Παρασκευή, 21 Φεβρουαρίου 2014
|
της Ιφιγένειας Κάγκαλου

Επενδύοντας στις περιοχές Natura

Το τελευταίο διάστημα συμβαίνουν δύο σημαντικά πράγματα σχετικά με την προστασία της φύσης. Το ένα είναι οργάνωση της εθνικής στρατηγικής για τη βιοποικιλότητα και το άλλο είναι η εφαρμογή του Ευρωπαϊκού πολιτικού πλαισίου για τις περιοχές του δικτύου Natura 2000 για την περίοδο 2014-2020. Είναι σημαντικά γιατί δυστυχώς στη Χώρα μας καταγράφεται όλα τα τελευταία χρόνια συνεχής απώλεια της βιοποικιλότητας ενώ τα μέχρι τώρα αποτελέσματα από οποιεσδήποτε δράσεις προστασίας του βιολογικού μας πλούτου κρίνονται εξαιρετικά πενιχρά. Αυτό οφείλεται σε τρείς κυρίως λόγους:


Ο πρώτος λόγος έγκειται στο γεγονός ότι η χώρα μας παρά το γεγονός ότι κατακύρωσε με νόμο τη διεθνή σύμβαση για τη βιοποικιλότητα από το 1994, στη συνέχεια έδειξε συστηματική υπαναχώρηση ως προς τις υποχρεώσεις της έναντι της Διεθνούς και ευρωπαϊκής στρατηγικής. Δεύτερον υπήρξε τεράστιο έλλειμμα ως προς την εφαρμογή οποιουδήποτε άξονα εκ μέρους του κρατικού μηχανισμού. Δεν υπήρξε, ουσιαστικά, σχεδιασμός με αποτέλεσμα τις μεγάλες χρονικές υστερήσεις, τις ανακολουθίες ως προς τις συμβατικές μας υποχρεώσεις, ενώ « στο και πέντε» συμπληρώνονταν και αποστέλλονταν κάποια στοιχεία ( κυρίως από τις πολύτιμες μαρτυρίες και καταγραφές εμπειρογνωμόνων και ειδικών). Τρίτον και σημαντικότερο ήταν η έλλειψη κάθε πολιτικού ενδιαφέροντος προς αυτή την κατεύθυνση. Είναι και ήταν συνηθισμένο φαινόμενο η σύγκρουση μεταξύ αναγκαίων δράσεων περιβαλλοντικής πολιτικής και μικρο-μεγάλων συμφερόντων. Σε αυτά να προστεθεί και η επιλογή των τελευταίων ετών για συνεχή υποχρηματοδότηση του τομέα του περιβάλλοντος σε σχέση με άλλους «αναπτυξιακούς» τομείς. Όλα τα παραπάνω είχαν επίσης ως κοινωνική συνέπεια το να βλέπουμε την βιοποικιλότητα σαν κάτι ξεχωριστό και καθόλου ταυτόσημο με την ευημερία της Χώρας και των πολιτών.

Η βιοποικιλότητα έχει μια εγγενή και αυθύπαρκτη αξία και- κατά τη γνώμη μου- υπάρχει μια ηθική υποχρέωση για την διαφύλαξή της. Αυτό σημαίνει ότι για τις περιοχές που ανήκουν στο δίκτυο Natura 2000 και οι οποίες θεωρούνται ως «θερμές περιοχές» βιοποικιλότητας οφείλουμε να πετύχουμε πολύ συγκεκριμένους και μετρήσιμους περιβαλλοντικούς στόχους που εκτός των άλλων θέτουν και οι ίδιες οι κοινωνίες. Γι’ αυτό άλλωστε στην Ευρωπαϊκή Στρατηγική οι «πράσινες περιοχές» ανήκουν στον σκληρό πυρήνα των « εργαλείων» για την κοινωνική ευημερία. Εδώ βέβαια θα πρέπει να επισημανθεί ο κίνδυνος της επέκτασης μιας (κυρίαρχης?) τάσης σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο για διεύρυνση της εμπορευματοποίησης των φυσικών πόρων ( νερό, υπέδαφος, «πράσινες» περιοχές κ.λπ.) με αρνητικές επιδράσεις στο φυσικό περιβάλλον και τις κοινωνίες. Είναι γεγονός ότι και στη Χώρα μας και στην περιοχή μας απουσιάζει «επιμελώς» η αναφορά στην αξία της βιοποικιλότητας από τον δημόσιο λόγο ακόμη και από εκείνους που οφείλουν να ασκούν και να εφαρμόζουν περιβαλλοντική πολιτική. Είναι χαρακτηριστικό ότι μας απασχολούν ακόμη διλλήματα του τύπου « ή η αρκούδα ή ο άνθρωπος», « ή η λίμνη ή η πόλη »…

