Πέμπτη, 14 Ιουνίου 2018
|

«Θέλει υπομονή και επιμονή»

Οι φωτογραφίες του Βασίλη Πατερούση θα μπορούσαν να αποτελούν μέρος ενός πολυτελούς, ταξιδιωτικού οδηγού. Σαν τις εικόνες άλλων χώρων και πόλεων, που βλέπουμε ξεφυλλίζοντας περιοδικά και ονειρευόμαστε ή προγραμματίζουμε το επόμενο ταξίδι.

Είναι εικόνες και στιγμές από την πόλη των Ιωαννίνων, από αγαπημένα και «δημοφιλή» σημεία και αξιοθέατα, άρτιες τεχνικά και αισθητικά. Είναι από εκείνες τις φωτογραφίες, που δείχνουν την αγάπη του φωτογράφου για το μέρος, το θέμα του, και που, συχνά, σε κάνουν να σκέφτεσαι: «Περνάω κάθε μέρα από αυτό το σημείο και ποτέ δεν είδα πόσο όμορφο είναι».

Η πρώτη ατομική έκθεση του Βασίλη Πατερούση φιλοξενείται έως το τέλος του μήνα στο Ίδρυμα Ιωσήφ και Εσθήρ Γκανή και αποτελεί μια καλή ευκαιρία να ξαναδούμε την πόλη, μέσα από τα μάτια ενός καλλιτέχνη, φωτογραφίες του οποίου «ταξιδεύουν» σε διάφορα φεστιβάλ της Ευρώπης κατά καιρούς.

 

Πώς ξεκίνησε η ενασχόλησή σου με τη φωτογραφία; Ποιο είναι το αγαπημένο σου θέμα;

 

Από την παιδική ηλικία μου άρεσε να φωτογραφίζω, κυρίως σε γιορτές, ταξίδια ή διακοπές με την οικογένειά μου. Άρχισα να ασχολούμαι πιο εμπεριστατωμένα με τη φωτογραφία και να πειραματίζομαι από το 2010 και μετά. Αν και δεν ασχολούμαι αποκλειστικά με ένα είδος της, εκείνο που μου αρέσει πολύ και ξεχωρίζω, είναι την «φωτογραφία δρόμου» (=streetphotography). Βρίσκω πολύ ενδιαφέρον το να παρατηρώ τους ανθρώπους και το τι συμβαίνει γύρω μου. Πολύ συχνά παίρνω τη φωτογραφική μου μηχανή και απλά περιπλανιέμαι στους δρόμους της πόλης.

 

Η έκθεση στο Ίδρυμα Ιωσήφ και Εσθήρ Γκανή περιλαμβάνει φωτογραφίες από όμορφα σημεία της πόλης. Πώς προέκυψε η συνεργασία;

 

Η έκθεση στο Ίδρυμα Ιωσήφ και Εσθήρ Γκανή είναι η πρώτη ατομική μου έκθεση και περιλαμβάνει φωτογραφίες από αγαπημένα μου σημεία της πόλης. Το Ίδρυμα έχει ως σκοπό να προάγει και να αναδείξει πολιτιστικά την πόλη των Ιωαννίνων. Ο πρόεδρος του Ιδρύματος Ναπολέων Μάργαρης, για την επίτευξη αυτού του σκοπού, αναδεικνύει ανθρώπους της πόλης μας με καλλιτεχνικές ανησυχίες, μέσω της οργάνωσης εκθέσεων φωτογραφίας, ζωγραφικής, γλυπτικής, συναυλιών, αλλά και εκδόσεων βιβλίων και λευκωμάτων. Κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψής μου στον χώρο του Ιδρύματος συζητήσαμε με τον κ. Μάργαρη την πιθανότητα να εκθέσω κάποιες από τις φωτογραφίες μου με θέμα την πόλη μας. Κάπως έτσι γεννήθηκε η ιδέα και στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε η έκθεση και ευχαριστώ πολύ το Ίδρυμα για την τιμή να φιλοξενήσει τι φωτογραφίες μου.

