Σάββατο, 29 Ιουλίου 2017
|

«Παίρνω έμπνευση από τον Ελύτη και τον Γκάτσο»

Μια διαφορετική εκδήλωση, που δηµιουργήθηκε για, αλλά και από, τον αρχαιολογικό χώρο της Δωδώνης και, ιδιαίτερα, την Ιερά Οικεία του Διός της Δωδώνης, παρουσιάζει η καλλιτέχνης, συνθέτης, µουσικός και ερευνήτρια, δρ. Ros Bandt, τη Δευτέρα, στις 9 το βράδυ, στο πλαίσιο του 1ου Φεστιβαλ Δωδώνης.

Η διακεκριµένη και πολυβραβευµένη µουσικός από την Αυστραλία, που αντλεί την έµπνευσή της από το περιβάλλον, την ιστορία, τους ανθρώπους, θα παρουσιάσει σύγχρονα µουσικά ηχοτοπία, µπροστά στην ιερή βαλανιδιά. Είναι η πρώτη φορά που θα πραγµατοποιηθεί εκδήλωση στο αρχαιότερο µαντείο της Ελλάδας, όπου οι Σελλοί, οι ιερείς του Δία, περπατούσαν µε γυµνά πόδια και κοιµόταν καταγής, για να έρχονται σε επαφή µε τη Μητέρα Γη και να αντλούν τις µυστηριακές δυνάµεις της µαντείας.

Μιλώντας στον Η.Α., η δρ. Ros Bandt χαρακτήρισε την ιερή βελανιδιά «έδρα της αναζήτησης αλήθειας για γενεές» και κάλεσε τους θεατές σε ένα ταξίδι ανάµεσα σε νέους και παλιότερους κόσµους, µε οδηγό τους ήχους.

 

Ποιες είναι οι εντυπώσεις σας και τα συναισθήµατά σας να συνθέτετε για πρώτη φορά στον αρχαιολογικό χώρο της Δωδώνης και ιδιαίτερα στο µαντείο, µετά από αρκετές τοποθεσίες παγκόσµιας πολιτιστικής κληρονοµιάς και ιστορικούς τόπους, στους οποίους έχετε βρεθεί;

Η Δωδώνη είναι ένα πολύ ιδιαίτερο µέρος. Έχει µια µοναδική αίσθηση, που είναι ήπια, αλλά ταυτόχρονα ισχυρή, βουκολική, ευτυχής που είναι αυτή. Η ατµόσφαιρα, όταν κάθεσαι στο θέατρο, είναι καλή, µε τα γύρω χωριά να χαµογελούν κάτω από τα όµορφα βουνά. Υπάρχει µια ευγένεια και οικειότητα στις πεταλούδες, στις δρύες, στο χορτάρι, καθώς και ένα µεγαλείο στα πολιτικά και πολιτιστικά κτίρια, που µαρτυρούν τη µακραίωνη αναζήτηση του πολιτισµού και της κουλτούρας στην περιοχή αυτή. Είναι τιµή για µένα η πρόσκληση να σχεδιάσω µια νέα εκδήλωση, ειδικά για το συγκεκριµένο, υπέροχο µέρος.

 

Οι τοπικές αρχές επιδιώκουν να εντάξουν τη Δωδώνη στα µνηµεία Παγκόσµιας Πολιτιστικής Κληρονοµιάς της UNESCO. Βρισκόµενη στον χώρο για λίγες ηµέρες, θεωρείται ότι το µνηµείο «αξίζει» να βρίσκεται σε αυτόν τον κατάλογο και, πολύ περισσότερο, αξίζει να το γνωρίζει η παγκόσµια κοινότητα;

Εκλπήσσοµαι που η Δωδώνη δεν είναι στον κατάλογο της Παγκόσµιας Κληρονοµιάς της UNESCO. Εδώ βρίσκεται το παλαιότερο µαντείο σε ολόκληρο τον ελληνικό κόσµο. Η ιερή βελανιδιά είναι η έδρα της αναζήτησης της αλήθειας για γενεές. Μπορώ να αισθανθώ άµεσα τη σοφία του και να γνωρίζω ότι έχει αρχαίες αντηχήσεις, πολιτιστικές και πολιτικές από την εποχή της Γαίας µέχρι σήµερα.

