Τρίτη, 24 Οκτωβρίου 2017
|
Στρατής Καρτίνης

Στερνή μου γνώση…

Η σκηνή από τον κήπο των ρόδων του Λευκού Οίκου είναι γνωστή. Έκανε τον γύρο του κόσμου. Η ερώτηση του δημοσιογράφου ήταν η εξής: - Σε παλαιότερη δήλωσή του ο κ. Τσίπρας είχε πει για το ενδεχόμενο εκλογής του Ντόναλντ Τραμπ «μακάρι να μην το δούμε αυτό το κακό». Τώρα άλλαξε γνώμη; -Τσίπρας: Διαπίστωσα από τη συνάντησή μου με τον πρόεδρο ότι ο τρόπος που προσεγγίζει την πολιτική μπορεί μερικές φορές «να μοιάζει διαβολικός αλλά γίνεται για το καλό».

Ήταν η καλύτερη δυνατή απάντηση που μπορούσε να δώσει ο έλληνας πρωθυπουργός μετά τα απαράδεκτα και ακατανόητα που δήλωσε κατά την προεκλογική περίοδο των ΗΠΑ και που δεν αρμόζουν σε πρωθυπουργό ή σε αρχηγό κόμματος σε τελική ανάλυση. Δεν ήταν οι μοναδικές ατυχείς, κατά επιεική έκφραση, δηλώσεις που κατά καιρούς έχει διαπράξει. Από την επαναστατική του περίοδο και το περιβόητο «Φονιάδες των λαών Αμερικάνοι», μέχρι το πρόσφατο σκίσιμο των μνημονίων κατά την περίοδο της πολιτικής ενηλικίωσης, όταν όδευε προς την εξουσία.. Βέβαια τώρα ως εξουσία άλλαξε ρότα από το «Φονιάδες των Λαών Αμερικάνοι» φτάσαμε στο περίπου: «Προστάτες των λαών Αμερικάνοι»
 Στα περί μνημονίων Τσίπρας και λοιποί Συριζαίοι ως εξουσία άλλαξαν πάλι ρότα: «Δεν είπαμε ότι θα σκίσουμε τα μνημόνια». Ανασύρουμε συνεντεύξεις και tweets που αποδεικνύουν το αντίθετο: Αλέξης Τσίπρας 11 Μαΐου 2014 στο Έθνος της Κυριακής: «Θα σκίσουμε τα μνημόνια μέρα μεσημέρι» και «Το μνημόνιο τελειώνει την πρώτη μέρα της κυβέρνησης της Αριστεράς», αλλά και δηλώσεις του την ημέρα προκήρυξης των εκλογών στην κρατική τηλεόραση, την ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής, όπου δεσμευόταν ότι «η κυβέρνηση αυτή δε θα υπογράψει μνημόνιο», την ομιλία του στη ΔΕΘ, όπου και έκανε λόγο ότι από την επόμενη μέρα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ «το μνημόνιο θα είναι πλέον άκυρο» όπως και την ομιλία του από τα Προπύλαια την ημέρα που η κάλπη τον ανέδειξε πρωθυπουργό και χαρακτήριζε τα «μνημόνια παρελθόν».
Το φαινόμενο δεν είναι τωρινό. Έχει βαθιές ρίζες στην ελληνική πολιτική σκηνή. Οι πολιτικοί συμπεριφέρονται ανάλογα με το εκάστοτε πολιτικό τους συμφέρον. Θυμίζουμε το σύνθημα «ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο», το περιβόητο εκείνο «δάνειο» του ΠΑΣΟΚ από το ΚΚΕ εξυπηρετούσε στο έπακρον τη λογική του κόμματος, το οποίο, μόλις επτά χρόνια μετά την ίδρυσή του, ανήλθε στην εξουσία, το 1981. Στόχος: να αυξάνει το εκλογικό του ποσοστό ως τη νίκη του 1981. Από εκείνο το σημείο και έπειτα η ρητορική σχεδόν ποτέ δεν μεταβλήθηκε -αν και ο ίδιος ο Ανδρέας ουδέποτε διακήρυξε επί λέξει «ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο». Το ΠΑΣΟΚ κινήθηκε τελικά σε πολιτικούς όρους απολύτως ρεαλιστικά έναντι της Ευρώπης. Ιδού και σχετική… διορθωτική πολιτική κίνηση: «Αν όσοι μας ψήφισαν το '81 πίστευαν ότι θα φεύγαμε από την ΕΟΚ και το ΝΑΤΟ, δεν θα μας είχαν ψηφίσει». Η φράση αυτή αποδίδεται στον Ανδρέα Παπανδρέου και χρονολογείται από το 1983 μετά την ανάληψη της εξουσίας. Κατά την επαναστατική περίοδο όμως, πριν το 1981 δηλαδή, ως και τον Μαρξ είχαν… κρεμασμένο στα γραφεία του κόμματος, θυμούμαστε τη σχετική φωτογραφία στα Γιάννενα στην οδό Μπότσαρη. Η αριστερή ρητορική και εικόνα εξυπηρετούσαν το πολιτικό συμφέρον της παράταξης τότε.
Το παρελθόν πριν τη μεταπολίτευση του Κωνσταντίνου Καραμανλή -με εκλογές «βίας και νοθείας», την υπόθεση Λαμπράκη- είναι γνωστό. Καλοδεχούμενα αρχικά τα Ανάκτορα και ό,τι εκπροσωπούσαν, αφού τον διόρισαν το 1955 πρωθυπουργό. «Ποιος κυβερνά αυτό τον τόπο» αναφώνησε όμως το 1963 και… «Εξήλθε χθες του δημοσίου βίου από την θύραν της υπηρεσίας όπως ακριβώς είχε εισέλθη», έγραψε τότε η Ελευθερία, για να χαρακτηρίσει τη δοτή εξουσία. Είδε μετά «το φως το αληθινό», φυσικά για λόγους πολιτικούς και της συγκυρίας της εποχής.
Η λαϊκή παροιμία «Στερνή μου γνώση να σε είχα πρώτα», να είστε σίγουροι ότι δεν ισχύει για τους πολιτικούς. Η γνώση πάει μαζί με την πολιτική συγκυρία και τους εκάστοτε πολιτικούς στόχους. Ο Αλέξης Τσίπρας, απλά και μόνο τηρώντας την παράδοση, τους προηγούμενους αντιγράφει και ιδίως τον Αντρέα. Τίποτε λιγότερο, τίποτε περισσότερο.Το όνομά σας:
Το email σας:
Θέμα:
Σχόλιο: (μέχρι 1000 χαρακτήρες)


