Τρίτη, 4 Σεπτεμβρίου 2018
|

Ο δικός μας Ντίνος

Ο Ντίνος Αγγελόπουλος ήταν μαθητής μου στο ιδιωτικό σχολείο Λιαπίκου-Ξύδη, τότε που πρωτοάνοιγα την πόρτα της διδασκαλίας. Εκείνος 8 χρονών κι εγώ 20. Ερχόταν πάντα πρώτος το πρωί, με πετύχαινε ακριβώς τη στιγμή που άφηνα την τσάντα μου στην κρεμάστρα. Κι αν δε με προλάβαινε, άκουγα τη φωνούλα του στο γραφείο των δασκάλων , που ερχόταν ντροπαλός στο μισάνοιγμα της πόρτας: «Μπορώ να σας μιλήσω, κυρία»!

Χαρτί και καλαμάρι καθημερινά, μου εξέθετε όλα τα προβλήματα της οικογένειάς του, όπως τα βίωνε το μυαλουδάκι κι η ψυχούλα ενός οχτάχρονου. Όταν μεγάλωσε, έγινε δημοσιογράφος. Τον πρώτο καιρό, πριν ανοίξει για καλά τα φτερά του, δούλεψε στην εφημερίδα μας. Έγραφε τα αθλητικά κι ήταν τέλειος, όπως σε όλα του. Χαμογελαστός, ευπροσήγορος, δουλευταράς, Και πάλι, ο ίδιος εκείνος ο μικρός με το σπινθηροβόλο βλέμμα, εικοσάχρονος πια, κατέθετε εμπρός μου τα προβλήματά του. Τελευταία εργαζόταν στο ραδιόφωνο, στην εφημερίδα «Το Θέμα». Έμαθα όλη την οικογενειακή του κατάσταση -εν ριπή οφθαλμού- μετά την κηδεία του γαμπρού του Λάκη Στεργίου. Πριν λίγο καιρό, μου τηλεφώνησε και έχω ενοχές, πως πάνω στη φούρια της δουλειάς, σαν να θέλησα να κλείσω σύντομα την τηλεφωνική μας επικοινωνία. Δεν τον άφησα να μου μιλήσει για τη σπάνια ασθένειά του, ούτε καν να μου πει «αντίο». Και με στοιχειώνει αυτό στον ύπνο και στον ξύπνιο μου δυο μέρες τώρα, που ο Ντίνος έφυγε, πριν καλά-καλά γεράσει. Θα είχε τόσα να μου πει…

 

Η πεντακάθαρη ματιά

Ο Φώτης στο Μούρτο, ο καθηγητής μαθηματικών που έγινε σεφ για το μεράκι του, κυρίως στα γλυκίσματα και φτιάχνει το νοστιμότερο καταΐφι, μου έφερνε πάντα, μα πάντα, στον νου τον Ντίνο. Όχι γιατί του μοιάζει στη φυσιογνωμία, ίσως στην ηλικία μόνο ταιριάζει και στην εκφορά του λόγου. Μα ούτε για τις εξομολογήσεις του. Ο Φώτης σε κερδίζει με το πάντα γελαστό πρόσωπό του, με την ανοιχτή του καρδιά και την κατακάθαρη ματιά του, ίδιος όπως ο μαθητής μου, ο Ντίνος Αγγελόπουλος.

 

Κι οι εντιμότατοι φίλοι

Ο κόσμος αραιώνει πια στα παραθαλάσσια μέρη. Έτσι μας δίνεται η ευκαιρία να χαρούμε τους καλούς φίλους μας, όπως τον Φώτη και την Κική στο μαγαζάκι τους το Μελένιο, που φέρνει το όνομα ετούτο επάξια, όχι μόνο για τα γλυκίσματα και τα παγωτά τους, αλλά για την ίδια την προσωπικότητα και των δυο τους.

 

Καφές αλά ελληνικά

Πήγαμε την Κυριακή και στον περίφημο Λάκη στη Μέγα Άμμο, άκρη αριστερά, καθώς κατεβαίνουμε στην παραλία, που όλο παραπονιέται πως θα το κλείσει κι όλο καλά πάει το μαγαζί του, χρόνο με τον χρόνο. Οι λουόμενοι τον προτιμούν για τον καφέ τους, για ένα καλό γεύμα ή για τσιπουράκι για την ποιότητα των υπηρεσιών και για τις καλές τιμές. Φίλη που ζει στο Βέλγιο, ήπιε λίγο παραπέρα σε άλλο μαγαζί έναν καφέ σκέτο ελληνικό. Μισό φλιτζάνι, μισός και ο καφές κι ούτε καν πιατάκι, μας είπε με απορία. Δύο τα ευρωπουλάκια, πάντως, της κόστισε το νεροζούμι. Στις Βρυξέλλες τον πληρώνει ένα ευρώ και με μπισκότο!

