΝΔ συγκεντρώνει το 30,7%, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ το 21,3%. Στην τρίτη θέση έρχεται το νεοσυσταθέν από Δημοκρατική Συμπαράταξη και Ποτάμι «Κίνημα Αλλαγής» με 10,1% και στην τέταρτη η Χρυσή Αυγή με 6,8%. Ακολουθεί το ΚΚΕ με 6,5%. Από εκεί και πέρα ο υπαρξιακός αγώνας της μονάδας. Καταλληλότερος για πρωθυπουργός ο κ. Μητσοκάκης με 31% και δεύτερος με 21% ο κ. Τσίπρας. Κανένας με ποσοστό 40%!

Είναι σημαντικό το γεγονός ότι με τις επικρατούσες σήμερα στη χώρα πολιτικές συνθήκες το λογικό θα ήταν το πρώτο κόμμα να λάμβανε διπλάσιο ποσοστό από ό,τι σήμερα εμφανίζεται να παίρνει η ΝΔ. «Με τον ήλιο τα μπάζω, με τον ήλιο τα βγάζω τι έχουν τα έρμα και ψοφάν;». Έλα ντε; Η Νέα Δημοκρατία δεν έχει καταφέρει, ακόμα να βρει τον βηματισμό της. Ο Καραμανλής στο Συνέδριο μίλησε για λαϊκή δεξιά, ο Σαμαράς για συντηρητική παράταξη και ο Μητσοτάκης απλά για δημοκρατικό κόμμα. Η ΝΔ δε βρήκε το σύνθημα που θα της επιτρέψει να βελτιώσει την επικοινωνιακή της διείσδυση σε ευρύτερη μάζα πολιτών, εκτός του παραδοσιακού ποσοστού της. Το τελευταίο σύνθημα του προχθεσινού της Συνεδρίου «Είμαστε έτοιμοι να αλλάξουμε την Ελλάδα» περισσότερο φοβίζει παρά εμπνέει: «Ωχ πάλι θα μας αλλάξουν τον αδόξαστο» όπως μεταφράζεται… ελεύθερα. Το δεύτερο πρόβλημα έχει να κάνει με τους ανθρώπους της, που θα βγουν έξω και θα δώσουν άλλο αέρα νίκης στην παράταξη. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρώτος εφεύρε το Μητρώο Στελεχών δημιουργώντας ελπίδες για κάτι νέο στην παράταξη. Έμεινε όμως με το Μητρώο στο… χέρι. Τα ίδια ονόματα φιγουράρουν στη γαλάζια πολιτική βιτρίνα. Είναι πολλά τα βαρίδια στον χώρο και… παραδοσιακά. και ο Βούτσης έδωσε το στίγμα από άλλη πλευρά: «Αυτοί που σας έριξαν, μας στηρίζουν», τόνισε, μεταξύ άλλων, προς την αντιπολίτευση ο Πρόεδρος της Βουλής. Αυτή η κομβική παρέμβασή του στη συζήτηση για τον Προϋπολογισμό περιελάμβανε, όμως, πολύ περισσότερα μηνύματα για το εσωτερικό της κυβέρνησης και όχι μόνο.
Το κυβερνών κόμμα συνέχεια δεύτερο και πάντα καταϊδρωμένο. Όταν λέμε κυβερνών κόμμα, εννοούμε φυσικά ΣΥΡΙΖΑ. Ο εταίρος είναι ανύπαρκτος. Όλα τα γκάλοπ δείχνουν το κόμμα του Καμμένου… καμένο από χέρι. Κυβέρνηση, λοιπόν, χωλή και κολοβή, κρατημένη στην εξουσία ποντάροντας στον Αλέξη. Ως πότε παλικάρια… Μέχρι τελικής πτώσεως; Πάρτε να πορεύεστε και εσείς αυτόχθονες ιθαγενείς μέχρι τότε ένα κοινωνικό μέρισμα, ένα επίδομα, ένα κατιτίς και ηρεμήστε. Η παροχολογία θα συνεχιστεί, λόγω των χαμηλών πτήσεων στις σφυγμομετρήσεις του κόμματος.
Το «Κίνημα Αλλαγής» ψάχνει ποσοστό διψήφιο. Το πέτυχε. Χαράς ευαγγέλια. Κυνηγά την τρίτη θέση. Μιλώντας στους Οικονομολόγους η κ. Γεννηματά την περασμένη εβδομάδα, δήλωσε: «επαγγελλόμαστε τη μεγάλη Αλλαγή στον τόπο», που θα εκφραστεί: «Με την αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών, μέσα από τη στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και το “κλείσιμο του δρόμου” για τη συντηρητική παλινόρθωση της ΝΔ. Με την ήττα των συντηρητικών πολιτικών της λιτότητας». Δε μας είπε τίποτε, όμως, για το πώς θα τα βρούνε οι αντίπαλες ομάδες μέσα στον νέο φορέα. Ακόμη και τα μικρομεσαία στελέχη έχουν βέλη στη φαρέτρα τους κατά «αντιπάλων», όπως πρώην βουλευτής, που, μιλώντας σε τοπικό κανάλι, τα έβαλε με τον… Σημίτη και την ομιλία του την περασμένη εβδομάδα σε εκδήλωση στα Γιάννενα. Αλλαγή δε γίνεται με… μπαταριές εδώ και εκείθε. Βέβαια, οι μπαταριές έχουν τη βαρύτητα που τους αρμόζει κάθε φορά και σημασία έχει ποιος τις ρίχνει, αλλά και τι φαινόμενο υπάρχει.
Τελικά αυτό το «ψοφάν τα έρμα» κανένας δεν το ανακάλυψε ακόμα… Γενική η απορία και το ερώτημα γενικά στο πολιτικό μας σύστημα. Το σίγουρο πάντως είναι ότι ψοφάν έτσι κι αλλιώς. Με αριστερό η δεξιό πρόσχημα, δεν έχει σημασία.Το όνομά σας:
Το email σας:
Θέμα:
Σχόλιο: (μέχρι 1000 χαρακτήρες)


