Παρασκευή, 12 Οκτωβρίου 2018
|
Ηπειρωτικός Αγών

Μια περιουσία… στον αέρα

Μπορεί στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου να μονοπώλησαν τη συζήτηση τα Αγαθοεργά Καταστήματα και τα κληροδοτήματα που διαχειρίζονται, ωστόσο, σημαντικά στοιχεία δόθηκαν, κυρίως από τον αντιδήμαρχο Θωμά Γιωτίτσα, και για την ακίνητη περιουσία του δήμου Ιωαννιτών συνολικά.

Το εντυπωσιακό, βέβαια, είναι ότι, παρά τις προσπάθειες των τελευταίων ετών και τη δήλωση στο Ε9 1000 περίπου ακινήτων, ακόμη δεν έχουν δηλωθεί περί τα 200 ακίνητα, με τη συνολική αξία τους να ξεπερνά κατά πολύ, όπως είπε χαρακτηριστικά ο αντιδήμαρχος, τα 100 εκ. ευρώ, απαντώντας σε εκτίμηση του Λ. Νάτση.

Βέβαια, η δήλωση συνεπάγεται και φόρο, οπότε είναι βέβαιο ότι ο δήμος θα κληθεί να καταβάλει μεγάλα ποσά, χωρίς αυτό σε καμία περίπτωση να σημαίνει ότι δεν έπρεπε να καταγραφούν και να δηλωθούν.

Σημαίνει, όμως, ότι θα πρέπει και να αξιοποιηθούν, γιατί ο αριθμός τους είναι τόσο μεγάλος για μια πόλη όπως τα Γιάννενα, που μοιάζει απίστευτο να μη γνωρίζουν οι Γιαννιώτες έστω και ένα μικρό μέρος αυτών και πολύ περισσότερο, να μην επωφελούνται από αυτά.

Δε μιλάμε βέβαια για ακίνητα όπως το κτίριο που στεγάζεται η Ζωσιμαία Δημόσια Βιβλιοθήκη ή κτίρια που ήδη στεγάζουν υπηρεσίες. Η καταγραφή και η δήλωση είναι εκ των ων ουκ άνευ, για την παραμικρή παρέμβαση ή συντήρηση αυτών.

Γ.Χ.


Ενημέρωση με selfie

Τελικά, μάλλον από το facebook και όχι από την περιφέρεια Ηπείρου θα μάθουμε το πότε ακριβώς θα ξεκινήσει η λειτουργία του εργοστασίου επεξεργασίας απορριμμάτων στο Ελευθεροχώρι. Ο ειδικός γραμματέας ΣΔΙΤ Νίκος Μαντζούφας ανέβασε χθες μια selfie από τον εσωτερικό χώρο του εργοστασίου, όπου πραγματοποίησε επίσκεψη επίβλεψης, ενημερώνοντας τους διαδικτυακούς του φίλους ότι η λειτουργία ξεκινά τον Νοέμβριο. Και το συγκεκριμένο post έκανε share ο περιφερειάρχης Ηπείρου στον δικό του λογαριασμό. Όσοι δεν έχουν facebook, θα ενημερωθούν προφανώς από κάποιο δελτίο τύπου. Αλλάζουν οι εποχές αλλάζει και ο τρόπος ενημέρωσης.

Α.Τ.

 

Σημειολογικά

Πολύ περισσότερο από τα λεγόμενα του Σπύρου Ριζόπουλου στη συνέντευξή του για την παρουσίαση της παράταξής του, σχολιάστηκε η επιλογή του γερανού στο σήμα και στο διαφημιστικό σποτ. Κι αυτό γιατί ο γερανός δεν είναι πουλί, που ενδημεί στην περιοχή, αλλά αποδημητικό πτηνό, που προτιμάει τη μεταναστευτική δίοδο του Αιγαίου και μάλλον τυχαία βρέθηκαν κάποιοι γερανοί στην Παμβώτιδα πριν μερικά χρόνια, όταν λοξοδρόμησαν της πορείας τους. Ακούγοντας, όμως, τον κ. Ριζόπουλο να λέει σε τηλεοπτική του εμφάνιση το βράδυ της Τετάρτης πως δεν πρόκειται να είναι εκ νέου υποψήφιος σε τέσσερα χρόνια, αν αποτύχει να εκλεγεί περιφερειάρχης τον ερχόμενο Μάιο, μάλλον ορθώς επέλεξε τον γερανό. Μακριά από την Ήπειρο για δεκαετίες, ξαφνικά επέλεξε να έρθει και σύντομα ενδέχεται να πετάξει για άλλες πολιτείες.

Α.Τ.


Μια έκθεση με συμβολισμούς

«Ένα βιβλίο, ένα μολύβι, ένας μαθητής κι ένας δάσκαλος μπορούν ν’ αλλάξουν τον κόσμο».  Είναι αναρτημένη αυτή η φράση ανάμεσα από τις πολλές συλλεκτικές φωτογραφίες, που κοσμούν τους τοίχους της αίθουσας στα Παλιά Σφαγεία, όπου από την Τετάρτη λειτουργεί η έκθεση φωτογραφίας του συλλόγου συνταξιούχων δασκάλων Ιωαννίνων. Την ξεχωρίσαμε, γιατί συμπυκνώνει όλο το νόημα της προσφοράς της δασκάλας και  του δασκάλου. Είναι αλήθεια πως τόσοι πολλοί επισκέπτες σε μια έκθεση, στην πρώτη κιόλας μέρα της, είναι κάτι το πρωτοφανές. Ήταν εκεί  το σύνολο των συνταξιούχων δασκάλων, πολλοί εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων, εκπρόσωποι των αρχών της πόλης και απλοί πολίτες. Δεν έβρισκες χώρο να περάσεις, για να θαυμάσεις τα στιγμιότυπα που απεικόνιζαν στιγμές από όλα τα σχολεία της περιοχής. Η συγκίνηση για μας περίσσευε, όταν αντικρίσαμε πιασμένους σε χορό παλιούς δασκάλους, εμβληματικές φυσιογνωμίες των Προτύπων δημοτικών σχολείων της Ακαδημίας, όπως Νικολαΐδης, Σακελλαρίου, Κουνάβος, Εξαρχόπουλος.

