Σάββατο, 8 Σεπτεμβρίου 2018
|
Ηπειρωτικός Αγών

Θα, θα, θα, θα, θα

Κατά την ετήσια έκθεση του ΟΟΣΑ, η Ελλάδα τον χρόνο που πέρασε κατέρριψε παγκόσμιο ρεκόρ στην αύξηση φόρων, ανάμεσα στις άλλες χώρες-μέλη του Οργανισμού.

Γι’ αυτόν τον λόγο φαίνεται πως ο πρωθυπουργός, στην προχθεσινή επίσκεψή του στα Χανιά (συνοδεία Πολάκη, να μην ξεχνάμε), θυμήθηκε και τις πολεμικές αποζημιώσεις, που θα ξανά διεκδικήσει (όπως και προ τετραετίας).
Μ’ αυτά και μ’ αυτά, επιβεβαιώνονται τόσο ο Μαρξ, που έγραψε πως «η ιστορία επαναλαμβάνεται, αλλά μόνο ως φάρσα», καθώς και ο τίτλος του παρόντος σχολίου μας.
Α.Β.

Θα, θα, θα, θα, θα
Από το τάξιμο κανένας δεν έχασε, έλεγε η γιαγιά μου. Ας τόχουμε υπόψη μας αυτό, ενόψει ΔΕΘ και προεκλογικής περιόδου, που διανύουμε, ώστε να κρατάμε και το ανάλογο καλάθι.
Μόνο που παράλληλα θα πρέπει να αναρωτηθούμε και πόσο θα κοστίζουν τα ταμένα και ποιος θα πληρώσει τον λογαριασμό. Και το χειρότερο: σε τι νόμισμα θα πληρωθούν. Γιατί ο κίνδυνος Βενεζουέλας υπάρχει ακόμη, όπως υπάρχουν και οι θαυμαστές των επιτυχιών αυτής της χώρας.
Α.Β.
Υ.Γ. τον τίτλο του σχολίου μας αντιγράψαμε
από τον Χάρρυ Κλυνν

Παράκληση κι υπόμνηση
Με τρεις αριστουργηματικές ταινίες έκλεισε η πύλη εισόδου του θερινού σινεμά του πολιτιστικού συλλόγου «Πλάτανος» στην οδό Δεσποτάτου Ηπείρου. «Δεσμότης του ιλίγγου», «Σέρπικο» και «Πεταλούδας» και τι άλλο μεγαλύτερο θα μπορούσαν να δουν ακόμη οι γιαννιώτες κινηματογραφόφιλοι! Γεμάτος ο μικρός -σχετικά- χώρος σε όλες τις προβολές. Σε μια από αυτές στην πρώτη -υποθέτουμε πως θα ήταν η πολλοστή φορά που έβλεπε την ταινία- ήταν και ο Μωυσής Ελισάφ. Με την ευκαιρία θα του ζητήσουμε αυτό που μας υποσχέθηκε κάποτε σε μια ιδιωτική κουβέντα μας. Είπε πως θα φρόντιζε ώστε να υπάρχουν προβολές όλο τον καιρό και μάλιστα μερικές από δική του συλλογή, αρκεί να βρισκόταν μια αίθουσα για να γίνει αυτό. Κάποιοι προτείνουν την αίθουσα της περιφέρειας στη στοά Σάρκα. Άλλοι μπορεί να έχουν υπόψη τους κάτι άλλο. Αναμένουμε, μεταφέροντας και τις παρακλήσεις συμπολιτών.  
Λ.Τ.

Αλήθειες
Το ότι επιτέλους προχωρά η κατασκευή αποχετευτικών δικτύων σε οικισμούς του λεκανοπεδίου, έστω και με πολλά χρόνια καθυστέρηση, είναι θετικό. Το ζητούμενο, όμως, είναι οι υποδομές αυτές να αξιοποιηθούν και άμεσα, γιατί δεν είναι λίγα τα παραδείγματα (Πέραμα, Ελεούσα, Νησί), που έχουν εδώ και χρόνια αποχετευτικό, αλλά οι συνδέσεις δεν έχουν γίνει. Το ερώτημα κατά πόσο είναι πρόθυμοι οι κάτοικοι να επωμιστούν το κόστος, που θα προκύψει, και δε θα προσπαθήσουν να χρονοτριβήσουν, τέθηκε χθες στους προέδρους της Αμφιθέας και των Μαρμάρων. Αμφότεροι δήλωσαν βέβαιοι πως δε θα υπάρξει τέτοιο ζήτημα, ο πρώτος γιατί οι κάτοικοι της Αμφιθέας ζουν μέσα στην λίμνη και την αγαπούν, ο δεύτερος γιατί οι κάτοικοι των Μαρμάρων δεν αντέχουν τα λύματα, που πέφτουν στη λαγκάτσα. Με απλά λόγια, παραδέχθηκαν και οι δύο ότι σήμερα τα λύματα καταλήγουν στη λίμνη. Γιατί, αν είχαν στεγανούς βόθρους, ο πρώτος και κύριος λόγος, που θα έκανε όλους να επιζητούν την άμεση σύνδεση με το αποχετευτικό, θα ήταν το δυσβάστακτο κόστος εκκένωσης. Αλλά, προφανώς, αυτό δε συμβαίνει.
Α.Τ.

