Παρασκευή, 31 Αυγούστου 2018
|
Ηπειρωτικός Αγών

Λίαν επικίνδυνη κατάσταση

Οπωσδήποτε κάποιος σοβαρός λόγος θα υπάρχει για να παραμένει επί επτά μήνες ο τεράστιος βράχος στη μέση σχεδόν του δρόμου, στο σημείο από Μέτσοβο προς Βοτονόσι, καθιστώντας λίαν επικίνδυνο το πέρασμα πεζών και οχημάτων.

Απορούμε, καταγγέλλουν οι κάτοικοι των γύρω χωριών, πώς το ΚΤΕΛ δέχεται αυτή την κατάσταση και επιτρέπει να διέρχονται τα λεωφορεία του από εκεί, αφού για την εξυπηρέτηση των γύρω χωριών δεν πηγαίνουν μέσω Εγνατίας. Ούτε υπεύθυνο βέβαια είναι, ούτε θα μπορούσε να κάνει τίποτα περισσότερο, εκτός από το να αρνηθεί να περνούν τα λεωφορεία του από το σημείο για την ασφάλεια των επιβατών του. Αναρωτιούνται χαρακτηριστικά οι κάτοικοι στο μήνυμά τους προς τον Η.Α. «πώς είναι δυνατόν, ο περιφερειάρχης Αλέκος Καχριμάνης του οποίου το… σπίτι είναι δυο βήματα πιο πέρα και ο οποίος είναι αρκετά ευαίσθητος για παρόμοια θέματα, να επιτρέπει ώστε να διαιωνίζεται αυτή η επικίνδυνη κατάσταση»; Συμπληρώνουν πως σε κανένα μέρος του πλανήτη δεν θα επιτρεπόταν, ούτε θα συνέβαινε κάτι παρόμοιο.
Λ.Τ.

Πολιτική ελάχιστης κατανάλωσης
Ολοένα και μεγαλύτερη είναι η αποδοχή του πλαστικού χρήματος και στα Γιάννενα, με τους καταναλωτές να χρησιμοποιούν για τις αγορές τους, μικρές ή μεγάλες, πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες. Η φορολοταρία του υπουργείου Οικονομικών αποτελεί σίγουρα ένα κίνητρο, ωστόσο, η ευκολία είναι μάλλον αυτή που εκτιμούν οι καταναλωτές, καθώς δε χρειάζεται να κάνουν συχνές επισκέψεις στα ΑΤΜ των τραπεζών.
Μηχανήματα POS, βέβαια, δεν έχουν εγκατασταθεί παντού και κυρίως σε περίπτερα, κάτι ως ένα βαθμό κατανοητό, αφού δεν επιτρέπει να υπάρχει η απαραίτητη «ρευστότητα» στο ταμείο για ρέστα, προμήθειες κ.ο.κ.
Υπάρχουν και εκείνοι οι ιδιοκτήτες, όμως, που έχουν τοποθετήσει POS, αλλά έχουν βάλει και… πλαφόν! Όπως μας ανέφερε συμπολίτης, ο περιπτεράς του είπε ότι δεν δέχεται κάρτα για ποσό κάτω των 5 ευρώ και του ζήτησε να αγοράσει και κάτι άλλο για να συμπληρωθεί το πεντάευρω.
Γ.Χ.

Έστιν ουν τραγωδία…
Επιβεβλημένες θα λέγαμε ότι είναι οι αλλαγές στο μάθημα των αρχαίων ελληνικών, αφού αντί για τις μεγάλες ιδέες και τα πονήματα των αρχαίων Ελλήνων, που έβαλαν τον θεμέλιο λίθο της φιλοσοφίας και της επιστήμης και τα οποία μελετά και ερευνά όλος ο κόσμος, εμείς μαθαίναμε (και μαθαίνουν ακόμη οι μαθητές), τη δοτική και το απαρέμφατο. Δεν είναι προφανώς λάθος η διδασκαλία της αρχαίας γραμματικής και σύνταξης, αλλά σίγουρα δεν πρέπει να επικεντρώνεται σε αυτή η μελέτη των αρχαίων ελληνικών. Πολύ δε περισσότερο στην ηλικία αυτή.
Η ένστασή μας στις αλλαγές, που ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Παιδείας, είναι ότι ίσως θα έπρεπε να γίνουν συνολικά και όχι αποσπασματικά για ένα μάθημα, ώστε να μην υπάρχει μια συνεχής αναστάτωση στους υποψηφίους, που, όπως είναι γνωστό, δεν προετοιμάζονται μόνο την τελευταία χρονιά για τις εξετάσεις, αλλά δύο και τρία χρόνια πριν.
Γ.Χ.

Απρόσμενοι… θαυμαστές
Μοναδικές εικόνες της Ηπείρου θα «ταξιδέψουν» στην Αμερική και σε εκατομμύρια τηλεθεατές και χρήστες του διαδικτύου, μέσω του Ισραήλ. Το βίντεο για την τηλεοπτική προβολή της Ηπείρου στο Τελ Αβίβ, που δημιούργησαν το 2017 ο Sivan Zamir, διαχειριστής σελίδας που προβάλλει την Ελλάδα στο Ισραήλ , και ο Μενέλαος Συκοβέλης, με τη βοήθεια του Αχιλλέα Παπαευθυμίου, το έχουν ζητήσει μέχρι σήμερα αρκετοί τηλεοπτικοί σταθμοί στις δύο χώρες. Όμως πρόσφατα ζητήθηκε και από τηλεοπτικό δίκτυο της Αμερικής, προκειμένου να προβληθεί. Οι δημιουργοί, πάντως, ετοιμάζουν και το βίντεο για το 2019, που αναμένεται να είναι ακόμη πιο εντυπωσιακό και να αναδεικνύει ακόμη περισσότερο τις ομορφιές του τόπου μας.
Γ.Χ.

