Σάββατο, 28 Απριλίου 2018
|
ΝΙΚΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ6

«Τα Γιάννενα πάντα αγαπούσαν το θέατρο»

Η «Σκοτεινή Πέτρα» του Αλμπέρτο Κονεχέρο, που ανεβάζει το Θέατρο Έκφραση από τις 21 Απριλίου, ολοκληρώνει τον κύκλο της τη Δευτέρα.

Οι παραστάσεις αυτές αποτέλεσαν την αφορμή για μια συνομιλία με έναν εκ των πρωταγωνιστών της, τον Γιάννη Κράβαρη, ο οποίος κάνει λόγο για ένα έργο με πολλά κοινωνικά μηνύματα, που προκαλεί έντονα συναισθήματα στους θεατές. «Το τι θα εισπράξει ο καθένας και το πως θα βιώσει το έργο, είναι διαφορετικό από άνθρωπο σε άνθρωπο», επισημαίνει.

 

Πώς προέκυψε η επιλογή της «Σκοτεινής Πέτρας»;

 Ο σκηνοθέτης Χρήστος Χρήστου μας έφερε αυτό το κείμενο και πραγματικά μπορώ να πω ότι το ερωτευτήκαμε με την πρώτη ανάγνωση και εγώ και ο συμπρωταγωνιστής μου (Θ.Λανάρης). Βρίσκω τόσους λόγους για τους οποίους θα ήθελα να ανέβει το συγκεκριμένο έργο, που δεν μπορώ να ξεχωρίσω κάποιον. Μπορώ να σας πω, όμως, πως ο κύριος λόγος είναι ότι πρόκειται για μια αληθινή ιστορία, η οποία ήταν «κρυμμένη». Θα έλεγα ότι ένιωσα μια «υποχρέωση» απέναντι στον ήρωα, που έχω την τύχη να υποδύομαι, αλλά και στον τεράστιο Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα, να «ακούσει» την εξομολόγηση του Ραφαέλ Ροντρίγκεθ Ραπούν.

 

Πόσο εύκολο είναι για μία θεατρική ομάδα να παίζει επί δέκα σερί βράδια το ίδιο θεατρικό έργο;

 Μπορώ να πω ότι είναι συναρπαστικό, γιατί κάθε μέρα ανακαλύπτω και περισσότερα γι’ αυτούς τους ήρωες, που δεν είχα διακρίνει από την αρχή. Είναι ένα δύσκολο έργο, που ανήκει στον ονειρικό ρεαλισμό και ακροβατεί ανάμεσα στην ποίηση και τον πόλεμο. "Είναι παράξενο", όπως λέει και ο Ραφαελ. Είναι ένα κείμενο, που εξελίσσεται καθημερινά. Στην πρεμιέρα, για παράδειγμα, δεν έβγαλα αυτό που ήθελα. Κι αυτό επειδή οι συνεχείς μου σκέψεις για τον ρόλο, σε συνδυασμό με το άγχος, με κράτησαν αποστασιοποιημένο από το ερμηνευτικό κομμάτι. Δεν το θεωρώ, λοιπόν, δύσκολο, αλλά τύχη το να παίζω καθημερινά ένα τέτοιο έργο. Είναι σαν ζωντανός οργανισμός. Κάθε μέρα εξελίσσεται.

 

Τι μηνύματα προσπαθεί να περάσει το συγκεκριμένο έργο;

 Τα μηνύματα είναι ποικίλα. Ο καθένας μπορεί να επιλέξει ποιο θα θεωρήσει πιο σημαντικό. Ορισμένα απ’ αυτά είναι ο πόλεμος, ό,τι κι αν σημαίνει αυτό, ο έρωτας, η μοναξιά, τα ταμπού, που όλα αυτά κι άλλα τόσα αποτελούν τον άνθρωπο.

