Σάββατο, 17 Ιουνίου 2017
|
ΣΤΡΑΤΗ ΚΑΡΤΙΝΗ

Πολύπτυχο περί τοπικών θεμάτων

- Η διαφωνία των τοπικών φορέων περιφέρειας και δήμου για το θέμα της μελέτης ανακατασκευής της λεωφόρου Νιάρχου ελπίζουμε σύντομα να αρθεί έτσι ώστε το έργο να υλοποιηθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο προς όφελος ολόκληρης της περιοχής.

Πιστεύουμε ότι για την κατασκευή μιας τόσο σημαντικής οδικής αρτηρίας να έχουν ληφθεί υπόψη οι σύγχρονες συγκοινωνιακές και πολεοδομικές αντιλήψεις, ιδιαίτερα μάλιστα τη στιγμή που η λεωφόρος διασχίζει τον αστικό ιστό της περιοχής και οδηγεί σε Πανεπιστήμιο και Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο. Είναι αυτονόητο ότι πρέπει να ακουστεί και ο προβληματισμός των παρόδιων κατοίκων. Ο «καυγάς» περιφέρειας και δήμου ελπίζουμε να μην είναι για το… «πάπλωμα», αλλά για την καλύτερη υλοποίηση του έργου, το οποίο βέβαια πρέπει να τονισθεί ότι ξεφεύγει από τα στενά πλαίσια του σήμερα και πρέπει να «ατενίζει» το μέλλον και τις μελλοντικές ανάγκες της περιοχής πέρα από αντιπαλότητες, μικροσυμφέροντα και λοιπές μικροσκοπιμότητες. Να μην επαναληφθεί εν έτει 2017 η νοοτροπία παρελθόντων ετών, η οποία συνοψίζεται στην  αντι-ρήση του δημάρχου της πόλης Γρηγορίου Σακκά στις αρχές της δεκαετίας του 60, όταν το δημοτικό συμβούλιο συζητούσε τη διαπλάτυνση της οδού Ναπολέοντος Ζέρβα, που είπε το μνημειώδες: «Τι να την κάνουμε τη διαπλάτυνση, για να πάνε τα γαϊδούρια στο Σταυράκι;». Σήμερα όλοι βλέπουμε πόσο απαραίτητη ήταν η ακόμη μεγαλύτερη διαπλάτυνση αυτής της κεντρικής οδού. Προσοχή να μην υποθηκεύουμε άλλο το μέλλον της πόλης με τις σημερινές αποφάσεις. 

-  Όπου και να κοιτάξω η πόλη μου με πληγώνει. Από τις σακούλες σκουπιδιών πεταμένες έξω από άδειους κάδους. Από τους μηχανόβιους που θεωρούν όλους τους δρόμους, τα πεζοδρόμια, τους πεζόδρομους της απόλυτης κυριαρχίας τους. Από τις μουτζούρες που έχουν λερώσει κάθε επιφάνεια (τοίχο, πινακίδα, παγκάκι) και τις βαφτίζουν μάλιστα και γκράφιτι, «πολιτικά ορθή» έννοια για κάποιους ανεγκέφαλους. Από τον τρόπο οδήγησης σε όλους τους δρόμους στο κέντρο και τις συνοικίες. Από τον τρόπο παρκαρίσματος πάνω σε πεζοδρόμια, ράμπες, χώρους για ΑΜΕΑ. Από το τσιγάρο που σου φυσάει ο θεριακλής στα μούτρα εκεί ακριβώς που απαγορεύεται. Από τη σειρά που θα σου κλέψει, κάνοντας πως δεν σε βλέπει ή δείχνοντάς σου απλώς πως δεν σε υπολογίζει, ο πάντα «βιαστικός» Ελληναράς. Από, από, από. Όπου και να κοιτάξω, η πατρίδα μου με πληγώνει. Δεν το είπε μόνο ο ποιητής. Το λέμε όλοι και δεν κάνουμε τίποτε να το εξαφανίσουμε. Γίναμε ένα με το πρόβλημα, έτσι που δεν το καταλαβαίνουμε πια.

- Ελπίδα ζωής από την ΕΛΕΠΑΠ. Στους ζοφερούς καιρούς που ζούμε ευτυχώς που υπάρχουν και άνθρωποι με Α κεφαλαίο στη χώρα αυτή όπου η ελπίδα χάθηκε μαζί με την κοινή λογική. Διατηρούν ακόμη τη δύναμη να προσφέρουν. Έγινε προ ημερών στα Γιάννενα η παράδοση του συγκροτήματος κατοικιών της ΕΛΕΠΑΠ. Ελπίδα ζωής σε άτομα με αναπηρία.  Δεν «Ζητείται Ελπίς» κατά Αντώνη Σαμαράκη. Η ελπίδα είναι εδώ και έγινε πράξη. Η γιαννιώτικη κοινωνία -και όχι μόνο- χρωστά πολλά στην ΕΛΕΠΑΠ και στους ανθρώπους της. Ιδιαίτερα στην πρόεδρο κα Νατάσα Μπέγκα, όχι μόνο για τις Στέγες Υποστηριζόμενης Δια βίωσης, αλλά για την υποστήριξη της ανθρωπιάς και της ελπίδας, ουσιώδεις έννοιες εν ανεπαρκεία σήμερα.

Το όνομά σας:
Το email σας:
Θέμα:
Σχόλιο: (μέχρι 1000 χαρακτήρες)


Προσφατα

18.05.18 | Erga Omnes: Ισχύει έναντι πάντων

Έχει ενδιαφέρον μια περιήγηση στο διαδίκτυο. Το φαινόμενο παρατηρείται και σε κανάλια, ιδιαίτερα σε...

12.05.18 | Ντρέπομαι…

Μπαμπά, γιατί δέρνονται αυτοί… ποδόσφαιρο δεν πήγαν να δουν; Αυτά ήταν τα λόγια του μικρού μου...

11.05.18 | Αποκηρύξεις είναι η λύση;

Συνεχή κινητικότητα εμφανίζει το Κίνημα Αλλαγής, έτσι ώστε, αν μη τι άλλο, τουλάχιστον δικαιολογεί...

05.05.18 | Τα κανονικά παιδιά

Τα κανονικά παιδιά γεννιούνται κανονικά, μεγαλώνουν κανονικά, ονειρεύονται κανονικά, ερωτεύονται...

04.05.18 | Η απόπειρα «Παλινόρθωσης»

Γράφαμε σε Υστερόγραφο, αμέσως μετά την εκλογή Κυριάκου Μητσοτάκη στην προεδρία της ΝΔ, μεταξύ...

24.04.18 | Όπου λαλούν πολλοί κοκόροι…

Ο χώρος του Κέντρου ανέκαθεν στην Ελλάδα είχε και έχει ως ιδιαίτερο χαρακτηριστικό την...

03.04.18 | Τα καθημερινά του καθημερινού

Πολύπτυχο από τη ζωή της πόλης ενόψει και της Μεγάλης Εβδομάδας, των Παθών, αφήνοντας τα πολιτικά...

27.03.18 | Το Μηδέν και το άπειρο

«Το Μηδέν και το άπειρο», το δημοφιλές μυθιστόρημα του ούγγρου συγγραφέα Άρθουρ Καίσλερ, το...