Τρίτη, 28 Αυγούστου 2018
|

Λίγοι και καλοί

Οι Γιαννιώτες που συγκεντρώθηκαν την Παρασκευή το βράδυ στην αίθουσα «Δημ. Χατζής» στα Παλιά Σφαγεία ήταν όλοι γνωστοί μεταξύ τους. Ήταν η επέτειος μνήμης για τα εβδομήντα χρόνια των εκτελεσθέντων στο Σταυράκι. Πήγαν για να τιμήσουν τους νεκρούς τους, που εκτελέστηκαν για τις ιδέες τους, εντελώς άδικα. Λίγοι και καλοί, θα μπορούσαμε να πούμε πως ήταν εκεί.

Ομιλίες και όλα αυτά δεν έχουν ιδιαίτερη σημασία, όσο εκείνη η ματιά με νόημα και η χειραψία που αντάλλασσαν όλοι τους. Μίλησε η Ελένη Κουρμαντζή και συντόνιζε ο Μιχάλης Αράπογλου. Έγιναν και χαιρετισμοί, ως είθισται σε παρόμοιες εκδηλώσεις. Μα η στιγμή που συγκίνησε πιο πολύ ήταν, όταν ανέβηκε στο βήμα η…αυτόπτης μάρτυς, η γνωστή σε όλους Αριστούλα Καζαντζή. Κι ακόμη η συγκίνηση περίσσευε όταν ο καθένας σκεφτόταν την αίθουσα, στην οποία γινόταν αυτή η εκδήλωση και ποιο ήταν το όνομά της…Πού να φανταζόταν ένας από τους εκτελεσθέντες, ο Άγγελος Χατζής, είπε σε αποστροφή της ομιλίας της η κ. Κουρμαντζή, ότι θα τιμόταν η μνήμη του στην αίθουσα αυτή, που φέρνει το όνομα του αδελφού του.

 

Πρωτόγνωρη συγκίνηση

«Αθάνατοι» φώναξαν όλοι την επόμενη ημέρα, το Σάββατο, στο μνημόσυνο στο Σταυράκι. Τα ίδια σχεδόν πρόσωπα στην τελετή, λες και δεν ήταν αυτή μια σημαδιακή, μαρτυρική εποχή για τα Γιάννενα το 1948. Ας είναι, πάντα θα υπάρχουν αυτά ανάμεσά μας, όσο κι αν θέλουμε να πιστεύουμε πως όλα αμβλύνονται με τον χρόνο. Για πολλά χρόνια έλειπα τον μήνα Αύγουστο και δεν είχε τύχει να είμαι εκεί πάνω αυτή την ημέρα. Και με κατέλαβε μια πρωτόγνωρη συγκίνηση. Τα πρόσωπα στο μνημείο, η γυναίκα πεσμένη καταγής, τα πρόσωπα ζωντανά γύρω μου όλα οικεία, οι ιερείς, η ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου, τα στεφάνια, τα λουλούδια.

Γύρω τους η καταπράσινη, η οργιώδης βλάστηση, να περιβάλλει τους ήρωες του μνημείου, ψηλά στα αριστερά μας ο τόπος του μαρτυρίου και κάτω ο κάμπος. Και κάτω στο δρόμο δυο παιδάκια ανυποψίαστα κλωτσούν την μπάλα τους.

 

Συνάντηση των Τεχνών

Το Σάββατο, μια μουσική, χορευτική εκδήλωση στο Ελληνικό άλλαξε όλη τη διάθεση των ημερών. Αιτία ο συμπατριώτης μας γλύπτης Θόδωρος Παπαγιάννης, που στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στο χωριό του, το Ελληνικό, στο πλαίσιο του 9ου συμποσίου γλυπτικής, μας πρόσφερε μια εξαιρετική βραδιά. Η μουσική μπάντα με τους εξαιρετικούς συμπατριώτες μας μουσικούς Κώστα Λεοντάρη και Αλέξη Μπάγια, μαζί με την Ελεονώρα Ηλία στον χορό, πρόσφεραν στο κοινό όμορφες στιγμές. Αν και η βροχή δεν επέτρεψε να γίνει η εκδήλωση στον εξωτερικό χώρο, όσοι βρέθηκαν εκεί, το ευχαριστήθηκαν. Κι ήταν πραγματικά μια πανδαισία η συνάντηση των τεχνών μέσα στο ημίφως της αίθουσας, των γλυπτών, του χορού και της μουσικής. Υποθέτουμε πως και οι άλλες εκδηλώσεις, που θα ακολουθήσουν στο πλαίσια του συμποσίου, θα είναι το ίδιο ενδιαφέρουσες.