Προσφατα

16.01.18 | Υδρογον-άνθρακες ο θησαυρός;

Οι αντιπαραθέσεις με επίκεντρο το δίπολο οικολογία – ανάπτυξη δεν αποτελεί μόνο ελληνικό φαινόμενο....

09.01.18 | Τοπικός Καζαμίας 2018

Το δωδεκαήμερο αποτελεί παρελθόν, η καθημερινότητα αποτελεί το παρόν, καιρός προφητειών για το...

04.01.18 | Ευτυχισμένος ο καινούργιος πόνος

Ας είμαστε ρεαλιστές. Δεν μπορούμε πια και για μία ακόμη φορά να ζητάμε «τ’ αδύνατα», για να...

28.12.17 | Το περίσσιο χαλάει το ίσιο

Στην Ήπειρο έχουμε μια σοφή παροιμία: «Το περίσσιο χαλάει το ίσιο».

13.12.17 | Η υπερκαθαγίαση της πλατείας

Το χριστουγεννιάτικο δέντρο της Σχολής Καλών Τεχνών στην πλατεία των Ιωαννίνων είναι τόσο...

12.12.17 | Τα εορταστικά καθημερινά του Καθημερινού

Τα καθημερινά του Καθημερινού σήμερα με ολίγη από την αισιοδοξία του δωδεκαήμερου, είδος ουσιώδες...

05.12.17 | Ηλεκτρονικό «ξεσπίτωμα»

Οι σκηνές που εκτυλίχθηκαν στην αίθουσα του Ειρηνοδικείου Αθηνών, κατά τη διενέργεια πλειστηριασμού...

28.11.17 | Μαύρη Παρασκευή με διττή έννοια

Η Μαύρη Παρασκευή μπήκε στη ζωή μας από την περσινή χρονιά. Πριν γνωρίζαμε π.χ… τη μαύρη γάτα, τη...