Παρασκευή, 9 Νοεμβρίου 2018
|
Ηπειρωτικός Αγών

Σιγή ιχθύος

Στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, πριν από δέκα ημέρες περίπου, επικυρώθηκε το αποτέλεσμα του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού για την «Ενσωμάτωση του χώρου παλαιών στρατιωτικών φυλακών στον αστικό ιστό ως κέντρο παροχής αστικών εξυπηρετήσεων», με την απονομή ενός βραβείου και την αποδοχή εξαγοράς μιας μελέτης.

Από την Κριτική Επιτροπή δόθηκε μόνο τρίτο βραβείο, καθώς κρίθηκε πως δεν υπήρχαν ικανά σχέδια για να λάβουν το πρώτο και δεύτερο. Εξάλλου, μόνο πέντε ήταν συνολικά οι συμμετοχές στον διαγωνισμό. Μέχρι σήμερα, από τις 16 Οκτωβρίου που συνεδρίασε και αποφάσισε η Επιτροπή, δεν έχει βγει στη δημοσιότητα το παραμικρό, ούτε για το σχέδιο που έλαβε βραβείο, ούτε για το τι σκοπεύει να κάνει ο δήμος. Προφανώς, μετά από το ζήτημα που προκλήθηκε –κυρίως εξαιτίας επικοινωνιακών λαθών- στον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό για την κεντρική πλατεία, ο δήμος «φυσάει και το γιαούρτι».

Γ.Χ.


Ελαφρά τη καρδία

Το αν οι υποψίες του περιφερειάρχη Ηπείρου ως προς την πλαστότητα της προσφυγής για τη συμμετοχή της περιφέρειας στη διαδικασία πλειστηριασμού του πρώην εργοστασίου της Spider, έχουν βάση, είναι κάτι που θα αποδειχθεί όταν θα φτάσει η στιγμή της εκδίκασης της. Ωστόσο, ειλικρινά μας κάνει εντύπωση το πώς γίνεται δεκτή μια προσφυγή, απλώς με ένα όνομα και μία διεύθυνση, που φτάνει με το ταχυδρομείο (φυσικό ή ηλεκτρονικό). Εδώ για το παραμικρό στο δημόσιο σε ταλαιπωρούν με υπεύθυνες δηλώσεις, αλλά μπορεί κάποιος να μπλοκάρει μια υπόθεση έτσι απλά. Αλλά σιγά το νέο θα μου πείτε. Εδώ μπλοκαρίστηκε ένας οδικός άξονας με μια προσφυγή, που ο ένας εκ των δύο προσφευγόντων δεν έβαλε ποτέ τη υπογραφή του, σε ένα εργοστάσιο θα κολλήσουμε τώρα…

Α.Τ.


Ο δήμαρχος, ο κυρ-Σπύρος

Χθες θυμηθήκαμε με άλλους συμπολίτες παλιές εποχές στα Γιάννενα και γεγονότα που είχαν σχέση με τις δημοτικές εκλογές. Πρόσωπα ωραία και άφθαρτα, άνθρωποι που άφησαν τη σφραγίδα τους στο δήμο με το έργο και την εντιμότητά τους κι άλλοι που την κατέστρεψαν και  που ευθύνονται ως ένα βαθμό για την σημερινή της κατάσταση.  Εδώ γράφεται η ιστορία όλων όσων κατείχαν και κατέχουν θέσεις στη διοίκηση της πόλης, κρίνονται κι επικρίνονται για όλα όσα έχουν πράξει. Η κουβέντα ήρθε σε έναν άνθρωπο που όλοι οι  δημότες θα τον θυμούνται ως έναν ακέραιο χαρακτήρα, ως μια ήρεμη δύναμη και συγχρόνως ισχυρή προσωπικότητα στο δήμο, στον αείμνηστο Σπύρο Κατσαδήμα.  Για να μιλήσει κανείς για κείνον και το έργο του δεν είναι του παρόντος σημειώματος. Ούτε χωράει σε δυο γραμμές ο κυρ-Σπύρος, όπως ως σήμερα τον αποκαλούν συνεργάτες του και άλλοι ασκούμενοι δικηγόροι που πέρασαν από το δικηγορικό του γραφείο. Θα αναφερθούμε μόνο στο γεγονός ότι ήταν από τους μοναδικούς υποψήφιους δημάρχους που δεν είχε τυπώσει αφίσες, ως μεγάλος πολέμιος της ρύπανσης. Είχε βγάλει μόνο μια μικρή φωτογραφία του και την είχε  τοποθετήσει πάνω στο βιογραφικό του αναρτημένο στην είσοδο του εκλογικού του κέντρου. Με αποτέλεσμα όλοι να αναρωτιούνται ποιος είναι αυτός; Σε μια εποχή που τα Γιάννενα ήταν γεμάτα από  τεράστιες αφίσες με φωτογραφίες των υποψηφίων δημάρχων και δημοτικών συμβούλων. 