Η βιοποικιλότητα όμως είναι και πόρος και η πραγματική επένδυση στην προστασία της βιοποικιλότητας μεταφράζεται άμεσα ή έμμεσα στην διατήρηση των αγαθών και των υπηρεσιών που προσφέρουν τα φυσικά συστήματα, στην παραγωγή ποιοτικών και ασφαλών τροφίμων, στην διασφάλιση της ποιότητας του νερού, στην ανάπτυξη τοπικών πολιτικών ανάπτυξης, στην άρση ανισοτήτων μεταξύ γεωγραφικών περιφερειών. Το βασικότερο όμως είναι ότι παρέχει παιδεία ενισχύοντας την περιβαλλοντική ηθική στην ανθρώπινη συμπεριφορά έτσι ώστε να δομούνται κοινωνικοί θεσμοί οι οποίοι στη συνέχεια είναι ικανοί να απορυθμίσουν οποιαδήποτε προσπάθεια υποβάθμισης, υπερεκμετάλλευσης, εμπορευματοποίησης.

Η Ελλάδα διαθέτει από τα υψηλότερα επίπεδα βιοποικιλότητας στην Ευρώπη και η περιοχή μας επίσης εξαιτίας της γεωμορφολογίας της. Υποχρέωση είναι, οι ενέργειες όλων να ενσωματώνουν με συνέπεια την αξία της διατήρησης της βιοποικιλότητας.

 

Το όνομά σας:
Το email σας:
Θέμα:
Σχόλιο: (μέχρι 1000 χαρακτήρες)


Προσφατα

04.05.15 | Ανοιχτό γράμμα για το Νίκο Ράπτη και την...

Με έκπληξη πληροφορηθήκαμε ότι φορείς του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων τιμήσαν τελικά σε εκδήλωση τους...

17.10.14 | Μέρος Β. Προτάσεις για μια Εθνική Ερευνητική...

Η αναπτυξιακή προσπάθεια της χώρας ή θα ξεκινήσει από έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό της εθνικής...

08.10.14 | Μέρος Α. Το πλαίσιο εφαρμογής της...

Για να σχεδιάσει κανείς μια βιώσιμη αναπτυξιακή πορεία πρέπει ασφαλώς να διαθέτει τα απαραίτητα...

08.10.14 | Επιδοτήσεις και παραδοσιακά προϊόντα

Η εφαρμογή της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) τα τελευταία 30 χρόνια είχε, κατά την άποψή μου,...

17.09.14 | Αναδρομική ασφάλιση στον ΟΑΕΕ

Κατά τη διάρκεια του φετινού καλοκαιριού εκατοντάδες συμπολίτες μας, που εξαιρούνταν μέχρι πρότινος...

03.04.14 | Ένας αντίλογος για την αυτοαξιολόγηση

Ο Κωνσταντίνος Λάζος, δάσκαλος, γράφει για την αυτοαξιολόγηση και δίνει μια απάντηση στο υπουργείο...

19.03.14 | «Ο δικαστής Γκλένκαιρν»

Ξεφυλλίζοντας τα προσφάτως αναδημοσιευμένα Άπαντα του Μπόρχες (Εκδόσεις Πατάκη, Ιανουάριος 2014),...

20.02.14 | Τρέχοντας ορεινά

Στις 26 και 27 Ιουλίου θα γίνει φέτος ο τέταρτος ορεινός αγώνας δρόμου στο Ζαγόρι, το «The North...