Τρίτη, 5 Δεκεμβρίου 2017
|
Στρατής Καρτίνης

Ηλεκτρονικό «ξεσπίτωμα»

Οι σκηνές που εκτυλίχθηκαν στην αίθουσα του Ειρηνοδικείου Αθηνών, κατά τη διενέργεια πλειστηριασμού ακινήτων την περασμένη εβδομάδα, θύμιζαν σκηνές από γουέστερν σε μπαρ κάπου στην αμερικάνικη δύση τον περασμένο αιώνα. Καπνοί, πανδαιμόνιο, μάχες σώμα με σώμα, ξυλοδαρμοί και γκλομπς κατά των επιτιθεμένων να καταλάβουν το… οχυρό, καρέκλες κατά του… σερίφη και άλλα τέτοια θαυμαστά, ενδεικτικά του τι συμβαίνει σήμερα στην «άγρια δύση».

Οι πλειστηριασμοί ακινήτων δεν είναι ένα καινούργιο μέσο εκτέλεσης αποφάσεων για την ικανοποίηση χρηματικών απαιτήσεων του δανειστή κατά του οφειλέτη. Υπάρχουν και διενεργούνται κανονικά και σταθερά εδώ και 150 χρόνια από θέσεως σε ισχύ της πολιτικής δικονομίας, που προέβλεπε τον τρόπο διεξαγωγής των πλειστηριασμών τον καιρό εκείνο και με τις συνθήκες που τότε επικρατούσαν. Ενώπιον συμβολαιογράφων και χώρο τα δημοτικά ή κοινοτικά καταστήματα, δημοσίευση σε μια τοπική εφημερίδα, με δημόσια ανακοίνωση κήρυξης της έναρξης και προσφορών από κήρυκα (τελάλη) συν τα απαραίτητα «κοράκια» που λειτουργούσαν ως μπράβοι αφεντικών- υπερθεματιστών.
Το παμπάλαιο αυτό σύστημα από καιρό έπρεπε φυσικά να αλλάξει, διότι άλλαξε ο κόσμος, άλλαξαν οι καιροί και οι κήρυκες έμειναν ως απλή, γραφική ίσως, ανάμνηση. Έτσι φθάσαμε στη σύγχρονη εποχή του ηλεκτρονικού πλειστηριασμού, όπου ο καθένας μπορεί σύγχρονα και μοντέρνα να… χάσει το σπίτι του, το μαγαζί του, την ιδιοκτησία του, χωρίς τυμπανοκρουσίες και χωρίς… «κοράκια» Γιατί η τόση φασαρία; Έτσι γινόταν πάντα. Για πολλούς και διαφορετικούς κάθε φορά λόγους και για έναν βασικό: κυρίως γιατί κανένας δε θέλει να χάσει την περιουσία του και όλοι θέλαμε και θέλουμε να μην πληρώνουμε τις οφειλές, με τη διαφορά ότι τώρα αυτό το τελευταίο είχε επίσημη, αντιπολιτευτική στην αρχή και στη συνέχεια κυβερνητική, ρητορική, τα επίχειρα της οποίας πληρώνει τώρα η κυβέρνηση και μαζί με αυτή όλοι μας, ενώ κάποιοι εκ προθέσεως ή άλλοι αφελώς πίστεψαν και έκαναν σύνθημα το «Δεν πληρώνω δεν πληρώνω».
Αλλά και με το παλαιό σύστημα του… τελάλη κάποιοι πήγαν να εφαρμόσουν και παλαιότερα το «Δεν πληρώνω- δεν πληρώνω» χωρίς τη σημερινή οργάνωση και την άνωθεν κάλυψη ή έστω την αλαλούμ στάση, αλλά την πάτησαν χωρίς δακρυγόνα, γκλομπς, πυροσβεστήρες και τηλεοπτική κάλυψη. Θυμούμαστε έναν δύστυχο ιδιοκτήτη διώροφου ακινήτου κάπου στην Ελεούσα Ιωαννίνων, περίπτωση που απασχόλησε εκ των υστέρων τον τοπικό τύπο, που έχασε την ιδιοκτησία του, γιατί πίστευε ότι, επειδή ο πλειστηριασμός είχε αναβληθεί 5-6 φορές λόγω μη εμφάνισης πλειοδοτών, η τράπεζα θα τον λυπόταν και θα γλίτωνε την επιστροφή του δανείου που χρωστούσε! Δεν άσκησε εμπρόθεσμα τα δικαιώματα που ο νόμος του έδινε και έχασε με το «δεν πληρώνω-δεν πληρώνω» το σπίτι του.
 Οι πλειστηριασμοί ακινήτων από τις τράπεζες, άτυπα μέχρι τώρα τουλάχιστον, αφορούν τους στρατηγικούς κακοπληρωτές, αυτούς που διαθέτουν τα εισοδήματα και τα περιουσιακά στοιχεία, που τους επιτρέπουν να αποπληρώσουν το δάνειό τους, αλλά συνειδητά επιλέγουν να μην το κάνουν, σε βάρος των τραπεζών και τελικά σε βάρος όσων πραγματικά αντιμετωπίζουν πρόβλημα. Παράλληλα όπως τονίζουν οι αρμόδιοι των τραπεζών αλλά και όσοι ασχολούνται με το θέμα (νομικοί, οικονομολόγοι), «δεν υπάρχει ούτε ένας συνεργάσιμος δανειολήπτης που να μη βρήκε ανταπόκριση από τις τράπεζες». Οι πρώτοι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, και με βάση την προεργασία που θα πρέπει να προηγηθεί, ήδη άρχισαν και θα συνεχίσουν, παρά τις αντιδράσεις, ενώ όλες οι δικαστικές εγγυήσεις που έχει ένας δανειολήπτης διατηρούνται και βέβαια όσοι προστατεύονταν μέχρι σήμερα (νόμος Κατσέλη) θα εξακολουθήσουν να προστατεύονται. Σημειωτέον ότι τα περί προστασίας της λεγόμενης «λαϊκής κατοικίας» είναι προς κατανάλωση, διότι τέτοια προστασία δεν υπάρχει, ούτε πρόκειται να υπάρξει.
Πολλοί συνεπείς δανειολήπτες και φορολογούμενοι δυσφορούν με την ιδέα να προστατεύονται και να χαρίζονται χρέη σε κάποιους ασυνεπείς και τον ηθικό κίνδυνο που προκύπτει. Δυστυχώς έτσι συμβαίνει πάντα στον έρμο τούτο τόπο. Πάντα οι νομοταγείς την πληρώνουν. Δεν σας έτυχε π.χ. να δείτε -και να υποστείτε ενδεχομένως- την Πολιτεία, προκειμένου να ανοίξει έναν δρόμο, να εξαφανίζει την ιδιοκτησία σας και να αποφεύγει τη χάραξη από όμορη ιδιοκτησία γιατί ο γείτονας πρόλαβε και έχτισε αυθαίρετο; Μακάριοι λοιπόν οι παρανομούντες οι κακοπληρωτές, οι καπάτσοι ότι αυτοί ευεργεθήσονται.Το όνομά σας:
Το email σας:
Θέμα:
Σχόλιο: (μέχρι 1000 χαρακτήρες)


