Τρίτη, 12 Δεκεμβρίου 2017
|
Του ΣΤΡΑΤΗ ΚΑΡΤΙΝΗ

Τα εορταστικά καθημερινά του Καθημερινού

Τα καθημερινά του Καθημερινού σήμερα με ολίγη από την αισιοδοξία του δωδεκαήμερου, είδος ουσιώδες εν ανεπαρκεία στις εποχές μας.

Λόγος εορταστικός, αισιόδοξος που ταιριάζει στις μέρες. Ας τηρήσουμε την παράδοση, παρά τη μαυρίλα που κυριαρχεί γενικώς, παράδοση η οποία συνεχίζεται, όπως κάθε χρόνο, με επίκεντρο το δένδρο του δήμου στην κεντρική πλατεία, το ποίο προκαλεί ατέρμονες συζητήσεις: Μωρέ τι είναι τούτο; Σκαλωσιά, αφηρημένη τέχνη, φουτουριστικό σύμπλεγμα, εξωγήινη κατασκευή; Και να οι συζητήσεις, τα ερωτήματα, οι απορίες. Τι θέλει να πει ο καλλιτέχνης; Μήπως το έργο είναι συμβολικό; Συμβολίζει την πλατεία –ταράτσα όπου η «σκαλωσιά» δένει με το περιβάλλον;
Αν ήταν ένα… παραδοσιακό έλατο (σημ. εκ δυτικής Ευρώπης η παράδοση) όλα καλά και… παραδοσιακά. Τέλος πάντων. Καλοδεχούμενος ο προβληματισμός. Αφετηρία για συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων, διαφορετικά δε θα είχε ενδιαφέρον αν συμφωνούσαμε όλοι στο έλατο π.χ. Πέραν τούτου, τις παραμονές των εορτών θα επανέλθει το πατροπαράδοτο έθιμο του οποίου… οι ρίζες χάνονται στα βάθη των αιώνων, αυτό του κλαρίνου με το σουβλάκι και το μπόλικο ποτό σε κάθε μαγαζί της πόλης, σε κάθε δρόμο, σε κάθε πλατεία μέχρι τελικής πτώσεως. Έτσι για το… καλό . Παραδοσιακά…
Παλαιότερα από αυτή τη στήλη είχαμε θέση ως προβληματισμό τη διοργάνωση στα Γιάννενα μόνιμων χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων, όχι βέβαια σαν τις παρόμοιες που βρίθουν, σε όλες τις πόλεις και κωμοπόλεις ανά τη χώρα, φατνών, καλικαντζάρων και ξωτικών. Δεν έχουμε τίποτε με αυτές τις εκδηλώσεις, αντιθέτως μάλιστα. Πασχίζουν οι άνθρωποι να δείξουν κάτι το εορταστικό. Όπως στα Τρίκαλα, Βέροια και στα Γιάννενα (παραλίμνιο), αλλά και κεντρική Ιταλία κ.λπ. Η παράδοση π.χ. της Νάπολης στην Ιταλία με τις φάτνες του 16ου αιώνα σαν εορταστικός διάκοσμος είναι ονομαστή για την αισθητική της. Άλλο το θέμα μας. Βλέπουμε τις εκδηλώσεις ως ένα οργανωμένο φεστιβάλ με τοπικό χρώμα, που και να διαφοροποιεί την πόλη από αυτού του είδους χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις, αλλά συγχρόνως να αποτελεί ένα πολιτιστικό γεγονός υψηλών προδιαγραφών και μαζί και πόλο έλξης επισκεπτών και προβολή της εν γένει περιοχής με κάτι το ξεχωριστό που θα αναδεικνύει τον πολιτισμό της και τις φυσικές ομορφιές του τόπου μας. Ζητάμε πολλά; Ίσως. Τίποτε το καλό, όμως, δεν προχωρά, αν δεν… αρχίσει.
Επαναφέρουμε τον προβληματισμό, αν μας ακούει κανένας εκεί στο Πνευματικό Κέντρο του δήμου και όχι μόνο. Σε προηγούμενο Υστερόγραφο, με αφορμή την υποψηφιότητα της πόλης ως πολιτιστικής πρωτεύουσας, είχαμε γράψει μεταξύ άλλων: «Είμαστε εμείς οι ίδιοι που σχεδιάζουμε το πολιτιστικό μας μέλλον, ο καθένας στον τομέα του κι όλοι μαζί. Όλα τα στοιχεία, οι καλλιτεχνικές ομάδες, ενεργοί πολίτες, φορείς, ιδιώτες και μοναχικοί καλλιτέχνες, σαν κομμάτια ενός καλλιτεχνικού παζλ, προϋπήρχαν της υποψηφιότητας. Η διεκδίκηση κατάφερε να ενώσει τα κομμάτια για έναν σκοπό. Είναι στο χέρι μας να μη σκορπίσουν πάλι». Υπάρχει λοιπόν η μαγιά. Μια ιδέα προς επεξεργασία είναι π.χ. και «Τα Ασημένια Χριστούγεννα» με τη σκέψη ότι τα Γιάννενα και η περιοχή φημίζονται για την αργυροτεχνία. Εκδηλώσεις με επίκεντρο την παραδοσιακή γιαννιώτικη τέχνη θα εμπλουτιστούν με παράλληλες εκδηλώσεις, λόγω του απαράμιλλου χειμωνιάτικου τοπίου (λίμνη, Μέτσοβο, Ζαγοροχώρια, κ.ά). Ένα φεστιβάλ με λαϊκή τέχνη, μουσική, θέατρο, και άλλα δρώμενα όπως επεξεργασία- κίνηση με τον φως (όπως το φεστιβάλ φωτός του Βερολίνου τηρουμένων των αναλογιών βέβαια).
Εμείς ρίχνουμε την ιδέα. Ας την προχωρήσουν οι φορείς με την επισήμανση ότι κατά την υποψηφιότητα της πολιτιστικής πρωτεύουσας της πόλης μας την επιτροπή του δήμου είχαν πλαισιώσει δεκάδες καταξιωμένοι στον τομέα τους Γιαννιώτες. Υπάρχει συνεπώς η βάση, αλλά και η εμπειρία. Συντονισμός, όρεξη για δουλειά χρειάζονται και ιδέες. Προ πάντων όχι υπαλληλική νοοτροπία.
Το όνομά σας:
Το email σας:
Θέμα:
Σχόλιο: (μέχρι 1000 χαρακτήρες)


