Τετάρτη, 19 Ιουνίου 2013
|
Του Γιάννη Τζίνα, φιλόλογου

Η Σατραπεία

Ο Γιάννης Τζίνας, φιλόλογος στο 8ο Γενικό Λύκειο των Ιωαννίνων, γράφει για το συνδικαλισμό, τα πρόσωπά του και μια σειρά άλλα ενδιαφέροντα ζητήματα. Πάντοτε οι ίδιοι! Μόνο άλλαζαν οι φιγούρες και τα ονόματα κατά καιρούς και κατά τις περιστάσεις, όπως τα ανεμούρια σαν τα φυσούν οι αέρηδες. Παράρριζα μιας κυρίαρχης εξουσίας, ενός κατεστημένου πολιτικού γκέτο, επιζωήτες εραστές της συνδικαλιστικής καρέκλας οι περισσότεροι εξ αυτών, πλην ελαχίστων. Πρόμαχοι των δικαίων του κλάδου…

Κάπως έτσι στην απεργία του 1988 μεσουρανούντος του «σοσιαλισμού», κάπως έτσι στην απεργία του 1990, με το αλησμόνητο μαθηματικό αξίωμα 0+0 = 14%, κάπως έτσι επιγονικά και στο σήμερα με την ένδοση και το επιτακτικό μάντρωμα των καθηγητών. Κάπως έτσι βούλιαξαν όλα αυτά τα χρόνια αυτούς -και δεν είναι λίγοι- που ήταν ταγμένοι ως πραγματικοί δάσκαλοι κι όχι γυρολόγοι, στο βωμό μιας κακοφορμίζουσας στρατηγικής συμπεριφοράς που συνέτεινε στην πλεμποποίηση του κλάδου και στο καταχώνιασμα του στο ανώνυμο χωνευτήρι της ΑΔΕΔΥ. Έτσι δυστυχώς λειτούργησε και λειτουργεί ο συνδικαλισμός σ’ ένα χώρο που θέλει να λέγεται πνευματικός, που μέχρι το 1981, αν μη τι άλλο, τουλάχιστον έχαιρε κοινωνικής αναγνώρισης. Εφεξής, πολιτικοί μηχανισμοί, παρασκήνιο, μπλοκάκι οικείων και εναντίων, λίστες, ομαλή εναλλαγή και νομή της εξουσίας – σήμερα εμείς, αύριο εσείς – ως οι δύο φατρίες του Βυζαντινού ιππόδρομου στα χρόνια του Ιουστινιανού. Να, λοιπόν, λειτουργικά κενά εν πολλοίς ανύπαρκτα, να μόρια για το συμφέρον της υπηρεσίας, να πολύχρονες αποσπάσεις μακράν της τάξης, να γιγαντισμός ειδικοτήτων, να εκπαιδευτικές άδειες ανέλεγκτες επί τη εκβάσει και τόσα άλλα. Και από την άλλη να ψηφαλάκια, να ανελίξεις, να κοινοβούλια! Οδοιπόροι για τα Σούσα με το πιστοποιητικό της ένδοσης στην ψυχή τους, θα πει κάποιος.  

Και από κάτω, αρκετοί από μας ως χαμαιλέοντες ή ως Λαζοπούλειοι υπαλληλίσκοι του καναπέ και της πιτζάμας να τιτιβίζουμε εκλιπαρώντας τους, τις πιο πολλές φορές για φτηνά και τετριμμένα, ανάξια αξιοπρέπειας. Δώρο και αντίδωρο ή διπολική αλλοτρίωση.

Αν λοιπόν πρέπει να ανοίξουν οι φάκελοι των εκπαιδευτικών και να αρχίσει η όποια αξιολογική διαδικασία -δεν ξέρω πως την επαγγέλλεται ετούτο το συμπολιτικό τρίοικο, το πολιτικό μου αισθητήριο εσχάτως πλανάται- επιβάλλεται πρωτίστως να ανοίξουν οι ατομικοί φάκελοι όλων των συνδικαλιστών και κάποιων παρατρεχάμενων, για να καταφανεί επιτέλους: Η δυναμική της ειδικότητας και του πτυχίου τους, τα χρόνια τους στην τάξη, τα όποια μόρια θέσης πραγματικά ή επίπλαστα που τους έφεραν, κατά το δοκούν σε πλεονεκτικές θέσεις και αξιώματα. Το ίδιο και για κάποιους, που βλέπουν τα σχολεία και τους μαθητές στους αγιασμούς του Σεπτέμβρη ή στα ντοκυμαντέρ. Ίσως λοιπόν αποδειχθεί ότι κάποιοι είναι τραγικά «ολίγοι» άρα και εκβλητέοι, προς όφελος μιας πλειάδας ευσυνείδητων συναδέλφων, αναπληρωτών και μονίμων, νέων και παλαιών, που ως «άδοξοι ποιητές» βρίσκονται πλέον με την πλάτη στον τοίχο. «Τα κενά δοχεία ηχούν περισσότερο» έλεγαν εύστοχα οι Λατίνοι. Και ένας δικός μας υπερρεαλιστής:

«Στις μέρες μας, άλλοι είναι μέσα στη φωτιά κι άλλοι χειροκροτάνε».

                                                                                     

 

Το όνομά σας:
Το email σας:
Θέμα:
Σχόλιο: (μέχρι 1000 χαρακτήρες)


Προσφατα

04.05.15 | Ανοιχτό γράμμα για το Νίκο Ράπτη και την...

Με έκπληξη πληροφορηθήκαμε ότι φορείς του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων τιμήσαν τελικά σε εκδήλωση τους...

17.10.14 | Μέρος Β. Προτάσεις για μια Εθνική Ερευνητική...

Η αναπτυξιακή προσπάθεια της χώρας ή θα ξεκινήσει από έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό της εθνικής...

08.10.14 | Μέρος Α. Το πλαίσιο εφαρμογής της...

Για να σχεδιάσει κανείς μια βιώσιμη αναπτυξιακή πορεία πρέπει ασφαλώς να διαθέτει τα απαραίτητα...

08.10.14 | Επιδοτήσεις και παραδοσιακά προϊόντα

Η εφαρμογή της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) τα τελευταία 30 χρόνια είχε, κατά την άποψή μου,...

17.09.14 | Αναδρομική ασφάλιση στον ΟΑΕΕ

Κατά τη διάρκεια του φετινού καλοκαιριού εκατοντάδες συμπολίτες μας, που εξαιρούνταν μέχρι πρότινος...

03.04.14 | Ένας αντίλογος για την αυτοαξιολόγηση

Ο Κωνσταντίνος Λάζος, δάσκαλος, γράφει για την αυτοαξιολόγηση και δίνει μια απάντηση στο υπουργείο...

19.03.14 | «Ο δικαστής Γκλένκαιρν»

Ξεφυλλίζοντας τα προσφάτως αναδημοσιευμένα Άπαντα του Μπόρχες (Εκδόσεις Πατάκη, Ιανουάριος 2014),...

21.02.14 | Επενδύοντας στις περιοχές Natura

Το τελευταίο διάστημα συμβαίνουν δύο σημαντικά πράγματα σχετικά με την προστασία της φύσης. Το ένα...