Τετάρτη, 12 Σεπτεμβρίου 2018
|
Ηπειρωτικός Αγών

Καλή ξεκούραση, κυρία Χαρά

Από τον αγιασμό -αυτή τη μέρα της μαρμότας για μικρούς και μεγάλους, που, ωστόσο, σηματοδοτεί περισσότερο από κάθε τι άλλο την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς- μπορεί κανείς να περιγράψει ένα σωρό στιγμές, που επαναλαμβάνονται με ακρίβεια κάθε φορά. Μόνο που αυτές οι στιγμές για κάθε εμπλεκόμενο είναι διαφορετικές.

Η μαμά βλέπει το παιδί της να πηγαίνει στο «μεγάλο» σχολείο για πρώτη φορά, ο μπαμπάς επιστρέφει μετά από χρόνια στο προαύλιο, που κάποτε έπαιζε μικρός, ο δάσκαλος παρατηρεί τα πρόσωπα των μαθητών του: αν είναι τα περσινά, του φαίνεται ότι μεγάλωσαν, αν είναι καινούρια, προσπαθεί να συγκρατήσει τα χαρακτηριστικά τους. Τα παιδιά ούτε που αντιλαμβάνονται το πέρασμα στον νέο χρόνο και στη νέα ευθύνη, την απόσταση που μεγαλώνει από την πρώτη τάξη του δημοτικού, το πλησίασμα στην ενηλικίωση -τρέχουν ξέγνοιαστα πάνω-κάτω στην αυλή να βρουν τους συμμαθητές τους, που ένα καλοκαίρι πέρασε χωρίς να τους δουν. Στον φετινό αγιασμό ενός δημοτικού σχολείου της πόλης, εμείς κρατήσαμε μια άλλη στιγμή, στο περιθώριο της μεγάλης μέρας. Μια δασκάλα στέκεται διακριτικά στη σκιά, σε ένα υπόστεγο, πέρα από τους υπόλοιπους συναδέλφους. Ήρθε να πιει τον καθιερωμένο καφέ της πρώτης μέρας με τις άλλες δασκάλες, να δει τα παιδιά της που φτάσανε στην έκτη δημοτικού και τους γονείς τους. Φέτος –μετά από 36 ολόκληρα χρόνια μέσα σε σχολικές αίθουσες- δεν θα πάρει τάξη. Παίρνει σύνταξη και επιστρέφει πια σπίτι της, πολύ πριν χτυπήσει το κουδούνι. Κι όσο κι αν τελευταία το’ νιωθε πως είχε κουραστεί και δεν μπορούσε άλλο, αυτά τα 36 χρόνια καθόλου βαριά δεν της φάνηκαν, την ώρα που περνούσε για τελευταία φορά τη μεγάλη πόρτα του σχολείου τη μέρα του αγιασμού. Αγκάλιασε γονείς και μαθητές, νοστάλγησε πολλές πρώτες μέρες σχολείου. Πρώτος Σεπτέμβρης χωρίς κιμωλίες, δεκαδικούς και μια έδρα γεμάτη μπλε τετράδια. Καλή ξεκούραση, κυρία Χαρά.

Τ.Τ.

 

Κλείνει ένας κύκλος

Άτομο καλλιεργημένο και με ευγενικούς τρόπους, ένας πραγματικός ευπατρίδης ο Παναγιώτης Μπέγκας έκλεισε πίσω του την πόρτα της πόλης μας, στην οποία έζησε και πολλά πρόσφερε σε όποιον τομέα κι αν τάχτηκε. Είπαν πολλά για κείνον χθες στην εκκλησία της Περιβλέπτου, όπου κηδεύτηκε. Εμείς θα θυμηθούμε στιγμές που έτυχε να βιώσουμε μαζί του, είτε στο σπίτι του με οικοδεσπότες εκείνον και την αγαπημένη του Νατάσα, είτε στον Ροταριανό Όμιλο τον οποίο υπηρέτησε πιστά και από καίριες θέσεις, ως το τέλος του. Οι μεστές και εμπεριστατωμένες ομιλίες του θα μείνουν αξέχαστες, η συμβολή του στο μακροχρόνιο κοινωνικό του έργο, όπως και η σιωπηλή  και διακριτική παρουσία του στο πλευρό της Νατάσας στις ατέλειωτες  προσπάθειές της για την προστασία των παιδιών της ΕΛΕΠΑΠ. Κλείνοντας την πόρτα ο Πάνος, κλείνει μαζί του κι ένας κύκλος παλιών Γιαννιωτών, που έβαλαν τη σφραγίδα τους στα κοινά εδώ στα Γιάννενα.

Λ.Τ.


Δε μας έχουν συνηθίσει έτσι

Έχει «πρωταγωνιστήσει» σε πολλές συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου το 4ο δημοτικό σχολείο Ανατολής, από όταν προτάθηκε από τη Δημοτική Επιτροπή Παιδείας μέχρι και την τελευταία συνεδρίαση, όπου ο δημοτικός σύμβουλος της μείζονος αντιπολίτευσης Γιάννης Εμμανουηλίδης επανέφερε το θέμα. Το νέο σχολείο δεν ξεκίνησε χθες να λειτουργεί, όπως ήταν αναμενόμενο, αφού δεν είχαν γίνει ούτε εγγραφές.