 

Πόσο εύκολο είναι να παρουσιάζεις γνωστές εικόνες, αλλά ταυτόχρονα να τις διαφοροποιείς και να τις αποτυπώνεις με τη δική σου ματιά;

 

Το να φωτογραφίσει κάποιος ένα γνωστό μνημείο ή αξιοθέατο και να το κάνει να ξεχωρίζει με κάποιο τρόπο από τις φωτογραφίες, στις οποίες έχουμε συνηθίσει να το βλέπουμε, δεν είναι κάτι εύκολο. Πιστεύω, ότι το βασικό είναι, να μην προσπαθήσει να αντιγράψει κάποια ωραία φωτογραφία, αλλά να φωτογραφίσει από τη δική του οπτική γωνία το θέμα, να πειραματιστεί με τις διαφορετικές γωνίες λήψης, σε διαφορετικές ώρες της ημέρας ή και σε διαφορετικές εποχές του χρόνου. Έτσι, θα βρει την λήψη που τον εκφράζει περισσότερο. Η φωτογραφία, εκτός από έμπνευση, παρατηρητικότητα και –συχνά– τύχη, θέλει υπομονή και επιμονή.

 

Συμμετέχεις στη Λέσχη φωτογραφίας «Φωτόραση». Τελευταία έχουν αυξηθεί οι φωτογραφικές ομάδες και όσοι ασχολούνται με τη φωτογραφία. Θεωρείς ότι είναι «μόδα» ή η φωτογραφία αποτελεί διέξοδο από την καθημερινότητα;

 

Εδώ και τρία χρόνια είμαι μέλος της Λέσχης δημιουργικής φωτογραφίας «Φωτόραση», που έχει ως σκοπό τη διάδοση της καλλιτεχνικής φωτογραφίας και της τεχνικής της, την πραγματοποίηση εξορμήσεων και εκθέσεων, τη συνεργασία με άλλες φωτογραφικές λέσχες και αντίστοιχες ομάδες, αλλά και τη συμμετοχή σε κοινές δράσεις με διάφορους φορείς της πόλης. Η Λέσχη μας, καθώς και η ύπαρξη άλλων φωτογραφικών ομάδων, θεωρώ ότι έχουν το εξής θετικό: ως ενεργές ομάδες και μέσω αυτών, δίνεται η ευκαιρία σε όλο και περισσότερους ανθρώπους να ασχοληθούν καλλιτεχνικά με τη φωτογραφία και να ανακαλύψουν έναν δημιουργικό τρόπο έκφρασης, κάνοντας διάφορους πειραματισμούς και μαθαίνοντας περισσότερα για την τεχνική αλλά και την τέχνη της φωτογραφίας. Σίγουρα υπάρχει η μόδα των φωτογραφιών για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αλλά όσοι επιθυμούν να ασχοληθούν περαιτέρω, μπορούν να γίνουν και οι ίδιοι δημιουργοί. Επίσης, πράγματι, αποτελεί η φωτογραφία και μία διέξοδο από την καθημερινότητα. Ας μην ξεχνάμε ότι σε μία ομάδα κοινού ενδιαφέροντος ένα άτομο κοινωνικοποιείται ομαλά και η ενασχόληση με οποιαδήποτε μορφή τέχνης λειτουργεί σαν μια βαλβίδα αποσυμπίεσης του άγχους, που συσσωρεύεται από τα πιεστικά καθημερινά προγράμματα.

 

Έχεις συμμετάσχει επίσης σε πολλές ομαδικές εκθέσεις, στην Ελλάδα και το εξωτερικό, και φωτογραφίες σου μάλιστα έχουν διακριθεί εκτός συνόρων. Ξεχωρίζεις κάποιες εκθέσεις ή φωτογραφίες;

 

