Παρασκευή, 24 Αυγούστου 2018
|
Ηπειρωτικός Αγών

Παρελθόν και μέλλον

Μετά τον Φράνκο, όλοι οι πολιτικοί ηγέτες της Ισπανία απέφυγαν συστηματικά οποιαδήποτε αναφορά στον εμφύλιο της χώρας τους, έναν εμφύλιο εξοντωτικό, με χιλιάδες θύματα και καταστροφές σε όλη τη χώρα. Ήταν μια πολιτική κίνηση συναινετική και απόλυτα προοδευτική, που βοήθησε τη χώρα τους να ανακάμψει σε όλα τα επίπεδα, βοηθώντας την να στέκεται σήμερα σε υψηλό επίπεδο μεταξύ των χωρών της Ευρώπης.

Αντίθετα, στη χώρα μας, μετά τον δικό μας εμφύλιο, που είχε λιγότερα θύματα και καταστροφές, σε σχέση με τον ισπανικό, μια κατηγορία πολιτικών τον επικαλέστηκε κατά κόρον, τον «αξιοποίησε», τον εμπορεύτηκε προς όφελός της, διχάζοντας ακόμη και σήμερα τους πολίτες με έναν λόγο μίσους, εμπάθειας και γι’ αυτό αντιδραστικό.

Επειδή, όπως είδαμε με τα μάτια μας, δεν μπορείς να πορευθείς προς τα εμπρός, έχοντας το βλέμμα στραμμένο μόνο προς τα πίσω, θα ήθελα να υπενθυμίσω μια μάλλον προοδευτική ρήση του Τσόρτσιλ πως «αν το παρόν προσπαθήσει να κρίνει το παρελθόν, τότε θα χάσει το μέλλον».

Α.Β.


Το χειροκρότημα

Tην εξαιρετική ταινία «Πτήση» του βραβευμένου με όσκαρ Ρόμπερτ Ζεμέκις με πρωταγωνιστή τον επίσης βραβευμένο αμερικανό ηθοποιό Ντένζελ Ουάσινγτον  απόλαυσαν όσοι πήγαν στον Πλάτανο την Τετάρτη το βράδυ. Είναι η δεύτερη φορά που μετά τους τίτλους τέλους μιας ταινίας βιώνουμε το γεγονός του θερμού χειροκροτήματος του κοινού, σα να επρόκειτο για θεατρική παράσταση και να ήταν όλα ζωντανά. Αισθανθήκαμε την ίδια παρόρμηση και ενώσαμε το δικό μας χειροκρότημα με αυτό των άλλων θεατών. Η πρώτη φορά ήταν εδώ και αρκετά χρόνια στο Παρίσι, όπου παρακολουθούσαμε την ελληνική ταινία «Η κυρά μας η μαμή» με την αθάνατη Γεωργία Βασιλειάδου. Το σημαντικό ήταν τότε, ότι το κοινό το αποτελούσαν Γάλλοι, οι οποίοι επιβράβευαν με το χειροκρότημά τους όχι μόνο τους πρωταγωνιστές, αλλά και τον ελληνικό κινηματογράφο.

Λ.Τ.

 

Ο φόβος φυλάει τα έρημα…

Περπατώντας χθες κατευθυνόμενοι προς το δάσος Φρόντζου, μας έπιασε ο φόβος και ο τρόμος. Αιτία ήταν μια μυρωδιά που  φαινόταν ότι ερχόταν από τον παρακείμενο κάδο,  τον οποίον ανακάτευαν αδέσποτα σκυλιά. Η μυρωδιά όμως δεν ερχόταν από τον κάδο, αλλά από  κάρβουνα που ετοίμαζαν για να ψήσουν κάποιοι  ένοικοι κοντινού σπιτιού. Μας πήρε ώρα να συνέλθουμε και να καταλάβουμε ότι δεν υπήρχε κίνδυνος, όπως μας διαβεβαίωσαν  άλλοι συμπολίτες, που περπατούσαν στο δάσος. Από τις φονικές πυρκαγιές και μετά έχουμε δαιμονοποιήσει ακόμη και τις ύποπτες μυρωδιές. Καλό είναι όμως να παίρνουν όλες τις προφυλάξεις οι κάτοικοι της περιοχής στην οποία αναφερόμαστε. Κι αν δεν ψήσουν στα κάρβουνα, καλός είναι και ο φούρνος της κουζίνας, δεν χάθηκε ο κόσμος.

Λ.Τ.        

 

 

Ώρα αποφάσεων και δράσεων

Τα… μπάνια του λαού απολαμβάνουν και οι αιρετοί αυτό το διάστημα, ωστόσο θα πρέπει σύντομα να επανέλθουν στην καθημερινότητα, αφού υπάρχουν πολλές εκκρεμότητες. Η πιο «καυτή», πάντως, φαίνεται να είναι η διαχείριση των απορριμμάτων, με δεδομένη την άμεση έναρξη της δοκιμαστικής λειτουργίας του εργοστασίου στο Ελευθεροχώρι. Ένα από τα κομβικά σημεία, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΦΟΔΣΑ Σπύρο Κωνσταντόπουλο, είναι η κατασκευή και εξοπλισμός των Σταθμών μεταφόρτωσης, αλλά και ο τρόπος μεταφοράς του υπολείμματος από το εργοστάσιο στους ΧΥΤΑ/ΧΥΤΥ.