 

Είστε επίσηµη προσκεκληµένη της 11ης Animart στους Δελφούς και έχετε βρεθεί στο παρελθόν στα Χανιά και τον Κεραµεικό. Το cd σας Sonic Archaeologies περιλαµβάνει µια βραβευµένη δουλειά σας, την αρχαιολογία της ελληνικής λέξης Thrausmata. Μπορούµε να συµπεράνουµε ότι η αρχαία Ελλάδα αποτελεί έµπνευσή για σας. Η σύγχρονη;

Η δηµιουργία νέων συνδυασµών, παλαιών και νέων, αρχαίων και σύγχρονων, ακουστικών και ηλεκτροακουστικών, είναι ένα συναρπαστικό µέρος για να ερµηνεύσει κανείς τον κόσµο. Η αρχαία Ελλάδα, και ιδιαίτερα ο Μινωικός κόσµος, είναι παλιά µου πάθη, από τότε που ήµουν φοιτήτρια και µελετούσα τον κλασικό πολιτισµό, ενώ έχω περάσει πολλά χρόνια ερµηνεύοντας τη µουσική των µεσογειακών πολιτισµών µε τη La Romanesca. Ζούµε στον 21ο αιώνα και όλες οι πρακτικές παραστάσεων και οι ακουστικοί χώροι είναι διαθέσιµοι σε εµάς. Δεν µπορούµε να «ξεφύγουµε» από τη νεωτερικότητά µας και το απολαµβάνω. Παίρνω έµπνευση από τον Ελύτη και τον Γκάτσο. Πρόσφατα, η ευκαιρία να δουλέψω πάνω στο «Tortoise and the Spider», µια ηχητική µεταµόρφωση στη γλυπτική, τον χορό και το φως, µια κινούµενη άρπα ανθρώπων µε δώδεκα νεαρούς χορευτές και επαγγελµατίες στους Δελφούς, χρησιµοποιώντας bluetooth και µετατροπείς ήχου, ήταν ένα δώρο. Στην Αθήνα, κατά τη διάρκεια της Documenta, επανασυνδέθηκα και µε τον κόσµο του διδακτορικού µου τίτλου, σχετικά µε την αµερικάνικη minimal µουσική. Το γεγονός ότι η Documenta, βασιζόµενη στην Destroy Athens Biennale, βρέθηκε στην Αθήνα ήταν θαυµάσιο και παρουσίασα ηχητικά πορτρέτα υποβρύχιων µεδουσών στο Athens Video Festival. Υπάρχει µια σταθερή όσµωση ανάµεσα στο παλιό και το νέο.

 

Είστε πρωτοπόρος σε ηχητικά installations, τη χρήση αυθεντικών οργάνων και ήχων της φύσης. Υπάρχουν όρια στη δηµιουργία ή κάθε τόπος, οτιδήποτε µας περιβάλλει, µπορεί να αποτελέσει κίνητρο για µια καινούρια δουλειά;

Στην εργασία που αφορά συγκεκριµένες τοποθεσίες, όπως η προσέγγισή µου στο «Sounding Spaces», ο χρόνος, ο τόπος, οι άνθρωποι, είναι ο λόγος για την εκπόνησή της, οπότε όλα µπορούν να αποτελέσουν µέρος της διαδικασίας. Συνήθως συνερίζοµαι τους ντόπιους, επειδή κάθε τόπος κρατά µνήµη, ιστορίες και γεγονότα που δεν έχω ζήσει, αλλά αυτοί έχουν ζήσει. Πρέπει να έχει κανείς σεβασµό και να περάσει χρόνο σε ένα µέρος, για να συντονιστεί µε αυτό.

