Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου 2014
|
Του Κωνσταντίνου Ευθυμίου

Προοδευτικοί και συντηρητικοί

Ψάχνοντας πρόσφατα στο Google για μια πηγή έπεσα πάνω σε μια σελίδα κοινωνικής δικτύωσης. Δεν γνωρίζω την σελίδα καλά, αλλά αν με ρωτούσες, θα σου έλεγα ότι πρόκειται για έναν χώρο στον οποίο ανταλλάσσουν εμπειρίες και προβληματισμούς άνθρωποι με προοδευτικό προσανατολισμό, αυτό που παλιά λέγαμε «αριστεροί», θέλοντας να τους διαχωρίσουμε από τα σκουριασμένα μυαλά των «δεξιών» και της συντήρησης. Με αυτές τις προσδοκίες μπήκα να δω τι γράφουν. Σοκαρίστηκα !

Κάποιος νέος άνθρωπος, που αντιμετώπιζε ένα πρόβλημα πανικού (μιας εξαιρετικά δυσάρεστης εμπειρίας αιφνίδιας προσβολής έντονου άγχους, διέγερσης, φόβου, σωματικών διαταραχών και αδιαθεσίας που οδηγεί στο να  πιστέψουν πως παθαίνουν έμφραγμα, εγκεφαλικό ή νευρικό κλονισμό) κάνοντας μια εισαγωγή που απαξιώνει εντελώς τους ψυχίατρους και θεωρεί τους ψυχολόγους κλέφτες και απατεώνες, ζητά από τους χρήστες του ιστότοπου συμβουλευτική για το τι θα μπορούσε να κάνει προκειμένου να βοηθηθεί για το μακροχρόνιο πρόβλημα που αντιμετωπίζει.

Τι απάντησαν λοιπόν οι νέοι αναγνώστες;
1. Σχεδόν όλοι συμφωνήσαν για το ότι ψυχίατροι και ψυχολόγοι είναι γενικώς απατεώνες και ότι δεν υπάρχει ψυχική διαταραχή, καθώς πρόκειται για ένα κόλπο κάποιων σκοτεινών δυνάμεων που επιβουλεύονται τις ζωές των ανθρώπων.
2. Θεωρούν ότι: «ειδικές ηρεμιστικές βαθιές αναπνοές, μασάζ ενεργειακό και χαλαρωτικό, καθώς και διάφορα βότανα (ανάμεσά τους και η κάνναβη)»  θεραπεύουν. Το κείμενο είναι σε ελληνικούς χαρακτήρες, ενώ στο συγκεκριμένο
site είναι γραμμένο σε greeklish.
3. Κάποιος προτείνει: «καλή διατροφή, να μην τρως σκουπίδια, συνδυασμός αεροβικής άσκησης και ασκήσεις με βάρη για να αρχίσει ο οργανισμός σου να παράγει καλές ορμόνες, σχεδόν αυτόματα θα έχεις πολύ καλή ποιότητα ύπνου, δηλαδή βαθύ ύπνο που ξεκουράζει και μετά έρχεται και η καλή ερωτική ζωή... Μακριά από γιατρούς. Πρέπει να το κατάλαβες ότι οι περισσότεροι είναι αγράμματοι.»

4. Άλλος γράφει: «θα το αντιμετωπίσεις και χωρίς ψυχολόγους, εμένα μου είπε ένας παθολόγος ‘να σταματήσεις τις υπερβολές, δεν είσαι ούτε 15 ούτε 25’. Με άλλα λόγια σου λέει ο εγκέφαλος ‘μεγάλε άραξε...δε μπορώ άλλο!’ Δεν είναι κάτι σοβαρό...»
5. Μια κοπέλα σημειώνει: «παθαίνω κρίσεις πανικού τα τελευταία 7 χρόνια. Την πρώτη φορά (που δεν ήξερα τι… μου συμβαίνει -ήμουν στο κρεβάτι για 2 βδομάδες γιατί δε με κρατούσαν τα πόδια μου- νόμιζα πως κάπως έτσι είναι ο θάνατος)... αρνήθηκα να πάρω φάρμακα… και νομίζω πως τις περισσότερες φορές μπορείς να τα καταφέρεις χωρίς αυτά.
Υ.Γ. παρατήρησα πως πέρυσι το χειμώνα δεν έπαθα το παραμικρό και συνειδητοποίησα πόσο δυνατούς μας έκανε ο Δεκέμβρης...».