Να πάτε να τη δείτε αυτή την έκθεση, ίσως να βρείτε και τον εαυτό σας σε κάποια από τις φωτογραφίες, που με πολύ κόπο, έμπνευση και μεράκι συγκέντρωσαν οι υπεύθυνοι του συλλόγου.

Λ.Τ.   

Οι ανάγκες του κόσμου

Το ίδιο απόγευμα η Ψυχιατρική Κλινική του πανεπιστημίου Ιωαννίνων άφησε τον χώρο της τον πανεπιστημιακό κι ήρθε κοντά στον πολίτη στην αίθουσα Δημήτρης Χατζής, για να τον ενημερώσει για θέματα που αφορούν την ψυχική υγεία. Το σημαντικό ήταν ότι το ακροατήριο δεν  το αποτελούσαν μόνο φοιτητές ή γιατροί, αλλά πολλοί απλοί πολίτες, που πήγαν να ακούσουν από υπεύθυνους ψυχιάτρους (όπως για παράδειγμα από τον επίκουρο καθηγητή ψυχίατρο Πέτρο Πετρίκη) και από άλλους επαγγελματίες των δομών ψυχικής υγείας, όσα τους αφορούν κι έχουν σχέση με την ψυχική υγεία τους. Ενδεικτικό του ενδιαφέροντος με το οποίο αντιμετώπισαν αυτή τη σημαντική ημερίδα οι συμπολίτες μας, ήταν η συζήτηση που είχαν έξω από την αίθουσα για όλα εκείνα τα οποία είχαν ακούσει από υπεύθυνα χείλη.

Αυτό είναι ένα πολύ θετικό μήνυμα από την πανεπιστημιακή ψυχιατρική κλινική, που έρχεται κοντά στους ανθρώπους για τις ανάγκες τους, που σήμερα -περισσότερο από κάθε άλλη φορά- είναι μεγαλύτερες.

Λ.Τ.    

Τα γερμανικά λεφτά

Το πιο σημαντικό όπλο, που θα έχουν οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ για τις εκλογές, είναι αυτό των γερμανικών αποζημιώσεων. Είναι το πιο σπουδαίο τους χαρτί για να σώσουν ό,τι μπορούν να σώσουν από την κατρακύλα και την ισχνή κοινοβουλευτική παρουσία, που προβλέπεται να έχουν. Ήδη ξεκίνησαν τον αγώνα με τη συνδρομή και του Προέδρου της Δημοκρατίας, κ. Παυλόπουλου. Οι γερμανικές αποζημιώσεις είναι το επιχείρημα με το οποίο θα προσπαθήσουν να πείσουν τους «φευγάτους» ψηφοφόρους τους, ώστε να ξαναγυρίσουν στο μαντρί και να ξανακάνουν για άλλη μια φορά το ίδιο λάθος. Και θα επιμείνουν σ’ αυτό ίσως όχι άδικα. Υπάρχει ακόμα ένα τμήμα των ελλήνων ψηφοφόρων, που συνεχίζει να πιστεύει πως το «μάννα εξ ουρανού» θα πέσει -πού θα πάει- γιατί σ’ αυτή τη ζωή πάντα κάποιοι μας χρωστούσαν και μας χρωστάνε.

Π.Ζ.Το όνομά σας:
Το email σας:
Θέμα:
Σχόλιο: (μέχρι 1000 χαρακτήρες)


Προσφατα

16.10.18 | Στ’ Αμπάρια

Η χθεσινή Κυριακή, θα λέγαμε, πως σφραγίστηκε από τα Αμπάρια και τον Βοτανικό. Τον Βοτανικό τον...

13.10.18 | Συμβαίνει και αλλού

Σε μια τόσο δα μικρή παραλία, ουσιαστικά σε ένα βράχο στην Πέρδικα Θεσπρωτίας, καθημερινά...

11.10.18 | Τον παλιό εκείνον τον καιρό...

Τα παλιά τα χρόνια οι εκτός δουλειάς και αντικειμένου πολίτες αντιλαμβάνονταν την απαρχή της...

10.10.18 | Μια εκδρομή στα Τρίκαλα

Μια κυριακάτικη επίσκεψη στην πόλη των Τρικάλων με αφορμή μια σχολική εκδρομή, μας έπεισε γι αυτό...

09.10.18 | Ευτυχία, Ιουδήθ

Σκοτάδι στην αίθουσα. Ακούμε τη φωνή της Ευτυχίας… και ανατριχιάζουμε. Την Παρασκευή το βράδυ...

06.10.18 | Οι κυνηγοί… όλη νύχτα

Για το ότι μου πήρε σχεδόν όλη νύχτα να μην κλείσω μάτι την Πέμπτη, ευθύνεται ο καλός, ο αγαπημένος...

05.10.18 | Ρουμπαγιάτ και Πολιτσές

Η συμμετοχή των αναγνωστών σε σχόλια της στήλης «Τσιμπίδα» είναι κάτι το μοναδικό που ζούμε στην...

03.10.18 | Μην το πολυψάχνουν

Μπορεί στην τοπική ΝΟΔΕ να αγνοούσαν μέχρι χθες το πότε θα επισκεφθεί τα Γιάννενα ο Κυριάκος...