Τρίτη, 28 Νοεμβρίου 2017
|
ΣΤΡΑΤΗΣ ΚΑΡΤΙΝΗΣ

Μαύρη Παρασκευή με διττή έννοια

Η Μαύρη Παρασκευή μπήκε στη ζωή μας από την περσινή χρονιά. Πριν γνωρίζαμε π.χ… τη μαύρη γάτα, τη μαύρη τρύπα, τη μαύρη χήρα, τν μαύρη μαγεία κ.λπ. Ιδού και το νέο απόκτημα εισαγωγής να ‘χουμε να πορευόμαστε.

Φέτος εμφανίσθηκε υπό διττή έννοια. Από τη μία πλευρά έχουμε την καταναλωτική μανία της σύγχρονης εποχής και από την άλλη αυτή η Παρασκευή συνέπεσε με το μακελειό στη Χερσόνησο του Σινά. Αυτή ήταν πραγματική μαύρη μέρα με τους, πάνω από 300 νεκρούς, αθώα θύματα ενός σύγχρονου παραλογισμού.
 Η πρώτη, κατά ευφημισμό, μαύρη είναι εισαγόμενη από Αμερική. Αμερικανικό, καταναλωτικό έθιμο, που, με την πάροδο του χρόνου, άρχισε να διεθνοποιείται και από το 2016 έκανε την εμφάνισή του και στην Ελλάδα, με πρωτοβουλία των μεγάλων αλυσίδων λιανικής πώλησης. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, Μαύρη Παρασκευή ονομάζεται η επομένη της Ημέρας των Ευχαριστιών, που συμπίπτει με την τέταρτη Παρασκευή του Νοεμβρίου και σηματοδοτεί την έναρξη της χριστουγεννιάτικης εμπορικής περιόδου.
Οι καταναλωτές επωφελούνται της τετραήμερης αργίας για να κάνουν τις αγορές τους σε προσιτές τιμές. Σε πολλές περιπτώσεις παρατηρούνται φαινόμενα υστερίας, κυρίως στους καταναλωτές χαμηλής αγοραστικής δύναμης, που διεκδικούν μία δελεαστική «προσφορά» ή συνωστίζονται στις εισόδους των καταστημάτων, ώστε με το άνοιγμά τους να διεκδικήσουν τα φθηνότερα προϊόντα. Η επικρατέστερη γνώμη, που διατυπώθηκε για την προέλευση της ονομασίας Μαύρη Παρασκευή, εμφανίστηκε στο περιοδικό «Factory Management and Maintenance» τον Νοέμβριο του 1951. Αναφερόταν στην πρακτική των υπαλλήλων να κάνουν κοπάνα από την εργασία τους την Παρασκευή μετά την Ημέρα των Ευχαριστιών, προφασιζόμενοι ασθένεια, προκειμένου να απολαύσουν την τετραήμερη αργία. Αυτή η περίπτωση της κοπάνας ασφαλώς ταιριάζει και στη χώρα μας, γιατί το αμερικάνικο έθιμο δεν έπιασε στην Ελλάδα. Δε δημιουργεί καταναλωτική υστερία. Το είδαμε και στα Γιάννενα την περασμένη Παρασκευή, που δεν ήταν μαύρη, αλλά μία συνηθισμένη μέρα εκπτώσεων με σχετικά μεγαλύτερη κίνηση ιδιαίτερα έξω από τα μαγαζιά.
Η άλλη Μαύρη Παρασκευή αφορά τη σφαγή αθώων. Βέβαια, θύματα θρησκευτικού φανατισμού πάντα υπήρχαν (θρησκευτικοί πόλεμοι του 1500 στην κεντρική Ευρώπη, Νύχτα Αγίου Βαρθολομαίου στη Γαλλία το 1572 κ.λπ.). Στη σύγχρονη όμως εποχή μας πιστεύαμε ότι η θρησκευτική μισαλλοδοξία δεν είχε θέση, αν και δεν πρόκειται μόνο για τέτοια μισαλλοδοξία, αλλά και για άλλους λόγους κοινωνικούς, πολιτικούς. Πάνω από 300 ανήλθε ο αριθμός των νεκρών από την επίθεση που σημειώθηκε την Παρασκευή σε τέμενος στο Βόρειο Σινά της Αιγύπτου. Η επίθεση σημειώθηκε χθες Παρασκευή στη διάρκεια της προσευχής στο τέμενος αλ Ράουντα στην πόλη Μπιρ αλ Άμπεντ. Στην περιοχή αυτή οι δυνάμεις ασφαλείας μάχονται με μια οργάνωση, παρακλάδι του Ισλαμικού Κράτους στην Αίγυπτο.
Μαύρη Παρασκευή, λοιπόν, με τον σύγχρονο παραλογισμό χωρίς όρια. Στην πρώτη περίπτωση ο παραλογισμός ανόητος, στη δεύτερη περίπτωση τραγικός.
Το όνομά σας:
Το email σας:
Θέμα:
Σχόλιο: (μέχρι 1000 χαρακτήρες)


Προσφατα

08.12.18 | Ακρόπρωρο της γειτονιάς

Χθες το πρωί ο δρόμος μας έβγαλε στο Γυαλί Καφενέ. Όπως πάντα αυτή η περιοχή μοσχοβολά καφέ. Τη...

07.12.18 | Αναπαλαίωση

Ο βρετανός συγγραφέας Χ. Τζ. Γουέλς (1866-1946) γράφει: «Προσαρμόσου ή εξαφανίσου, αυτός ήταν...

06.12.18 | Η τηλεοπτική διαφήμιση και ο…σανός

Αφορμή παίρνουμε από το θέμα του τηλεοπτικού ενεχυροδανειστή που κυριάρχησε στην ειδησεογραφία των...

05.12.18 | Ο κάτοχος της Πόρσε

Είχα δυο αυτοκίνητα στο όνομά μου και ξεφορτώθηκα το ένα. Το αποτέλεσμα ήταν να μειωθεί σημαντικά ο...

04.12.18 | Κυκλοφοριακή συμφόρηση υποψηφιοτήτων

Σε ρυθμό δημοτικών εκλογών έχουμε μπει για καλά. Για τις μεγάλες πόλεις πανελλαδικά ακούγονται...

30.11.18 | Ένας λύκος στο µαντρί

Τα αντανακλαστικά µας είναι μαθημένα να ενεργοποιούνται µόνο για τους φωσκολικά εµπεδωµένους...

29.11.18 | Και εγένετο η Γη (μόνο)

Μέχρι τον 18ο αιώνα περίπου, η επίσημη άποψη μεγάλου μέρους της χριστιανικής εκκλησίας ήταν ότι η...

27.11.18 | Το τραίνο της μεγάλης φυγής

Το ανέκδοτο παλιό γιαννιώτικο, το θυμόμαστε από τα μαθητικά χρόνια. Αναφέρεται στα μέλη οικογένειας...