Προσφατα

17.07.18 | Airbnb ή σύγχρονες μέθοδοι μίσθωσης

Η Airbnb είναι ιστοσελίδα καταχώρησης, εύρεσης και ενοικίασης καταλυμάτων, μέσω του διαδικτύου....

10.07.18 | Ένας στρατηγικός - θεσμικός σύμβουλος

Στο τελευταίο Υστερόγραφό μας (Η.Α. 3ης Ιουλίου), με αφορμή την αντίδραση του Προέδρου της Γαλλικής...

03.07.18 | Ο καθένας στη θέση του

Το θέμα ασήμαντο φαινομενικά καταρχάς πήρε διαστάσεις στα διεθνή ΜΜΕ, αλλά και στα δικά μας πριν...

26.06.18 | Στερνή γνώση

Το Καστελόριζο επέλεξε -ως γνωστόν- ο Γιώργος Παπανδρέου να αναγγείλει ουσιαστικά την περίοδο των...

19.06.18 | Τα καθημερινά του καθημερινού

Η κυβέρνηση δεν έπαθε μομφή κατά πλειοψηφία. Η Μακεδονία, ως γνωστόν άλλωστε, είναι Ελληνική, εκτός...

12.06.18 | Οι κοψοχέρηδες

Οι «κοψοχέρηδες» είναι ένα ελληνικό είδος, που ευδοκιμεί θαυμάσια στη χώρα μας, όπου «ανθεί η...

05.06.18 | Παραπονεμένα λόγια

«Παραπονεμένα λόγια έχουν τα τραγούδια μας γιατί τ’ άδικο το ζούμε μέσα από τη κούνια μας». Ο...

30.05.18 | Η Πόλη των Φαντασμάτων

«Καλά θα κάνετε να μην τους πείτε ότι μερικές φορές διαφορετικές πόλεις διαδέχονται η μία την άλλη...