 

Χρησιµοποιείτε πολλά διαφορετικά µέσα προκειµένου να συνδυάσετε τη µουσική µε τα στοιχεία του περιβάλλοντος, της φύσης και του πολιτισµού. Τι θα ακούσουν οι θεατές στην εκδήλωση της Δευτέρας;

Ελπίζω ότι τα αυτιά τους θα τους οδηγήσουν σε ένα διαφορετικό ταξίδι. Η Αυστραλία είναι η παλαιότερη χώρα που τραγουδάει στον κόσµο, και η Δωδώνη είναι ο παλαιότερος τόπος µαντείας. Νέοι και παλιότεροι κόσµοι συναντώνται σε αυτό το ιερό µέρος για να ερευνήσουν, να µοιραστούν, να δηµιουργήσουν και να βιώσουν ξανά µερικά από τα στοιχεία των αρχαίων, µέσα από τα σύγχρονα και παλιά εργαλεία, τη λύρα, τον µεσαιωνικό αυλό, τα κείµενα και τα ψηφιακά εργαλεία που είναι διαθέσιµα σε έναν σύγχρονο συνθέτη ηλεκτροακουστικής µουσικής. Εάν είστε προσεκτικοί, ίσως ακούσετε τον ήχο των δέντρων να µεγαλώνουν, µια αιολική άρπα, τις στροφές των ατόµων στο σύµπαν, µια αρχαία Σύβιλλα από τον 14ο αιώνα στη Μαγιόρκα ή έναν χρησµό από τη βελανιδιά. Ελάτε να µάθετε!

Το όνομά σας:
Το email σας:
Θέμα:
Σχόλιο: (μέχρι 1000 χαρακτήρες)


Προσφατα

13.07.18 | «Δε θέλω να αλλάξω τον Αριστοφάνη»

Λίγες ώρες πριν την πρώτη επίσημη παρουσίαση της κωμωδίας του Αριστοφάνη «Θεσμοφοριάζουσες»,...

14.06.18 | «Θέλει υπομονή και επιμονή»

Οι φωτογραφίες του Βασίλη Πατερούση θα μπορούσαν να αποτελούν μέρος ενός πολυτελούς, ταξιδιωτικού...

08.06.18 | «Θέλω να χορεύω με τους αγγέλους»

Η πάντα γελαστή και χαρούμενη Ούλη Μοιρασγέτη από την Αυστρία, που εδώ και 32 χρόνια ζει στην...

02.06.18 | Μια συζήτηση περί του ανθρώπινου εγκέφαλου

«Δεν είναι δοχείο να το γεμίσεις, αλλά φωτιά να την ανάψεις». Αυτή η ρήση του Πλούταρχου είναι η...

30.05.18 | Ένα θέμα που με συναρπάζει

Η Οργανωτική Επιτροπή του Διεπιστημονικού Συμποσίου «Πώς μαθαίνει ο Εγκέφαλος; (ΠΜΕ)» προσκάλεσε...

18.05.18 | Από το όνομά της πήρανε το όνομά τους τα...

Ποιητικός ο τίτλος της παράστασης όπως και η ίδια η παράσταση ποίηση είναι. Δεν περίμενα να δω και...

28.04.18 | «Τα Γιάννενα πάντα αγαπούσαν το θέατρο»

Η «Σκοτεινή Πέτρα» του Αλμπέρτο Κονεχέρο, που ανεβάζει το Θέατρο Έκφραση από τις 21 Απριλίου,...

21.04.18 | «Γίνονται πιο ουσιαστικά πράγματα στο θέατρο»

Η Θεοδώρα Τζήμου είναι μια ηθοποιός, που διαθέτει μια πολυετή πλέον πορεία και έχει στο ενεργητικό...