Παρασκευή, 26 Οκτωβρίου 2018
|

«Ο κόσμος δε μας έχει ξεγραμμένους»

Αισιόδοξος ότι το Ποτάμι θα συνεχίσει να… ρέει δηλώνει ο Γραμματέας Κοινοβουλευτικού Έργου του Ποταμιού, βουλευτής Αττικής Γιώργος Μαυρωτάς, που, με την ευκαιρία της παρουσίας του στα Γιάννενα, μίλησε στον Η.Α. για το μέλλον του Κινήματος, αλλά και για ορισμένα από τα θέματα της τρέχουσας πολιτικής επικαιρότητας.

Ο κ. Μαυρωτάς εκτιμά πως η κυβέρνηση έχει ημερομηνία λήξης το αργότερο τον Μάιο, λόγω κυρίως των εξελίξεων με το Μακεδονικό, τονίζοντας πως το Ποτάμι όχι μόνο δεν της δίνει επιπλέον χρόνο ζωής με την ψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών, αλλά αντίθετα την κλονίζει και της βγάζει τις μάσκες.

Με διάθεση αυτοκριτικής, αναγνωρίζει πως έγιναν λάθη, ωστόσο εκτιμά πως ο κύριος λόγος συρρίκνωσης του κόμματος είναι η λάσπη, που έχει δεχθεί, ενώ κάνει λόγο για σημάδια επανασυσπείρωσης. Τέλος, παρά το άδοξο τέλος της συνεργασίας με το ΚΙΝΑΛ, δηλώνει πως το Ποτάμι είναι θετικό στις συμμαχίες, αλλά μετά τις εκλογές.

 

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν το Ποτάμι με χαμηλά ποσοστά, που δεν του εξασφαλίζουν την είσοδο στη Βουλή. Τι δεν πήγε καλά και αντί το Ποτάμι να «φουσκώσει», έχει μετατραπεί σε… ρυάκι; Μήπως το ότι δεν υπήρχε από την αρχή μία σαφής ιδεολογική συγκρότηση;

 

Είναι αλήθεια ότι οι δημοσκοπήσεις μας δείχνουν κάτω από το όριο εισόδου στη Βουλή, αλλά το ενθαρρυντικό είναι ότι οι δημοσκοπήσεις με δυνητική ψήφο δείχνουν ότι ο κόσμος μας έχει στις επιλογές του, δε μας έχει ξεγραμμένους. Επίσης, αν είδατε τις μετρήσεις της kappa research στους νέους Έλληνες του εξωτερικού τον Σεπτέμβριο, εκεί το Ποτάμι είναι τρίτη δύναμη πίσω από ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ (αρκεί βέβαια να τους δοθεί η δυνατότητα να ψηφίσουν). Κρατάμε αυτά τα ενθαρρυντικά σημάδια και προχωράμε. Αυτό που δεν πήγε καλά, δεν είναι τόσο η ασαφής ιδεολογική συγκρότηση, όσο η λάσπη που έχει δεχθεί, οι προσωπικές στρατηγικές και οι αποχωρήσεις βουλευτών και βέβαια κάποια λάθη που κι εμείς κάναμε. Σχετικά με την ιδεολογική συγκρότηση, το Ποτάμι ανήκει στο φιλελεύθερο προοδευτικό κέντρο, και εγώ προσωπικά δεν πιστεύω ότι ισχύουν οι ταμπέλες του 19ου και 20ου αιώνα πλέον περί δεξιά και αριστεράς και πρέπει να μιλήσουμε με σύγχρονους όρους. Αυτή τη στιγμή, οι μεγαλύτερες παθογένειες του πολιτικού συστήματος είναι ο πελατειασμός και ο λαϊκισμός και το Ποτάμι είναι το μόνο κόμμα, που είναι σταθερά απέναντι και στα δύο, γιατί ακριβώς δεν έχει γραμμάτια από το παρελθόν. Πάντως για ρυάκι, όπως λέτε, έχουμε μεγάλη συμμετοχή και επίδραση στο πολιτικό σκηνικό, κυρίως μέσα στη Βουλή.

 

Η συμπόρευση αρχικά με το Κίνημα Αλλαγής και η απόφαση αποχώρησης στη συνέχεια, πόσο ζημιά έκανε; Μπορεί το Ποτάμι να αντέξει στον νέο δικομματισμό ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ και να μη συνθλιβεί στην πόλωση, που θα γεννήσει η επερχόμενη σκληρή σύγκρουση,  ή θα πρέπει να αναζητήσει συμμαχίες;

 

Πιστέψαμε ότι μπορούμε να συμβάλουμε στη μετεξέλιξη του μεσαίου χώρου (αυτό ήταν η προσπάθεια με το ΚΙΝΑΛ), βάζοντας πινελιές προοδευτικότητας, σύγχρονου, μεταρρυθμιστικού λόγου, και αντισώματα στις παλιές παθογένειες. Τελικά όμως, αποδείχθηκε ότι το ΚΙΝΑΛ οι περισσότεροι το έβλεπαν σαν μια επιστροφή στις ρίζες του ΠΑΣΟΚ και αυτό ήταν κάτι που δε μας αφορούσε και έτσι αποχωρήσαμε φιλικά. Το Ποτάμι μπορεί να αντέξει στον νέο δικομματισμό, γιατί πιστεύω ότι υπάρχει μια σημαντική μερίδα του κόσμου, που έχει βαρεθεί την πόλωση και αντί για κοκορομαχίες θέλει επιχειρήματα, τόλμη και συνέπεια. Δεν είμαστε αρνητικοί στις συμμαχίες, αλλά μετά τις εκλογές.

