Δευτέρα, 3 Ιουνίου 2013
|
Της Γεωργίας Μασαούτη

Σκέψεις και συναισθήματα όπως προέκυψαν από το θάνατο μιας αδέσποτης ψυχής.

Μένω στα Καρδαμίτσια Ιωαννίνων και για όσους δεν γνωρίζουν από Ιωάννινα είναι η περιοχή μετά από το Νοσοκομείο Χατζηκώστα κατά βάση εξοχική και ακόμα υπό αννάπτυξη. με πολλά συγκροτήματα μεζονετών αλλά και πολλές μονοκατοικίες.

Στην περιοχή μας βόσκουν πρόβατα, υπάρχουν κοτέτσια και λαχανόκηποι. Πολλές οικογένειες διατηρούν σκυλιά θέλοντας να προφυλάξουν τα σπίτια και τις περιουσίες τους από κλέφτες και λωποδύτες που κατά καιρούς σαρώνουν τη γειτονιά.

Στην περιοχή μας αφήνονται επίσης πολλά άτυχα ζώα από ασυνείδητους που τα παίρνουν για λίγο σαν να είναι παιχνίδια και όταν συνειδητοποιούν την ευθύνη  και τη φροντίδα που ένα κατοικίδιο απαιτεί τα παρατάνε στην τύχη τους. Προσωπικά έχω τρία σκυλιά στο σπίτι μου δύο από τα οποία ήταν πρώην αδέσποτα. Το ένα είναι θεότυφλο και το άλλο περιφερόταν τραυματισμένο, υποσιτισμένο και τρομαγμένο. Και τα δύο τώρα είναι καλύτερα.

Στη γειτονιά μας έξω από το 3ο Δημοτικό σχολείο Μαρμάρων, κοντά στους κάδους των σκουπιδιών κυκλοφορούσαν τους τελευταίους δυο μήνες δύο αδέσποτα αδελφάκια. Κάποιοι από τη γειτονιά τα τάιζαν και κείνα έβρισκαν καταφύγιο στα χορτάρια του χωραφιού πίσω από τους κάδους και είχαν πιάσει φιλίες με την υιοθετημένη σκυλίτσα που φυλάει την ξυλαποθήκη της περιοχής. Το ξημέρωμα τα έβρισκε κουλουριασμένα μαζί στο πεζοδρόμιο δίπλα στη σκυλίτσα. Εκείνη μέσα από το φράχτη και κείνα έξω από αυτόν αλλά συντροφιά.

Χτες βράδυ επιστρέφοντας στο σπίτι μου  στην άκρη του δρόμου εκεί που άλλοτε παίζοντας κουνούσε χαρούμενα την ουρά του, βρήκα πεθαμένο το ένα από τα δύο αδελφάκια. Φαρμακωμένο από φόλα όπως καταμαρτυρούσαν τα σκούρα υπολείμματα των αφρών  που είχε βγάλει από  το στόμα στην επώδυνη και μαρτυρική πορεία του στο θάνατο. Ήταν εκεί ανάσκελα τυμπανισμένο, με μύγες ολόγυρα και πάνω του, με στραμμένο το πρόσωπο στο ουρανό σαν να αναζητούσε μέχρι τέλους την αιτία που προδόθηκε και τιμωρήθηκε με τούτο τον βίαιο και απάνθρωπο τρόπο.

Μια γειτόνισσα μίλησε για έναν ιδιοκτήτη κοτετσιού που βρήκε κάποιο σκυλί να περιφέρεται στο κοτέτσι του και υποθέτοντας ότι ένοχοι είναι τα αδέσποτα έριξε ένα κοτόπουλο με φόλα στα δόντια τους... Η πείνα ξεγέλασε το ένα από τα δύο και το αποτέλεσμα, το γνωρίζετε.

