Παρασκευή, 3 Μαρτίου 2017
|
ΣΤΡΑΤΗΣ ΚΑΡΤΙΝΗΣ

Όταν το χυμένο γάλα συναντά το τσέχικο γιαούρτι

Θυμούμαστε πριν μερικά χρόνια τις κινητοποιήσεις των κτηνοτρόφων –παραγωγών γάλακτος που ζητούσαν αύξηση των τιμών του προϊόντος, μολονότι η «Δωδώνη» τότε έδινε τις μεγαλύτερες τιμές από όλες τις εταιρείες του είδους.

Θεμιτό φυσικά το αίτημα ανεξάρτητα από την παραπάνω παρατήρηση. Με άλλο θέμα ασχολείται σήμερα το Υστερόγραφο. Με τον τρόπο διεκδίκησης της αύξησης και με το πρόβλημα με τα τοπικά προϊόντα, όπως σήμερα το πρόβλημα αυτό εξελίσσεται.  Αγριωποί παραγωγοί με την προτροπή των «αγροτοπατέρων» έχυναν τότε το γάλα μπροστά από το κτίριο της Νομαρχίας Ιωαννίνων υπό τους αλαλαγμούς του πλήθους. Δεν έχει σημασία αν το χυμένο γάλα είχε νερό κατά το μεγαλύτερο ποσοστό του. Οι εντυπώσεις μένουν. Και οι εντυπώσεις για κάθε λογικά σκεπτόμενο πολίτη δεν ήταν υπέρ των παραγωγών. Αντί να δουν οι συνδικαλιστές τα προβλήματα που έρχονταν… έχυναν το γάλα στη Νομαρχία. Αντί να κινητοποιήσουν το κράτος, έβλεπαν τις τιμές και έχαναν το… δάσος των προβλημάτων. Όσον αφορά τα τοπικά προϊόντα φέτα, γιαούρτι και τσίπουρο, που είναι σήμερα στο μάτι το κυκλώνα σε ό, τι αφορά την προστασία ονομασίας προέλευσης, δοκιμάζονται από τον σφοδρό ανταγωνισμό. Το γάλα, πρώτη ύλη για τα δύο πρώτα, το έχυναν στην Νομαρχία. Το τσίπουρο γλίτωσε, ίσως γιατί οι αγριωποί δε... γράδαραν τότε καλά την κατάσταση. Το προϊόν δεν είχε… ψήφους άλλωστε.  
Οι αβελτηρίες, οι αβλεψίες και η αδιαφορία των ελληνικών κυβερνήσεων διαχρονικά είχε ως συνέπεια την έλλειψη προστασίας της φέτας και του γιαουρτιού ως προϊόντα με την Προστασία Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ). Ιδιαίτερα στην περίπτωση της φέτας, μετά τη «νίκη» επί των Δανών ως προς την κατοχύρωση της φέτας ως ΠΟΠ, έρχεται τώρα η εμπορική συμφωνία της ΕΕ με τον Καναδά, χώρα που θα μπορεί να χρησιμοποιεί την ονομασία φέτα. Έπεται φυσικά η συνέχεια.
Η περίπτωση του γιαουρτιού είναι διαφορετική. Δεν αποτελεί προϊόν με προστασία ονομασίας προέλευσης, ούτε άλλωστε προωθήθηκε ποτέ παρόμοιο αίτημα. Ίσως γιατί ήταν δύσκολο να αποδειχθεί ότι για την παρασκευή του χρησιμοποιείται αποκλειστικά ελληνικό γάλα. Άλλωστε, το «κακό» γίνεται και από τις ίδιες τις ελληνικές γαλακτοβιομηχανίες που αλληλοκατηγορούνται για το αν το γιαούρτι είναι ή όχι πραγματικά… ελληνικό. Έτσι, μέσα σε αυτή την αναμπουμπούλα έρχεται η Τσεχία και ζητά από την Κομισιόν να παράγει προϊόν που να το ονομάζει «ελληνικό γιαούρτι»! Για την ώρα η απάντηση της Κομισιόν είναι αρνητική. Θα βρεθεί ίσως άλλο κόλπο. Θα ονομάσουν οι Τσέχοι –λέει-  το γιαούρτι «ελληνικού τύπου» και θα ξεμπλέξουν. Το πρόβλημα όμως για την Ελλάδα θα δημιουργηθεί.  Μπορεί να δούμε και τσέχικο «γιαούρτι τύπου Δωδώνης» να πωλείται  και στα… Γιάννενα.
Τέλος, υπάρχει και το τσίπουρο, άλλο ένα τοπικό προϊόν το οποίο αντιμετωπίζει προβλήματα από την ολιγωρία των εκάστοτε κυβερνήσεων. Λόγω της χαμηλής του τιμής, υπάρχει κίνδυνος απομίμησης. Αν μάλιστα επιβαρυνθεί το προϊόν με ΕΦΚ (Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης), τότε θα χαθεί και το πλεονέκτημα της χαμηλής του τιμής σε σχέση με τα άλλα αλκοολούχα ποτά. Πάντως, όμως, ήδη η παραγωγή του τσίπουρου επιβαρύνθηκε ιδιαίτερα με την αύξηση του τέλους-φόρου της άδειας απόσταξης, γεγονός που έχει δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα στην οικογενειακή παραγωγή του παραδοσιακού για την Ήπειρο ποτού για οικογενειακή χρήση, μία διαδικασία, η οποία ανέκαθεν ήταν ένα… μικρό πανηγύρι.
Είναι πολύ αργά για δάκρυα. Μάθανε πως ολιγωρήσαμε, πλακώσανε Καναδοί, Τσέχοι και οσονούπω Άγγλοι, Γάλλοι, Πορτογάλοι. Ας στραφούμε τουλάχιστον στην ποιότητα, αν και εδώ έχουμε τις επιφυλάξεις μας σε εποχές μάλιστα σαν αυτές που περνάει τώρα η χώρα, όπου βγάζουμε μόνοι μας τα μάτια μας.