 

Η περιοδεία σας στα Γιάννενα έχει προεκλογικό ή προσυνεδριακό χαρακτήρα, μιας και στις 3-4 Νοεμβρίου έχει προγραμματιστεί το συνέδριο του κινήματός σας; Εκτιμάτε πως υπάρχουν σοβαρές πιθανότητες επανασυσπείρωσης των στελεχών σας, που έχουν σκορπίσει στους πέντε ανέμους;

 

Η επίσκεψή μου στα Γιάννενα έχει προσυνεδριακό χαρακτήρα, επειδή -όπως πολύ σωστά είπατε- 3-4 Νοεμβρίου κάνουμε το 3ο συνέδριό μας σε τέσσερα χρόνια ζωής. Μετά από την αποχώρησή μας από το ΚΙΝΑΛ υπάρχει όντως μια επανασυσπείρωση, επιστρέφοντας κυρίως μέλη που διαφωνούσαν με την ένταξή μας στο ΚΙΝΑΛ. Υπάρχουν, επίσης, μέλη μας, που είδαν με την εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη μια ελπίδα φιλελευθεροποίησης της ΝΔ και γοητεύτηκαν. Η συνέχεια, όμως, τους έδειξε ότι η ΝΔ είναι μεγάλο καράβι, με έντονα συντηρητικά αντανακλαστικά και δε «στρίβει» εύκολα. Αυτό τους έχει κάνει να επιστρέφουν στο Ποτάμι ως το μόνο καθαρό εκφραστή πραγματικά φιλελεύθερων πολιτικών. Επίσης, ένας κόσμος από το ΚΙΝΑΛ, που απογοητεύτηκε από την επιστροφή στις ιδέες του πατριωτικού ΠΑΣΟΚ στο θέμα της συμφωνίας των Πρεσπών, έρχεται κοντά μας. Επίσης, άλλες δυνάμεις του χώρου, όπως η «Κοινωνία Αξιών», είναι σταθερός συνομιλητής μας. Οι εκροές, λοιπόν, που λέτε στους πέντε ανέμους, αντισταθμίζονται και με το παραπάνω από αντίστοιχες εισροές.

 

Ο Ζόραν Ζάεφ κατάφερε και έκανε ένα σημαντικό βήμα στη συμφωνία για το «Μακεδονικό». Απ’ ότι φαίνεται, στις αρχές του επόμενου χρόνου η συμφωνία των Πρεσπών θα έρθει και στην ελληνική Βουλή. Τι θα κάνει το Ποτάμι; Θα επιμείνει στην άποψη υπέρ της κύρωσης της συμφωνίας, δίνοντας ουσιαστικά επιπλέον χρόνο ζωής στην κυβέρνηση;

 

Συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο με αυτό που λέτε περί παράτασης του κυβερνητικού χρόνου. Το Ποτάμι, που έχει εκφράσει τη θετική του πρόθεση απέναντι στην επίτευξη λύσης στο ονοματολογικό με τη συμφωνία των Πρεσπών, δεν παρατείνει τον κυβερνητικό βίο, αλλά αντίθετα τον συντομεύει. Και επιτρέψτε μου να εξηγήσω. Με το Ποτάμι να δηλώνει ότι θα υπερψηφίσει τη συμφωνία, ο κ.Καμμένος δεν αρκεί πλέον να καταψηφίσει τη συμφωνία, πρέπει να καταψηφίσει την κυβέρνηση για να είναι συνεπής με τη ρητορική του. Μετά την ψήφιση της συμφωνίας, λοιπόν, ο ΣΥΡΙΖΑ δε θα έχει τη δεδηλωμένη και θα πρέπει να πάει τον Μάιο σε (τριπλές) εκλογές. Αντίθετα, αν το Ποτάμι καταψήφιζε και αυτό, ο κ. Καμμένος καταψηφίζοντας θα έλεγε ότι απέτρεψε τη συμφωνία, ο κ. Τσίπρας θα έλεγε προσπάθησα, αλλά επειδή δεν το ψήφισαν οι δήθεν Ευρωπαίοι της αντιπολίτευσης δεν πέρασε, και θα πήγαιναν μαζί οι δυο τους ανέφελα μαζί ως τον Οκτώβριο του 2019. Άρα, το Ποτάμι με τη στάση του δε στηρίζει την κυβέρνηση, αλλά την κλονίζει, δεν της βάζει πλάτες, αλλά της βγάζει τις μάσκες.

