Σάββατο, 1 Σεπτεμβρίου 2018
|
Ηπειρωτικός Αγών

Μετσοβίτικο κουβεντολόι

Η πιο όμορφη παραδοσιακή εικόνα που συναντά ο επισκέπτης, όταν φθάνει στο Μέτσοβο κι είναι εκεί κατά τις έντεκα το πρωί, είναι ετούτη. Κάτω από τα δροσερά πλατάνια κι όπου βρεθεί παγκάκι κάθονται οι ηλικιωμένοι στηριζόμενοι στις κλίτσες τους.

Κι αν στήσεις αυτί και τους ακούσεις, οι κουβέντες τους θα είναι γύρω από κείνα που απασχολούν την καθημερινότητά τους. Μπορεί και στα βλάχικα να μιλούν, οπότε δεν καταλαβαίνεις γρι. Κάποιοι, ίσως οι ολίγον τι νεότεροι που κατά συνήθειο κρατούν κι εκείνοι την παραδοσιακή κλίτσα, κι ας μην την χρειάζονται, αναλώνονται σε πολιτικές συζητήσεις που καταλήγουν, όπως προχθές το πρωί, σε κομματικούς καυγάδες. Πίσω από αυτή την εικόνα, μια άλλη την αμαυρώνει. Δεκάδες ιδιωτικά αυτοκίνητα είναι παρκαρισμένα εκεί όπου δεν πρέπει, δίπλα από τον πλάτανο. Κι όταν το λεωφορείο του ΚΤΕΛ έρχεται κατά τις 3.30 για να παραλάβει τους επιβάτες του, πρέπει να κάνει ολόκληρες μανούβρες για να βρει θέση να παρκάρει. Κι αν τη βρει. Οι άλλοι δεν κουνιούνται.   

Λ.Τ.


Μας έλειψε ο τόπος μας

Φέτος το καλοκαίρι βρεθήκαμε στην Εύβοια, ένα νησί μεγαλύτερο απ’ όσο είχαμε εκτιμήσει, πράγμα που διαπιστώσαμε στην πράξη, όταν για να καλύψουμε μια απόσταση 60 ή 70 χιλιομέτρων χρειαζόμασταν μιάμιση ώρα. Ενδιαφέρον νησί, με φυσική ομορφιά και μεγάλες εναλλαγές στο τοπίο, μα πρωτεύουσα και κωμοπόλεις στερούνται γραφικότητας και θυμίζουν πολύ αθηναϊκά προάστια περασμένης δεκαετίας. Διαπιστώσαμε ότι το πρόβλημα των σκουπιδιών δεν το έχουμε μόνο εμείς -αντίθετα εκεί είναι διογκωμένο- ότι ανοιχτές πεταμένες σακούλες απορριμμάτων, μέρες παρατημένες, μπορεί κανείς να βρει ακόμη και σε φυλαγμένο (;) αρχαιολογικό χώρο και πως δεν αρκεί ένας τουριστικός προορισμός να βρίσκεται κοντά στο κλεινόν άστυ ή να κατοικείται το καλοκαίρι από πλούσιους παραθεριστές με μεγάλες βίλες, που ξεπηδούν ακόμη και μέσα από πεύκα σε μεγάλο υψόμετρο, για να αφήνει στον επισκέπτη μια στοιχειώδη εντύπωση περιποίησης.

Η Ερέτρια, κωμόπολη πολύ κοντά στην πρωτεύουσα του νησιού, είναι ένα τέτοιο παρατημένο μέρος, προικισμένο μα αδικημένο. “Εσείς στα Γιάννενα τον αγαπάτε τον τόπο σας. Δεν τον αφήνετε να μαραζώνει ή -αν το κάνετε – καθόλου δεν φαίνεται στον επισκέπτη”, μας είπε μια έμπορος, που σπούδασε πριν από χρόνια εδώ.

Ένα ολόκληρο νησί, το Νησί των Ονείρων ή Πεζονήσι, που άλλοτε φιλοξενούσε εντυπωσιακό ξενοδοχειακό συγκρότημα, ερημώνει. Ιστορικά ξενοδοχεία στην Αιδηψό καταρρέουν, ξεχαρβαλωμένες καρέκλες και τραπέζια σε καφέ της Κύμης διώχνουν τον πελάτη βιαστικά πριν καν καθίσει. Οι μόνες που στέκουν όρθιες, σε πείσμα των καιρών, είναι οι τεράστιες πινακίδες κατά μήκος της εθνικής οδού προς τη βόρεια Εύβοια, που μας ενημερώνουν ότι ο Χριστός είναι η σωτηρία, η πίστη σ’ εκείνον η μόνη οδός και το φως το αληθινό. Νοσταλγήσαμε τον τόπο μας, που τον βρήκαμε έτη φωτός μπροστά από κάθε άποψη...

Τ.Τ.


Μια σελίδα ήταν

Με προχθεσινό της δελτίο τύπου, η παράταξη «Συμμαχία Ηπειρωτών» καυχιόταν για την έντονη αυτοδιοικητική της παρουσία και δήλωνε τη διάθεσή της να πέσει στη μάχη των περιφερειακών εκλογών με ακόμη μεγαλύτερη δυναμική. Καλό είναι να υπάρχουν άτομα με διάθεση για προσφορά στην αυτοδιοίκηση, γιατί και οι καιροί δεν είναι εύκολοι. Αλλά το ζήτημα είναι να υπάρχει πραγματική διάθεση για προσφορά και δουλειά, και αυτή να μην εξαντλείται την επομένη των εκλογών. Για ποιον χτυπάει η καμπάνα; Για τον φίλο Μάκη Χατζηεφραιμίδη ο λόγος, που στη χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος της περιφέρειας Ηπείρου, όταν ήρθε η ώρα της συζήτησης του πρώτου θέματος, είπε απευθυνόμενος στην αντιπεριφερειάρχη Τατιάνα Καλογιάννη: «Θα μας πείτε δυο λόγια, γιατί δεν το διαβάσαμε». Αν δεν προλαβαίνουν να διαβάσουν τις εισηγήσεις, τότε τι στο καλό θέλουν να συνεχίσουν να ασχολούνται; Ας αφήσουν άλλους. Και στο κάτω-κάτω, εισήγηση μιας σελίδας ήταν, όχι ένα ολόκληρο μνημόνιο, που είχε ομολογήσει πως δεν είχε προλάβει να διαβάσει ο σύντροφος Χρυσοχοΐδης και τον… κρέμασαν επί ξύλου.

