Τετάρτη, 5 Σεπτεμβρίου 2018
|
Ηπειρωτικός Αγών

Μια αναποδιά στο πιεστήριο

Απ’ όταν θυμάμαι τον εαυτό μου στην εφημερίδα, συχνά πυκνά οι άνθρωποί της καλούνταν να διαχειριστούν μια κρίση: μια λάμπα, που λείπει από το μεταφορείο, ένα γρανάζι που εγκατέλειψε και ακινητοποίησε το πιεστήριο, ένα αυτοκίνητο που κόλλησε και άφησε τη διανομή στη μέση.

Θυμάμαι ακόμη και κάτι Χριστούγεννα, όταν ήμασταν πιτσιρίκια, να μας σηκώνει ξημερώματα από τα κρεβάτια η μάνα μας, για να πάμε στο τυπογραφείο «να βάλουμε φύλλα». Σε κάθε αναποδιά, εκείνο που μέχρι σήμερα με εντυπωσιάζει και με συγκινεί είναι η ετοιμότητα των εργαζόμενών της να βοηθήσουν στα δύσκολα και η κατανόηση των αναγνωστών της την επόμενη μέρα το πρωί, που καλούν ασταμάτητα για να μάθουν τι έγινε και δεν έλαβαν ακόμη το φύλλο.
Μια τέτοια κρίση κληθήκαμε να διαχειριστούμε το βράδυ της Δευτέρας, μια κρίση που τράβηξε παραπάνω από το συνηθισμένο και αναγκαστήκαμε να φτάσουμε χθες αργά το μεσημέρι στα χέρια σας και όχι από νωρίς το πρωί. Σας ευχαριστούμε –κι από αυτή τη στήλη- για την κατανόηση και τη συμπαράσταση, μα και για τα καλά τα λόγια, σε μια στιγμή που τα χρειαζόμασταν περισσότερο.
Να’ μαστε καλά και τόσο να είναι κάθε φορά το κακό. Ευχαριστούμε και ζητάμε εκ νέου συγγνώμη για την όποια αναστάτωση.
Τ.Τ.

Άκυρος ο συναγερμός
Αφορμή για να αρχίσουν να αναπαράγονται σενάρια για διακοπή των πτήσεων της TUS Air από την Κύπρο στα Γιάννενα αποτέλεσε η αιφνίδια ακύρωση ενός δρομολογίου, με τους επιβάτες να ταξιδεύουν τελικά μέσω Θεσσαλονίκης, με άλλη πτήση της ίδιας εταιρείας. Τελικά, απ’ ότι μας μεταφέρθηκε από ανθρώπους του δήμου, οι οποίοι άμεσα επικοινώνησαν με την εταιρεία, η ακύρωση οφείλεται σε κάποιο πρόβλημα της εταιρείας με τον στόλο της και δε σημαίνει τίποτα παραπάνω. Οι πτήσεις στη συνέχεια θα εκτελούνται κανονικά, κάτι που προκύπτει και από το σύστημα κρατήσεων της εταιρείας. Άκυρος ο συναγερμός, λοιπόν, αλλά καλό θα είναι να βρεθεί τρόπος ενίσχυσης της πτήσης, γιατί οι πληρότητες είναι οριακές για να κρατηθεί το δρομολόγιο, κατά πως μας λένε τουριστικοί παράγοντες στα Γιάννενα. Κάναμε αμάν για να ξεκινήσουν οι διεθνείς πτήσεις, μη μείνουμε μόνο με τα τσάρτερς.
Α.Τ.

Είμαστε «πάτσι»
Θέσεις και απόψεις για την κατάργηση των Λατινικών από εξεταζόμενο –και όχι διδασκόμενο- μάθημα ακούσαμε πολλές τις τελευταίες ημέρες. Οι φιλόλογοι, οι εκπαιδευτικοί εν γένει, έσπευσαν να τη χαρακτηρίσουν λανθασμένη και να κάνουν λόγο για απαξίωση του ρόλου τους, όταν για τη συγκεκριμένη περίπτωση τουλάχιστον, τα λατινικά, όλοι γνωρίζουμε ότι δεν χρειάστηκαν ποτέ και σε κανέναν, εκτός από το να δίνουν ένα «βέβαιο» 20άρι στις πανελλαδικές (στους διαβασμένους βεβαίως).
Η εξήγηση που δίνει η Κοσμητεία της Φιλοσοφικής Αθηνών, όμως, ξεπερνά ό,τι έχουμε ακούσει. «Η αδικαιολόγητη υποβάθμιση του μαθήματος των Λατινικών αποτελεί στρατηγική απολύτως λανθασμένη και αναχρονιστική, η οποία δυστυχώς θα επιφέρει την ακόμη μεγαλύτερη απομόνωση του μαθητικού πληθυσμού της χώρας από την ευρωπαϊκή πραγματικότητα και την περαιτέρω περιχαράκωσή του στον μονόπλευρο θαυμασμό του –αναμφίβολα σπουδαίου– ελληνικού πολιτισμού, με όποιες δυσάρεστες συνέπειες μπορεί να έχει κάτι τέτοιο…»
Έτσι, μετά από την Κοινωνιολογία, που –κατά τον Αδ. Γεωργιάδη- μπαίνει για να «κάνει τα παιδιά αριστερά», θα βγουν τα λατινικά και θα γίνουν τα παιδιά… «εθνικιστές».
Γ.Χ.

