Σάββατο, 3 Φεβρουαρίου 2018
|
ΝΙΚΟ ΑΝΤΩΝΙΟΥ

«Το καλό θέατρο αγγίζει τον κάθε θεατή»

Η θεατρική ομάδα του Ελληνικογαλλικού Συλλόγου ιδρύθηκε το 2008. Μαζί με το «Το Μάθημα», ο σύλλογος έχει ανεβάσει πέντε έργα. Είναι η δεύτερη φορά που ανεβάζει ένα έργο του θεάτρου του παραλόγου. «Το Μάθημα» είναι ένα πολύ γνωστό έργο του Ευγένιου Ιονέσκο και μιλάει κυρίως για την έλλειψη ανθρώπινης επικοινωνίας.

Η Μανταλένα Κιρκιασαριάν είναι η σκηνοθέτης της θεατρικής ομάδας. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Γαλλία. Ίδρυσε τον Ελληνογαλλικό Σύλλογο στα Γιάννενα. Από μικρή έχει πάθος με το θέατρο και τη λογοτεχνία. Έχει διακριθεί μέσω του συλλόγου για τη θεατρική δουλειά της με το παράσημο Ιππότης του Τάγματος Ακαδημαϊκού Φοίνικα.

 


 

Ποια είναι τα κριτήρια που σας οδήγησαν να ανεβάσετε «Το Μάθημα» του Ε. Ιονέσκο;

Ήταν ένα έργο που πάντα ήθελα να ανεβάσω, αλλά δεν έβρισκα ποτέ τον κατάλληλο ηθοποιό για τον ρόλο του καθηγητή, που είναι ένας ιδιαίτερος ρόλος. Είναι ένα έργο που ξέρω από μικρή ηλικία και που συγκεντρώνει πολλά προτερήματα. Αρχικά, είναι από τα γνωστότερα έργα του Ιονέσκο, κλασικό έργο για το θέατρο του παραλόγου, και είναι τελείως σύγχρονο, από τα έργα που δε γερνάνε ποτέ. Δεν είναι έργο ψυχολογικό ή ρεαλιστικό. Είναι έργο καταστάσεων, που έχει υπαρξιακή και φιλοσοφική ματιά πάνω στα πράγματα, αλλά που δίνει τη δυνατότητα στον σκηνοθέτη πάντα να καινοτομεί και να προσαρμόζει το έργο στην εποχή του. Έχει αυτή την ευλυγισία, γιατί τα μηνύματα είναι συμβολικά και μπορείς σκηνοθετικά να τα προσαρμόσεις στα ζητήματα και στις αισθητικές παρεμβάσεις της εποχής σου.

 

Ο Ιονέσκο, μέσα από το έργο του, μιλάει για την έλλειψη ανθρώπινης επικοινωνίας. Θεωρείτε ότι σήμερα λείπει περισσότερο η ανθρώπινη επικοινωνία;

Νομίζω ότι, ουσιαστικά, αυτό δείχνει ο Ιονέσκο, ο άνθρωπος ίσως και από τη φύση του δυσκολεύεται να επικοινωνεί πλήρως με τους συνανθρώπους του. Απλά, στις παραδοσιακές κοινωνίες αυτό επουλώνεται με άλλους παράγοντες. Στις σημερινές κοινωνίες, αυτό βγαίνει τελείως «ξερά», δηλαδή αυτή η πλευρά οξύνεται και δεν απαλύνεται από άλλα στοιχεία, οπότε παραμένει έντονο.

 

Εκτός από τη σκηνοθεσία, στην παράσταση υποδύεστε και έναν ρόλο.

Ναι, παίζω τον ρόλο της υπηρέτριας που είναι ένας μικρός ρόλος, αλλά ρόλος κλειδί, αποκάλυψης και ισορροπιών.

 

Θεωρείτε ότι η Ελλάδα είναι μία χώρα που αγαπάει το θέατρο;

Η Ελλάδα έχει πάθος για το θέατρο και αυτό συμβαίνει λόγω της κουλτούρας και της ιστορίας της. Έχει πλούσιο υλικό, έχει εξαιρετικούς συγγραφείς και ηθοποιούς. Έχει πολύ πλούσια θεατρική παραγωγή.