Προσφατα

16.01.18 | Υδρογον-άνθρακες ο θησαυρός;

Οι αντιπαραθέσεις με επίκεντρο το δίπολο οικολογία – ανάπτυξη δεν αποτελεί μόνο ελληνικό φαινόμενο....

09.01.18 | Τοπικός Καζαμίας 2018

Το δωδεκαήμερο αποτελεί παρελθόν, η καθημερινότητα αποτελεί το παρόν, καιρός προφητειών για το...

04.01.18 | Ευτυχισμένος ο καινούργιος πόνος

Ας είμαστε ρεαλιστές. Δεν μπορούμε πια και για μία ακόμη φορά να ζητάμε «τ’ αδύνατα», για να...

28.12.17 | Το περίσσιο χαλάει το ίσιο

Στην Ήπειρο έχουμε μια σοφή παροιμία: «Το περίσσιο χαλάει το ίσιο».

19.12.17 | Τι έχουν τα έρμα και ψοφάν;

Με προβάδισμα της τάξης των 9,4 μονάδων, η Νέα Δημοκρατία διατηρεί την αδιαμφισβήτητη πρωτιά της...

13.12.17 | Η υπερκαθαγίαση της πλατείας

Το χριστουγεννιάτικο δέντρο της Σχολής Καλών Τεχνών στην πλατεία των Ιωαννίνων είναι τόσο...

12.12.17 | Τα εορταστικά καθημερινά του Καθημερινού

Τα καθημερινά του Καθημερινού σήμερα με ολίγη από την αισιοδοξία του δωδεκαήμερου, είδος ουσιώδες...

28.11.17 | Μαύρη Παρασκευή με διττή έννοια

Η Μαύρη Παρασκευή μπήκε στη ζωή μας από την περσινή χρονιά. Πριν γνωρίζαμε π.χ… τη μαύρη γάτα, τη...