Τρίτη, 28 Νοεμβρίου 2017
|
ΣΤΡΑΤΗΣ ΚΑΡΤΙΝΗΣ

Μαύρη Παρασκευή με διττή έννοια

Η Μαύρη Παρασκευή μπήκε στη ζωή μας από την περσινή χρονιά. Πριν γνωρίζαμε π.χ… τη μαύρη γάτα, τη μαύρη τρύπα, τη μαύρη χήρα, τν μαύρη μαγεία κ.λπ. Ιδού και το νέο απόκτημα εισαγωγής να ‘χουμε να πορευόμαστε.

Φέτος εμφανίσθηκε υπό διττή έννοια. Από τη μία πλευρά έχουμε την καταναλωτική μανία της σύγχρονης εποχής και από την άλλη αυτή η Παρασκευή συνέπεσε με το μακελειό στη Χερσόνησο του Σινά. Αυτή ήταν πραγματική μαύρη μέρα με τους, πάνω από 300 νεκρούς, αθώα θύματα ενός σύγχρονου παραλογισμού.
 Η πρώτη, κατά ευφημισμό, μαύρη είναι εισαγόμενη από Αμερική. Αμερικανικό, καταναλωτικό έθιμο, που, με την πάροδο του χρόνου, άρχισε να διεθνοποιείται και από το 2016 έκανε την εμφάνισή του και στην Ελλάδα, με πρωτοβουλία των μεγάλων αλυσίδων λιανικής πώλησης. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, Μαύρη Παρασκευή ονομάζεται η επομένη της Ημέρας των Ευχαριστιών, που συμπίπτει με την τέταρτη Παρασκευή του Νοεμβρίου και σηματοδοτεί την έναρξη της χριστουγεννιάτικης εμπορικής περιόδου.
Οι καταναλωτές επωφελούνται της τετραήμερης αργίας για να κάνουν τις αγορές τους σε προσιτές τιμές. Σε πολλές περιπτώσεις παρατηρούνται φαινόμενα υστερίας, κυρίως στους καταναλωτές χαμηλής αγοραστικής δύναμης, που διεκδικούν μία δελεαστική «προσφορά» ή συνωστίζονται στις εισόδους των καταστημάτων, ώστε με το άνοιγμά τους να διεκδικήσουν τα φθηνότερα προϊόντα. Η επικρατέστερη γνώμη, που διατυπώθηκε για την προέλευση της ονομασίας Μαύρη Παρασκευή, εμφανίστηκε στο περιοδικό «Factory Management and Maintenance» τον Νοέμβριο του 1951. Αναφερόταν στην πρακτική των υπαλλήλων να κάνουν κοπάνα από την εργασία τους την Παρασκευή μετά την Ημέρα των Ευχαριστιών, προφασιζόμενοι ασθένεια, προκειμένου να απολαύσουν την τετραήμερη αργία. Αυτή η περίπτωση της κοπάνας ασφαλώς ταιριάζει και στη χώρα μας, γιατί το αμερικάνικο έθιμο δεν έπιασε στην Ελλάδα. Δε δημιουργεί καταναλωτική υστερία. Το είδαμε και στα Γιάννενα την περασμένη Παρασκευή, που δεν ήταν μαύρη, αλλά μία συνηθισμένη μέρα εκπτώσεων με σχετικά μεγαλύτερη κίνηση ιδιαίτερα έξω από τα μαγαζιά.
Η άλλη Μαύρη Παρασκευή αφορά τη σφαγή αθώων. Βέβαια, θύματα θρησκευτικού φανατισμού πάντα υπήρχαν (θρησκευτικοί πόλεμοι του 1500 στην κεντρική Ευρώπη, Νύχτα Αγίου Βαρθολομαίου στη Γαλλία το 1572 κ.λπ.). Στη σύγχρονη όμως εποχή μας πιστεύαμε ότι η θρησκευτική μισαλλοδοξία δεν είχε θέση, αν και δεν πρόκειται μόνο για τέτοια μισαλλοδοξία, αλλά και για άλλους λόγους κοινωνικούς, πολιτικούς. Πάνω από 300 ανήλθε ο αριθμός των νεκρών από την επίθεση που σημειώθηκε την Παρασκευή σε τέμενος στο Βόρειο Σινά της Αιγύπτου. Η επίθεση σημειώθηκε χθες Παρασκευή στη διάρκεια της προσευχής στο τέμενος αλ Ράουντα στην πόλη Μπιρ αλ Άμπεντ. Στην περιοχή αυτή οι δυνάμεις ασφαλείας μάχονται με μια οργάνωση, παρακλάδι του Ισλαμικού Κράτους στην Αίγυπτο.
Μαύρη Παρασκευή, λοιπόν, με τον σύγχρονο παραλογισμό χωρίς όρια. Στην πρώτη περίπτωση ο παραλογισμός ανόητος, στη δεύτερη περίπτωση τραγικός.
Το όνομά σας:
Το email σας:
Θέμα:
Σχόλιο: (μέχρι 1000 χαρακτήρες)


Προσφατα

26.09.18 | Απλά και Αναλογικά

Όλες οι εκλογές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση έχουν για την κάθε περιοχή ενδιαφέρον πολιτικό ως έναν...

18.09.18 | Ανατομία πολιτικής μελαγχολίας

«Ανατομία της Πολιτικής Μελαγχολίας» έχει τίτλο το βιβλίο του βέλγου φιλοσόφου Lieven de Gauter....

17.09.18 | Ο… χονδρός κι ο… λιγνός κορμός

Αφορμή για τούτο το σχόλιο αποτέλεσε το ερώτημα μικρού παιδιού προς τον ηλικιωμένο κύριο, που το...

28.07.18 | Αντί συγγνώμης… τιμητές και τιμωροί

Πολλά τα ερωτήματα, που εξακολουθούν να πλανώνται πάνω από τα αποκαΐδια, πολλές, όμως, και οι...

27.07.18 | Tο «ιερό» τρολ*

Ο Μητροπολίτης Αιγιαλείας και Καλαβρύτων Αμβρόσιος, γνωστός για τις μεσαιωνικές του αντιλήψεις και...

17.07.18 | Airbnb ή σύγχρονες μέθοδοι μίσθωσης

Η Airbnb είναι ιστοσελίδα καταχώρησης, εύρεσης και ενοικίασης καταλυμάτων, μέσω του διαδικτύου....

10.07.18 | Ένας στρατηγικός - θεσμικός σύμβουλος

Στο τελευταίο Υστερόγραφό μας (Η.Α. 3ης Ιουλίου), με αφορμή την αντίδραση του Προέδρου της Γαλλικής...

03.07.18 | Ο καθένας στη θέση του

Το θέμα ασήμαντο φαινομενικά καταρχάς πήρε διαστάσεις στα διεθνή ΜΜΕ, αλλά και στα δικά μας πριν...