Το καταφύγιο του Δήμου Ιωαννιτών αν και ενημερώθηκε για την παρουσία των σκυλιών στη γειτονιά μας  αδιαφόρησε. Αποδεικνύεται ότι δεν μπορεί να ανταποκριθεί στην αυξημένη ζήτηση φροντίδας αδέσποτων της πόλης μας. Περιορίζεται σε κάποιες στειρώσεις χωρίς πρόγραμμα και προοπτική και χωρίς σχέδιο δράσης για την επόμενη ημέρα. Η πόλη χρειάζεται ένα καταφύγιο επανδρωμένο με κτηνιάτρους και προσωπικό και αρκετό χώρο για να μπορεί να περιθάλψει τα άρρωστα, να φιλοξενήσει τα αδέσποτα και ένα αποτελεσματικό μηχανισμό άμεσης ανταπόκρισης  στις κλήσεις των πολιτών. Αυτά όλα προϋποθέτουν ευαισθησία, οργάνωση και συνεργασία όλων των φιλοζωικών σωματείων της πόλης. Πάνω από όλα απαιτεί επειγόντως ευαισθητοποίηση του ανθρώπου από τις πολύ μικρές ηλικίες.

Ανησυχώ αφάνταστα για την τύχη του άλλου σκυλιού. Ανησυχώ όμως και για τα δικά μου σκυλιά και για τα υπόλοιπα σκυλιά της γειτονιάς που ανήκουν σε οικογένειες που τα αγαπούν και τα φροντίζουν και τα θεωρούν μέλη τους. Ανησυχώ για τα παιδιά του σχολείου που συνηθίζουν στη βιαιότητα σαν καθημερινό φαινόμενο και που παραδειγματίζονται να πράττουν με αναλγησία απέναντι στα πλάσματα της φύσης. Ανησυχώ για την αδιαφορία που γεννά ασυδοσία.  Ο νόμος είναι ρητός. Η δηλητηρίαση ζώων είναι κακούργημα και τιμωρείται. Μην κλείνετε τα μάτια σε φαινόμενα του είδους. Καταγγείλετέ τα ...Ίσως αν τιμωρηθούν παραδειγματικά κάποιοι αυτή η νοοτροπία αλλάξει. Ας γίνουμε εμείς η αλλαγή που θέλουμε να δούμε στη ζωή μας...

 

5 / 5 (3 Ψήφοι)
Το όνομά σας:
Το email σας:
Θέμα:
Σχόλιο: (μέχρι 1000 χαρακτήρες)


Προσφατα

04.05.15 | Ανοιχτό γράμμα για το Νίκο Ράπτη και την...

Με έκπληξη πληροφορηθήκαμε ότι φορείς του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων τιμήσαν τελικά σε εκδήλωση τους...

17.10.14 | Μέρος Β. Προτάσεις για μια Εθνική Ερευνητική...

Η αναπτυξιακή προσπάθεια της χώρας ή θα ξεκινήσει από έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό της εθνικής...

08.10.14 | Μέρος Α. Το πλαίσιο εφαρμογής της...

Για να σχεδιάσει κανείς μια βιώσιμη αναπτυξιακή πορεία πρέπει ασφαλώς να διαθέτει τα απαραίτητα...

08.10.14 | Επιδοτήσεις και παραδοσιακά προϊόντα

Η εφαρμογή της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) τα τελευταία 30 χρόνια είχε, κατά την άποψή μου,...

17.09.14 | Αναδρομική ασφάλιση στον ΟΑΕΕ

Κατά τη διάρκεια του φετινού καλοκαιριού εκατοντάδες συμπολίτες μας, που εξαιρούνταν μέχρι πρότινος...

03.04.14 | Ένας αντίλογος για την αυτοαξιολόγηση

Ο Κωνσταντίνος Λάζος, δάσκαλος, γράφει για την αυτοαξιολόγηση και δίνει μια απάντηση στο υπουργείο...

19.03.14 | «Ο δικαστής Γκλένκαιρν»

Ξεφυλλίζοντας τα προσφάτως αναδημοσιευμένα Άπαντα του Μπόρχες (Εκδόσεις Πατάκη, Ιανουάριος 2014),...

21.02.14 | Επενδύοντας στις περιοχές Natura

Το τελευταίο διάστημα συμβαίνουν δύο σημαντικά πράγματα σχετικά με την προστασία της φύσης. Το ένα...