Τρίτη, 31 Οκτωβρίου 2017
|
Ηπειρωτικός Αγών

Είναι πολλά τα λεφτά

Η έκφραση γνωστή. Δηλωτική της υποχώρησης και της θυσίας ιδανικών και ηθικών αξιών στον βωμό του χρήματος, ή του άνισου αγώνα όλων των παραπάνω έναντι του μεγάλου θηρίου, που κατατροπώνει και ποδοπατά τους αδύνατους στο πέρασμά του. Προέρχεται, από όπου και αυτονομήθηκε, από την ταινία του 1964 «Λόλα» του Ντίνου Δημόπουλου. Ο Σπύρος Καλογήρου απειλεί με μαχαίρι τον μεγάλο Νίκο Κούρκουλο. «Γιατί θες να με φας;», ρωτάει ο Κούρκουλος. «Είναι πολλά τα λεφτά, Άρη», απαντάει ο Καλογήρου.

«Σάλος» έχει προκληθεί στον πολιτικό χώρο, με αφορμή δημοσίευμα που αναφέρει προσφυγές πάνω από 160 πρώην βουλευτών, οι οποίοι διεκδικούν αναδρομικά που μπορεί να ανέλθουν έως και στα 50 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για προσφυγές πρώην βουλευτών στα δικαστήρια για την εξίσωση των αποδοχών τους με αυτές του προέδρου του Αρείου Πάγου αναδρομικά από το 2009 και μετά.
Κατά άλλες πληροφορίες, σε 116 είχαν ανέλθει οι βουλευτές, που, με αγωγές τους στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών, είχαν ζητήσει με τον νόμιμο τόκο και αναδρομικά, διαφορές αποδοχών εκατοντάδων εκατ. ευρώ, αλλά και αποζημιώσεις για ηθική βλάβη. Οι αγωγές είχαν κατατεθεί μετά την απόφαση του Μισθοδικείου το 2006, με την οποία αυξήθηκαν οι αποδοχές των δικαστικών λειτουργών και, όπως ισχυρίζονται οι βουλευτές, η συγκεκριμένη απόφαση δεν εφαρμόστηκε στους δικούς τους μισθούς και συντάξεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, που είδαν το φως στο διαδίκτυο, οι συγκεκριμένες αγωγές συνδέονται με «διάταξη με την οποία το Δημόσιο αποδέχεται δικαστικές αποφάσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου που δίνουν αναδρομική αύξηση (σ.σ.: έως και 100.000 ευρώ ανά περίπτωση) σε συνταξιούχους βουλευτές (και η οποία) περιλαμβάνεται σε νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών»! Τις πληροφορίες πάντως διέψευσε το υπουργείο.
Με το ζήτημα γενικώς επικρατεί κομφούζιο, διότι άλλοι βουλευτές προσέφυγαν στο Ελεγκτικό Συνέδριο, άλλοι στο Διοικητικό Πρωτοδικείο, άλλοι έχουν παραιτηθεί της αξίωσης, αλλά αποκηρύσσουν μετά βδελυγμίας τα αναδρομικά, άλλοι τα καλοδέχονται κυνικότατα, άλλοι κρύβονται πίσω από το νόμιμο μεν έστω μη ηθικό δικαίωμα, αρκεί να μπουν στις τσέπες τους τα λεφτά, όταν ο λαός στενάζει κ.λπ. Σωστό είναι να ξεχωρίσει η ήρα από το στάρι. Δηλαδή να δημοσιοποιηθούν τα ονόματα αυτών που επιμένουν κυνικά από εκείνους που δεν τα διεκδικούν ή παραιτήθηκαν σε κάθε περίπτωση. Για να γνωρίζει ο λαός προς τα πού θα «φτύνει». Πάντα… ηθικό το «φτύσιμο» και ας μη είναι… νόμιμο. Και μέσα σε όλο αυτόν τον γενικό χαμό, να και ο Κατρούγκαλος που «νίπτει τας χείρας του» και φωνάζει ότι φταίει η ΝΔ ή το κακό το ριζικό μας που λέει ο λόγος.
 Όπως είχε γράψει το ΑΠΕ σε ρεπορτάζ του το 2011, μεταξύ αυτών είναι ηχηρά ονόματα που πρωταγωνίστησαν στις πολιτικές εξελίξεις του τόπου επί χρόνια. Από τους 116, οι 61 είναι πρώην βουλευτές της ΝΔ και 52 πρώην βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, ενώ το ακριβές ποσό που ζητούν οι πρώην βουλευτές μέσω των Διοικητικών Δικαστηρίων δεν μπορεί να προσδιοριστεί, καθώς οι διεκδικήσεις κυμαίνονται ανάλογα με τα χρόνια που διετέλεσε ο καθένας βουλευτής. Ορισμένοι, μάλιστα, έχουν καταθέσει και δύο αγωγές για διαφορετικές βουλευτικές περιόδους,
Για τους γιαννιώτες βουλευτές δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμη το τοπίο, γιατί κάποιοι, που εμφανίζονται σε λίστες, αρνούνται ή δήλωσαν δημόσια ότι παραιτήθηκαν της σχετικής αγωγής, όπως ο κ. Αντ. Φούσας. Είναι γνωστό, άλλωστε, ότι μεταξύ των πρώην βουλευτών υπάρχουν φυσικά πολλοί οι οποίοι δεν άσκησαν αγωγές, ούτε διεκδίκησαν με οποιοδήποτε τρόπο αναδρομικά. Έτσι, καλό θα είναι, πριν τον… αναθεματισμό, να δοθεί η ανάλογη πίστωση χρόνου για το αναγκαίο ξεκαθάρισμα ή ακόμη και για… δήλωση μετανοίας. Εκτός αν…: «Είναι πολλά τα λεφτά Άρη…». Διότι τη δόξα πολλοί μίσησαν, τα χρήμα κανείς (ή έστω… ελάχιστοι).Το όνομά σας:
Το email σας:
Θέμα:
Σχόλιο: (μέχρι 1000 χαρακτήρες)