Προσφατα

19.06.18 | Τα καθημερινά του καθημερινού

Η κυβέρνηση δεν έπαθε μομφή κατά πλειοψηφία. Η Μακεδονία, ως γνωστόν άλλωστε, είναι Ελληνική, εκτός...

12.06.18 | Οι κοψοχέρηδες

Οι «κοψοχέρηδες» είναι ένα ελληνικό είδος, που ευδοκιμεί θαυμάσια στη χώρα μας, όπου «ανθεί η...

05.06.18 | Παραπονεμένα λόγια

«Παραπονεμένα λόγια έχουν τα τραγούδια μας γιατί τ’ άδικο το ζούμε μέσα από τη κούνια μας». Ο...

30.05.18 | Η Πόλη των Φαντασμάτων

«Καλά θα κάνετε να μην τους πείτε ότι μερικές φορές διαφορετικές πόλεις διαδέχονται η μία την άλλη...

26.05.18 | «Επίτιμος Διδάκτωρ»

Στο φύλλο της Τετάρτης 23ης Μαΐου της έγκριτης εφημερίδας σας διαβάσαμε ότι το ΤΕΙ Ηπείρου και...

25.05.18 | Έξω στον καθαρό αέρα

Νομίζαμε εμείς ότι θα καταφέρναμε να εφαρμόσουμε νόμο, που θα προστάτευε τη δημόσια υγεία και εμάς...

18.05.18 | Erga Omnes: Ισχύει έναντι πάντων

Έχει ενδιαφέρον μια περιήγηση στο διαδίκτυο. Το φαινόμενο παρατηρείται και σε κανάλια, ιδιαίτερα σε...

12.05.18 | Ντρέπομαι…

Μπαμπά, γιατί δέρνονται αυτοί… ποδόσφαιρο δεν πήγαν να δουν; Αυτά ήταν τα λόγια του μικρού μου...