Λ.Τ.  


Οι πολύτεκνοι πάνε θέατρο

Ήταν μια διαφορετική -κατά κάποιο τρόπο- παράσταση ο Caveman την Τετάρτη το βράδυ. Το θερμό κοινό το αποτελούσαν, σε μεγάλο μέρος, οι πολύτεκνοι των Ιωαννίνων. Ήταν μια προσφορά του θεάτρου της Έκφρασης για τους πολύτεκνους που γιορτάζουν με μια σειρά εκδηλώσεων, που λήγουν αυτή την Κυριακή.

Η παράσταση, που κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον του κοινού στην πρωτεύουσα, αφού παιζόταν για εννέα χρόνια με διαφορετικούς γνωστούς ερμηνευτές, ήρθε και στα Γιάννενα. Μια παράσταση κρίνεται από τη συμμετοχή του κοινού σε όλη τη διάρκειά της. Ο δικός μας Χρήστος Χρήστου στον ρόλο του Caveman κατάφερε να μεταδώσει στο κοινό του το μήνυμα του έργου για τις σχέσεις των δύο φύλων και το μυστικό της συμβίωσης. Ο καθένας έβλεπε τον εαυτό του σε κάθε σκηνή του εξαιρετικού έργου του Ρομπ Μπέκερ.

Και αν ο Κώστας και ο Χρήστος, δυο απλοί θεατές, έλαβαν το μήνυμα και συμμετείχαν στα διαδραματιζόμενα πάνω στη σκηνή, οι υπόλοιποι με τον δικό τους τρόπο έβγαζαν τα απωθημένα της δικής τους συμβίωσης με ένα τρανταχτό γέλιο. Αυτή είναι, εξάλλου, η καλύτερη κριτική μιας παράστασης και δη μιας κωμωδίας.

Να πάτε, θα την απολαύσετε, σας το εγγυόμαστε. Είναι γλυκιά σαν την καριόκα που πρόσφεραν στους θεατές οι πολύτεκνοι στο τέλος της παράστασης.

Λ.Τ. 

 

Σταράτες κουβέντες

Χθες θυμηθήκαμε με άλλους συμπολίτες παλιές εποχές στα Γιάννενα και γεγονότα που είχαν σχέση με τις δημοτικές εκλογές. Πρόσωπα ωραία και άφθαρτα, άνθρωποι που άφησαν τη σφραγίδα τους στον δήμο με το έργο και την εντιμότητά τους κι άλλοι που την κατέστρεψαν και που ευθύνονται ως έναν βαθμό για τη σημερινή της κατάσταση. Εδώ λοιπόν, γράφεται η ιστορία όλων όσων κατείχαν και κατέχουν θέσεις στη διοίκηση της πόλης, κρίνονται κι επικρίνονται για όλα όσα έχουν πράξει. Η κουβέντα ήρθε σε έναν άνθρωπο, που όλοι οι δημότες θα τον θυμούνται ως έναν ακέραιο χαρακτήρα, ως μια ήρεμη δύναμη και συγχρόνως ισχυρή προσωπικότητα στον δήμο, στον αείμνηστο Σπύρο Κατσαδήμα. Για να μιλήσει κανείς για κείνον και το έργο του δεν είναι του παρόντος σημειώματος. Ούτε χωράει σε δυο γραμμές ο κυρ-Σπύρος, όπως ως σήμερα τον αποκαλούν πολλοί απλοί πολίτες, συνεργάτες του επίσης και άλλοι ασκούμενοι δικηγόροι που πέρασαν από το δικηγορικό του γραφείο. Θα αναφερθούμε μόνο στο γεγονός ότι ήταν από τους μοναδικούς υποψήφιους δημάρχους, που δεν είχε τυπώσει αφίσες, ως μεγάλος πολέμιος της ρύπανσης. Είχε βγάλει μόνο μια μικρή φωτογραφία του και την είχε τοποθετήσει πάνω στο βιογραφικό του αναρτημένο στην είσοδο του εκλογικού του κέντρου. Με αποτέλεσμα όλοι να αναρωτιούνται «ποιος είναι αυτός»; Σε μια εποχή που τα Γιάννενα ήταν γεμάτα από τεράστιες αφίσες με φωτογραφίες των υποψηφίων δημάρχων και δημοτικών συμβούλων.

