Τετάρτη, 17 Σεπτεμβρίου 2014
|
Της Αλεξίας Κ. Μουτσιούλη*

Αναδρομική ασφάλιση στον ΟΑΕΕ

Κατά τη διάρκεια του φετινού καλοκαιριού εκατοντάδες συμπολίτες μας, που εξαιρούνταν μέχρι πρότινος της ασφάλισης του ΟΑΕΕ λόγω ασφάλισής στους στο ΙΚΑ, παρέλαβαν τις αποφάσεις των προϊσταμένων των αρμοδίων τμημάτων του ΟΑΕΕ περί υποχρεωτικής ασφάλισής τους στο συγκεκριμένο ασφαλιστικό φορέα, επειδή συμπλήρωναν μηνιαίως λιγότερες από 25 ημέρες ασφάλισης στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, οι οποίες αποφάσεις μάλιστα προς μεγάλη τους έκπληξη έχουν και αναδρομική ισχύ.

Ειδικότερα, μέσω πάγιας πρακτικής της διοίκησης σε συνδυασμό με την έκδοση μιας σειράς Ερμηνευτικών Εγκυκλίων του Ο.Α.Ε.Ε, επί σειρά ετών δημιουργήθηκε η δικαιολογημένη πεποίθηση στους «νέους» ασφαλισμένους, για τους οποίους προέκυπτε υποχρεωτική ασφάλιση στο ΙΚΑ - ΕΤΑΜ και στον ΟΑΕΕ, ότι βάσει του άρθρου 39 του ν. 2084/92, όπως αυτό ίσχυε μέχρι και την 7-4-2014, έχουν δικαίωμα επιλογής ασφαλιστικού φορέα, ανεξαρτήτως του αριθμού ενσήμων που επικολλούσαν μηνιαίως στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.

Εντούτοις, προσφάτως, την 07-04-2014 τέθηκαν σε ισχύ οι διατάξεις της περ. 2 της υποπαρ. ΙΑ 1 της παρ. ΙΑ του άρθρου πρώτου του ν. 4254/2014 (ΦΕΚ 85/07-04-2014) που τροποποιούν το άρθρο 39 του ν.2084/92 και θεσπίζουν για πρώτη φορά την υποχρέωση συγκέντρωσης 25 ενσήμων από τον ασφαλιστικό φορέα ΙΚΑ-ΕΤΑΜ προκειμένου να χορηγηθεί βεβαίωση εξαίρεσης από τον ασφαλιστικό φορέα Ο.Α.Ε.Ε. Βάσει μάλιστα της νέας νομοθετικής διάταξης πρόσωπα που εξαιρέθηκαν από την υποχρεωτική ασφάλιση του ΙΚΑ - ΕΤΑΜ ή του ΟΑΕΕ με τις διατάξεις του άρθρου 39 του ν. 2084/1992, όπως αυτές ίσχυσαν μέχρι τη συμπλήρωσή τους από τις διατάξεις του ν.4254/2014 έως 6-4-2014 επανεξετάζονται με τις προϋποθέσεις του ν. 4254/2014 (25 ΗΑ για κάθε μήνα της παράλληλης απασχόλησης) μετά τη λήξη της χορηγηθείσας εξαίρεσης τους. Τα ανωτέρω επιβεβαίωσε και η με αριθ. 16/10-6-2014 ερμηνευτική εγκύκλιος του Ο.Α.Ε.Ε., μετά την έκδοση της οποίας αποφασίστηκε από τους προϊσταμένους των αρμοδίων τμημάτων του ΟΑΕΕ η αναδρομική επαναφορά εκατοντάδων ασφαλισμένων στην ασφάλιση του ΟΑΕΕ λόγω επικόλλησης λιγότερων των 25 ενσήμων το μήνα στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.

Μέσω, όμως, της αναδρομικής ισχύος της ανωτέρω διάταξης προσβάλλονται οι αρχές της δικαιολογημένης πεποίθησης του διοικουμένου και της ασφάλειας δικαίου, αφού παντελώς αιφνίδια θεσπίζεται αναδρομικά ελάχιστος αριθμός ενσήμων, μολονότι όλα αυτά τα χρόνια ο ίδιος ο ΟΑΕΕ κατά τρόπο σταθερό, διαρκή και ομοιόμορφο χορηγούσε απαλλακτικές βεβαιώσεις, δίχως να ελέγχει των αριθμό ενσήμων που επικολλούσαν οι ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ. Κλονίζεται, συνεπώς, κατ’ αυτόν τον τρόπο ανεπανόρθωτα η σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ ασφαλισμένου και κράτους, διότι σε μία απολύτως και εξ ολοκλήρου σύννομη συμπεριφορά αποδίδονται εκ των υστέρων διαφορετικές έννομες συνέπειες από εκείνες που ίσχυαν κατά το χρόνο τέλεσής της, οι οποίες την επηρέασαν και οδήγησαν τελικώς στη διαμόρφωσή της.

Ήδη οι ασφαλισμένοι απαντούν με ενστάσεις και προσφυγές κατά των ανωτέρω αποφάσεων υποχρεωτικής ασφάλισής του στον ΟΑΕΕ, με τα ελληνικά δικαστήρια να καλούνται να αποφανθούν στο τέλος περί της συνταγματικότητας των διατάξεων της περ. 2 της υποπαρ. ΙΑ 1 της παρ. ΙΑ του άρθρου πρώτου του ν. 4254/2014.

 

 

 

 *Η Αλεξία Κ. Μουτσιούλη είναι δικηγόρος (ACTUS/Epirus Legal Consulting) LL.M Civil, Civil Procedure and Labour Law

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Το όνομά σας:
Το email σας:
Θέμα:
Σχόλιο: (μέχρι 1000 χαρακτήρες)


Προσφατα

04.05.15 | Ανοιχτό γράμμα για το Νίκο Ράπτη και την...

Με έκπληξη πληροφορηθήκαμε ότι φορείς του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων τιμήσαν τελικά σε εκδήλωση τους...

17.10.14 | Μέρος Β. Προτάσεις για μια Εθνική Ερευνητική...

Η αναπτυξιακή προσπάθεια της χώρας ή θα ξεκινήσει από έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό της εθνικής...

08.10.14 | Μέρος Α. Το πλαίσιο εφαρμογής της...

Για να σχεδιάσει κανείς μια βιώσιμη αναπτυξιακή πορεία πρέπει ασφαλώς να διαθέτει τα απαραίτητα...

08.10.14 | Επιδοτήσεις και παραδοσιακά προϊόντα

Η εφαρμογή της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) τα τελευταία 30 χρόνια είχε, κατά την άποψή μου,...

03.04.14 | Ένας αντίλογος για την αυτοαξιολόγηση

Ο Κωνσταντίνος Λάζος, δάσκαλος, γράφει για την αυτοαξιολόγηση και δίνει μια απάντηση στο υπουργείο...

19.03.14 | «Ο δικαστής Γκλένκαιρν»

Ξεφυλλίζοντας τα προσφάτως αναδημοσιευμένα Άπαντα του Μπόρχες (Εκδόσεις Πατάκη, Ιανουάριος 2014),...

21.02.14 | Επενδύοντας στις περιοχές Natura

Το τελευταίο διάστημα συμβαίνουν δύο σημαντικά πράγματα σχετικά με την προστασία της φύσης. Το ένα...

20.02.14 | Τρέχοντας ορεινά

Στις 26 και 27 Ιουλίου θα γίνει φέτος ο τέταρτος ορεινός αγώνας δρόμου στο Ζαγόρι, το «The North...