 

Η κυβέρνηση δείχνει να είναι χαλκέντερη. Έχει ξεπεράσει πολλές δυσκολίες, ισορροπεί πολλές φορές σε τεντωμένο σκοινί, αλλά δείχνει αποφασισμένη να φτάσει στο τέρμα. Νομίζετε πως θα τα καταφέρει;

 

Όχι, θεωρώ ότι θα φτάσει ως τον Μάιο του 2019, οπότε θα κάνει τριπλές εκλογές, αφού θα έχει ψηφιστεί η συμφωνία των Πρεσπών περίπου τον Μάρτιο-Απρίλιο. Μετά από τη συμφωνία των Πρεσπών και αν ο κ. Καμμένος κάνει αυτά που έχει πει (αποσύρει την εμπιστοσύνη του από την κυβέρνηση), η κυβέρνηση δε θα έχει τη δεδηλωμένη για να περνάει νομοσχέδια και θα αναγκαστεί να πάει τον Μάιο σε εκλογές. Το θέμα είναι, λοιπόν, να αντέξει ως τον Μάρτιο, σαν απώτατο όριο εκλογών.

 

Για το τέλος, δε θα ρωτήσω αν είναι πιο δύσκολος ο στίβος της πολιτικής ή ένας αγώνας πόλο, γιατί είμαι σίγουρος πως θα έχετε κληθεί να απαντήσει πολλές φορές. Θα ήθελα, όμως, να ρωτήσω αν η προσπάθεια στην πολιτική μπορεί να φέρει αποτελέσματα ή μπορεί πολλές φορές νιώθετε ότι ματαιοπονείτε;

 

Είναι αγώνες και οι δύο με κοινά χαρακτηριστικά αλλά και διαφορές. Και επειδή το μότο στη ζωή μου είναι ότι «όλα στη ζωή είναι προπόνηση», προσπαθώ να προπονούμαι γι’ αυτό που κάνω και στην πολιτική, όπως έκανα και στην «πολιστική». Και προπονούμαι σημαίνει δουλεύω, γιατί πιστεύω στον κόπο και όχι στον τρόπο για να πετυχαίνεις τους στόχους σου. Και στην πολιτική, λοιπόν, μπορείς να φέρεις αποτελέσματα ,με την έννοια ότι μπορείς να βελτιώσεις τη ζωή των συμπολιτών σου. Και δεν εννοώ με ρουσφέτια να βελτιώσεις τη ζωή κάποιων λίγων που ξέρεις, αλλά ακριβώς το αντίθετο: εξασφαλίζοντας ίσες ευκαιρίες και αξιοκρατία να βελτιώσεις τη ζωή πολλών που δεν τους ξέρεις. Αυτός νομίζω είναι ο τύπος πολιτικού, που έχει ανάγκη ο τόπος μετά από χρόνια πελατοκρατίας, κομματοκρατίας και ημετεροκρατίας και πιστεύω ότι όσο περισσότεροι τέτοιοι υπάρχουν στη Βουλή, τόσο το καλύτερο για τη χώρα.

 

Το όνομά σας:
Το email σας:
Θέμα:
Σχόλιο: (μέχρι 1000 χαρακτήρες)


Προσφατα

06.10.18 | «Είναι κρίμα να ψηφίζουμε για πλάκα»

«Η Δημοκρατική Ευθύνη ήρθε για να μείνει, όχι όμως ως περιθωριακό κόμμα, αλλά ως λογική. Και θα...

05.10.18 | Ένας μονόλογος… διάλογος με την πόλη

Η ιστορία συναντά την τέχνη στην παράσταση «Ευτυχία Πρίντζου η επιστροφή», βασισμένη στο πρώτο...

13.07.18 | «Δε θέλω να αλλάξω τον Αριστοφάνη»

Λίγες ώρες πριν την πρώτη επίσημη παρουσίαση της κωμωδίας του Αριστοφάνη «Θεσμοφοριάζουσες»,...

14.06.18 | «Θέλει υπομονή και επιμονή»

Οι φωτογραφίες του Βασίλη Πατερούση θα μπορούσαν να αποτελούν μέρος ενός πολυτελούς, ταξιδιωτικού...

08.06.18 | «Θέλω να χορεύω με τους αγγέλους»

Η πάντα γελαστή και χαρούμενη Ούλη Μοιρασγέτη από την Αυστρία, που εδώ και 32 χρόνια ζει στην...

02.06.18 | Μια συζήτηση περί του ανθρώπινου εγκέφαλου

«Δεν είναι δοχείο να το γεμίσεις, αλλά φωτιά να την ανάψεις». Αυτή η ρήση του Πλούταρχου είναι η...

30.05.18 | Ένα θέμα που με συναρπάζει

Η Οργανωτική Επιτροπή του Διεπιστημονικού Συμποσίου «Πώς μαθαίνει ο Εγκέφαλος; (ΠΜΕ)» προσκάλεσε...

18.05.18 | Από το όνομά της πήρανε το όνομά τους τα...

Ποιητικός ο τίτλος της παράστασης όπως και η ίδια η παράσταση ποίηση είναι. Δεν περίμενα να δω και...