Σχεδόν τα μισά
Απαντώντας σε σχόλια σχετικά με την ανακύκλωση, ο αντιδήμαρχος Ηγουμενίτσας «αποκαλύπτει» μια αλήθεια, που δυστυχώς όλοι, λίγο ή πολύ, διαπιστώνουμε. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Κέντρου Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ) Ιωαννίνων, προκύπτει ότι από τον δήμο Ηγουμενίτσας έχουν μεταφερθεί για το διάστημα Ιανουαρίου – Αυγούστου 2018, 947,63 τόνοι ανακυκλώσιμων υλικών. Το εντυπωσιακό, όμως, είναι ότι από αυτά, οι 446,33 τόνοι δεν ήταν ανακυκλώσιμα υλικά, κάτι που επιβάρυνε τον δήμο και κατ’ επέκταση τους δημότες.
Το φαινόμενο σίγουρα δεν αφορά μόνο τους πολίτες της Ηγουμενίτσας, αφού δεν είναι λίγες οι φορές που και στα Γιάννενα βλέπουμε την ίδια εικόνα, γεγονός που σε μεγάλο βαθμό οφείλεται και στην άγνοια. Όσο και αν η ανακύκλωση έχει μπει στη ζωή μας εδώ και χρόνια, λίγοι μπαίνουν στον κόπο να κοιτάξουν π.χ. τις συσκευασίες των προϊόντων και να δουν αν υπάρχει το σήμα, που σημαίνει ότι είναι ανακυκλώσιμη.
Αν οι αιρετοί θέλουν να προχωρήσουμε στην ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων και να πάμε σε επέκταση της ανακύκλωσης, πέρα από την τοποθέτηση κάδων, απαιτείται συνεχής εκπαίδευση των πολιτών, μικρών και μεγάλων.
Γ.Χ.

Απορία
Στο ποσό των 101,704 δισ. ευρώ ανήλθε το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο τον Ιούλιο του 2018, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 345 εκατ. ευρώ συγκριτικά με τον Ιούνιο. Οι νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές (όσες δημιουργήθηκαν από την αρχή του έτους) ανήλθαν τον Ιούλιο στο ποσό των 5,569 δισ. ευρώ έναντι 5,192 δις ευρώ τον Ιούνιο παρουσιάζοντας αύξηση 377 εκατ. ευρώ. Το ενδιαφέρον, βέβαια, δεν είναι στην είδηση. Είναι φυσιολογικό να αυξάνουν τα χρέη προς το δημόσιο, γιατί χρήματα διαθέσιμα για το δημόσιο δεν υπάρχουν και γιατί εκτός του ότι η χώρα μας είναι χρεοκοπημένη, είναι και πανάκριβη. Στο τελευταίο συντελεί η υπερφορολόγηση και με τον τρόπο αυτό έχουμε φτιάξει φαύλους κύκλους από τους οποίους δεν πρόκειται να βγούμε. Το ενδιαφέρον, λοιπόν, εστιάζεται στο πούθα φτάσουν τα χρέη; Δεν απορείτε κι εσείς;
Π.Ζ.

Ανακύκλωση λαμπών
«Ούτε που μας έμαθαν πώς να ανακυκλώνουμε», είναι το μεγάλο παράπονο της Ιταλίδας Κλαούντια, που τελικά πολιτογραφήθηκε Γιαννιώτισσα, αλλά δεν πήρε τα χούγια μας. Αυτό φαίνεται από όλες τις εκφάνσεις της ζωής της τόσα χρόνια που την γνωρίζουμε. Μονίμως παραπονιέται για τα στραβά κι ανάποδα της πόλης, για τις συμπεριφορές γειτόνων που είναι άγνωστες για κείνη, για τα αδέσποτα ζώα και τώρα για την ανακύκλωση. Δεν γνωρίζει πού μπορεί να ανακυκλώσει τις άχρηστες λάμπες, τα λάδια που της απομένουν όταν τηγανίζει και απευθύνεται στην εφημερίδα. Κι ερωτά: Μήπως θα έπρεπε να γίνει μια καμπάνια για μια πληροφόρηση του κοινού πάνω στην ανακύκλωση από τους υπεύθυνους το δήμου;
Λ.Τ.
Το όνομά σας:
Το email σας:
Θέμα:
Σχόλιο: (μέχρι 1000 χαρακτήρες)


Προσφατα

15.11.18 | Ανήλικα στο έλεος του θεού

Πολλοί συμπολίτες που πέρασαν χθες από την τράπεζα Πειραιώς, πρώην Αγροτική, στη συμβολή των οδών...

14.11.18 | Ανοίκεια συμπεριφορά

Κατανοούμε την βιασύνη υπαλλήλου κεντρικού σουπερμάρκετ, με το κλείσιμο του μαγαζιού το βράδυ να...

13.11.18 | Ύμνος στους γονείς

Είναι κάποιοι άνθρωποι, που διοικούν συλλόγους, σωματεία, που τα καταφέρνουν μια χαρά κι άλλοι που,...

10.11.18 | Άβυσσος η ψυχή

Αν και ο Παντελής Κολόκας ήταν αυτός που επανέφερε το θέμα του κόμβου Δρίσκου στην επικαιρότητα,...

09.11.18 | Σιγή ιχθύος

Στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, πριν από δέκα ημέρες περίπου, επικυρώθηκε το...

08.11.18 | Θα ήταν κίνητρο

Εποχή των δημοτικών τελών είναι αυτή, που διανύουμε, με τις κατά τόπους δημοτικές αρχές να είναι...

07.11.18 | Έλλειμμα ενημέρωσης

Δεν είχε άδικο σε κάποια σημεία της κριτικής του ο υποψήφιος περιφερειάρχης Δημήτρης Δημητρίου,...

06.11.18 | Η λιτανεία του Πρωτοκύριακου

Αυτό που βίωσαν όσοι Γιαννιώτες, Κονιτσιώτες, και άλλοι Ηπειρώτες βρέθηκαν την Κυριακή στην...