Απ’ όλες τις εκθέσεις, στις οποίες έχω συμμετάσχει, θα διάλεγα την πρώτη μου συμμετοχή σε ομαδική έκθεση, στη Ρώμη το 2011, αλλά και την πρώτη μου ατομική έκθεση, που φιλοξενείται αυτή την περίοδο στο ίδρυμα Γκανή. Είναι ιδιαίτερες για μένα, διότι η πρώτη αποτέλεσε σημείο εκκίνησης για τη δημόσια έκθεση των φωτογραφιών μου, ενώ η δεύτερη αποτελεί μια προβολή ενός ολοκληρωμένου συνόλου από το έργο μου με θεματική την πόλη των Ιωαννίνων. Βέβαια, τα συναισθήματα χαράς και ενθουσιασμού παραμένουν τα ίδια κάθε φορά που κάποια φωτογραφία μου επιλέγεται να συμμετάσχει σε κάποια έκθεση. Τέλος, το να ξεχωρίσω κάποιες από τις φωτογραφίες μου, είναι πολύ δύσκολο. Είναι όλες σημαντικές για μένα, γιατί μου θυμίζουν τη στιγμή, που έγινε η λήψη, το ερέθισμα αλλά και τα συναισθήματα εκείνης της στιγμής.

 

Έχεις δρομολογήσει επόμενα «φωτογραφικά» βήματα; Ετοιμάζεις κάτι άλλο;

 

Μία φωτογραφία μου πρόκειται να εκτεθεί στην Hinterlandgallery στη Βιέννη τον Ιούλιο. Ακόμη μία έχει επιλεγεί και θα συμμετέχει στο Διεθνές φεστιβάλ φωτογραφίας, που διοργανώνει στα Χανιά η BlankWallGallery τον Αύγουστο του 2018. Επίσης, θα εξακολουθώ να συμμετέχω ενεργά στις δράσεις της Λέσχης «Φωτόραση». Η ενασχόλησή μου με την φωτογραφία δε θα πάψει ποτέ και θα προσπαθώ πάντα να εξελίσσομαι τεχνικά και δημιουργικά.

 

Info

Η έκθεση του Βασίλη Πατερούση «Η πόλη ως έργο τέχνης» θα φιλοξενείται στο Ίδρυμα Ιωσήφ και Εσθήρ Γκανή (Σούτσου 26) μέχρι τις 30 Ιουνίου. Η έκθεση είναι επισκέψιμη Δευτέρα έως Παρασκευή, από τις 9 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι.

5 / 5 (2 Ψήφοι)
Το όνομά σας:
Το email σας:
Θέμα:
Σχόλιο: (μέχρι 1000 χαρακτήρες)


Προσφατα

06.10.18 | «Είναι κρίμα να ψηφίζουμε για πλάκα»

«Η Δημοκρατική Ευθύνη ήρθε για να μείνει, όχι όμως ως περιθωριακό κόμμα, αλλά ως λογική. Και θα...

05.10.18 | Ένας μονόλογος… διάλογος με την πόλη

Η ιστορία συναντά την τέχνη στην παράσταση «Ευτυχία Πρίντζου η επιστροφή», βασισμένη στο πρώτο...

13.07.18 | «Δε θέλω να αλλάξω τον Αριστοφάνη»

Λίγες ώρες πριν την πρώτη επίσημη παρουσίαση της κωμωδίας του Αριστοφάνη «Θεσμοφοριάζουσες»,...

08.06.18 | «Θέλω να χορεύω με τους αγγέλους»

Η πάντα γελαστή και χαρούμενη Ούλη Μοιρασγέτη από την Αυστρία, που εδώ και 32 χρόνια ζει στην...

02.06.18 | Μια συζήτηση περί του ανθρώπινου εγκέφαλου

«Δεν είναι δοχείο να το γεμίσεις, αλλά φωτιά να την ανάψεις». Αυτή η ρήση του Πλούταρχου είναι η...

30.05.18 | Ένα θέμα που με συναρπάζει

Η Οργανωτική Επιτροπή του Διεπιστημονικού Συμποσίου «Πώς μαθαίνει ο Εγκέφαλος; (ΠΜΕ)» προσκάλεσε...

18.05.18 | Από το όνομά της πήρανε το όνομά τους τα...

Ποιητικός ο τίτλος της παράστασης όπως και η ίδια η παράσταση ποίηση είναι. Δεν περίμενα να δω και...

28.04.18 | «Τα Γιάννενα πάντα αγαπούσαν το θέατρο»

Η «Σκοτεινή Πέτρα» του Αλμπέρτο Κονεχέρο, που ανεβάζει το Θέατρο Έκφραση από τις 21 Απριλίου,...