Τρίτη, 27 Μαρτίου 2018
|

Στην αναζήτηση της ποιότητας

Αφιερωμένη στα παιδιά είναι η σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου και το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Ιωαννίνων υποδέχεται στο Καμπέρειο την ηθοποιό και συγγραφέα Ξένια Καλογεροπούλου, που τα τελευταία χρόνια έχει αφιερωθεί στη συγγραφή και σκηνοθεσία παιδικών θεατρικών παραστάσεων υψηλής αισθητικής και στη δημιουργία και λειτουργία παιδικών θεατρικών εργαστηρίων.

Η κ. Καλογεροπούλου θα χαρίσει στους μικρούς θεατρόφιλους της πόλης ένα απόγευμα με αφήγηση του νέου της παραμυθιού, που αναμένεται να εκδοθεί το φθινόπωρο, από τις εκδόσεις Μάρτης, ενώ το σινεφίλ κοινό θα μπορέσει να την απολαύσει στην ταινία ο «Απόστρατος» του Ζαχαρία Μαυροειδή.

Ξεκινώντας το παιδικό θέατρο σε μια «σκοτεινή» περίοδο για τη χώρα, η κ. Καλογεροπούλου είναι πλέον μια καταξιωμένη συγγραφέας παιδικών θεατρικών έργων, όπως ο Οδυσσεβάχ και το Σκλαβί, τα οποία ανεβαίνουν από όλους σχεδόν τους επαγγελματικούς και ερασιτεχνικούς θιάσους. Σήμερα είναι πρόεδρος του θεάτρου Πόρτα, το οποίο αποτελεί στέγη όχι μόνο για το παιδικό θέατρο, αλλά επίσης για το χοροθέατρο, το μουσικό και εκπαιδευτικό θέατρο.

 

Πριν από δύο χρόνια περίπου, ο Οδυσσεβάχ παρουσιάστηκε στα Γιάννενα από το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων με επιτυχία. Αυτή τη φορά, συνεργάζεστε με το Δημοτικό Θέατρο για την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου. Τι θα συμβεί την Τρίτη στο Καμπέρειο Θέατρο;

 

Από δικής μου πλευράς θα αφηγηθώ ένα παραμύθι μου, που ετοιμάζουμε για έκδοση. Υποθέτω ότι θα κουβεντιάσω με το κοινό και θα υπογράψω κάποια βιβλία μου. Θα διαβάσουμε και το κείμενο του Μακ Μπέρνι για την παγκόσμια ημέρα θεάτρου. Τα υπόλοιπα αποτελούν πρωτοβουλίες του ΔΗΠΕΘΕ.

 

Για περισσότερες από τέσσερις δεκαετίες ασχολείστε με το παιδικό θέατρο. Τι έχετε πάρει εσείς από αυτή την επαφή με τα παιδιά και ποιο θεωρείτε είναι το όφελος για τα παιδιά, όταν έρχονται σε επαφή με το θέατρο από μικρή ηλικία;

 

Την πρώτη μου παράσταση για παιδιά την έκανα από μια ανάγκη να ασχοληθώ με κάτι φρέσκο και καινούργιο τη σκοτεινή εποχή της δικτατορίας. Αλλά, αργότερα, κατάλαβα ότι αυτό θα συνέχιζα να το κάνω όλη μου τη ζωή. Δεν ήταν πάντα εύκολα αυτά τα χρόνια, αλλά εμένα προσωπικά μου χάρισαν μεγάλες χαρές και συγκινήσεις. Με αφορμή τα παιδιά άλλαξα κι εγώ πολύ σ’ αυτό το διάστημα. Έσκαψα βαθύτερα στη φαντασία μου, στις ευαισθησίες μου, αλλά και στον τρόπο να συνεργάζομαι με άλλους, όπως και να ψάχνω νέους δρόμους για το θέατρο γενικά. Το όφελος,δηλαδή, ήταν σίγουρα μεγάλο για μένα.

Όσο για τα παιδιά, κάθε επαφή με μια αξιόλογη μορφή της τέχνης έχει πολλά να τους προσφέρει. Τώρα, μάλιστα, που έχουν μια τεράστια προσφορά πολύμορφων θεαμάτων και ακουσμάτων. Είναι η στιγμή που χρειάζονται κάτι διαφορετικό. Κάτι όχι τόσο εντυπωσιακό εξωτερικά, αλλά πιο ουσιαστικό στο περιεχόμενό του. Το βλέπουμε σε παιδιά, που χρόνια μετά θυμούνται μια παράσταση, διατηρώντας τη συγκίνηση και τα ερεθίσματα της πρώτης φοράς. Τα φοβερά εφέ και ο πλούτος των θεαμάτων είτε στο θέατρο είτε στον κινηματογράφων μπορεί να τα θαμπώνουν για μια στιγμή, αλλά δεν τους αφήνουν κάτι που να το φυλάξουν μέσα τους.

 

Υπήρξε κάποια ιδιαίτερη στιγμή με τα παιδιά, αστεία ή συγκινητική, που θυμάστε;

 

Ένα παράδειγμα, που πιστοποιεί αυτά που έλεγα πιο πάνω. Ένα πολύ μικρό παιδάκι, που είχε δει μια από αυτές τις κάπως «παρδαλές» παραστάσεις, είδε στη συνέχεια μια δική μας, πολύ πιο απλή και ήσυχη, και είπε μετά: Αυτό μου άρεσε πιο πολύ, γιατί εδώ «με ακούγανε».