Ένα απίστευτο μπέρδεμα στο οποίο ψυχίατροι, φαρμακοβιομηχανία, τα χρόνια των ναζί, τα τρελοκομεία, η νέα τάξη πραγμάτων, ο Φουκώ, η αντιψυχιατρική μπλέκονται δημιουργώντας έναν εχθρό.

Δεν νομίζω ότι είναι προνόμιο μεγάλων σε ηλικία, αμόρφωτων και συντηρητικών να πιστεύουν λάθος πράγματα για την ψυχολογία, την ψυχοθεραπεία και την ψυχιατρική. Και οι λεγόμενοι προοδευτικοί είναι εγκλωβισμένοι σε διάφορους μύθους, ταλαιπωρούνται χρόνια γιατί δεν βρίσκουν το κουράγιο να ζητήσουν βοήθεια και ψάχνουν «εναλλακτικές» βοήθειες.

Αλλά φταίνε οι πολίτες για αυτή την κατάσταση; Κάναμε εμείς, ψυχολόγοι και ψυχίατροι, καλά τη δουλειά μας; Ως κλάδος έχουμε μπροστά μας μια τεράστια δουλειά να ενημερώσουμε τους πολίτες, να εμφανιστούμε δημόσια, να γράψουμε στις εφημερίδες, να οργανώσουμε στους Δήμους μας συζητήσεις, να βγούμε από τα γραφεία μας εντέλει. Υπάρχει ακόμη τεράστια δουλειά να γίνει!

Υ.Γ. και για να μην αδικώ τον διάλογο που αναπτύχθηκε στον ιστότοπο, ακουστήκαν και εξαιρετικά τεκμηριωμένες απόψεις με πολύ ενσυναίσθηση και διάθεση για βοήθεια και κινητοποίηση.

 

* Ο Κωνσταντίνος Ευθυμίου είναι δρ. Κλινικής Ψυχολογίας και διευθυντής του Ινστιτούτου Έρευνας και Θεραπείας της Συμπεριφοράς

 

Το όνομά σας:
Το email σας:
Θέμα:
Σχόλιο: (μέχρι 1000 χαρακτήρες)


Προσφατα

04.05.15 | Ανοιχτό γράμμα για το Νίκο Ράπτη και την...

Με έκπληξη πληροφορηθήκαμε ότι φορείς του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων τιμήσαν τελικά σε εκδήλωση τους...

17.10.14 | Μέρος Β. Προτάσεις για μια Εθνική Ερευνητική...

Η αναπτυξιακή προσπάθεια της χώρας ή θα ξεκινήσει από έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό της εθνικής...

08.10.14 | Μέρος Α. Το πλαίσιο εφαρμογής της...

Για να σχεδιάσει κανείς μια βιώσιμη αναπτυξιακή πορεία πρέπει ασφαλώς να διαθέτει τα απαραίτητα...

08.10.14 | Επιδοτήσεις και παραδοσιακά προϊόντα

Η εφαρμογή της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) τα τελευταία 30 χρόνια είχε, κατά την άποψή μου,...

17.09.14 | Αναδρομική ασφάλιση στον ΟΑΕΕ

Κατά τη διάρκεια του φετινού καλοκαιριού εκατοντάδες συμπολίτες μας, που εξαιρούνταν μέχρι πρότινος...

03.04.14 | Ένας αντίλογος για την αυτοαξιολόγηση

Ο Κωνσταντίνος Λάζος, δάσκαλος, γράφει για την αυτοαξιολόγηση και δίνει μια απάντηση στο υπουργείο...

19.03.14 | «Ο δικαστής Γκλένκαιρν»

Ξεφυλλίζοντας τα προσφάτως αναδημοσιευμένα Άπαντα του Μπόρχες (Εκδόσεις Πατάκη, Ιανουάριος 2014),...

21.02.14 | Επενδύοντας στις περιοχές Natura

Το τελευταίο διάστημα συμβαίνουν δύο σημαντικά πράγματα σχετικά με την προστασία της φύσης. Το ένα...