Πέμπτη, 23 Αυγούστου 2018
|
Ηπειρωτικός Αγών

Το lifting του πρωθυπουργού

Το βράδυ της 23ης Ιουλίου, όταν ενημερωνόταν ο πρωθυπουργός για την εξέλιξη της μεγάλης πυρκαγιάς, η τηλεόραση στο σπίτι έπαιζε τυχαία στο mute.

Παρατηρούσα τις εκφράσεις του, τις χειρονομίες, το βλέμμα. Αβίαστα άνετος, επαρκώς βλοσυρός, μερικώς προβληματισμένος. Αλλά δεν ήταν εκεί. Το συναίσθημα, που υπαγόρευε η στιγμή (και η επίγνωση της αρχής της τραγωδίας), δεν το συνάντησε ποτέ. Προσπάθησε να το βρει, μα του διέφυγε. Κυριάρχησε προφανώς η ανάγκη να διαχειριστεί επικοινωνιακά αυτό που ανελέητα φαινόταν εξ αρχής ότι ερχόταν. Η αγωνία και η έγνοια θυσιάστηκαν χάριν της εικόνας, που κι αυτή, όμως, γρήγορα άρπαξε φωτιά και κάηκε.
Στο mute (όχι τυχαία αυτή τη φορά) είδα και το διάγγελμα του πρωθυπουργού από τη (χιλιοπαιγμένη) Ιθάκη. Το ίδιο άνετος και φυσικός, συγκρατημένα αισιόδοξος, μετρημένα χαρούμενος ανακοίνωνε την έξοδό μας από τα μνημόνια. Κι επειδή η έξοδος είναι κενή νοήματος, τη γέμισε με γαλαντόμες κινήσεις των χεριών, με περισπούδαστη εναλλαγή ύφους κι ένα ωραίο ειδυλλιακό φόντο, που θα το ζήλευε κι ο Παπακαλιάτης, κι ας του έλειπε το ηλιοβασίλεμα. Αλλά κι εδώ χάθηκε το συναίσθημα, που υπό άλλες συνθήκες (αληθινές) θα συνόδευε μια πραγματική έξοδο από τα βάσανα και τις δυσκολίες.
Και μετά μου ήρθαν -από το πουθενά- στον νου οι… πλαστικές. Καμιά φορά, όταν παιδεύεσαι διαρκώς να φτιάξεις την εικόνα σου, που αλλοιώνεται και φθίνει, παθαίνεις ό,τι και οι γυναίκες που κάνουν συνέχεια lifting, για να κρύψουν την πραγματικότητα -τις ρυτίδες και την ηλικία τους: παραμορφώνονται και όλα τα συναισθήματά τους αποτυπώνονται με την ίδια έκφραση στο τραβηγμένο από τις πλαστικές πρόσωπό τους. Χαρά-λύπη, όλα ένα πράγμα…
Τ.Τ.

Ο Αλέξης και το κοινό του
Όποιος πιστεύει πως έχουμε ξεμπερδέψει με τα μνημόνια είναι τουλάχιστον αφελής κι αν το πιστεύει βαθιά, θα τον διαψεύσει η τσέπη του από το νέο έτος. Όποιος πιστεύει πως οι «εγκέφαλοι», που μας κυβερνούν, είναι ικανοί να βελτιώσουν τα οικονομικά του και να του εμφυσήσουν αισιοδοξία για το μέλλον ανήκει στην οικογένεια των ρομαντικών. Ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε από την Ιθάκη με τρόπο διχαστικό, πολωτικό, ασαφή. Αυτό ξέρει ο άνθρωπος, αυτό κάνει. Ποντάρει βέβαια και στο κοινό, που καταπίνει αμάσητα τα λόγια του. Κι αυτό είναι το δυστύχημα. Κι ένα πράγμα απομένει πια να αποδειχτεί. Αν το κοινό του Αλέξη Τσίπρα τον ακολουθήσει μέχρι το τέλος. Θα μου πείτε, αυτοκτονικές τάσεις έχουν πολλοί.
Π.Ζ.

Με τη σέσουλα
3.300 αιτήσεις φοιτητών ικανοποιήθηκαν και θα λάβουν φέτος το στεγαστικό επίδομα ανακοίνωσε χθες ο πρύτανης του πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Κάτι που σημαίνει πως θα καταβληθούν 3,3 εκ. ευρώ σε επιδόματα μόνο για φέτος, καθώς κάθε δικαιούχος φοιτητής θα λάβει από 1.000 ευρώ. Ένα ποσό, που μόλις και μετά βίας καλύπτει το κόστος για μία γκαρσονιέρα, μαζί με τα λοιπά έξοδα (κοινόχρηστα, ρεύμα, νερό). Με τα ίδια λεφτά θα μπορούσαν να κατασκευάζονται κάθε χρόνο φοιτητικές εστίες και σε βάθος 3-4 χρόνων να έχουν καλυφθεί πλήρως οι στεγαστικές ανάγκες. Αλλά, δυστυχώς, ζούμε σε μια εποχή, που  η επιδοματική πολιτική έχει γίνει κανόνας.
Α.Τ.