 

Να γιατί φεύγουν οι νέοι

Με μια αξιόλογη συμπατριώτισσά μας καθηγήτρια φιλολογίας, που τυχαίνει να είναι και μακρινή συγγενής μας, συναντήθηκα την Κυριακή το βράδυ. Μια γυναίκα, που ακόμη ψάχνει να στεριώσει στην επιστήμη της. Έχει σπουδάσει στην Αθήνα, έχει κάνει μεταπτυχιακό και διδακτορικό πάνω στην έρευνα σχετική με τις σπουδές της στο φημισμένο πανεπιστήμιο του Έσσεξ στο Λονδίνο, εργάστηκε εκεί για ένα διάστημα, εργάστηκε σε πανεπιστήμια της Ελλάδας και της Κύπρου, συνέγραψε μελέτες και πρόσφατα βιβλίο, κι ακόμη ψάχνει μια θέση στο πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Η σύμβασή της κάθε φορά τελειώνει και πρέπει να την ανανεώσει, ο μισθός πενιχρός και δύσκολα καταβαλλόμενος. Κι όμως, ενώ -είμαστε σε θέση να το γνωρίζουμε- θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί καταστάσεις, δεν το έκανε. Γι’ αυτό θα πάρει των ομματιών της, για να προσφέρει τις πολύτιμες υπηρεσίες της και τις γνώσεις της εκεί που θα της τις αναγνωρίσουν. Θα γυρίσει και πάλι στην Αγγλία. Και να μια τρανή απόδειξη, για το πως χάνουμε το πιο υγιές κομμάτι της νεολαίας μας.

 

Μια πρωτόγνωρη διάλεξη

Ολόκληρη διάλεξη έκανε στους επιβάτες του ο οδηγός του λεωφορείου του ΚΤΕΛ, που εκτελούσε το ημερήσιο τουριστικό δρομολόγιο στα Σύβοτα το Σάββατο που πέρασε. Απαντώντας σε απορίες και ερωτήματα επιβάτιδας, λίγο πριν την αναχώρηση, αναφέρθηκε με έναν άνετο και ωραίο λόγο στο κοινωνικό πρόσωπο του φορέα, στον οποίο εργάζεται. Τόνισε πως είναι υπερήφανος που εργάζεται ως οδηγός και ζήτησε από τους επιβάτες, όπως οι οδηγοί τους σέβονται και φροντίζουν με κάθε τρόπο για την ασφάλειά τους, τον ίδιο σεβασμό να δείχνουν κι εκείνοι απέναντί τους. Είχε, μάλιστα, μαζί του και τον ανήλικο γιο του, που κοιτούσε με μια τέτοια αφοσίωση και θαυμασμό τον πατέρα του, σαν να τον άκουγε πρώτη φορά. Όπως για πρώτη φορά και οι επιβάτες ενός λεωφορείου άκουγαν από τον οδηγό τους έναν τόσο μεστό λόγο.

 

 

Είναι αλήθεια;

Για το νησί μας σας έγραψα μια Τρίτη πρόσφατα, όταν το είχα επισκεφθεί. Και σας τα έλεγα όλα ρόδινα κι ωραία. Κι έτσι είναι, αυτά που φαίνονται κι αυτά που είναι στη μόστρα. Αν θελήσετε, όμως, να κάνετε τον γύρο του νησιού, θα απογοητευτείτε. Μπάζα σε πολλά σημεία, σκουπίδια, τα οποία παραμένουν για καιρό, όπως μας καταγγέλλουν αναγνώστες, καταλογίζοντας στους φορείς αδιαφορία. Έχουμε και δικό μας αυτόπτη μάρτυρα. Που αναφέρεται σ’ αυτά και σε άλλα, όπως και σε εκείνο το τραπεζάκι με τα παγκάκια στη μέση του δρόμου, που έγινε άφαντο. Αν όντως έτσι έχουν τα πράγματα, δεν είναι και η καλύτερη κατάσταση για το νησί.

Το όνομά σας:
Το email σας:
Θέμα:
Σχόλιο: (μέχρι 1000 χαρακτήρες)


Προσφατα

13.11.18 | Ύμνος στους γονείς

Είναι κάποιοι άνθρωποι, που διοικούν συλλόγους, σωματεία, που τα καταφέρνουν μια χαρά κι άλλοι που,...

10.11.18 | Άβυσσος η ψυχή

Αν και ο Παντελής Κολόκας ήταν αυτός που επανέφερε το θέμα του κόμβου Δρίσκου στην επικαιρότητα,...

09.11.18 | Σιγή ιχθύος

Στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, πριν από δέκα ημέρες περίπου, επικυρώθηκε το...

08.11.18 | Θα ήταν κίνητρο

Εποχή των δημοτικών τελών είναι αυτή, που διανύουμε, με τις κατά τόπους δημοτικές αρχές να είναι...

07.11.18 | Έλλειμμα ενημέρωσης

Δεν είχε άδικο σε κάποια σημεία της κριτικής του ο υποψήφιος περιφερειάρχης Δημήτρης Δημητρίου,...

06.11.18 | Η λιτανεία του Πρωτοκύριακου

Αυτό που βίωσαν όσοι Γιαννιώτες, Κονιτσιώτες, και άλλοι Ηπειρώτες βρέθηκαν την Κυριακή στην...

03.11.18 | Το θέατρο στη ζωή μας…

Μια από τις πιο μαγικές στιγμές της καθημερινότητάς μας, από εκείνες που κάνουν τα αδύνατα μπορετά...

02.11.18 | Προσβάλλει τη νοημοσύνη μας

«Τα μεγαλύτερα ψέματα λέγονται ύστερα από το κυνήγι, κατά τη διάρκεια του πολέμου και πριν από τις...