Καντάδα στη γειτονιά
Στη γειτονιά, ένα κορίτσι συχνά ανοίγει τα παράθυρα του σπιτιού του και τραγουδά. Μέσα στην ησυχία του καλοκαιριάτικου μεσημεριού ακούγεται η γλυκιά φωνή της και μας παίρνει για λίγο μακριά από τα καθημερινά και τα ρουτινιάρικα. Προχθές το απόγευμα από το ίδιο σημείο ήρθε μια άλλη μελωδία. Μια μουσική, που έφτιαχναν οι χορδές του μαντολίνου και λόγια, που τραγουδούσε ένας νεαρός. «Σώσε με», επαναλάμβανε ρυθμικά και χαρούμενα. Στρέψαμε το κεφάλι μας και στο κατώφλι του σπιτιού της κοπέλας την είδαμε να χορεύει με το πρόσωπό της φωτισμένο από τη χαρά και την προσμονή, ενώ στο πεζοδρόμιο ένα αγόρι της έπαιζε μουσική και δεν έπαιρνε τα μάτια του από τα μάτια της. Εικόνα που δεν θελήσαμε να απαθανατίσουμε από διακριτικότητα και σας τη μεταφέρουμε με λόγια φτωχά. Είναι σπουδαίο να μαθαίνουμε στα παιδιά μας να λένε, να φωνάζουν και να τραγουδούν αυτό που νιώθουν. Θα μεγαλώσουν και θα γίνουν νεαροί ενήλικες, που θα κάνουν μικρές απογευματινές καντάδες στις κοπέλες τους και θα φτιάχνουν γύρω τους χαμόγελα κι ελπίδα. Κι ούτε που θα τους νοιάζει τι θα πει ο κόσμος. Μόνη τους έγνοια θα είναι τι θα πει το κορίτσι...
Τ.Τ.

Τα πολύπαθα προσωπικά δεδομένα
Μας τηλεφωνούν συχνά αναγνώστες, από τη μέρα που ανακοινώθηκαν οι βάσεις κάθε σχολής, για να μάθουν πότε θα δημοσιεύσουμε τα ονόματα των επιτυχόντων. Είναι μια συνήθεια χρόνων, που διακόπηκε, ωστόσο, απότομα πριν από τέσσερα χρόνια, ελέω προσωπικών δεδομένων. Είναι η γνωστή σχιζοειδής διαχείριση καταστάσεων, όπου ανάλογα με την ερμηνεία που δίνει ο καθένας στην προστασία των προσωπικών δεδομένων, απαγορεύεται να δημοσιοποιούνται στον τύπο τα ονόματα των παιδιών που πέρασαν σε κάποια σχολή, μα επιτρέπεται να αναρτώνται στα σχολεία τους. Ή –σε άλλη περίπτωση- δεν είναι κακό να κοινοποιούνται τα στοιχεία οφειλετών του δημοσίου, καθώς τα προσωπικά τους δεδομένα μάλλον δεν προστατεύονται, όταν χρωστάνε. Και άλλα λοιπά ελληνικά…
Τ.Τ

Τι θυμηθήκαμε…
Αν θυμόμαστε καλά, όταν είχε προκύψει το πρόβλημα με τις συναυλίες του Art Wave Festival στο Γιαννιώτικο Σαλόνι, είχε ειπωθεί πως δεν ακυρώνονται, αλλά το μουσικό μέρος του φεστιβάλ μεταφέρεται για το φθινόπωρο. Προχθές, έφτασε στα χέρια μας το πρόγραμμα Σεπτεμβρίου του Πνευματικού Κέντρου, αλλά δε βλέπουμε καμία από τις «ακυρωθείσες» συναυλίες. Φθινόπωρο είναι, βέβαια, και ο Οκτώβριος και ο Νοέμβριος, αλλά μάλλον δεν προσφέρονται για ανοιχτές συναυλίες στα Γιάννενα. Μάλλον δε θα γίνουν ποτέ, αλλά κανείς δεν μπήκε και στον κόπο να το ανακοινώσει. Θεώρησαν, προφανώς, πως έχει ξεχαστεί.
Α.Τ.
Το όνομά σας:
Το email σας:
Θέμα:
Σχόλιο: (μέχρι 1000 χαρακτήρες)


Προσφατα

15.11.18 | Ανήλικα στο έλεος του θεού

Πολλοί συμπολίτες που πέρασαν χθες από την τράπεζα Πειραιώς, πρώην Αγροτική, στη συμβολή των οδών...

14.11.18 | Ανοίκεια συμπεριφορά

Κατανοούμε την βιασύνη υπαλλήλου κεντρικού σουπερμάρκετ, με το κλείσιμο του μαγαζιού το βράδυ να...

13.11.18 | Ύμνος στους γονείς

Είναι κάποιοι άνθρωποι, που διοικούν συλλόγους, σωματεία, που τα καταφέρνουν μια χαρά κι άλλοι που,...

10.11.18 | Άβυσσος η ψυχή

Αν και ο Παντελής Κολόκας ήταν αυτός που επανέφερε το θέμα του κόμβου Δρίσκου στην επικαιρότητα,...

09.11.18 | Σιγή ιχθύος

Στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, πριν από δέκα ημέρες περίπου, επικυρώθηκε το...

08.11.18 | Θα ήταν κίνητρο

Εποχή των δημοτικών τελών είναι αυτή, που διανύουμε, με τις κατά τόπους δημοτικές αρχές να είναι...

07.11.18 | Έλλειμμα ενημέρωσης

Δεν είχε άδικο σε κάποια σημεία της κριτικής του ο υποψήφιος περιφερειάρχης Δημήτρης Δημητρίου,...

06.11.18 | Η λιτανεία του Πρωτοκύριακου

Αυτό που βίωσαν όσοι Γιαννιώτες, Κονιτσιώτες, και άλλοι Ηπειρώτες βρέθηκαν την Κυριακή στην...