Σάββατο, 4 Μαρτίου 2017
|
Πάνος Ζώης

Μόνο του πάει

Μια μεσαία ή μεγάλη πόλη χάνεται, εξαφανίζεται, κάθε δέκα με δεκαπέντε χρόνια στην Ελλάδα, λένε οι στατιστικές. Αυτό αναμασάνε και οι ειδικοί και όλοι μας κάθε φορά που ένα τροχαίο δυστύχημα βγαίνει στη δημοσιότητα, σαν την κορυφή του παγόβουνου, γιατί η πλειονότητα των τροχαίων απλά καταγράφεται στους πίνακες της στατιστικής.

Έτσι, πού και πού, μια τραγωδία ξεφεύγει από τον σωρό σαν μια κακιά σκέψη ή μια απαίσια πράξη και μας υπενθυμίζει την ύπαρξη του μακάβριου αυτής της συσσώρευσης και τη διαρκή της μεγέθυνση με τα χρόνια. Ένα αδηφάγο στόμα που δε χορταίνει. Ένας Μινώταυρος της ασφάλτου, που ζητά θυσίες. Μας υπενθυμίζει τον ανείπωτο πόνο, τη μοιραία εξέλιξη μιας απροσεξίας, το βαθύ κενό των ματαιόδοξων κινήσεων με τέρμα το γκάζι, την παράνομη προσπέραση ή αναστροφή ή απερίσκεπτων πράξεων ενός μυαλού θολωμένου λόγω κατανάλωσης αλκοόλ ή μη χρήσης της ζώνης ασφαλείας ή κράνους. Στο πρόσφατο φρικτό τροχαίο υπήρχε και βίντεο. Τραγικά διδακτικό. Κοιτάξτε πόσο απλά μπορεί να συμβεί το μοιραίο, πόσο εύκολο είναι, πόσο ξένο και ταυτόχρονα οικείο μας φαντάζει. Μια εξαιρετικά πετυχημένη αναπαράσταση του θανάτου, του τέλους. Σε δευτερόλεπτα. Ένα βήμα δευτερολέπτων από τη ζωή στον θάνατο δίχως καν τη μεσολάβηση της πρόθεσης, γιατί το λάθος έχει προδιαγράψει την εξέλιξη. Στην περίπτωση της πρόθεσης υπάρχει πάντα η πιθανότητα της αναίρεσης. Στην περίπτωση του λάθους αυτή η πιθανότητα εκμηδενίζεται. Μια στραβοτιμονιά με ιλιγγιώδη ταχύτητα. Τι να προλάβεις;

Μια πόλη χάνεται κάθε δέκα με δεκαπέντε χρόνια, διότι αυτό που διδάσκεται είναι η ελαφρότητα της οδήγησης, η ελάχιστη προσπάθεια των υποψηφίων οδηγών, το «κοινωνικό λάδωμα» που βασίζεται στις περίφημες γνωριμίες όταν απαιτείται ιατρική γνωμάτευση για την ικανότητα του οδηγού. «Μια χαρά σε βλέπω, κύριε Νίκο μου, καλά κρατιέσαι για τα χρόνια σου, υπογράφω να οδηγείς. Και φέρε μου και λίγο από το τσίπουρο που βγάζεις». Ο κύριος Νίκος μπορεί να του πάει και αρνί για την υπογραφή.

Από μικροί μαθαίνουμε στην «ευκολία». Να γίνουν όλα άκοπα και ανέμελα. Να κερδίσουμε τα πάντα χωρίς ιδρώτα. Τον καλό βαθμό στο σχολείο, το πτυχίο στο πανεπιστήμιο, τη δουλειά με τις υψηλότερες αποδοχές με το καλημέρα. Αν μπορούσαμε όλοι να γίνουμε από τα γεννοφάσκια μας διευθυντές. Και να τρέξουμε και σε ένα αυτοσχέδιο Ακρόπολις γιατί την τέχνη του τιμονιού την κατέχουμε σε βαθμό ντοκτορά. Ο πρώτος που μας δίδαξε ήταν ο μπαμπάς μας. Μας μετέφερε το δικό του απόσταγμα γνώσης για την οδήγηση. Το ένα χέρι έξω από το παράθυρο, το άλλο χέρι να κρατά το τσιγάρο και κάτι θα βρεθεί και για το τιμόνι. Εσύ δίπλα, ως συνοδηγός, εισπράττεις τη βαθειά μάθηση και την αφομοιώνεις, χωρίς να σε εμποδίζει η ζώνη ασφαλείας που δεν φοράς. Ακολουθείς πιστά την οδηγία του μπαμπά: δε φοράμε τη ζώνη, γιατί, αν τρακάρουμε, θα πρέπει να πεταχτούμε έξω για να σωθούμε. Στο μυαλό σου συγκρατείς το άλμα και όχι την πιθανότητα του ατυχήματος. Θεωρείς πως η οδήγηση είναι όχι μόνο απλή υπόθεση, αλλά και διασκεδαστική. Βλέπεις τον δάσκαλό σου να είναι έτοιμος να χορέψει ζεμπεκιά ακούγοντας στη διαπασών τον λαϊκό βάρδο και να χαριεντίζεται με γνωστούς και αγνώστους και πιθανολογείς πως το αυτοκίνητο μπορεί να πηγαίνει και μόνο του τελικά. Σου το επιβεβαιώνει και ο μπαμπάς σου: Βλέπεις Μιχαλάκη μου, μόνο του πάει. Καλό Σαββατοκύριακο σε όλους σας.

Το όνομά σας:
Το email σας:
Θέμα:
Σχόλιο: (μέχρι 1000 χαρακτήρες)


Προσφατα

13.03.18 | Η καθ’ ημάς Ανατολή

Μεγάλη Ιδέα: Έννοια ως επί το πλείστον αόριστη και νεφελώδης. Είχε στόχο το ελληνικό κράτος να...

06.03.18 | Υπερχρεωμένα «νοικοκυριά»

Αδόκιμη η έκφραση «υπερχρεωμένα νοικοκυριά» ως προς το δεύτερο συνθετικό της.

28.02.18 | Είναι πια καθεστώς;

Η αντιπολίτευση δεν φείδεται σκληρών χαρακτηρισμών για τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Οι...

21.02.18 | Εμπρός στο έτσι που χάραξε ο τέτοιος

Το σύνθημα από τοίχο των Αθηνών στα χρόνια μετά τη μεταπολίτευση, που ήταν και ο τίτλος βιβλίου του...

06.02.18 | Πλατείες πολλών χρήσεων

«Εμείς δεν έχουμε να φοβηθούμε να μας κλέψουν την ιστορία. Η ιστορία δεν μπορεί να κλαπεί. Αυτοί...

30.01.18 | Μακεδονική σαλάτα

Μακεδονική σαλάτα λέγεται έδεσμα με ψιλοκομμένα λαχανικά, καρότα, μπιζέλια και λοιπά διαφόρων ειδών...

27.01.18 | Το χρέος της μνήμης

Η 27η Ιανουαρίου καθιερώθηκε διεθνώς ως Ημέρα Μνήμης των Θυμάτων του Ολοκαυτώματος, με ψήφισμα του...

24.01.18 | Το Μακεδονικό και ο Τσίπρας

Αν συμφωνούμε πως το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων αποτελεί εθνικό θέμα, τότε θα πρέπει να...