Ας ελπίσουμε ότι οι αιρετοί της Ηπείρους αφενός θα κινηθούν γρήγορα και θα λάβουν τις σχετικές αποφάσεις, που αποφεύγουν μέχρι σήμερα, αφετέρου, για τον κάθε δήμο ξεχωριστά, θα βρουν τους τρόπους εκείνους για να διατηρήσουν έστω στα ίδια επίπεδα τα ανταποδοτικά τέλη.

Γ.Χ.

 

Σε νέα εποχή

Ο δήμος Σουλίου, ιστορικός, αλλά ένας από τους μικρούς πληθυσμιακά δήμους, είναι από τους πρώτους -αν όχι ο πρώτος- στην Ήπειρο, που εγκαινιάζει ηλεκτρονικές οικονομικές συναλλαγές με τους πολίτες.

Εδώ και τρεις ημέρες, έχει ενεργοποιήσει στην ιστοσελίδα του την ηλεκτρονική πύλη υπηρεσιών, προκειμένου κάθε πολίτης να μπορεί να παρακολουθεί αλλά και να πληρώνει όλες του τις οφειλές του μέσα από μια απλή διαδικασία.

Η είσοδος στην πύλη γίνεται με κωδικούς ή μέσω των κωδικών του taxisnet, ενώ εξυπηρετεί τόσο τους μόνιμους κατοίκους όσο και τους απόδημους, που θα μπορούν να συναλλάσσονται με τον δήμο. Δε γνωρίζουμε αν υποστηρίζονται και υπηρεσίες υποβολής αιτημάτων και χορήγησης πιστοποιητικών κ.λπ., αλλά αφού έγινε η αρχή, είναι σημαντικό.

Γ.Χ.


Το νέο αφήγημα

Μετά τις φονικές πυρκαγιές στην Αττική, μετά τη θριαμβευτική έξοδο από τα μνημόνια που, λόγω πένθους, η κυβέρνηση δεν κατόρθωσε να προπαγανδίσει όσο θα επιθυμούσε, εισερχόμαστε σε προεκλογική περίοδο η έναρξη της οποίας ορίζεται στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, όπως γίνεται κάθε φορά. Στον ΣΥΡΙΖΑ κοιτάζουν το καλαθάκι με τα παραμυθάκια και δεν βρίσκουν κάτι που να αξίζει τον κόπο. Το νέο αφήγημα αναζητείται και προς το παρόν προκρίνεται το παλιό, λαϊκίστικο φυσικά και ανήθικο «αντιδεξιό» με την αντίστοιχη ρητορική, το εμφυλιοπολεμικό πνεύμα και τα βρώμικα χτυπήματα κάτω από τη μέση ώστε να στηριχτεί. Προσωπικά ευχόμαστε να επικρατήσει το «αντιδεξιό αφήγημα» για να γελάσει ο κάθε πικραμένος.

Π.Ζ.

Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ

Να πούμε, επίσης, πως το αντιδεξιό αφήγημα -αν επιλεγεί ως ο νέος σανός για τους σανοφάγους-  θα εμπλουτιστεί με περισσότερο ΠΑΣΟΚ. Ο εμπλουτισμός θα επιτευχτεί με τον κύριο Ραγκούση και την κυρία Ξενογιαννακοπούλου, πρόσωπα με σοβαρό και ιδιαίτερο ειδικό πολιτικό βάρος και με όραμα φυσικά. Πρόσωπα που ο τόπος λαχταρά να τον κυβερνήσουν ή να χαράξουν, τέλος πάντων, την πορεία εκείνη την αισιόδοξη και την ελπιδοφόρα. Το ΠΑΣΟΚ, εξάλλου, είχε πάντα «τον τρόπο του» να συγκινεί και να εμπνέει. Απομένει να δούμε τη σημερινή επίδραση των υπολειμμάτων μιας άλλοτε κραταιάς πολιτικής κάστας. Όπως και να έχει, όμως, οι εξελίξεις διαφαίνονται κωμικοτραγικές.

Π.Ζ.


Το όνομά σας:
Το email σας:
Θέμα:
Σχόλιο: (μέχρι 1000 χαρακτήρες)


Προσφατα

13.11.18 | Ύμνος στους γονείς

Είναι κάποιοι άνθρωποι, που διοικούν συλλόγους, σωματεία, που τα καταφέρνουν μια χαρά κι άλλοι που,...

10.11.18 | Άβυσσος η ψυχή

Αν και ο Παντελής Κολόκας ήταν αυτός που επανέφερε το θέμα του κόμβου Δρίσκου στην επικαιρότητα,...

09.11.18 | Σιγή ιχθύος

Στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, πριν από δέκα ημέρες περίπου, επικυρώθηκε το...

08.11.18 | Θα ήταν κίνητρο

Εποχή των δημοτικών τελών είναι αυτή, που διανύουμε, με τις κατά τόπους δημοτικές αρχές να είναι...

07.11.18 | Έλλειμμα ενημέρωσης

Δεν είχε άδικο σε κάποια σημεία της κριτικής του ο υποψήφιος περιφερειάρχης Δημήτρης Δημητρίου,...

06.11.18 | Η λιτανεία του Πρωτοκύριακου

Αυτό που βίωσαν όσοι Γιαννιώτες, Κονιτσιώτες, και άλλοι Ηπειρώτες βρέθηκαν την Κυριακή στην...

03.11.18 | Το θέατρο στη ζωή μας…

Μια από τις πιο μαγικές στιγμές της καθημερινότητάς μας, από εκείνες που κάνουν τα αδύνατα μπορετά...

02.11.18 | Προσβάλλει τη νοημοσύνη μας

«Τα μεγαλύτερα ψέματα λέγονται ύστερα από το κυνήγι, κατά τη διάρκεια του πολέμου και πριν από τις...