Το ορντέβρ και το επιδόρπιο μιας τραγωδίας
Σε μια από τις πρώτες τραγωδίες, που ανέβηκαν στο αρχαίο θέατρο Δωδώνης φέτος, ένας (μάλλον πεινασμένος) θεατής κατά την είσοδό του στον χώρο αναρωτήθηκε πού είναι όλοι εκείνοι οι πάγκοι με τον χαλβά, το παστέλι και τον ξηρό καρπό, για να πάρει την απάντηση από μια γυναίκα, που πουλούσε τα γνωστά καθίσματα από φελιζόλ: «μας γράφουν και δεν μας αφήνουν να τους στήσουμε».
Να πούμε ότι δυσαρεστηθήκαμε, ψέματα θα ήταν, καθώς βρίσκαμε πάντα τους πάγκους παράταιρους στον συγκεκριμένο χώρο, έστω κι αν στήνονταν πριν από τα εκδοτήρια των εισιτηρίων. Εκκωφαντικές –μέσα στη σχεδόν μυσταγωγική ησυχία της υγρής νύχτας- βρίσκαμε και τις φωνές των πωλητών, που διαφήμιζαν την πραμάτειά τους, μετά το τέλος της τραγωδίας.
Στην τελευταία, όμως, παράσταση, στο closure του φετινού φεστιβάλ αρχαίου δράματος, έκαναν την εμφάνισή τους ξανά, στην αρχή διακριτικά, στο τέλος με εκκλήσεις άμεσες και προσωπικές: «πήρατε χαλβά, κορίτσια; Πάρτε, είναι καλός» κ.λπ. Δεν λέμε, να δουλέψουν κι οι πλανόδιοι πωλητές κι αν είναι τόσο απαραίτητο το μαντολάτο και το μαλλί της γριάς πριν ή μετά την τραγωδία, να πουληθούν· μα πιο πέρα και σίγουρα πιο διακριτικά, χωρίς να έχει ο επισκέπτης την αίσθηση ότι βρίσκεται σε λιμάνι παραθαλάσσιου χωριού και τον κυνηγούν τα γκαρσόνια από τις παρακείμενες ταβέρνες να πάει στο μαγαζί τους να φάει homemade μπακλαβά λαχταριστό και φρέσκο μπαρμπούνι που σπαρταράει.
Τ.Τ.

Νοσοκομειακός Κίνδυνος
Μεγάλη έλλειψη ειδικευόμενων γιατρών σε πολλές ειδικότητες, όχι μόνο στην επαρχία, αλλά και σε νοσοκομεία πρώτης γραμμής στο Λεκανοπέδιο, επισημαίνει το προεδρείο της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας - Πειραιά. Η κατάσταση χαρακτηρίζεται πλέον ως επικίνδυνη, που θέτει την υγεία των πολιτών σε μεγάλο κίνδυνο. Η έλλειψη γιατρών οφείλεται κατά κύριο λόγο στη φυγή χιλιάδων στο εξωτερικό και κατά δεύτερο λόγο στο μπλοκάρισμα των προσλήψεων. Στην εποχή του ΣΥΡΙΖΑ, του ηθικού πλεονεκτήματος, του «τσάμπα μάγκα» υπουργού Πολάκη θα πρέπει να βρεθεί άμεση λύση μιας και η υγεία του «λαού» είναι από τα πρώτα μελήματα κάθε αριστερής κυβέρνησης. Ή μήπως όχι;
Π.Ζ.
Το όνομά σας:
Το email σας:
Θέμα:
Σχόλιο: (μέχρι 1000 χαρακτήρες)


Προσφατα

16.11.18 | Άγνωστοι στους πολλούς

Συγκέντρωσε κυρίως παλιούς Γιαννιώτες -και μάλιστα της πάλαι ποτέ αστικής τάξης των Ιωαννίνων- η...

15.11.18 | Ανήλικα στο έλεος του θεού

Πολλοί συμπολίτες που πέρασαν χθες από την τράπεζα Πειραιώς, πρώην Αγροτική, στη συμβολή των οδών...

14.11.18 | Ανοίκεια συμπεριφορά

Κατανοούμε την βιασύνη υπαλλήλου κεντρικού σουπερμάρκετ, με το κλείσιμο του μαγαζιού το βράδυ να...

13.11.18 | Ύμνος στους γονείς

Είναι κάποιοι άνθρωποι, που διοικούν συλλόγους, σωματεία, που τα καταφέρνουν μια χαρά κι άλλοι που,...

10.11.18 | Άβυσσος η ψυχή

Αν και ο Παντελής Κολόκας ήταν αυτός που επανέφερε το θέμα του κόμβου Δρίσκου στην επικαιρότητα,...

09.11.18 | Σιγή ιχθύος

Στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, πριν από δέκα ημέρες περίπου, επικυρώθηκε το...

08.11.18 | Θα ήταν κίνητρο

Εποχή των δημοτικών τελών είναι αυτή, που διανύουμε, με τις κατά τόπους δημοτικές αρχές να είναι...

07.11.18 | Έλλειμμα ενημέρωσης

Δεν είχε άδικο σε κάποια σημεία της κριτικής του ο υποψήφιος περιφερειάρχης Δημήτρης Δημητρίου,...