Ωστόσο, εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι για το θέμα αυτό δήμος και εκπαίδευση κινούνται εντελώς αντίθετα. Η αρμόδια Βούλα Τσίλη εδώ και αρκετό καιρό είχε αναφέρει και στον Η.Α. ότι το κτίριο θέλει μικροπαρεμβάσεις και αν η εκπαίδευση λάβει τις αποφάσεις για μαθητές και εκπαιδευτικούς, αυτές θα γίνουν πάρα πολύ γρήγορα. Από την άλλη πλευρά, η εκπαίδευση δεν προχωρά τις διαδικασίες, γιατί το κτίριο δεν είναι έτοιμο.

Με την τακτική που ακολουθούν πάντως, περιμένοντας ο ένας τον άλλο, το σχολείο δεν πρόκειται να ανοίξει ποτέ. Αν και για να λέμε την αλήθεια, ούτε η μία, ούτε ή άλλη πλευρά, μας έχουν συνηθίσει σε τέτοιες τακτικές και «εμμονές», οπότε μας δημιουργούνται ερωτηματικά.

Γ.Χ.

 

Ωμός εκβιασμός

Το ότι οι νεόνυμφοι και οι κουμπάροι καλούνται να καταβάλουν ένα ποσό για το μυστήριο του γάμου στην εκκλησία, δεν είναι κάτι που δεν το γνωρίζουν όσοι έχουν μπει στη διαδικασία. Το να γίνεται, όμως, εκβιασμός, πως αν δεν καταβληθεί στους ιερείς το απαιτούμενο ποσό, θα σκίσουν τα χαρτιά του γάμου, ομολογούμε πως δεν το είχαμε αντιμετωπίσει. Κι όμως, συνέβη σε παρεκκλήσι στη γειτονική Θεσπρωτία, με τον παπά να απαιτεί συγκεκριμένο χρηματικό ποσό, επειδή τέλεσε το μυστήριο, αλλά και για λογαριασμό του ψάλτη που άφησε τη δουλειά του, όπως και της καθαρίστριας, που θα καθάριζε τις «βρωμιές» τους. Έτσι ακριβώς ήταν η φράση που χρησιμοποίησε για τις δυο χούφτες ρύζι, που πέταξαν οι καλεσμένοι στο προαύλιο της εκκλησίας, όπως επιβάλλει το έθιμο. Η «ταρίφα» για την τέλεση του μυστηρίου από τον συγκεκριμένο ιερέα δεν είναι άγνωστη στη Μητρόπολη και μάλιστα έχει κληθεί να δώσει εξηγήσεις. Αλλά, απ’ ότι λένε οι πληροφορίες, δεν έχει μπει καν στον κόπο να περάσει το κατώφλι της Μητρόπολης. Και συνεχίζει απτόητος το θεάρεστο έργο του.

Α.Τ.

 

Τα αυτονόητα

Το ότι η φετινή σχολική χρονιά ξεκινά χωρίς σημαντικά κενά εκπαιδευτικών και με επάρκεια βιβλίων, μονοπώλησε τις τοποθετήσεις των πολιτικών και υπηρεσιακών στελεχών της εκπαίδευσης. Αναμφίβολα, πρόκειται για σημαντική εξέλιξη, καθώς στο παρελθόν έφταναν τα Χριστούγεννα, σε πολλές περιπτώσεις,  για να λυθούν προβλήματα και να υπάρχει μια κανονικότητα στα σχολεία. Αυτό, που σε άλλες χώρες θα ήταν αυτονόητο, για εμάς, για πολλά χρόνια, ήταν ζητούμενο. Και το ότι επιτέλους καταφέρνουμε να ανταποκριθούμε στα αυτονόητα, γίνεται είδηση.

Α.Τ.

Το όνομά σας:
Το email σας:
Θέμα:
Σχόλιο: (μέχρι 1000 χαρακτήρες)


Προσφατα

16.11.18 | Άγνωστοι στους πολλούς

Συγκέντρωσε κυρίως παλιούς Γιαννιώτες -και μάλιστα της πάλαι ποτέ αστικής τάξης των Ιωαννίνων- η...

15.11.18 | Ανήλικα στο έλεος του θεού

Πολλοί συμπολίτες που πέρασαν χθες από την τράπεζα Πειραιώς, πρώην Αγροτική, στη συμβολή των οδών...

14.11.18 | Ανοίκεια συμπεριφορά

Κατανοούμε την βιασύνη υπαλλήλου κεντρικού σουπερμάρκετ, με το κλείσιμο του μαγαζιού το βράδυ να...

13.11.18 | Ύμνος στους γονείς

Είναι κάποιοι άνθρωποι, που διοικούν συλλόγους, σωματεία, που τα καταφέρνουν μια χαρά κι άλλοι που,...

10.11.18 | Άβυσσος η ψυχή

Αν και ο Παντελής Κολόκας ήταν αυτός που επανέφερε το θέμα του κόμβου Δρίσκου στην επικαιρότητα,...

09.11.18 | Σιγή ιχθύος

Στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, πριν από δέκα ημέρες περίπου, επικυρώθηκε το...

08.11.18 | Θα ήταν κίνητρο

Εποχή των δημοτικών τελών είναι αυτή, που διανύουμε, με τις κατά τόπους δημοτικές αρχές να είναι...

07.11.18 | Έλλειμμα ενημέρωσης

Δεν είχε άδικο σε κάποια σημεία της κριτικής του ο υποψήφιος περιφερειάρχης Δημήτρης Δημητρίου,...