Δευτέρα, 21 Οκτωβρίου 2013
|
Ηπειρωτικός Αγών

Γνωρίζετε αν...

Του Σωτήρη Καμενόπουλου

Γνωρίζετε αν υπήρξε δημοσιοποιημένη εκτίμηση μεγάλου κινδύνου από το 2006 για πιθανή αύξηση των άκρων αν οι Έλληνες δεν ψήφιζαν συνετά στις εκλογές του 2007; Τότε που τα ποσοστά της Χρυσής Αυγής ήταν σε επίπεδα πολύ κάτω από το 0.5%; Το Νοέμβριο του 2006 είχα δημοσιεύσει ένα άρθρο σε εφημερίδα της Κρήτης. Σας παραθέτω απόσπασμα του άρθρου μου: «...Η πολιτική σκηνή της χώρας καθημερινά παίρνει τον κατήφορο. Η κοινωνία έχει παραδοθεί έρμαια στα χέρια κάποιων πολιτικών, δεξιών και αριστερών, οι οποίοι χαρακτηρίζονται από φεουδαρχικό, συντηρητικό και παλαιοκομματικό τρόπο σκέψης. Ο κίνδυνος να στραφεί η ελληνική κοινωνία μαζικά σε ακραίες δεξιές και αριστερές θέσεις είναι μεγάλος. Οι επόμενες βουλευτικές εκλογές (ΣΣ. εννοούσα τις εκλογές του 2007 στις οποίες εκλέχθηκε ο Κώστας Καραμανλής) θα είναι οι πιο κρίσιμες μετά τη μεταπολίτευση...» Οι αναγνώστες τουΗπειρωτικού Αγώνα, να γνωρίζουν πως για κάθε 1% αύξηση της ύφεσης, αυξάνουν κατά 1% τα ακραία κόμματα (υπάρχει σχετική επιστημονική έρευνα ξένων οικονομολόγων).

Γνωρίζετε αν υπήρξε δημοσιοποιημένη προειδοποίηση από το 2007 για επερχόμενες αυτοκτονίες; Τότε που όλοι ήταν επάνω στα μπαρ και έκαναν πάρτυ με δανεικά; Το Νοέμβριο του 2007 είχα δημοσιεύσει ένα άρθρο στο ιστολόγιο e-rooster. Σας παραθέτω απόσπασμα του άρθρου μου: "...πέραν της πραγματικής οικονομικής και τεχνολογικής ανάπτυξης της χώρας, η Φινλανδία εκτός από τους πολύ καλούς οικονομικούς-αναπτυξιακούς δείκτες που έχει να επιδείξει, φημίζεται και για δύο πολύ μακάβριους κοινωνικούς δείκτες, οι οποίοι ουσιαστικά αντικατροπτίζουν το κρατικοσοσιαλιστικό μοντέλο που είχε εφαρμοσθεί στη χώρα για πολλές δεκαετίες: οι Φινλανδοί βρίσκονται στις πρώτες θέσεις παγκοσμίως σε αριθμό αλκοολικών και αριθμό αυτοκτονιών. Ελπίζω αυτοί οι δείκτες να μην περιλαμβάνονται στο πολιτικό πρόγραμμα...» (Σημείωση δική μου: Αναφερόμουν στο πολιτικό πρόγραμμα ενός κόμματος εκείνη την περίοδο. Μικρή σημασία έχει πια σήμερα. Αργά πια).

Γνωρίζετε αν υπήρξε δημοσιοποιημένη εκτίμηση γεωπολιτικού κινδύνου σχετική με τα παράλια των Αφρικανικών χωρών της Μεσογείου; Σχετική δηλαδή με τη λεγόμενη «Αραβική Άνοιξη» η οποία ξεκίνησε το Δεκέμβριο του 2010 με την αυτοπυρπόλυση ενός πλανόδιου εμπόρου στην Τυνησία; Σύμφωνα με την ειδησεογραφία της εποχής, κανένας δεν κατάφερε παγκοσμίως να προβλέψει το γεγονός αυτό. Θυμίζω: η «Αραβική Άνοιξη» ως γεωπολιτικό γεγονός εξαφάνισε τον Καντάφι, το Μουμπάρακ, ξανα-εξαφάνισε το Μόρσι κλπ. Κοινό σημείο όλων αυτών; Η αντίστασή τους στη δημιουργία της Ελληνικής ΑΟΖ... Σε επιστημονικό άρθρο του καθηγητή Jeff Goodwin του Πανεπιστημίου Νέας Υόρκης αναφέρεται το εξής: «...εξ’ όσων γνωρίζω, κανείς κοινωνικός επιστήμονας ή πολιτικός αναλυτής, είτε στη Δύση είτε στον αραβικό κόσμο, δεν ισχυρίζεται ότι είχε προβλέψει αυτές τις εξεγέρσεις. Ούτε είχε οποιαδήποτε Δυτική ή Αραβική υπηρεσία πληροφοριών προβλέψει αυτά τα γεγονότα. Στην πραγματικότητα, οι ίδιοι άνθρωποι οι οποίοι συμμετείχαν σε αυτές τις εξεγέρσεις, συμπεριλαμβανομένων των  ακτιβιστών, δεν φαίνεται να τα είχαν προβλέψει. Είχαν όλοι καταληφθεί από έκπληξη...».