Α.Τ.

 

Περί σεισμού

Δεν προλάβαμε να σταματήσουμε να κουνιόμαστε από τον χθεσινό σεισμό και άρχισαν τα ποσταρίσματα στο facebook ότι για το ξύπνημα του Εγκέλαδου φταίνε οι έρευνες για την ύπαρξη κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην περιοχή (λες και πριν δε γίνονταν σεισμοί). Βέβαια, λίγα λεπτά αργότερα, όλοι έμαθαν πως επίκεντρο της σεισμικής δόνησης δεν ήταν η Ήπειρος, αλλά η περιοχή Καρδίτσας και Τρικάλων, οπότε το σενάριο διαψεύστηκε. Ωστόσο, γρήγορα βρέθηκε νέος «ένοχος», τα φράγματα. Το ότι η Ελλάδα είναι σεισμογενής χώρα και δονήσεις τέτοιου μεγέθους είναι φυσικό να σημειώνονται, δεν τους περνά από το μυαλό. Ίσως γιατί δεν ταιριάζει με τις επιδιώξεις τους.

Α.Τ.


Χειρότερα κι από πρόστιμο

Εδώ και λίγο καιρό, ο ΚΟΚ άλλαξε και προβλέπει για τη μη χρήση κράνους ή ζώνης κατά την οδήγηση, μόνο αφαίρεση διπλώματος, άδειας οδήγησης και πινακίδων, και μάλιστα για δύο μήνες, και όχι χρηματικό πρόστιμο. Δεν ξέρουμε τι είχε στο μυαλό του ο νομοθέτης, αλλά το μόνο που επιτυγχάνεται, είναι οι παραβάτες να συνωστίζονται στα τμήματα Τροχαίας και να παρακαλούν για να τους επιστραφούν πινακίδες και έγγραφα, καθώς για πολλούς το όχημά τους είναι εργαλείο δουλειάς ή δεν υπάρχει άλλο μέλος στην οικογένεια, που να οδηγεί, ώστε να πάει το παιδί στο σχολείο ή σε ένα νοσοκομείο, αν ο μη γένοιτο χρειαστεί. Με απλά λόγια, οι διοικητικές ποινές είναι σε αρκετές περιπτώσεις χειρότερες και από ένα υψηλό πρόστιμο. Αποτυχημένο, λοιπόν, το σύστημα, αφού οι νομοθετούντες δεν μπαίνουν στον κόπο να ρωτήσουν αυτούς που ασχολούνται με το πρόβλημα. Και οι οποίοι θεωρούν πως η καλύτερη λύση είναι η εντατικοποίηση των ελέγχων σε συνδυασμό με την επιβολή χαμηλών προστίμων. Έτσι, και ο παραβάτης θα τιμωρείται και οι αστυνομικοί δε θα μπαίνουν στη διαδικασία να σταθμίζουν κοινωνικές ανάγκες για να διατηρήσουν ή όχι τα αυστηρά διοικητικά μέτρα. Όσο για το ύψος του προστίμου, δε νομίζουμε πως στις μέρες μας είναι πολλοί αυτοί που πληρώνουν αγόγγυστα ακόμη και 40-50 ευρώ.

Α.Τ.


Το όνομά σας:
Το email σας:
Θέμα:
Σχόλιο: (μέχρι 1000 χαρακτήρες)


Προσφατα

13.11.18 | Ύμνος στους γονείς

Είναι κάποιοι άνθρωποι, που διοικούν συλλόγους, σωματεία, που τα καταφέρνουν μια χαρά κι άλλοι που,...

10.11.18 | Άβυσσος η ψυχή

Αν και ο Παντελής Κολόκας ήταν αυτός που επανέφερε το θέμα του κόμβου Δρίσκου στην επικαιρότητα,...

09.11.18 | Σιγή ιχθύος

Στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, πριν από δέκα ημέρες περίπου, επικυρώθηκε το...

08.11.18 | Θα ήταν κίνητρο

Εποχή των δημοτικών τελών είναι αυτή, που διανύουμε, με τις κατά τόπους δημοτικές αρχές να είναι...

07.11.18 | Έλλειμμα ενημέρωσης

Δεν είχε άδικο σε κάποια σημεία της κριτικής του ο υποψήφιος περιφερειάρχης Δημήτρης Δημητρίου,...

06.11.18 | Η λιτανεία του Πρωτοκύριακου

Αυτό που βίωσαν όσοι Γιαννιώτες, Κονιτσιώτες, και άλλοι Ηπειρώτες βρέθηκαν την Κυριακή στην...

03.11.18 | Το θέατρο στη ζωή μας…

Μια από τις πιο μαγικές στιγμές της καθημερινότητάς μας, από εκείνες που κάνουν τα αδύνατα μπορετά...

02.11.18 | Προσβάλλει τη νοημοσύνη μας

«Τα μεγαλύτερα ψέματα λέγονται ύστερα από το κυνήγι, κατά τη διάρκεια του πολέμου και πριν από τις...