Να μακροημερεύσουν
Πινακίδες-χάρτες με ποδηλατικές διαδρομές πρόκειται να τοποθετήσει το επόμενο διάστημα ο δήμος Ιωαννιτών σε σημεία της πόλης, με πρωτοβουλία της αντιδημάρχου Ελένης Βασιλείου. Αν και στην πραγματικότητα δεν υπάρχει ένα ολοκληρωμένο δίκτυο ποδηλατοδρόμων στην πόλη, καλό θα είναι να αποτυπωθούν οι υπάρχοντες. Γιατί μπορεί οι Γιαννιώτες να τους ξέρουμε, αλλά καλό θα είναι να τους βρίσκουν και όσοι φτάνουν στην πόλη και θέλουν να κάνουν μια ποδηλατοβόλτα, είτε χρησιμοποιώντας ποδήλατα που έχουν μαζί τους, είτε αυτά που διαθέτουν πλέον πολλά ξενοδοχεία στους πελάτες τους. Ελπίζουμε οι πινακίδες να μακροημερεύσουν και να μην μπουν στο μάτι των βάνδαλων ή να έχουν την τύχη των θέσεων στάθμευσης ποδηλάτων, που δημιουργήθηκαν σε παρκίδα κοντά στην πλατεία Μαβίλη, αλλά ισοπεδώθηκαν από αυτοκίνητα.
Α.Τ.

Κάτι δεν πάει καλά
Μετά την καταγγελία της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Ιωαννίνων για τον τρόπο μεταθέσεων στην Αστυνομική Διεύθυνση Ιωαννίνων, στα γραφεία της εφημερίδας έγτασε και μια ανώνυμη επιστολή με ψευδώνυμο. Τακτική είναι να μη δημοσιεύουμε ανώνυμες επιστολές, αλλά επειδή για πρώτη φορά κάποιος –προφανώς- αστυνομικός επιλέγει τον συγκεκριμένο τρόπο, μπήκαμε στον πειρασμό να γράψουμε ένα σχόλιο.  Κυρίως γιατί αντιλαμβανόμαστε πως στην τοπική αστυνομία κάτι δεν πάει καλά, αλλιώς δε θα υπήρχε όλος αυτός ο κακός χαμός. Κατά τα άλλα, το κείμενο είναι ενδεικτικό για το πώς λειτουργεί ο δημόσιος μηχανισμός στην Ελλάδα. Εξυπηρετήσεις συγγενών και κουμπάρων, ικανοποίηση αιτημάτων πολιτικών γραφείων, αλλά και οδηγίες από την Εκκλησία. Όμορφος κόσμος, αγγελικά πλασμένος.
Α.Τ.

Μπάτε σκύλοι αλέστε
Λες και στο συγκεκριμένο σημείο έχουν δώσει σημαδιακό ραντεβού η δυσοσμία και η αισθητική. Κάτω από ένα αναψυκτήριο, την Όαση, όπου οι πολίτες επιλέγουν να απολαύσουν τον καφέ ή το παγωτό τους και απέναντι από νότες μουσικής θεσπέσιας, που βγαίνουν συχνά από τα όργανα των μαθητών του δημοτικού ωδείου, υπάρχει ένα εγκαταλειμμένο περίπτερο. Το κλειστό για χρόνια τώρα περίπτερο αφήνει αρκετά περιθώρια στους αναιδείς και θρασείς περαστικούς να ουρήσουν εκεί και καμιά φορά, όταν η… ανάγκη το επιτάσσει, να αφοδεύσουν. Η δυσοσμία, ιδιαίτερα αυτόν τον καιρό, προκαλεί δυσφορία σε ντόπιους και ξένους. Κι έχουμε μπόλικο τουρισμό τούτο το καλοκαίρι.
Καιρός να ξηλωθεί από εκεί πάραυτα, όπως το ίδιο πρέπει να γίνει και με άλλα περίπτερα, που βρίσκονται στην ίδια κατάσταση.
Λ.Τ. 
Το όνομά σας:
Το email σας:
Θέμα:
Σχόλιο: (μέχρι 1000 χαρακτήρες)


Προσφατα

15.11.18 | Ανήλικα στο έλεος του θεού

Πολλοί συμπολίτες που πέρασαν χθες από την τράπεζα Πειραιώς, πρώην Αγροτική, στη συμβολή των οδών...

14.11.18 | Ανοίκεια συμπεριφορά

Κατανοούμε την βιασύνη υπαλλήλου κεντρικού σουπερμάρκετ, με το κλείσιμο του μαγαζιού το βράδυ να...

13.11.18 | Ύμνος στους γονείς

Είναι κάποιοι άνθρωποι, που διοικούν συλλόγους, σωματεία, που τα καταφέρνουν μια χαρά κι άλλοι που,...

10.11.18 | Άβυσσος η ψυχή

Αν και ο Παντελής Κολόκας ήταν αυτός που επανέφερε το θέμα του κόμβου Δρίσκου στην επικαιρότητα,...

09.11.18 | Σιγή ιχθύος

Στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, πριν από δέκα ημέρες περίπου, επικυρώθηκε το...

08.11.18 | Θα ήταν κίνητρο

Εποχή των δημοτικών τελών είναι αυτή, που διανύουμε, με τις κατά τόπους δημοτικές αρχές να είναι...

07.11.18 | Έλλειμμα ενημέρωσης

Δεν είχε άδικο σε κάποια σημεία της κριτικής του ο υποψήφιος περιφερειάρχης Δημήτρης Δημητρίου,...

06.11.18 | Η λιτανεία του Πρωτοκύριακου

Αυτό που βίωσαν όσοι Γιαννιώτες, Κονιτσιώτες, και άλλοι Ηπειρώτες βρέθηκαν την Κυριακή στην...