Όλοι; 

Όχι όλοι. Ένα μήνα ακριβώς (Νοέμβριος 2010) πριν αυτοπυρποληθεί ο Τυνήσιος έμπορος (Δεκέμβριος 2010), και ξεκίνησε με αυτόν τον τρόπο η «Αραβική Άνοιξη», είχα δημοσιεύσει ένα άρθρο στο ιστολόγιο του ΕΛΙΑΜΕΠ. (http://blogs.eliamep.gr/sotiris/ena-efialtiko-senario-gia-tis-ellinikes-aktes/). Σας παραθέτω απόσπασμα του άρθρου μου: "...Για λόγους καθαρά οικονομικούς, (...), οι βλέψεις (...) για τις επόμενες δεκαετίες, έχουν στραφεί ήδη προς τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο και την Αφρική (και όχι όπως πολλοί νομίζουν προς τις χώρες πέριξ του Ευφράτη). Η επανάκαμψη της παγκόσμιας γεωπολιτικής και οικονομικής πυξίδας προς τη Μεσόγειο και την Αφρικανική ήπειρο είναι πλέον γεγονός αδιαμφισβήτητο. Τις επόμενες δεκαετίες θα κατευθυνθούν περισσότερες επενδύσεις προς το νότιο υπογάστριο της ΕΕ και προς την ενδότερη Αφρική, συμπεριλαμβανομένων των Αφρικανικών χωρών που βρέχονται από τη Μεσόγειο. Επενδύσεις οι οποίες θα σχετίζονται με την παραγωγή ενέργειας, εξόρυξης πετρελαίου, φυσικού αερίου και, κυρίως, σπάνιων ορυκτών. Επενδύσεις οι οποίες θα περιλαμβάνουν ταυτόχρονα και νέους, άγνωστους προς το παρόν κινδύνους...." Όπως αντιλαμβάνεστε τότε έκανα δύο εκτιμήσεις. Η πρώτη εκτίμηση σχετίζονταν με τους κινδύνους για τις Αφρικανικές χώρες της Μεσογείου. Η δεύτερη εκίμησή μου σχετίζονταν με το γεγονός πως το γεωπολιτικό ενδιαφέρον ήταν στραμένο από τότε προς προς τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο και την Αφρική «...και όχι όπως πολλοί νομίζουν προς τις χώρες πέριξ του Ευφράτη». Αυτή τη δεύτερη εκτίμηση δεν τη διαφήμιζα. Καθώς ήταν παρακινδυνευμένη. Ούτε και οι ίδιοι οι ενδιαφερόμενοι (sic) δεν θα το πίστευαν. Και σήμερα; Σύμφωνα με την ειδησεογραφία: "...Επί 35 χρόνια αυτό το σενάριο ανήκε στη σφαίρα της γεωπολιτικής φαντασίας....", (Εφημερίδα Το Βήμα: http://www.tovima.gr/world/article/?aid=532814). Όπως αντιλαμβάνεστε, δεν υπάρχει παγκοσμίως, ίσως, ούτε ένας αναλυτής της εποχής που να υποστήριζε αυτό που υποστήριζα εγώ τότε...Καθώς τα γραπτά μένουν... Τώρα γνωρίζετε.

Το όνομά σας:
Το email σας:
Θέμα:
Σχόλιο: (μέχρι 1000 χαρακτήρες)


Προσφατα

04.05.15 | Ανοιχτό γράμμα για το Νίκο Ράπτη και την...

Με έκπληξη πληροφορηθήκαμε ότι φορείς του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων τιμήσαν τελικά σε εκδήλωση τους...

17.10.14 | Μέρος Β. Προτάσεις για μια Εθνική Ερευνητική...

Η αναπτυξιακή προσπάθεια της χώρας ή θα ξεκινήσει από έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό της εθνικής...

08.10.14 | Μέρος Α. Το πλαίσιο εφαρμογής της...

Για να σχεδιάσει κανείς μια βιώσιμη αναπτυξιακή πορεία πρέπει ασφαλώς να διαθέτει τα απαραίτητα...

08.10.14 | Επιδοτήσεις και παραδοσιακά προϊόντα

Η εφαρμογή της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) τα τελευταία 30 χρόνια είχε, κατά την άποψή μου,...

17.09.14 | Αναδρομική ασφάλιση στον ΟΑΕΕ

Κατά τη διάρκεια του φετινού καλοκαιριού εκατοντάδες συμπολίτες μας, που εξαιρούνταν μέχρι πρότινος...

03.04.14 | Ένας αντίλογος για την αυτοαξιολόγηση

Ο Κωνσταντίνος Λάζος, δάσκαλος, γράφει για την αυτοαξιολόγηση και δίνει μια απάντηση στο υπουργείο...

19.03.14 | «Ο δικαστής Γκλένκαιρν»

Ξεφυλλίζοντας τα προσφάτως αναδημοσιευμένα Άπαντα του Μπόρχες (Εκδόσεις Πατάκη, Ιανουάριος 2014),...

21.02.14 | Επενδύοντας στις περιοχές Natura

Το τελευταίο διάστημα συμβαίνουν δύο σημαντικά πράγματα σχετικά με την προστασία της φύσης. Το ένα...