Πέμπτη, 3 Απριλίου 2014
|
Του Κωνσταντίνου Λάζου, δασκάλου

Ένας αντίλογος για την αυτοαξιολόγηση

Ο Κωνσταντίνος Λάζος, δάσκαλος, γράφει για την αυτοαξιολόγηση και δίνει μια απάντηση στο υπουργείο Παιδείας.

              Ανήκω στη γενιά των δασκάλων που αποφοιτήσαμε από τα ελληνικά πανεπιστήμια πριν από περίπου είκοσι χρόνια. Μας είπαν τότε ότι θα είστε ίσως οι μοναδικοί που θα μπείτε και θα δουλέψετε στο δημόσιο με αξιοκρατικά κριτήρια. Τους πιστέψαμε, μας κορόιδεψαν.  Μετά από μερικά χρόνια μας είπαν ότι η επιλογή των εκπαιδευτικών  θα γίνεται πλέον μέσω του ΑΣΕΠ, από μια διαδικασία εξετάσεων διάρκειας 2 ημερών, που θα ξεχώριζαν τους καλύτερους από εμάς. Τους πιστέψαμε, μας κορόιδεψαν. Μέσα σε λίγα χρόνια, όχι μόνο δεν καταργήθηκε η επετηρίδα, αλλά δημιουργήθηκαν και άλλες. Μη συμφωνώντας με αυτή τη διαδικασία εξετάσεων, αναγκαστήκαμε να συμμετάσχουμε. Πετύχαμε, αποδείξαμε και πάλι την αξία μας, μας είπαν μην ανησυχείτε για τίποτα από εδώ και πέρα, όλα θα είναι αντικειμενικά. Τους πιστέψαμε, μας κορόιδεψαν.

                Φύγαμε για αρκετά χρόνια μακριά από το σπίτι μας, σε παραμεθόριες περιοχές, σε απομακρυσμένα χωριά, μακριά από τις οικογένειες μας, για να μπορέσουμε να μαζέψουμε τα απαραίτητα μόρια και να γυρίσουμε κοντά στους δικούς μας. Κάποιοι άλλοι βέβαια δεν ήταν τόσο χαζοί. Υπηρέτησαν την εκπαίδευση, μέσα από κάποια πολιτικά γραφεία. Έτσι κατάφεραν και περισσότερα μόρια να πάρουν και λιγότερα έξοδα να έχουν και γρηγορότερα να πάρουν οργανική θέση στον τόπο τους. Τέλος πάντων δεν πειράζει. Κάποια στιγμή ήρθαμε και εμείς στον τόπο μας έστω και με απόσπαση. Μας είπαν: «το ξέρουμε ότι αδικηθήκατε αλλά τώρα πλέον τελείωσαν τα βάσανά σας». Τους πιστέψαμε, μας κορόιδεψαν.

                Κάποιοι με λιγότερα μόρια και χρόνια προϋπηρεσίας έπιαναν τις θέσεις που επιθυμούσαν, ενώ εμείς γυρνούσαμε όλα τα απομακρυσμένα χωριά του νομού Ιωαννίνων. Ίσως αυτό να μας βοήθησε βέβαια, γιατί πήραμε αρκετά μόρια και κατορθώσαμε να μπούμε στην Α΄ ζώνη Ιωαννίνων. Μας είπαν: «είδατε κουραστήκατε λίγο αλλά τα καταφέρατε». Τους πιστέψαμε, μας κορόιδεψαν.

                Μετά από λίγα χρόνια κατήργησαν τις ζώνες και μπήκαμε στην ίδια μοίρα με αγαπητούς κατά άλλα συναδέλφους που ήρθαν στο νομό όμως πολύ αργότερα από ότι εμείς. Παρόλα αυτά συνεχίσαμε να προχωράμε και κάθε μέρα δίναμε στο σχολείο τον καλύτερο μας εαυτό. Έφτασε η ώρα της κρίσης και του ενιαίου μισθολογίου. Μας είπαν: «μη φοβάστε, είστε από τους αξιολογότερους δημοσίους υπαλλήλους. Ο μισθός όχι μόνο δεν θα κατέβει, αλλά υπάρχει περίπτωση να αυξηθεί». Τους πιστέψαμε, μας κορόιδεψαν.

                Χάσαμε μέσα σε ένα χρόνο το 40% του εισοδήματος μας. Έρχονται τώρα να μας πουν ότι πρέπει να αξιολογηθείτε. Μας λένε: «μη φοβάστε  αυτό γίνεται για το καλό σας. Να προχωρήσετε και να γίνετε καλύτεροι δάσκαλοι». Νομίζουν ότι πάλι θα μας κοροϊδέψουν. Θα τους πιστέψουμε ή θα αντισταθούμε επιτέλους και θα αποκαλύψουμε τις κοροϊδίες τους;

                                                                                               

                                                                     


5 / 5 (4 Ψήφοι)
Το όνομά σας:
Το email σας:
Θέμα:
Σχόλιο: (μέχρι 1000 χαρακτήρες)


Προσφατα

04.05.15 | Ανοιχτό γράμμα για το Νίκο Ράπτη και την...

Με έκπληξη πληροφορηθήκαμε ότι φορείς του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων τιμήσαν τελικά σε εκδήλωση τους...

17.10.14 | Μέρος Β. Προτάσεις για μια Εθνική Ερευνητική...

Η αναπτυξιακή προσπάθεια της χώρας ή θα ξεκινήσει από έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό της εθνικής...

08.10.14 | Μέρος Α. Το πλαίσιο εφαρμογής της...

Για να σχεδιάσει κανείς μια βιώσιμη αναπτυξιακή πορεία πρέπει ασφαλώς να διαθέτει τα απαραίτητα...

08.10.14 | Επιδοτήσεις και παραδοσιακά προϊόντα

Η εφαρμογή της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) τα τελευταία 30 χρόνια είχε, κατά την άποψή μου,...

17.09.14 | Αναδρομική ασφάλιση στον ΟΑΕΕ

Κατά τη διάρκεια του φετινού καλοκαιριού εκατοντάδες συμπολίτες μας, που εξαιρούνταν μέχρι πρότινος...

19.03.14 | «Ο δικαστής Γκλένκαιρν»

Ξεφυλλίζοντας τα προσφάτως αναδημοσιευμένα Άπαντα του Μπόρχες (Εκδόσεις Πατάκη, Ιανουάριος 2014),...

21.02.14 | Επενδύοντας στις περιοχές Natura

Το τελευταίο διάστημα συμβαίνουν δύο σημαντικά πράγματα σχετικά με την προστασία της φύσης. Το ένα...

20.02.14 | Τρέχοντας ορεινά

Στις 26 και 27 Ιουλίου θα γίνει φέτος ο τέταρτος ορεινός αγώνας δρόμου στο Ζαγόρι, το «The North...