Προσφατα

17.07.18 | Airbnb ή σύγχρονες μέθοδοι μίσθωσης

Η Airbnb είναι ιστοσελίδα καταχώρησης, εύρεσης και ενοικίασης καταλυμάτων, μέσω του διαδικτύου....

10.07.18 | Ένας στρατηγικός - θεσμικός σύμβουλος

Στο τελευταίο Υστερόγραφό μας (Η.Α. 3ης Ιουλίου), με αφορμή την αντίδραση του Προέδρου της Γαλλικής...

03.07.18 | Ο καθένας στη θέση του

Το θέμα ασήμαντο φαινομενικά καταρχάς πήρε διαστάσεις στα διεθνή ΜΜΕ, αλλά και στα δικά μας πριν...

26.06.18 | Στερνή γνώση

Το Καστελόριζο επέλεξε -ως γνωστόν- ο Γιώργος Παπανδρέου να αναγγείλει ουσιαστικά την περίοδο των...

19.06.18 | Τα καθημερινά του καθημερινού

Η κυβέρνηση δεν έπαθε μομφή κατά πλειοψηφία. Η Μακεδονία, ως γνωστόν άλλωστε, είναι Ελληνική, εκτός...

12.06.18 | Οι κοψοχέρηδες

Οι «κοψοχέρηδες» είναι ένα ελληνικό είδος, που ευδοκιμεί θαυμάσια στη χώρα μας, όπου «ανθεί η...

05.06.18 | Παραπονεμένα λόγια

«Παραπονεμένα λόγια έχουν τα τραγούδια μας γιατί τ’ άδικο το ζούμε μέσα από τη κούνια μας». Ο...

30.05.18 | Η Πόλη των Φαντασμάτων

«Καλά θα κάνετε να μην τους πείτε ότι μερικές φορές διαφορετικές πόλεις διαδέχονται η μία την άλλη...