Σάββατο, 15 Απριλίου 2017
|
Πάνος Ζώης

Εξουσίες

Πόσο ανώδυνες και ακίνδυνες είναι πολλές φορές οι διαπιστώσεις. Εσύ κάθεσαι σ’ ένα γραφείο, κοιτάς τα κιτάπια σου, κάνεις τους λογαριασμούς σου, τι σου βγαίνει και τι δε σου βγαίνει και μετά πατάς ένα κουμπί. Το κουμπί των εκρηκτικών.

Η βόμβα θα σκάσει στις ζωές των άλλων. Τις συνέπειες της πράξης σου θα τις υποστούν οι άλλοι. Το μόνο -ας το πούμε έτσι- αρνητικό που μπορεί να εισπράξεις εσύ, είναι να μη ξαναεκλεγείς βουλευτής, να μηn ξαναγίνεις υπουργός. Ε, και; Θα σε καλούν σε συνέδρια, σε ομιλίες, θα πληρώνεσαι αδρά και θα βρίσκεσαι, αν και από άλλο πόστο, στη δημοσιότητα που θα εκμεταλλεύεσαι. Μπορεί να γίνεις και σύμβουλος τράπεζας, επιχείρησης, να διδάξεις σε πανεπιστήμιο. Και όσο πιο μεγάλη η καταστροφή που θα προκαλέσεις, τόσο πιο παχυλές μπορεί να είναι οι αμοιβές σου. Για τον λαό θα έχεις πάντα έναν καλό λόγο. Θα εκδηλώσεις τη λύπη σου και θα του πεις πως τον συμπονάς, αφού πρώτα θα του έχεις τάξει επί χρόνια πως «οι θυσίες του θα πιάσουν τόπο». Έχεις παραβλέψει, βέβαια, να πεις την αλήθεια με το παρακάτω: πρώτα όμως θα εξαθλιωθείς και μετά βλέπουμε.

Τι δύναμη που έχουν οι κυβερνητικές αποφάσεις… Ειδικά τα δυο τελευταία χρόνια που η όποια μορφή αντίδρασης έχει εξουδετερωθεί μιας και ο «λαός» έχαψε το παραμύθι περί «ηθικού πλεονεκτήματος της Αριστεράς» και της έδωσε την εξουσία. Οι αντιδράσεις απέναντι στην κυβερνητική πολιτική περιορίζονται στην αντιπολιτευτική αρθρογραφία και στα κοινωνικά δίκτυα, χώροι μάλλον ανακύκλωσης των ίδιων θεμάτων, με ισχνό αντίκτυπο στους κυβερνώντες. Οι δημοσκοπήσεις απλά αποτυπώνουν την οργή. Τίποτα περισσότερο. Η ζωή συνεχίζει την κατηφόρα της. Τι μας είπε πρόσφατα ο κύριος Τσακαλώτος; Πως η μεσαία τάξη βυθίστηκε, πως σήκωσε όλα τα βάρη, πως σχεδόν την εξουδετέρωσε. Ψέλλισε τη λύπη του και συνεχίζει ακάθεκτος για την οριστική της συντριβή. Είναι πράγματι να απορεί κανείς με την απύθμενη υποκρισία και τη συμπεριφορά που έχει ξεπεράσει τα όρια του σαδισμού. Λειτουργώντας ως ψυχροί εκτελεστές εμφανίζονται οι πλέον πρόθυμοι να φέρουν και άλλα μέτρα χωρίς ίχνος αναπτυξιακής πολιτικής και, φυσικά, ντροπής.