Λ.Τ. 


Ε, μα, πες το μας κ. Τζανακόπουλε
Τις τελευταίες μέρες, μετά την ανακοίνωση της πρόθεσης χωρισμού, τα σενάρια έδιναν και έπαιρναν. Πολίτες –πιστοί και πολίτες σκέτο- είχαν καταληφθεί
οι πρώτοι από σκοτεινά οράματα και παραισθήσεις και οι δεύτεροι από την αγωνία μήπως πρόκειται για fake news. Το να ανακοινώνεται η πρόθεση χωρισμού εκκλησίας και κράτους είναι νέο σημαντικό, ευχάριστο και μας πάει ένα βήμα μακριά από τη βυζαντινοποίηση που έχουμε ενδυθεί, όσο κι αν ο Βορίδης, θεατρικότατα φυσικά μπας και κρατήσουμε κάνα ψήφο βυζαντινολάτρη και δεν μας τον πάρει ο Τσίπρας, σχεδόν δακρύβρεχτα θα ‘λεγα, μιλούσε για την επικείμενη καταστροφή του γένους λόγω του διαζυγίου.
Όλα αυτά γίνονταν μέχρι που ο κ. Τζανακόπουλος το ξεκαθάρισε. Οι δέκα χιλιάδες κληρικοί, μας είπε, παύουν να θεωρούνται δημόσιοι υπάλληλοι. Πολλοί χαρήκαμε, είναι αλήθεια. Επιτέλους το κράτος θα πάψει να πληρώνει μισθούς, που θα έπρεπε να πληρώνει η εκκλησία. Αμ, δε. Η χαρά κράτησε λίγο, γιατί ο κ. Τζανακόπουλος μας το ξεκαθάρισε κι αυτό. Το κράτος θα συνεχίζει να πληρώνει τους μισθούς των κληρικών. Κι αυτό ανοίγει έναν άλλο δρόμο. Από τα κατάστιχα του κράτους διαγράφονται οι δέκα χιλιάδες κληρικοί, με αποτέλεσμα η κυβέρνηση του ηθικού πλεονεκτήματος να εκπληρώνει ξανά το όνειρο του νεοέλληνα. Τον διορισμό στο δημόσιο. Δέκα χιλιάδες θέσεις μένουν κενές πια και δεδομένου πως βρισκόμαστε δε προεκλογική περίοδο, καταλαβαίνεται τι πάρτι έχει να γίνει.

Π.Ζ.Το όνομά σας:
Το email σας:
Θέμα:
Σχόλιο: (μέχρι 1000 χαρακτήρες)


Προσφατα

14.11.18 | Ανοίκεια συμπεριφορά

Κατανοούμε την βιασύνη υπαλλήλου κεντρικού σουπερμάρκετ, με το κλείσιμο του μαγαζιού το βράδυ να...

13.11.18 | Ύμνος στους γονείς

Είναι κάποιοι άνθρωποι, που διοικούν συλλόγους, σωματεία, που τα καταφέρνουν μια χαρά κι άλλοι που,...

10.11.18 | Άβυσσος η ψυχή

Αν και ο Παντελής Κολόκας ήταν αυτός που επανέφερε το θέμα του κόμβου Δρίσκου στην επικαιρότητα,...

08.11.18 | Θα ήταν κίνητρο

Εποχή των δημοτικών τελών είναι αυτή, που διανύουμε, με τις κατά τόπους δημοτικές αρχές να είναι...

07.11.18 | Έλλειμμα ενημέρωσης

Δεν είχε άδικο σε κάποια σημεία της κριτικής του ο υποψήφιος περιφερειάρχης Δημήτρης Δημητρίου,...

06.11.18 | Η λιτανεία του Πρωτοκύριακου

Αυτό που βίωσαν όσοι Γιαννιώτες, Κονιτσιώτες, και άλλοι Ηπειρώτες βρέθηκαν την Κυριακή στην...

03.11.18 | Το θέατρο στη ζωή μας…

Μια από τις πιο μαγικές στιγμές της καθημερινότητάς μας, από εκείνες που κάνουν τα αδύνατα μπορετά...

02.11.18 | Προσβάλλει τη νοημοσύνη μας

«Τα μεγαλύτερα ψέματα λέγονται ύστερα από το κυνήγι, κατά τη διάρκεια του πολέμου και πριν από τις...