 

Ποιο μήνυμα θα θέλατε να στείλετε στον κόσμο, με αφορμή αυτόν τον κύκλο παραστάσεων;

Το μήνυμα είναι ότι, ειδικά σήμερα, που είμαστε στην εποχή του «ζάπινγκ» και της γρήγορης και εύκολης θέασης, ο καθένας μπορεί να παρακολουθήσει ένα καλό θέαμα. Δε χρειάζεται να είναι κάποιος μυημένος ή ιδιαίτερα εκπαιδευμένος, το καλό θέατρο αγγίζει τον κάθε θεατή. Το καλό θέατρο, ακόμη και όταν θεωρείται «δύσκολο» -για εμένα δεν υπάρχει δύσκολο, υπάρχει καλό θέατρο- αγγίζει τον οποιονδήποτε θεατή. Τον αγγίζει συναισθηματικά, πνευματικά, νοηματικά, τον κάνει να σκεφτεί, να αισθανθεί και δίνει υλικό για να πάει ο καθένας το έργο πιο πέρα, δηλαδή το καλό θέατρο ζητάει τη συνεργασία του θεατή, δε θέλει έναν παθητικό θεατή.

 

 

Info

Το έργο του Ευγένιου Ιονέσκο «Το Μάθημα» παρουσιάζεται από το Θέατρο Ελληνογαλλικού Συλλόγου Ιωαννίνων για τέσσερις ακόμη παραστάσεις, αυτό και το επόμενο  Σαββατοκύριακο, στο Θέατρο Έκφραση (Αραβαντινού 14, τηλ. 2651554505). Η είσοδος κοστίζει 7 ευρώ και 5 ευρώ για τα μέλη με την επίδειξη της κάρτας του Συλλόγου ή για φοιτητές.

 

Το όνομά σας:
Το email σας:
Θέμα:
Σχόλιο: (μέχρι 1000 χαρακτήρες)


Προσφατα

04.01.18 | Ο εγκέφαλος του παιδιού μαθαίνει με άλλες...

Με την ευκαιρία της ημερίδας «Πώς μαθαίνει ο εγκέφαλος; (ΠΜΕ)», που διοργάνωσε το Πανεπιστήμιο...

09.12.17 | Με ήρωες τους καθημερινούς ανθρώπους της...

Στα Γιάννενα θα βρεθεί ο καταξιωμένος ηθοποιός Στέλιος Μάινας για να μυήσει τους Γιαννιώτες στον...

29.11.17 | Ο ΓΛΥΠΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΡΟΚΟΣ ΜΙΛΑΕΙ ΣΤΗ ΓΕΩΡΓΙΑ...

Ο ΓΛΥΠΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΡΟΚΟΣ ΜΙΛΑΕΙ ΣΤΗ ΓΕΩΡΓΙΑ ΣΚΟΠΟΥΛΗ

21.10.17 | «Η αλλαγή πρέπει να έρθει ενδογενώς»

Την άποψη ότι τα όσα προβλέπουν τα μνημόνια, δεν είναι από μόνα τους αρκετά για να οδηγήσουν τη...

26.08.17 | «Με ενοχλεί η επιτομή του πολιτικού κιτς από...

Κριτικά, αν όχι επικριτικά, απέναντι σε κυβερνητικές πρακτικές τοποθετείται ο βουλευτής Ιωαννίνων...

24.08.17 | «Το αφήγημα της αντιπολίτευσης διαψεύδεται...

Την πεποίθηση ότι οι καλύτερες ημέρες είναι μπροστά, εκφράζει ο βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ...

29.07.17 | «Παίρνω έμπνευση από τον Ελύτη και τον...

Μια διαφορετική εκδήλωση, που δηµιουργήθηκε για, αλλά και από, τον αρχαιολογικό χώρο της Δωδώνης...

18.02.17 | «Η κρίση ανέκοψε την πορεία προς μια πιο...

Με μια βαλίτσα «φορτωμένη» βραβεία από την Ελλάδα και το εξωτερικό, αλλά και ένα μήνυμα επίκαιρο...