Ο λαός, βέβαια, δεν είναι αμέτοχος στο μαρτύριό του. Οι λαοί επιλέγουν τους δήμιούς τους ή, αν θέλετε, μια κρίσιμη μάζα εν ονόματι του συνόλου, παραπλανημένη, απαίδευτη και μέσα στον θυμό της ορίζει το μέλλον όλων. Αλλά αυτό είναι η κοινοβουλευτική δημοκρατία. Δυστυχώς ή ευτυχώς σε άλλες περιπτώσεις, δεν υπάρχει κάτι καλύτερο να την αντικαταστήσει. Δεν μπορώ να μην πω πως θυμίζει κάτι από τζόγο και αυτό έχει να κάνει με το επίπεδο ωρίμανσής της. Στη χώρα μας ο πολιτικός τζόγος κρατάει καλά εδώ και δεκαετίες. Η κάθε κυβέρνηση φρόντιζε να εξυπηρετεί τα συμφέροντα της «κρίσιμης μάζας» που θα την ψήφιζε και θα την έφερνε στην εξουσία. Έταζε, εξυπηρετούσε, επανεκλεγόταν. Η περίπτωση μη επανεκλογής θα οφειλόταν στο γεγονός πως ο αντίπαλος την είχε ξεπεράσει σε υποσχέσεις και πως ο κομματικός του μηχανισμός ήταν πιο αποτελεσματικός στην προσέλκυση ψηφοφόρων. Πως τα συνθήματά του ήταν μακράν τα ομορφότερα, τα πιο πειστικά, που έβρισκαν στόχο.

Τάζουν τώρα αντίμετρα στην νέα λαίλαπα που θα ακολουθήσει. Για κάθε ευρώ επιβάρυνση θα υπάρχει ένα ευρώ ελάφρυνση. Μα πόσο ωραίο και ανακουφιστικό ακούγεται. Δε βρίσκετε; Μην κάνετε όμως το λάθος και βγάλετε κομπιουτεράκι και αρχίσετε τους υπολογισμούς. Μην παίξετε το παιχνίδι της εξουσίας. Προς το παρόν απολαύστε το Πάσχα μαζί με αγαπημένους ανθρώπους. Και να αισιοδοξείτε. Καλή Ανάσταση με όποιο μήνυμα εμπεριέχει η ευχή για τον καθένα.

Το όνομά σας:
Το email σας:
Θέμα:
Σχόλιο: (μέχρι 1000 χαρακτήρες)


Προσφατα

16.10.18 | Όταν περνούν οι γερανοί

Η ταινία είχε κάνει εντύπωση στις αρχές της δεκαετίας του 60, όταν προβλήθηκε στη χώρα μας. Το...

10.10.18 | Συνδικαλισμός; Ποιος συνδικαλισμός;

Αφορμή για τις παρακάτω γραμμές και σκέψεις μου έδωσε η παράδοξη και εξωφρενική, πρόσφατη απόφαση...

09.10.18 | Οι νεοβάνδαλοι της διπλανής μας πόρτας

Το κτίριο της περιφέρειας Ηπείρου στην κεντρική πλατεία δέχεται τις περισσότερες «επιθέσεις» με...

03.10.18 | Ήταν ο πιο μεγάλος

Οι γονείς του, Αρμένηδες σκορπισμένοι στις γωνιές της οθωμανικής αυτοκρατορίας. Η μητέρα του στη...

02.10.18 | Η πιο μεγάλη ώρα είναι… τώρα

Έπεσε όλη σχεδόν η υφήλιος, πλην Ρωσίας, υπέρ του «ναι» για τη συμφωνία των Πρεσπών και οι...

26.09.18 | Απλά και Αναλογικά

Όλες οι εκλογές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση έχουν για την κάθε περιοχή ενδιαφέρον πολιτικό ως έναν...

18.09.18 | Ανατομία πολιτικής μελαγχολίας

«Ανατομία της Πολιτικής Μελαγχολίας» έχει τίτλο το βιβλίο του βέλγου φιλοσόφου Lieven de Gauter....

17.09.18 | Ο… χονδρός κι ο… λιγνός κορμός

Αφορμή για τούτο το σχόλιο αποτέλεσε το ερώτημα μικρού παιδιού προς τον ηλικιωμένο κύριο, που το...