Το όνομά σας:
Το email σας:
Θέμα:
Σχόλιο: (μέχρι 1000 χαρακτήρες)


Προσφατα

13.03.18 | Η καθ’ ημάς Ανατολή

Μεγάλη Ιδέα: Έννοια ως επί το πλείστον αόριστη και νεφελώδης. Είχε στόχο το ελληνικό κράτος να...

06.03.18 | Υπερχρεωμένα «νοικοκυριά»

Αδόκιμη η έκφραση «υπερχρεωμένα νοικοκυριά» ως προς το δεύτερο συνθετικό της.

28.02.18 | Είναι πια καθεστώς;

Η αντιπολίτευση δεν φείδεται σκληρών χαρακτηρισμών για τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Οι...

21.02.18 | Εμπρός στο έτσι που χάραξε ο τέτοιος

Το σύνθημα από τοίχο των Αθηνών στα χρόνια μετά τη μεταπολίτευση, που ήταν και ο τίτλος βιβλίου του...

06.02.18 | Πλατείες πολλών χρήσεων

«Εμείς δεν έχουμε να φοβηθούμε να μας κλέψουν την ιστορία. Η ιστορία δεν μπορεί να κλαπεί. Αυτοί...

30.01.18 | Μακεδονική σαλάτα

Μακεδονική σαλάτα λέγεται έδεσμα με ψιλοκομμένα λαχανικά, καρότα, μπιζέλια και λοιπά διαφόρων ειδών...

27.01.18 | Το χρέος της μνήμης

Η 27η Ιανουαρίου καθιερώθηκε διεθνώς ως Ημέρα Μνήμης των Θυμάτων του Ολοκαυτώματος, με ψήφισμα του...

24.01.18 | Το Μακεδονικό και ο Τσίπρας

Αν συμφωνούμε πως το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων αποτελεί εθνικό θέμα, τότε θα πρέπει να...