 

Στο νησί με τη βροχή

Ένα τριήμερο γεμάτο ήταν αυτό που μας πέρασε. Μια επίσκεψη στο νησί, για να συνοδεύσουμε τους καλεσμένους μας, συμπλήρωνε την αίσθηση πως η ζωή είναι όμορφη, παρά τις λύπες της, που μας πλήττουν. Εκείνο που ιδιαίτερα μας ευχαρίστησε στο νησί, ήταν ότι οι επισκέπτες, αψηφώντας τη βροχή κατακαλόκαιρο, γέμιζαν τα καραβάκια, που πηγαινοέρχονταν για να τους μεταφέρουν στον όμορφο αυτό τόπο. Κι αν οι πωλητές επιμένουν πιεστικά να δοκιμάσουν οι διερχόμενοι τα μπακλαβαδάκια και τα παστέλια, για το μεροκάματό τους κι εκείνοι πασχίζουν τούτες τις δύσκολες ημέρες που διανύουμε.

 

Το βραχιολάκι για το… τίποτα

Όμως θα μεταφέρουμε και τούτο το περιστατικό, που το βίωσε η παρέα μας. Μπροστά μας περπατούσε στηριζόμενη στο μπαστούνι της μια αρκετά ηλικιωμένη κυρία. Η κοπελίτσα από το κιόσκι με τα ασημικά, την πλησίασε και της πρότεινε ένα ασημένιο βραχιολάκι. Τότε εκείνη γύρισε και της είπε: «Τι να το κάνω, κοριτσάκι μου, εγώ είμαι για τον άλλο κόσμο». Κι η κοπέλα ετοιμόλογη της απάντησε με χιούμορ: «Εγώ δε σας το δίνω για τον άλλο κόσμο, δηλαδή για το τίποτα, μα για τον σημερινό, να στολίσει το χέρι σας».

 

Με ένα κουτάλι τσιμέντο

Η αναγνώστριά Μαρία Δημούλα μας γράφει για τις λακκούβες στα πεζοδρόμια, για την τελευταία φάση πλακόστρωσης στη Μιχαήλ Αγγέλου και πόσο πρόχειρα γινόταν, που ως και σήμερα, έξω από το οβελιστήριο στην αρχή της, οι πλάκες «σηκώθηκαν». Για την κεντρική πλατεία, επίσης, γράφει ότι «πιο άχαρη, σπασμένη και απροσδιόριστη» πλατεία σαν τη δική μας, δεν έχει δει πουθενά. Αναφέρει ακόμη χαρακτηριστικά, ότι το περιμένει να σπάνε οι πλάκες στα πεζοδρόμια, αφού έχει προσέξει, πως, όταν κατασκευάζονται αυτά, σε έναν κουβά άμμο ρίχνουν… ένα κουταλάκι τσιμέντο. Παλαιότερα τα υλικά ήταν πιο στέρεα. Μπορεί να έχει σε όλα αυτά δίκιο.

 

Σκουπίδια στη Μητρόπολη

Δίπλα ακριβώς από την εκκλησία της Μητρόπολης έχει καθαριστεί -επιτέλους-ο χώρος, έχει κουρευτεί το χορτάρι, έχουν κλαδευτεί τα δεντράκια. Μόνο που όλα αυτά παραμένουν εκεί μέρες τώρα και δημιουργούν μια πολύ άσχημη εικόνα. Εκτός αυτού, μπορεί να γίνουν και επικίνδυνα τα χόρτα αυτά, μαζί με τα σκουπίδια πάνω τους, που παραμένουν εκεί. Ας τα απομακρύνει κάποιος αρμόδιος, είτε είναι επίτροπος της εκκλησίας, είτε άνθρωπος του δήμου.

 

Το όνομά σας:
Το email σας:
Θέμα:
Σχόλιο: (μέχρι 1000 χαρακτήρες)


Προσφατα

14.11.18 | Ανοίκεια συμπεριφορά

Κατανοούμε την βιασύνη υπαλλήλου κεντρικού σουπερμάρκετ, με το κλείσιμο του μαγαζιού το βράδυ να...

13.11.18 | Ύμνος στους γονείς

Είναι κάποιοι άνθρωποι, που διοικούν συλλόγους, σωματεία, που τα καταφέρνουν μια χαρά κι άλλοι που,...

10.11.18 | Άβυσσος η ψυχή

Αν και ο Παντελής Κολόκας ήταν αυτός που επανέφερε το θέμα του κόμβου Δρίσκου στην επικαιρότητα,...

09.11.18 | Σιγή ιχθύος

Στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, πριν από δέκα ημέρες περίπου, επικυρώθηκε το...

08.11.18 | Θα ήταν κίνητρο

Εποχή των δημοτικών τελών είναι αυτή, που διανύουμε, με τις κατά τόπους δημοτικές αρχές να είναι...

07.11.18 | Έλλειμμα ενημέρωσης

Δεν είχε άδικο σε κάποια σημεία της κριτικής του ο υποψήφιος περιφερειάρχης Δημήτρης Δημητρίου,...

06.11.18 | Η λιτανεία του Πρωτοκύριακου

Αυτό που βίωσαν όσοι Γιαννιώτες, Κονιτσιώτες, και άλλοι Ηπειρώτες βρέθηκαν την Κυριακή στην...

03.11.18 | Το θέατρο στη ζωή μας…

Μια από τις πιο μαγικές στιγμές της καθημερινότητάς μας, από εκείνες που κάνουν τα αδύνατα μπορετά...