 

Ποια συναισθήματα θα προκληθούν σε κάποιον, που θα έρθει να παρακολουθήσει την παράσταση;

 Τα συναισθήματα, που θα νιώσει ο κάθε θεατής, είναι πολλά και διάφορα. Το τι θα εισπράξει ο καθένας και το πως θα βιώσει το έργο, είναι διαφορετικό από άνθρωπο σε άνθρωπο. Αν μπορώ να απομονώσω κάποια συναισθήματα, αυτά να είναι η συμπόνια, η αποδοχή, η λύπη, η οργή αλλά κυρίως η ανθρωπιά.

 

Θεωρείτε πως τα Γιάννενα είναι μία πόλη, που αγαπάει το θέατρο;

Τα Γιάννενα πάντα αγαπούσαν το θέατρο και τα θεάματα γενικά. Πλέον έχουμε την δυνατότητα να επιλέξουμε το τι θα δούμε. Αυτό είναι ίσως το καλύτερο, που θα μπορούσε να συμβεί, κάτι που φαίνεται και από την προσέλευση των θεατών στο θέατρο.

 

Έχετε κάποιο μεγάλο προσωπικό όνειρο, που θέλετε να πετύχετε μέσα από τον χώρο του θεάτρου;

Προσωπικό όνειρο, όχι δεν έχω. Κυρίως λόγω της φύσης μου, το να μην κάνω τέχνη, είναι σαν να μην μπορώ να αναπνεύσω. Ως προσωπικό στόχο έχω να γίνομαι καλύτερος άνθρωπος. Κάτι που ούτως ή άλλως προσφέρει η τέχνη και ειδικά το θέατρο.

 

Info

Η «Σκοτεινή πέτρα» ανεβαίνει στο Θέατρο Έκφραση (Αραβαντινού 14) καθημερινά μέχρι τις 30 Απριλίου, με ώρα έναρξης τις 9.30 το βράδυ. Τα εισιτήρια κοστίζουν 10 ευρώ στην προπώληση (βιβλιοπωλεία Χαρτέξ και Αναγνώστης) και 12 ευρώ στο ταμείο. Τηλέφωνα κρατήσεων 2651554505 και 6978047081.

Το όνομά σας:
Το email σας:
Θέμα:
Σχόλιο: (μέχρι 1000 χαρακτήρες)


Προσφατα

26.10.18 | «Ο κόσμος δε μας έχει ξεγραμμένους»

Αισιόδοξος ότι το Ποτάμι θα συνεχίσει να… ρέει δηλώνει ο Γραμματέας Κοινοβουλευτικού Έργου του...

06.10.18 | «Είναι κρίμα να ψηφίζουμε για πλάκα»

«Η Δημοκρατική Ευθύνη ήρθε για να μείνει, όχι όμως ως περιθωριακό κόμμα, αλλά ως λογική. Και θα...

05.10.18 | Ένας μονόλογος… διάλογος με την πόλη

Η ιστορία συναντά την τέχνη στην παράσταση «Ευτυχία Πρίντζου η επιστροφή», βασισμένη στο πρώτο...

13.07.18 | «Δε θέλω να αλλάξω τον Αριστοφάνη»

Λίγες ώρες πριν την πρώτη επίσημη παρουσίαση της κωμωδίας του Αριστοφάνη «Θεσμοφοριάζουσες»,...

14.06.18 | «Θέλει υπομονή και επιμονή»

Οι φωτογραφίες του Βασίλη Πατερούση θα μπορούσαν να αποτελούν μέρος ενός πολυτελούς, ταξιδιωτικού...

08.06.18 | «Θέλω να χορεύω με τους αγγέλους»

Η πάντα γελαστή και χαρούμενη Ούλη Μοιρασγέτη από την Αυστρία, που εδώ και 32 χρόνια ζει στην...

02.06.18 | Μια συζήτηση περί του ανθρώπινου εγκέφαλου

«Δεν είναι δοχείο να το γεμίσεις, αλλά φωτιά να την ανάψεις». Αυτή η ρήση του Πλούταρχου είναι η...

30.05.18 | Ένα θέμα που με συναρπάζει

Η Οργανωτική Επιτροπή του Διεπιστημονικού Συμποσίου «Πώς μαθαίνει ο Εγκέφαλος; (ΠΜΕ)» προσκάλεσε...