 

Τα παιδιά, που έρχονται σε επαφή από μικρή ηλικία με το θέατρο, «επιστρέφουν» ως θεατές ή ακόμη και ως καλλιτέχνες αργότερα;

 

Συμβαίνουν και τα δυο χωρίς να είναι ο κανόνας. Αυτό που συμβαίνει σίγουρα, είναι ότι, όταν γίνονται γονείς, μας φέρνουν τα παιδιά τους, γιατί διατηρούν έντονες αναμνήσεις από τις δικές τους εμπειρίες στο θέατρό μας.

 

Είστε στη διαδικασία συγγραφής κάποιου νέου έργου;

 

Είμαι πάρα πολύ συγκινημένη και χαρούμενη, γιατί θα ανεβεί ξανά το Σκλαβί στην Πόρτα, με εντελώς νέα σκηνοθεσία του Θωμά Μοσχόπουλου. Πέρασαν 18 χρόνια και λαχταρώ να το ξαναδώ. Πιστεύω ότι είναι ότι καλύτερο έχω κάνει και είμαι πολύ περήφανη γι αυτό. Αυτή τη στιγμή δε γράφω για θέατρο. Διασκεύασα και μετάφρασα διαφορά παραμύθια. Μόλις τέλειωσα, όμως, ένα δικό μου παραμύθι, που το αγαπώ πολύ και θα εκδοθεί το φθινόπωρο από τις εκδόσεις Μάρτης.

 

Πόσο και πώς η κρίση έχει επηρεάσει το παιδικό θέατρο;

 

Δυστυχώς, οι συνθήκες, στις οποίες ζούμε αυτά τα χρόνια, επηρεάζουν τα πάντα, όχι μόνο οικονομικά, αλλά και ποιοτικά. Άλλα ήταν τα προβλήματα, όταν ξεκίνησα να ασχολούμαι με το θέατρο για παιδιά. Τότε, ήταν το πώς θα φέρουμε το κοινό και προ παντός τους μαθητές των σχολείων στις θεατρικές αίθουσες. Τώρα, το πρόβλημα είναι καθαρά ποιοτικό. Η επιλογή των θεαμάτων ανάμεσα σε αυτή την τεράστια προσφορά, απαιτεί μια καλλιέργεια του κοινού και ένα ουσιαστικότερο νοιάξιμο για το τι θα προσφέρουν στα παιδιά τους.

 

Η τελευταία σας κινηματογραφική εμφάνιση, σε ξένη παραγωγή, ήταν το 2013 στο Before Midnight. Από τον ελληνικό κινηματογράφο ή τηλεόραση υπάρχουν προτάσεις ή είναι επιλογή σας να απέχετε;

 

Δεν απέχω. Αυτή τη στιγμή μάλιστα, συμμετέχω σε μια ταινία που λέγεται «Απόστρατος», με έναν νέο και αξιόλογο σκηνοθέτη, τον Ζαχαρία Μαυρουδή. Αλλά τώρα πια, όπως είναι φυσικό, δεν είμαι πια πρωταγωνίστρια. Παίζω -με μεγάλη μου χαρά- έναν βοηθητικό ρόλο.

 

Το όνομά σας:
Το email σας:
Θέμα:
Σχόλιο: (μέχρι 1000 χαρακτήρες)


Προσφατα

13.07.18 | «Δε θέλω να αλλάξω τον Αριστοφάνη»

Λίγες ώρες πριν την πρώτη επίσημη παρουσίαση της κωμωδίας του Αριστοφάνη «Θεσμοφοριάζουσες»,...

14.06.18 | «Θέλει υπομονή και επιμονή»

Οι φωτογραφίες του Βασίλη Πατερούση θα μπορούσαν να αποτελούν μέρος ενός πολυτελούς, ταξιδιωτικού...

08.06.18 | «Θέλω να χορεύω με τους αγγέλους»

Η πάντα γελαστή και χαρούμενη Ούλη Μοιρασγέτη από την Αυστρία, που εδώ και 32 χρόνια ζει στην...

02.06.18 | Μια συζήτηση περί του ανθρώπινου εγκέφαλου

«Δεν είναι δοχείο να το γεμίσεις, αλλά φωτιά να την ανάψεις». Αυτή η ρήση του Πλούταρχου είναι η...

30.05.18 | Ένα θέμα που με συναρπάζει

Η Οργανωτική Επιτροπή του Διεπιστημονικού Συμποσίου «Πώς μαθαίνει ο Εγκέφαλος; (ΠΜΕ)» προσκάλεσε...

18.05.18 | Από το όνομά της πήρανε το όνομά τους τα...

Ποιητικός ο τίτλος της παράστασης όπως και η ίδια η παράσταση ποίηση είναι. Δεν περίμενα να δω και...

28.04.18 | «Τα Γιάννενα πάντα αγαπούσαν το θέατρο»

Η «Σκοτεινή Πέτρα» του Αλμπέρτο Κονεχέρο, που ανεβάζει το Θέατρο Έκφραση από τις 21 Απριλίου,...

21.04.18 | «Γίνονται πιο ουσιαστικά πράγματα στο θέατρο»

Η Θεοδώρα Τζήμου είναι μια ηθοποιός, που διαθέτει μια πολυετή πλέον πορεία και έχει στο ενεργητικό...