Τρίτη, 14 Νοεμβρίου 2017
|
Στρατής Καρτίνης

Όνειρα και αναμνήσεις

«Τα όνειρά μας είναι δυνατότερα από τις αναμνήσεις μας», όμορφο τσιτάτο το επαναλάμβανε συχνά τον τελευταίο καιρό η κ. Φώφη Γεννηματά στην προεκλογική για την ηγεσία της Κεντροαριστεράς περίοδο. Δε γνωρίζουμε ποια από τα δύο είναι δυνατότερο, εκείνο όμως που διαπιστώσαμε κατά την επίσκεψή μας σε εκλογικά κέντρα της πόλης, είναι ότι η συμμετοχή των πολιτών στην εκλογική αναμέτρηση της περασμένης Κυριακής ήταν μεγάλη, σύμφωνα και με τους υπεύθυνους της Ανεξάρτητης Επιτροπής Διαδικασίας. Έντονες και οι αναμνήσεις όσων δημόσια εξέφραζαν τις προσδοκίες για τον νέο πολιτικό φορέα, προσδοκίες που τις συνδύαζαν με περασμένα «μεγαλεία» της παράταξης. Τα όνειρα αφέθηκαν για αργότερα… μετά το συνέδριο.

Γεγονός είναι πάντως ότι η συμμετοχή του κόσμου ξεπέρασε τις προβλέψεις και έτσι το μέλλον της παράταξης φαίνεται για την ώρα ευνοϊκό. Δεν αποτελεί σήμερα ουτοπία μία νέα και δυνατή Κεντροαριστερά. Αποτελεί κοσμοθεωρία και πράξη ζωής, που διαπνέονταν πάντα από τις διαχρονικές αξίες του Κράτους Δικαίου, της προστασίας των ανθρώπινων δικαιωμάτων, του ευρωπαϊκού ιδεώδους, του απόλυτου σεβασμού στους θεσμούς. Απ’ τις ίδιες αυτές αρχές διαπνέονται, απ’ αυτές εμφορούνται πολλοί σε όλο το φάσμα του δημοκρατικού τόξου. Δεν είναι μονοπώλιο της κατά δήλωση σημερινής εν Ελλάδι Αριστεράς, και είναι ανάγκη να αποτελέσουν τη βάση –την ισχυρή ιδεολογική βάση– για την ανασυγκρότηση της χώρας.
Αυτό είναι άλλωστε και το «όνειρο» για το οποίο μιλούσε συνεχώς η κ. Γεννηματά, που ήρθε πρώτη στον πρώτο γύρο, όνειρο που έχει σημαδέψει τον χώρο ο οποίος πιέζεται ανάμεσα στις συμπληγάδες μεταξύ αριστεράς και δεξιάς και δεν μπορεί να εκφραστεί πολιτικά, γι’ αυτό και η εναπόθεση της ελπίδας στον νέο φορέα.
Είδαμε την Κυριακή κατά την περιήγησή μας στα εκλογικά κέντρα του δήμου μας, τις ουρές των ψηφοφόρων να περιμένουν υπομονετικά αρκετή ώρα να σχολάσει η χρονοβόρα διαδικασία: αίτηση συμμετοχής, καταβολή οικονομικής ενίσχυσης των τριών ευρώ, έλεγχος ταυτότητας του ψηφοφόρου, καταγραφή στο σχετικό πρωτόκολλο ψηφοφορίας και τελικά ψηφοφορία. Το γεγονός ότι τόσος κόσμος «άφησε τον καναπέ» για να εκλέξει τον επικεφαλής ενός νέου πολιτικού φορέα δείχνει τον πόθο να επανέλθει στο πολιτικό προσκήνιο η μεγάλη δημοκρατική παράταξη για να παίξει, στους δύσκολους καιρούς που ζούμε, τον ιστορικό της ρόλο. Η Δημοκρατία –όπως σωστά έχει επισημανθεί- «χρειάζεται το οξυγόνο της μαζικής συμμετοχής» και το οξυγόνο αυτό το έλαβε με τις εκλογές της Κυριακής, γιατί μια νέα παράταξη μεταξύ αριστεράς και δεξιάς σταθεροποιεί τη Δημοκρατία, την ενισχύει.
Με την επαναληπτική εκλογή του επικεφαλής της νέας παράταξης της Κυριακής 19 του Νοέμβρη, ο αγώνας συνεχίζεται και θα κορυφωθεί στο συνέδριο, όπου θα μπουν οι βάσεις του νέου πολιτικού φορέα.. Όπως σωστά επεσήμανε ο δήμαρχος Γιώργος Καμίνης την περασμένη Κυριακή έξω από το εκλογικό κέντρο όπου ψήφισε: «Δεν θέλουμε να κάνουμε ένα κόμμα, αλλά μια μεγάλη παράταξη». Οι πολίτες του χώρου έκαναν το καθήκον τους. Απομένει να κάνουν το καθήκον τους με ενότητα και όλοι οι υποψήφιοι για την ηγεσία, αλλά και όσοι είχαν πρωτεύοντα ρόλο σε αυτό το σωστό εγχείρημα και ας μη διεκδίκησαν την ηγεσία. Δεν ήταν βεβαίως μόνο οι εννέα υποψήφιοι, ο οποίοι σήκωσαν το βάρος της ανασυγκρότησης του Κέντρου. Ο χρόνος θα δείξει αν θα επιτευχθεί ο στόχος της δημιουργίας μιας νέας μεγάλης προοδευτικής παράταξης, όπου η ορμητική δύναμη του νέου φορέα θα ισοπεδώσει το παλιό πολιτικό σύστημα. Είναι το ζητούμενο. Ίδωμεν.Το όνομά σας:
Το email σας:
Θέμα:
Σχόλιο: (μέχρι 1000 χαρακτήρες)


Προσφατα

08.11.17 | Επανάσταση τώρα…

«Επανάσταση» έχει τίτλο το βιβλίο του νυν Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας Εμανουέλ Μακρόν, που...

31.10.17 | Είναι πολλά τα λεφτά

Η έκφραση γνωστή. Δηλωτική της υποχώρησης και της θυσίας ιδανικών και ηθικών αξιών στον βωμό του...

24.10.17 | Στερνή μου γνώση…

Η σκηνή από τον κήπο των ρόδων του Λευκού Οίκου είναι γνωστή. Έκανε τον γύρο του κόσμου. Η ερώτηση...

17.10.17 | Μια φορά κι έναν καιρό...

Για τα ελληνόπουλα της δεκαετίας του ‘50-‘60 σε μία Ελλάδα που έβγαινε από έναν παγκόσμιο πόλεμο,...

12.10.17 | Να τι ονομάζω υποκρισία

Αν σας έχει κουράσει η μοναξιά και βλέπετε τη διέξοδο στο γάμο με μία/ένα... 15χρονο, then by all...

11.10.17 | Έτσι για την ιστορία

Ήταν καιρός –έτσι για την ιστορία- να αρχίσουν να μιλάνε και στην Ελλάδα ευθέως για την περίοδο...

06.10.17 | Αποχαιρετισμός

Ένας φίλος από τα παλιά έφυγε από τη ζωή αφήνοντας για μας δυσαναπλήρωτο το κενό. Όμως, «φορτωμένοι...

05.10.17 | Google, Facebook, «ειδήσεις»...

Προχτές, λίγες μόλις ώρες μετά το τρομακτικό έγκλημα στο Λας Βέγκας, το CNN ανέβασε μια...